Op maandag 16 september 2024 organiseert UNICEF Nederland Jongeren Prinsjesdag. Jongeren gaan in gesprek met Tweede Kamerleden en bieden het UNICEF-jongerenadvies aan. Hiermee kan politiek Den Haag gericht aan de slag om de positie van jongeren in Nederland te verbeteren. Lees hier meer.
Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar. Prinsjesdag vindt jaarlijks plaats op de derde dinsdag in september. Lees meer op de site van het koninklijk huis.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over Prinsjesdag en de Troonrede: Wat gebeurt er op Prinsjesdag? Wie zijn er allemaal bij de Troonrede? Wat gebeurt er na de Troonrede? (Dit is een bericht van 18 september 2011)
Op Prinsjesdag overhandigt de Minister van Financiën een bijzonder koffertje aan de Tweede Kamer. Maar wat zit er eigenlijk in? Verslaggever Bobby ontdekt dat het te maken heeft met hoe het geld van de regering verdeeld gaat worden. Bekijk het filmpje De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.
Op Prinsjesdag bestaat de koninklijke stoet uit de leden van het Koninklijk Huis en leden van de hofhouding. En daarbij politie te paard, een muziekkorps en verschillende afdelingen van het leger. Bekijk de volgorde van de stoet.
De derde dinsdag van september is het elk jaar Prinsjesdag. Dat is een dag vol tradities! Op de website van Kidsweek lees je zes weetjes over koetsen, hoedjes en een plechtige toespraak met belangrijke plannen. Dit is een bericht van 16 september 2024.
Download de puzzel. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. Met behulp van de teksten kun je de puzzel oplossen. Zo kom je meer te weten over prinsjesdag.
Prinsjesdag is een bijzondere dag. Niet alleen voor ons, maar ook voor de paarden die in de stoet door Den Haag rijden. Daarom worden de paarden goed getraind, zodat ze voorbereid zijn op veel mensen, muziek en knallend vuurwerk. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Prinsjesdag! Wat gebeurt er eigenlijk allemaal? Het Jeugdjournaal heeft het voor je op een rijtje gezet in deze video. Dit is een bericht van 17 september 2024.
Prinsjesdag is een dag vol tradities. Zoals de koets waarmee de koning en koningin naar de Ridderzaal in Den Haag worden gereden. Verslaggever Bobby is ter plaatse en weet precies waarom die koets zo belangrijk is. Bekijk het filmpje van De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.
Elke 3e dinsdag in september is het Prinsjesdag. De Koning rijdt met de Gouden Koets naar de Ridderzaal en spreekt daar de Troonrede uit. Vervolgens gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer om de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan te bieden. Bekijk dit filmpje met...
Op Prinsjesdag vertelt de koning hoe het ervoor staat met Nederland en de minister van Financiën presenteert de Miljoenennota. En er is iets met een gouden koets en rare hoedjes. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Elk jaar, op de derde dinsdag van september, trekken militairen hun beste uniform aan, komen de mooiste paarden van stal en neemt de koning met zijn gezin plaats in een speciale koets: allemaal voor Prinsjesdag. Janouk ontdekt wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Bekijk deze aflevering van Het...
De koning en de koningin rijden in de Glazen Koets van paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daar zal koning Willem-Alexander de troonrede voorlezen. Bekijk op de site van de Rijksoverheid de route.
Jonge mensen horen over het algemeen beter dan oudere mensen. Maar met harde muziek door je oortjes kun je je oren aardig wat schade toebrengen. Hoe oud is jouw gehoor? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
De kinder- en jongerenrechtswinkels in Nederland helpen jou met het opkomen voor je rechten. Deze hulp noemen we rechtshulp. Je hoeft hier niets voor te betalen en alles wat je vertelt blijft geheim. Kijk hier voor meer informatie en de kinderrechtswinkel bij jou in de buurt.
Bijna 10.000 jongeren klikten op een link om te leren hacken, maar die link leidde naar een politie-website. Lees het bericht hierover op de site van het Jeugdjournaal.
Blader eens door de jongerenspecial van het tijdschrift Immaterieel Erfgoed. Allerlei jonge mensen, uit alle hoeken van Nederland, vertellen daarin over hun tradities en waarom zij die belangrijk vinden. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de informatie downloaden en opslaan of printen.)
