Op het voetbalveld zitten en staan verschillende robots klaar. Zij zijn de voetballers die later de strijd met elkaar aan gaan. Sommige robots zitten echt te popelen. Hebben robots eigenlijk wel gevoel? Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing bij NEMO van maart 2017. (De Kinderlezing...
Wie kan er beter voetballen, de robot of de mens? De Technische Universiteit in Eindhoven heeft een voetbalteam van robots ontwikkeld. Maar hoe kunnen die robots precies voetballen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Robots zijn gemaakt van metaal of plastic en er zit allemaal elektronica in. Maar hebben robots ook emoties en kunnen ze bijvoorbeeld schrikken? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Frederique wil later chirurg worden. Maar ze vraagt zich af of robots niet al het werk overnemen. Samen met Edson gaat ze naar het ziekenhuis om erachter te komen wat robots kunnen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Vliegende robotjes worden steeds kleiner en lichter. Ze zijn razendsnel en kunnen alles wat ze tegenkomen onderzoeken en filmen. En ze kunnen nu ook samenwerken: een zwerm robotjes splitst zich op en de robotjes vliegen allemaal naar een andere kamer om een heel gebouw te onderzoeken. Bekijk deze aflevering...
Wat is handiger? Een hele ingewikkelde robot of een heleboel simpele robotjes samen? Nienke gaat op bezoek bij de Technische Universiteit in Delft waar ze het antwoord op deze vraag proberen te vinden. Hun inspiratie komt uit de natuur. Daar zit de kracht in de groep. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Je kunt een gitaar bespelen door met de ene hand de snaren aan te slaan en met de andere hand de snaren langer of korter te maken. Een robot heeft geen handen, maar hoe kan hij toch een gitaar bespelen? Bekijk dit fragment uit Het Klokhuis op Schooltv.nl.
500 jaar geleden was er nog niet alle medische kennis van nu. En wist de dokter niet waarom je ziek was, dan werd je gewoon opengesneden om even te kijken. Nu gebeuren sommige operaties zelfs met hulp van een robot. Serah neemt een kijkje en ze mag het zelfs proberen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Flip de Beer gaat met twee kinderen naar de 'robotdierentuin'. Daar zien zij allerlei robotdieren. Flip de Beer en de kinderen bouwen zelf een vogelbekdier, takelen het hoofd van een robotneushoorn omhoog en zien hoe een robotvlieg in elkaar zit. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een robotdolfijn die net echt lijkt. Zal zo'n dolfijn in de toekomst, in plaats van echte dolfijnen, gebruikt gaan worden in dolfijnenshows? Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 15 oktober 2020.
Na elke beweging stoppen, geen emotie op je gezicht en alle lichaamsdelen apart bewegen: zo dans je de robot. Maar hoe ziet dat er precies uit? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Anna heeft een robot die ze zelf kan programmeren om te bewegen. Maar je kan natuurlijk ook zelf een robot knutselen van karton en aluminiumfolie. Of dansen als een robot! Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Aan de gewrichten en botten in je hand zitten spieren. Als er op de juiste manier aan die spieren getrokken wordt, beweegt de hele hand mee. Dit kun je heel goed zelf namaken. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Robots zijn overal om ons heen. Want een robot is niet alleen een stijve, metalen pop die uit zichzelf loopt. Een robot ziet er vaker uit als een machine. En dat is het eigenlijk ook: een machine die kan 'denken' met computerhersens. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...
Robots zijn overal om ons heen. Want een robot is niet alleen een stijve, metalen pop die uit zichzelf loopt. Een robot ziet er vaker uit als een machine. En dat is het eigenlijk ook: een machine die kan 'denken' met computerhersens. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...
Zou het niet fijn zijn als iedereen doet wat jij wilt? Robots doen dat al. Schrijf een programma en programmeer je ouders of een vriend alsof ze een robot zijn. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
In het Italiaanse stadje Pompeï is bijna alles superoud, behalve robothond Spot! De robothond wandelt rond tussen de ruïnes en houdt alles goed in de gaten. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 31 maart 2022.
In Den Bosch was de finale van een grote robotwedstrijd voor kinderen. De winnende teams mogen naar de internationale First Lego League-finale in Amerika. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 9 maart 2024.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Dat dieren wel houden van een lolletje en pijn kunnen voelen weten we wel. Maar ze zijn zich daar ook erg bewust van, wil een groep van veertig Amerikaanse wetenschappers nog maar eens duidelijk maken. Zij deden daar de afgelopen jaren veel onderzoek naar. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt...
Onderzoekers hebben een oud scheepswrak gevonden. Het wrak van de Endurance lag op 3000 meter diepte op de zeebodem bij Antarctica. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 8 maart 2022.
