Zoeken: middeleeuwse steden

Ik zoek informatie voor groep:
1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje De eerste steden
    schooltv.nl
    De eerste steden

    In de Middeleeuwen waren er weinig steden. Rond het jaar 1000 kwam daar verandering in. Er kwamen steeds meer steden bij. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De middeleeuwse stad
    docukit.nl
    De middeleeuwse stad

    Wat zal het gestonken hebben in de middeleeuwse stad. Varkens en kippen liepen gewoon op straat. Er is geen stromend water, dus ook geen douche en wc. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 250. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Oude steden
    docukit.nl
    Oude steden

    De meeste steden in Nederland zijn tussen het jaar 1200 en 1400 ontstaan. Ze werden allemaal op ongeveer dezelfde manier gevormd. In het midden is het centrum. Daar omheen ligt een gracht. Er zijn kerken, bruggen, smalle straatjes, torens en molens. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Boekenlijst - (Wereld)steden
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - (Wereld)steden

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Welke Romeinse steden waren er in Nederland?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Welke Romeinse steden waren er in Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Drie vragen over middeleeuwse schilder Jeroen Bosch
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over middeleeuwse schilder Jeroen Bosch

    In 2016 was het Jheronimus Bosch-jaar. Het Jeugdjournaal gaf antwoord op drie vragen over de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch. Waarom is er zoveel aandacht voor hem? Waarom schilderde hij zo? Wat kunnen kinderen van het Jheronimus Bosch-jaar merken?

    x
  • Plaatje Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden
    elfstedentocht.frl
    Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden

    De officiële site van de Vereniging De Friesche Elf Steden met uitgebreide informatie over de Elfstedentocht op de schaats Deze werd voor het laatst verreden op 4 januari 1997.

    x
  • Plaatje Ecosteden
    docukit.nl
    Ecosteden

    Ongeveer de helft van de wereldbevolking woont in een stad. Al die mensen hebben last van luchtvervuiling door de verbranding van fossiele brandstoffen en verkeersdrukte en dat zijn niet de enige stadse problemen. In ecologische steden zijn veel van deze problemen opgelost. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Lijst van metrosteden (WikiKids)
    wikikids.nl
    Lijst van metrosteden (WikiKids)

    In Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen, vind je een lijst met alle steden ter wereld met een metro.

    x
  • Plaatje TopoSite
    brujon.net
    TopoSite

    Op de TopoSite oefen je de steden, streken, provincies, rivieren, meren en zeeën in Nederland, Europa en de Wereld. Oefenen maar.

    x
  • Plaatje Vijf soorten die het heerlijk vinden in de stad
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vijf soorten die het heerlijk vinden in de stad

    Er zijn soorten in Nederland die het prima doen in steden. Wat maakt het voor hen zo’n fijne plek? Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Barcelona (WikiKids)
    wikikids.nl
    Barcelona (WikiKids)

    Informatie over de stad Barcelona (Spanje) uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Aanpassen aan de omgeving: hoe doen dieren dat?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Aanpassen aan de omgeving: hoe doen dieren dat?

    Als er een soort is die in de stad thuishoort is het wel de stadsduif. De ene diersoort doet het beter in de stad dan de andere. Hoe komt dat eigenlijk? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Dieren in de stad
    docukit.nl
    Dieren in de stad

    Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. En meer dan je denkt! Dieren in de stad. En dan geen katten en honden, maar dieren die zichzelf redden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 222. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hoe hebben dieren in de stad zich aangepast?
    schooltv.nl
    Hoe hebben dieren in de stad zich aangepast?

    Als je goed kijkt is er in de stad een heleboel natuur te vinden. Om te overleven hebben planten en dieren zich aangepast. Zoals de duif en de slak. Bekijk het filmpje van De Buitemdienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Welke dieren leven in de stad? (deel 2)
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Welke dieren leven in de stad? (deel 2)

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Dieren in de stad, hoe komen ze daar terecht?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dieren in de stad, hoe komen ze daar terecht?