Grappige boeken, spannende boeken, boeken over sport of dieren... Lees e-books bij de online bibliotheek. Je kunt deze e-books lezen als je lid bent van de bibliotheek. Log in met je bibliotheekpas.
In de Derde Kamer vind je informatie over politiek, verkiezingen, het Binnenhof, historische gebeurtenissen, Kamerleden en Prinsjesdag. Voor een spreekbeurt een werkstuk, of gewoon omdat je wilt weten hoe de politiek echt werkt.
Nadat koning Willem-Alexander op Prinsjesdag de troonrede heeft voorgelezen, brengt de minister van Financiën een koffertje naar de Tweede Kamer. Lees hier meer over dat koffertje.
In Den Haag is het van 11 tot en met 17 september 2024 Prinsjesfestival. Er zijn dan in de binnenstad allerlei activiteiten rondom Prinsjesdag. Bekijk op deze site wat er allemaal te doen is..
In de politiek wordt heel wat vergaderd. De belangrijkste vergaderzaal is de Ridderzaal in Den Haag. In deze zaal leest de koning een keer per jaar de troonrede voor, op Prinsjesdag. Maar voordat de Ridderzaal een vergaderzaal werd, is het een rechtszaal geweest, een markt en zelfs een stal. Bekijk het...
Wat is de troonrede nou precies? Scroll op de site van de Derde Kamer - bij de uitleg over Prinsjesdag - naar 'De troonrede' en lees daar de informatie.
Tijdens de Politieke Beschouwingen wordt er twee dagen lang vergaderd in de Tweede Kamer over de plannen die de regering bekend heeft gemaakt. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Op deze interactieve website kun je online door het Binnenhof lopen. Op de website zijn foto’s, video’s en teksten te vinden die meer laten zien over de achtergrond van het Binnenhof. Ook is het mogelijk om binnen te kijken in onder meer het Torentje, de Ridderzaal en de Trêveszaal.
Lisa legt uit dat er in heel veel producten alcohol (ethanol) zit. Zij praat ook met enkele 15- en 16-jarige jongeren over hun ervaringen met drank. Daarnaast praat ze met jeugdpsycholoog Mireille de Visser, die uitlegt dat het voor jongeren schadelijk is om al heel vroeg te beginnen met het drinken...
In de jaren zestig van de vorige eeuw veranderde er veel in Nederland. Dankzij de prostesten van jongeren in de jaren zestig hebben jongeren van nu veel meer vrijheid. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 23. Kijk in de (school)bieb.
Jonge helden zijn kinderen en jongeren die iets heel verdrietigs meemaken. Misschien is jouw vader of moeder dood. Of je broer of zus. Of iemand anders die heel belangrijk voor je was. Of misschien je ouders scheiden? Allemaal zeer indrukwekkende gebeurtenissen. Op deze site kun je lezen hoe je je kunt...
Jonge helden zijn kinderen en jongeren die iets heel verdrietigs meemaken. Misschien is jouw vader of moeder dood. Of je broer of zus. Of iemand anders die heel belangrijk voor je was. Of misschien je ouders scheiden? Allemaal zeer indrukwekkende gebeurtenissen. Op deze site kun je lezen hoe je je kunt...
Op de site van het Verzetsmuseum vind je informatie over het museum. Daarnaast vind je ook dossiers met verhalen over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, Indonesië, Suriname en Caraïbisch Nederland, en meer.
Je hebt het zelf misschien ook wel eens gezien: influencers die beloven dat je schatrijk wordt als je doet wat ze zeggen, of als je geld geeft aan ze of aan een bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat van iedere drie jongeren er eentje is die denkt dat je gemakkelijk rijk wordt. Maar het zal je niet verbazen...
België is officieel tweetalig, maar de Vlamingen en Walen gaan niet altijd goed samen. Je kunt spreken van een taalconflict. Hoe kijken Vlaamse jongeren tegen dit conflict aan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bijna de helft van de jongeren in Nederland draagt een tijdje een beugel. Door een beugel kunnen scheve tanden en kiezen gecorrigeerd worden en krijg je een rechter en gezonder gebit. De orthodontist kan je daarbij helpen. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.
Leerkrachten vinden op deze website alle informatie over boerderijeducatie. Kinderen en jongeren laten beleven, leren en ontdekken over waar ons voedsel vandaan komt. Je vindt er ook veel links naar lesmateriaal.