Menselijke robots lijken iets van de toekomst, maar toch zijn ze al overal. Het is best ingewikkeld om robots dingen te laten doen die mensen heel makkelijk vinden. En waarom willen we eigenlijk graag robots die op mensen lijken? Sosha zoekt het uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Bij sommige operaties wordt een robot ingezet. De chirurg geeft de opdrachten aan de robot en die voert ze met precisie uit. In de clip zie je de voordelen en nadelen van een operatierobot. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Met een stofzuiger kun je viezigheid van de vloer zuigen. Een stofzuigerrobot doet hetzelfde, maar dan automatisch. Hoe werkt zo’n robot? Bekijk dit fragment uit Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Tafelvoetbal is leuk, maar niet als er geen mensen in de buurt zijn om tegen te spelen. Tenzij je tegen de tafelvoetbalrobot kunt spelen natuurlijk, maar… hoe werkt zo’n robot precies? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Er is nog nooit een mens op Mars geweest. Maar we sturen er wel robots naartoe, om onderzoek te doen. Die robots worden ontworpen en getest bij Estec in Noordwijk. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
RoboCup Junior is een jaarlijkse competitie met robots voor het basis- en voortgezet onderwijs, waaraan scholieren tussen 9 en 19 jaar met zelfgebouwde robotjes kunnen meedoen. Lees er alles over op de website.
Als je met het vliegtuig gaat, moet je koffer natuurlijk ook mee. Op Rotterdam Airport testen ze een nieuw systeem dat ervoor zorgt dat alle koffers in het juiste vliegtuig terechtkomen. En het mooie is: robots doen het zware werk! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Dolores gaat op bezoek bij de boerderij van de toekomst. Een computergestuurde vrijloopstal. Robots zorgen er voor dat de koeien hun voer krijgen en op tijd gemolken worden. Boer Marc kan alles bijhouden met een App op zijn smartphone. Heeft hij eigenlijk nog wel wat te doen?
Legkippen leggen hun eieren meestal netjes op de daarvoor bestemde plek. Maar soms belandt er een ei op de grond. Om die eieren op te rapen zonder een zere rug te krijgen, heeft deze boer een handige robot ontworpen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Gras groeit snel en daarom kun je het gras het beste een paar keer per week maaien. Dat kost natuurlijk veel tijd en daarom wordt er ook wel eens een grasmaaierrobot ingezet. Maar hoe werkt zo’n robot? Bekijk het fragment uit Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Een koe is niet zindelijk en poept tientallen liters mest per dag. Om te voorkomen dat de koeien niet in de mest staan, rijdt er een mestrobot in de stal rond. Maar hoe gaat zo’n robot te werk? Bekijk dit fragment uit Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Je hebt het vast wel eens gezien: filmpjes van bijvoorbeeld langzaam vallende druppels. Om dit soort opnames te maken, is een speciale camera nodig die heel veel beeldjes per seconde kan opnemen en snel kan bewegen, een speciale robotcamera. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Een valkenier traint zijn vogels om andere vogels de stuipen op het lijf te jagen. Tegenwoordig worden roofvogels ook getraind om drones uit de lucht te halen. Eva maakt ook kennis met de robotvogel. Wat is precies de taak van deze vogel? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De 9-jarige Guido is geboren zonder linkerhand. Sinds kort heeft hij een kunsthand waarmee hij toch dingen kan doen. Geen prothese uit het ziekenhuis, maar een kunsthand uit de 3D-printer, in de kleuren van zijn favoriete voetbalclub. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een auto wordt als een soort bouwpakket in elkaar gezet in de autofabriek. Van grote rollen staal wordt de carrosserie geperst. Hij wordt gelakt en vervolgens worden ook de motor en overige onderdelen geplaatst. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Een nieuwe auto wordt eerst bedacht en ontworpen. Eerst doet de fabrikant marktonderzoek om erachter te komen wat zijn klanten willen. Daarna schetst een auto-ontwerper op papier de vormen van het nieuwe automodel. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...
Een aflevering uit de Klokhuisserie over hersenen. Kunnen computers net zo denken als mensen? Dolores doet een wedstrijdje met de computer. Computerdeskundige Cees legt uit hoe je een computer kunt leren om taken uit te voeren. Tijdens een wedstrijdje met voetbalrobots blijkt dat nog niet eenvoudig.
In deze serie lessen ga je ontdekken wat kunstmatige intelligentie precies is en hoe ‘slimme computerprogramma’s en zelflerende machines’ er dagelijks gebruik van maken.
Wat heeft Rembrandts meesterwerk 'De Nachtwacht' te maken met AI? Jard Struik duikt in de wereld van AI, oftewel Artificial Intelligence oftewel kunstmatige intelligentie. Ook jij gebruikt AI, want het bepaalt bijvoorbeeld wat jij ziet op TikTok of Netflix. En Siri, dat is dus ook AI. En wist je dat...
Je benen worden aangestuurd door je hersenen. Maar wat als dat gedeelte van je hersenen niet goed meer functioneert? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Met een melkrobot kunnen de koeien niet slechts twee keer op een dag, maar de hele dag door gemolken worden. De koeien lopen namelijk zelf naar de machine toe als hun uier vol is. Maar hoe werkt dat precies? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In de klas, op het schoolplein en thuis zal je steeds meer over AI tegenkomen. Slimme apps op je telefoon of ChatGPT die je helpt bij je huiswerk. AI wordt steeds belangrijker. Doe deze online cursus en ontdek wat AI echt inhoudt.