    De stad lijkt op het eerste gezicht niet heel geschikt voor dieren. Toch leven er veel diersoorten. Hoe zijn ze daar terecht gekomen? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Miljoenensteden
    docukit.nl
    Miljoenensteden

    Miljoenensteden zijn supersteden. Er wonen meer dan een miljoen mensen. Sommige miljoenensteden zijn zo groot dat ze megasteden worden genoemd. Er zijn ongeveer 20 megasteden op de hele wereld. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 238. Kijk in...

    x
  • Plaatje Naar Venetië? Toeristen moeten eerst kaartje kopen
    jeugdjournaal.nl
    Naar Venetië? Toeristen moeten eerst kaartje kopen

    Venetië is erg populair bij toeristen. Ieder jaar komen er miljoenen mensen naar de stad. En niet alle toeristen gedragen zich netjes. Sommigen zorgen voor troep of maken lawaai. De stad probeert al langer iets te doen tegen de drukte en overlast. Binnenkort moet je een toegangskaartje van 5 euro...

    x
  • Plaatje Hoe belangrijk is natuur in de stad?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe belangrijk is natuur in de stad?

    De stad is een bijzondere leefomgeving voor planten en dieren, maar hoe ziet de toekomst er volgens onderzoekers van Naturalis uit? Lees er over de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Nieuw Amsterdam
    hetklokhuis.nl
    Nieuw Amsterdam

    Het Klokhuis in Amerika. New York heeft Nederlandse roots! Brooklyn, Harlem, Wallstreet en Broadway; allemaal namen met een Nederlandse voorgeschiedenis. Bart duikt in het verleden van New York dat toen nog Nieuw Amsterdam heette. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De stad: een unieke leefomgeving
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De stad: een unieke leefomgeving

    De stad is een bijzondere leefomgeving. Het is er warm, versteend lawaaiig, licht in de nacht en vuil. Hoe zijn soorten hierop aangepast? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Stadsverlichting
    hetklokhuis.nl
    Stadsverlichting

    De lantaarns op straat worden niet zomaar neergezet. Bart laat zien hoe landschapsarchitecten een lichtplan maken voor stadsverlichting. Lantaarns staan er niet alleen om goed te kunnen zien, stadsverlichting wordt ook gebruikt om het straatbeeld mooier te maken. Kijk maar eens naar deze aflevering van...

    x
  • Plaatje Hoe maak je een drukke stad groener?
    ahaindeklas.nu
    Hoe maak je een drukke stad groener?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Venetië (WikiKids)
    wikikids.nl
    Venetië (WikiKids)

    Informatie over de stad Venetië (Italië) uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Wat doen vossen in de stad?
    schooltv.nl
    Wat doen vossen in de stad?

    Normaal gesproken leven vossen in de natuur en zie je ze bijna nooit. Maar soms duiken ze ook op in de stad. Toon gaat samen met ecoloog Sasja op zoek naar de vos in het havengebied in Amsterdam. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wonen met water
    hetklokhuis.nl
    Wonen met water

    Het water is de grootste vijand van ons land: de kans is groot dat er in de toekomst wel eens overstromingen zullen zijn. Bart ontdekt allerlei vormen om te wonen met water, zoals wooneilandjes van piepschuim, een drijvende stad en zelfs amfibische huizen, geschikt voor land en water. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje België
    docukit.nl
    België

    Ten zuiden van Nederland ligt België. België is kleiner dan Nederland. In België wonen iets meer dan tien miljoen mensen. De meeste mensen wonen in de grote steden. De grootste steden zijn Brussel en Antwerpen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje De Hanze
    hetklokhuis.nl
    De Hanze

    Achthonderd jaar geleden, in de middeleeuwen, waren Amsterdam en Rotterdam nog kleine vissersdorpjes. Toen waren steden als Kampen en Deventer heel belangrijke steden in de handel tijdens de zogenaamde Hanzetijd. Hoe ging dat vroeger, en wat werd er allemaal verhandeld? In Deventer ziet Janouk hoe de...

    x
  • Plaatje Marokko
    docukit.nl
    Marokko

    Marokko is bijna twintig keer zo groot als Nederland. Veel Marokkanen wonen in steden. In Casablanca en Rabat bijvoorbeeld. In Marokko komen veel toeristen. Want er zijn ruige bergen, prachtige steden en uitgestrekte zandstranden. Toch is Marokko geen rijk land. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Pompeï (WikiKIds)
    wikikids.nl
    Pompeï (WikiKIds)

    Informatie over Pompeï - een oude stad in Italië uit de Romeinse tijd - uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Waarom hebben stormen namen?
    kidsweek.nl
    Waarom hebben stormen namen?