Elle van den Boogaart schrijft spannende, levensechte verhalen voor jongeren vanaf 12 jaar. Op haar website lees je meer over deze schrijfster en haar boeken.
Hersenen van kinderen en jongeren, dus ook van jou, werken soms anders dan die van volwassenen. Ze zijn namelijk nog in aanbouw. Hoe werken je hersenen en uit welke onderdelen bestaan ze? Wat gebeurt er allemaal in je hoofd als je aan het leren bent, een beslissing neemt of blij bent om je vrienden te...
De Cyberpoli is een internetkliniek en ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met een chronische aandoening. Er zijn 33 verschillende poli’s. Op iedere poli kun je terecht voor één of meerdere aandoeningen. Staat jouw aandoening erbij, dan kun je hier betrouwbare medische informatie...
Voetballer Memphis Depay speelt bij FC Barcelona. En voor het Nederlands elftal maakte hij al veel doelpunten. Memphis geeft alles om voetbal en organiseerde daarom een straatvoetbaltoernooi voor jongeren. Verslaggever Bart van het Jeugdjournaal ging erheen en probeerde zoveel mogelijk van jullie vragen...
Kijk op deze speciale pagina van Zapp voor alle informatie over de themaweek ‘Zapp Doorbreekt: Discriminatie’ (van zondag 7 april tot en met zondag 14 april). Je ziet wat discriminatie inhoudt en hoe je ermee om kunt gaan. Er zijn deze week specials van Het Klokhuis en Het Jeugdjournaal te...
Doe Maar Dicht Maar organiseert jaarlijks een poëziewedstrijd voor jongeren (12 - 19 jaar) uit het voortgezet onderwijs. De wedstrijd wordt afgesloten met een festival waarbij de winnaars hun gedicht op het podium voordragen, naast professionele dichters en (muzikale) acts. Wil je meedoen? Kijk...
Jongeren die iets vernielen, stelen in een winkel, overlast veroorzaken of veel spijbelen, kunnen een Halt-straf krijgen. Als je de Halt-straf goed uitvoert dan krijg je geen ‘strafblad’. Kijk op deze site als je meer wilt weten.
Sorry zeggen als je iets gestolen hebt, of als je schade hebt veroorzaakt, valt niet mee. Het is een onderdeel van een Halt-straf. Per jaar krijgen 16.000 tot 17.000 jongeren zo’n straf omdat ze een strafbaar feit gepleegd hebben. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...
Helpwanted.nl is een website over online seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Je kunt dit hier melden. Je vindt ook informatie over wat het is, hoe je het kunt voorkomen en wat je kunt doen wanneer het je is overkomen. Praat er ook over op school of met je ouders/verzorgers.
Als jongeren de fout in gaan komen ze terecht in een jeugdgevangenis. Tarja vroeg zich altijd al af hoe het er daar aan toe gaat. Ze gaat samen met Ajouad op pad en neemt een kijkje achter de schermen van jeugdgevangenis Het Keerpunt. Bekijk het filmpje op de site van Het Klokhuis.
Deze site helpt je bij leuk, slim en veilig gebruik van internet en (sociale) media. Met betrouwbare informatie, filmpjes met uitleg en tips en leuke opdrachten (voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar).
Hoe was het om jong te zijn in de jaren zestig? In de jaren zestig gingen jongeren voor het eerst hun eigen muziek en kleding uitkiezen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Kinderartsen zeggen dat het verkopen van energiedrankjes aan jongeren verboden moet worden. In de drankjes zit veel cafeïne en suiker en dat is ongezond. Bekijk dit onderwerp op de site van het Jeugdjournaal.
Welke vormen van geweld kunnen er plaatsvinden binnen het gezin? Hoe kun je als buitenstaander dat geweld herkennen? In deze aflevering van Het Klokhuis praat Dolores met jongeren die als kind slachtoffer zijn geweest van kindermishandeling. Ze doen verslag van hoe ze er samen met hun omgeving en onder...
Dertig jaar geleden ondertekenden bijna alle landen ter wereld het Kinderrechtenverdrag. Hierin staan alle afspraken hoe landen met kinderen en jongeren om moeten gaan, en wat hun rechten zijn. Want of je nou in Nederland woont of in Kazachstan, overal zijn kinderen gelijk. Bekijk het filmpje van Kinderen...
