Zoeken: geraamte

Ik zoek informatie voor groep:
3 4 5 6 7 8 iedereen
  • Plaatje Geraamte been
    schooltv.nl
    Geraamte been

    Het geraamte van je been bestaat uit dijbeen, knieschijf, kuitbeen en scheenbeen. Het dijbeen is het zwaarste bot. In je voet zitten de voetwortel-beentjes, de middenvoetbeentjes en teen-kootjes. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Geraamte wervelkolom
    schooltv.nl
    Geraamte wervelkolom

    In je rug zit de wervelkolom. Een belangrijk onderdeel van je geraamte, dat ervoor zorgt dat je kunt staan en bewegen. De wervelkolom noemen we ook wel ruggengraat. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Geraamte arm
    schooltv.nl
    Geraamte arm

    Je hand kun je heel soepel bewegen. Er zitten allemaal kleine botjes in: handwortelbeentjes, middenhandsbeentjes en vingerkootjes. In je arm zitten drie smalle botten: het opperarmbeen, de ellepijp en het spaakbeen. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Geraamte bovenlichaam
    schooltv.nl
    Geraamte bovenlichaam

    Aan de voorkant en achterkant van je bovenlichaam zitten verschillende botten: het sleutelbeen, schouderblad, je ribben en het borstbeen. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Samenstelling bot
    schooltv.nl
    Samenstelling bot

    Je geraamte bestaat uit ruim 200 botten. Die botten bestaan uit been. In been zit kalk en lijmstof. Met een proefje kun je die verschillende stoffen uit het been halen. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een skelet
    schooltv.nl
    Een skelet

    Een skelet bestaat uit heel veel botten, maar die botten zitten niet willekeurig aan elkaar vast, daarom lijken de geraamten van zoogdieren zo op elkaar. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoeveel botten heeft een mens?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoeveel botten heeft een mens?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Heupgewricht
    schooltv.nl
    Heupgewricht

    Je heup is een kogelgewricht. Dit bestaat uit een kom en een kop. Hierdoor kun je je heup alle kanten op bewegen. Een nadeel is wel dat een heupgewricht daardoor sneller slijt. Bekijk dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kniegewricht
    schooltv.nl
    Kniegewricht

    Pas op: je knie kan alleen buigen en strekken. Om je knie goed te kunnen bewegen heb je ook de kniebanden, kruisbanden en meniscus nodig. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De rug
    schooltv.nl
    De rug

    Gelukkig is je rug erg soepel. Dat komt door de schijven van kraakbeen die tussen de wervels zitten. Door de wervelkolom loopt een kanaal dat het ruggenmerg bevat. Tussen de wervels door lopen zenuwen vanuit het ruggenmerg je lichaam in. Kijk maar eens naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De schedel
    schooltv.nl
    De schedel

    De schedel is een goede bescherming van je hersenen. Een proefje laat zien dat de schedel en vocht daarvoor zorgen. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wervels
    schooltv.nl
    Wervels

    Een wervel is een bot en is dus hard. Toch is je rug soepel. Dit komt omdat je rug uit een heleboel wervels bestaat. Deze wervels zitten aan elkaar vast met soepel kraakbeen. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zenuwen in de knel
    schooltv.nl
    Zenuwen in de knel

    Houd je rug recht als je iets optilt. Zenuwen zijn erg gevoelig. Door een verkeerde beweging kunnen de zenuwen knel komen te zitten tussen de wervels... Kijk maar eens naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Je lichaam: botten
    schooltv.nl
    Je lichaam: botten

    Je hebt een heleboel botten in je lichaam. Waar zitten ze en waar zijn ze eigenlijk van gemaakt? Dwaal door je geraamte met deze interactieve videotour en bekijk de video's om meer te weten te komen over je botten. Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Skeletten
    natuurinformatie.nl
    Skeletten

    Lees hier interessante zaken over skeletten, het voortbewegen van het skelet en het skelet van de mens.

    x
  • Plaatje Een groot skelet van een T-Rex
    schooltv.nl
    Een groot skelet van een T-Rex

    In museum Naturalis hebben ze een skelet van een grote dinosaurus: Een T-Rex. Ze hebben haar Trix genoemd. Hoe ziet zo'n geraamte eruit? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x