Een vallende ster is geen echte ster, maar een stukje steen of stof uit de ruimte. Als die door de dampkring van de aarde vliegen, verbranden ze. Zo ontstaat het lichtspoor dat wij zien als vallende ster. Als er heel veel steentjes door de dampkring komen, spreek je van een meteorenregen. Bekijk het...
Op deze website van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vind je heel veel informatie over ons heelal, de aarde, leven in de ruimte, ruimtevaartuigen. Met dingen om te doen en nieuwtjes.
Een komeet herken je aan zijn witte staart van stof en gas. Een meteoor kan afkomstig zijn uit een komeet en wordt pas zichtbaar als hij door de dampkring suist: een vallende ster. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Tussen de zon, planeten en manen in ons zonnestelsel zweven een heleboel steenbrokken. Ons zonnestelsel is eigenlijk een georganiseerde puinhoop! Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.
Als je een vallende ster ziet, mag je een wens doen. Maar eigenlijk zie je gewoon een stukje ruimtestof door de dampkring heen vliegen. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Heb je weleens een vallende ster gezien? Maar wat zijn vallende sterren nou eigenlijk? Zijn het sterren die "vallen"? Of toch iets heel anders? En waarom zie je ze alleen maar op bepaalde tijden en niet het gehele jaar door? Lees hier allerlei weetjes.
Deze week kun je veel vallende sterren zien. Het hoogtepunt is in de nacht van donderdag op vrijdag tussen 3.00 en 4.00. Kijk hier voor interessante weetjes over vallende sterren.
Wel eens een vallende ster gezien? Een wens gedaan? Je moet toevallig maar net omhoogkijken op het juiste moment. En dan ook nog de juiste kant op. Lees op de website van Sterrenkids wat een vallende ster precies is.
Stenen uit de ruimte die neerkomen op aarde, noemen we meteorieten. En hoewel er in de ruimte om ons heen van alles rondvliegt, is een echte meteoriet hartstikke zeldzaam. De meeste meteoren verbranden namelijk in de dampkring rond de aarde. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.