Kinderen en jongeren over de hele wereld worden beschermd door allerlei verdragen, wetten en regels. In het Kinderrechtenverdrag is vastgelegd waar je recht op hebt tussen je geboorte en je 18e jaar. Wil je weten waar je recht op hebt? Bekijk in deze leeftijdsladder wat je mag en moet op een bepaalde...
Het Nederlands Blazers Ensemble (BNE) is een groep enthousiaste blazers. Lees hier ook de speciale projecten voor jongeren, zoals de compositiewedstrijd 'Op weg naar het Nieuwjaarsconcert' en 'Het Half Uur'. Bevat ook informatie over de ensembles jongNBE en jongjongNBE.
Je vindt op deze site allerlei informatie over geldzaken. Van zakgeld en kleedgeld tot bijbaantjes, van geld uitgeven tot beleggen. Voor jongeren van 12 tot 16 jaar.
Jaarlijks worden rond de 1.400 jongeren naar Halt gestuurd, omdat zij zich niet aan de vuurwerkregels houden. Vernielingen, brandstichting, geluidsoverlast en het lastigvallen van hulpdiensten zijn situaties die veel voorkomen tijdens oud en nieuw. Lees er over op de site van Halt.
Pixelshit is een podcast over online pesten. In 6 afleveringen van deze kinderpodcast gebaseerd op waargebeurde verhalen volg je jongeren die online in de problemen komen.
Pleegkinderen zijn jongens en meisjes tussen de 0 en 18 jaar die voor korte of langere tijd niet bij hun ouders kunnen wonen en daardoor in een ander gezin wonen. Deze site vertelt je over pleegzorg voor kinderen en jongeren.
Het Poëziepaleis is hét landelijke aanspreekpunt voor iedereen die meer wil weten over poëzie voor en door kinderen en jongeren. Met informatie over de projecten : Kinderen en poëzie, Doe maar Dicht maar, SMS gedichten, Dichter bij 4 mei.
Popmuziek betekent "populaire muziek". Deze muziek is vooral populair onder jongeren. Wist je dat er vroeger eigenlijk geen popmuziek bestond? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op deze site kun je alles vinden over rechtspraak.] Er wordt o.a. uitgelegd wat het werk van een rechter inhoudt, wie wat doet in de zittingszaal en wat de democratische rechtstaat is. (De site is bedoeld voor jongeren van 14-18 jaar)
Op deze website wordt speciaal aan kinderen en jongeren uitgelegd wat rechters en advocaten precies doen en wat er allemaal bij hun werk komt kijken. Je vindt hier antwoorden op allerlei vragen over het recht, de rechtbank en natuurlijk over rechters en advocaten.
Op 6 februari 2024 wordt er in veel landen extra aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik door kinderen en jongeren. Lees op deze site meer informatie.
Gideon Samson schrijft boeken voor kinderen en jongeren. Gideon is bekend van Met je hoofd boven water, Zwarte zwaan en Zeb, en hij heeft al heel veel prijzen gewonnen met zijn boeken. Janouk vraagt hem waar hij toch al zijn ideeën vandaan haalt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Streetdance is een kenmerk van hiphop en komt uit de Verenigde Staten. Met hiphop vertellen jongeren over grote problemen. Maar ook over gevoelens, als verliefdheid of verdriet. In de dans bedenken hiphoppers steeds nieuwe danspassen die ze op straat aan anderen laten zien. Lees er over op de website...
Op deze site vind je verhalen van kinderen en jongeren over de hele wereld. Omdat jullie verhalen belangrijk zijn! Jullie hebben iets te vertellen en het is goed als volwassenen daar naar luisteren de mening van kinderen serieus nemen. Deze site is Engelstalig.
UniVersum is het verenigingsblad van de Jongeren Werkgroep voor Sterrenkunde en geeft informatie over sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Op de site vind je enkele artikelen uit het blad.
In een onderzoek van Unicef staat dat de helft van de kinderen en jongeren tussen de 10 en 18 jaar bang is dat er ook een oorlog in Nederland komt. Nog meer kinderen maken zich zorgen en worden er wel eens verdrietig van. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de website van het Jeugdjournaal. Maak...
Villa Pinedo is een plek voor jongeren (vanaf 12 jaar) met gescheiden ouders. Op deze plek kun jij laten horen wat jij denkt, voelt en vindt van de scheiding van je ouders. Je kunt hier leren van ervaringen van anderen en anderen met jouw verhaal steunen.