Over 25 jaar is het heel normaal dat je je eigen zorgrobot thuis hebt om bijvoorbeeld dingen voor je te halen als je dat zelf niet kunt, te zorgen dat je niets vergeet, je bloeddruk te meten en om je gezelschap te houden. Dolores maakt kennis met verschillende soorten zorgrobots. Bekijk deze aflevering...
Een spreekbeurt of werkstuk over zuivel? Op deze plek vind je alle informatie en tips die je nodig hebt. Ook vind je hier allerlei handige hulpmiddelen om je presentatie of werkstuk nog leuker en mooier te maken. Bijvoorbeeld afbeeldingen, filmpjes en een mooi PowerPointsjabloon voor je presentatie......
AI, ofwel Artificiële Intelligentie, het zit al in allerlei computerprogramma's die jij gebruikt: in een vertaalmachine, als je je telefoon vraagt om een lekker muziekje. Of wat dacht je van robotstofzuigers? Maar wat is AI? Tirsa zoekt het uit door te voetballen met een robot. Bekijk deze aflevering...
Soms gebeurt het nog wel eens dat een boer zijn koeien met de hand melkt. Maar meestal gebeurt het met een volautomatische robot. Die robot voert de koeien, ruimt de koeienpoep op, melkt en controleert de kwaliteit van de melk. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Auto's werden vroeger door ménsen in elkaar gesleuteld. Nu zijn het robots die het meeste werk doen. Wil je eens zien hoe dat gaat? Kijk dan naar deze clip op Schooltv.nl.
De BiebBoys zijn gevraagd om als #hierniet-helden online grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. In hun crisiscentrum komen alle meldingen binnen. Kees en Joran verzinnen een oplossing: #hierniet-heldenbot. Kan deze robot de BiebBoys helpen om #hierniet te zeggen tegen vervelend online gedrag? Ontdek...
Een externe harde schijf is handig voor het opslaan van je foto’s, filmpjes of belangrijke documenten. Maar hoe wordt zo’n harddisk eigenlijk gemaakt? Daar komen een heleboel robots aan te pas en vooral geen stofdeeltjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Remy van Kesteren is een van de bekendste harpisten van Nederland. Als van jongs af aan wint hij prijzen en treedt hij overal ter wereld op. Janouk gaat met hem mee lesgeven in zijn harpklas en ze kijkt bij een bijzonder concert van Remy en zijn robotorkest. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Is kunstmatige intelligentie gevaarlijk, of juist handig? Van robothond tot YouTube-algoritme. Kijk voor informatie en tips op de site Hoe? zo! mediawijs.
Leesbeesten en Luistervinken is dé kinderpodcast over kinderboeken waar kinderen in gesprek gaan met hun favoriete kinderboekenschrijver. Luister naar aflevering 19, daar hoor je een interview met kinderboekenschrijver Emiel de Wild. Hij vertelt over zijn boeken ‘Broergeheim’, ‘Toen...
Van Lego kun je alles maken: racewagens, robotten, ruimteschepen en nog veel meer. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 325. Kijk in de (school)bieb.
My AI is al een paar dagen in het nieuws. Het lijkt een gewone vriend op Snap, maar experts maken zich zorgen. Socialmedia-deskundige Jacqueline Kleijer legt uit waarom. 'Het is een robot, maar dat zegt hij niet.' Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 21...
Gekko's zijn bijzondere beesten want ze kunnen tegen de muur of zelfs langs het plafond lopen. Met behulp van nanotechnologie probeert Bart het geheim van de gekko te ontrafelen. Hij ontdekt dat nanobouwers robots maken die net als gekko's tegen de muur kunnen klimmen. Bekijk deze aflevering van Het...
De meeste paprika’s die je in de supermarkt koopt, komen uit kassen. Hier kunnen de temperatuur, water en voeding voor de planten heel nauwkeurig worden geregeld. Er wordt veel onderzoek gedaan naar duurzame manieren om paprika’s te telen: bijna alles wordt geregeld door computers en robots....
In de ruimte zweeft veel afval, bijvoorbeeld van oude satellieten. Dit moet opgeruimd worden, zodat nieuwe satellieten er niet tegenop botsen. In Duitsland hebben ze een robot waarmee dit straks kan. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Stekjes groeien uiteindelijk uit tot planten die bij ons op de vensterbank komen te staan. Om het makkelijk te maken is er een robot die de stekjes op de juiste manier in de aarde steekt: de steksteekrobot. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Van kartonnen dozen kan je allerlei surprises maken, bijvoorbeeld Engelse drop voor iemand die veel van snoep houdt, of een robotpak. Bekijk het filmpje van Hoppatee! op Schooltv.nl.
Heb je het lootje getrokken van iemand die dol is op computers en alles wat daarmee te maken heeft? Misschien kan je wel ergens oude computeronderdelen vinden, zoals een modem, printplaatjes of een toetsenbord. Hiermee maak je een leuke robot als surprise. Bekijk het filmpje van Hoppatee! op Schooltv.nl.
Ontdek de geheimen van de techniek. Speel de game TechEd. In deze game moet Hamster Ed zijn ontvoerde familieleden redden. Maar kijk uit voor de robots!