    Dit weekend werden de namen van stormen voor het komende seizoen bekend gemaakt. Maar waarom hebben die stormen eigenlijk namen? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 4 september 2023.

    x
  • Plaatje Provincie Zuid-Holland
    docukit.nl
    Provincie Zuid-Holland

    Zuid-Holland is de drukste provincie van Nederland. Dat komt doordat er zoveel steden liggen. De twee grootste steden zijn Den Haag en Rotterdam. Ze zijn een deel van de Randstad. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 99. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Taliban hebben Afghanistan veroverd
    jeugdjournaal.nl
    De Taliban hebben Afghanistan veroverd

    De Taliban zijn weer de baas in heel Afghanistan. De afgelopen week namen ze steeds meer steden over. Ook de hoofdstad Kabul is ingenomen. Lees het bericht en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 16 augustus 2021.

    x
  • Plaatje Amsterdamse School
    hetklokhuis.nl
    Amsterdamse School

    Ruim honderd jaar geleden waren er, net als nu, veel te weinig huizen. Vooral in steden stonden hele kleine en ongezonde woningen. Daar woonden de arme mensen. Een paar jonge architecten wilden dat veranderen. Er kwamen nieuwe huizen in een bouwstijl die je de Amsterdamse School noemt, niet alleen in...

    x
  • Plaatje Hoe is de atoomboom onstaan?
    schooltv.nl
    Hoe is de atoomboom onstaan?

    Net voor de Tweede Wereldoorlog begon de Verenigde Staten te testen met een nieuw soort bom. De atoombom. Deze werd bedacht voor een team wetenschappers waar Robert Oppenheimer de baas over was. In de Tweede Wereldoorlog werd de atoombom gebruikt voor de Verenigde Staten om de Japanse steden Nagasaki...

    x
  • Plaatje Brazilië
    docukit.nl
    Brazilië

    Brazilië: een land in Zuid-Amerika, zó groot dat Nederland er 240 keer in past. Een land van uitgestrekte oerwouden en volgepakte steden. Van voetbal, carnaval, de opzwepende samba. Lees er op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 087. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Canada
    docukit.nl
    Canada

    Canada is het op één na grootste land van de wereld. Het is 240 keer zo groot als Nederland. Toch wonen er maar twee keer zoveel mensen: 33 miljoen. Canada is en dunbevolkt land. De meeste Canadezen wonen in het zuiden. Daar liggen ook de grote steden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje China
    schooltv.nl
    China

    China is een enorm groot land in Azië. In het land wonen wel 1,4 miljard mensen: het meeste van alle landen in de wereld. Het land staat bekend om de Chinese Muur, de moderne steden, de export en de traditionele cultuur. Bekijk het filmpje van De wereld rond op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Cinekid Festival
    cinekid.nl
    Cinekid Festival

    Cinekid is het mediafestival voor kinderen van 4 tot 16 jaar. Het Cinekid Festival vindt plaats in Amsterdam en in andere steden tijdens de herfstvakantie. Kijk hier voor meer info over dit vrolijk en spetterend festival.

    x
  • Plaatje Cuba
    schooltv.nl
    Cuba

    Cuba is bekend van de salsa, sigaren, oldtimers en het socialisme. Het eiland ligt net ten zuiden van de Verenigde Staten en heeft een moeizame band met het land. Sinds de revolutie van Fidel Castro is het land socialistisch. Mede hierdoor lijkt het in Cuba of de tijd heeft stilgestaan en oude steden...

    x
  • Plaatje De Hanze
    canonvannederland.nl
    De Hanze

    Zwolle, Kampen en Deventer waren vroeger rijke en belangrijke steden. Ze worden wel de hanzesteden genoemd. Lees verder op de website als je meer wilt weten. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje Deze kinderen werken bij de politie
    jeugdjournaal.nl
    Deze kinderen werken bij de politie

    In steeds meer steden werken kinderen samen met politieagenten. Ze helpen de politie bijvoorbeeld bij snelheidscontroles in de buurt. Of bij grote evenementen. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje De Donau
    schooltv.nl
    De Donau

    De enige rivier in Europa die van west naar oost stroomt. De Donau is 2888 kilometer lang en mondt uit in de Zwarte Zee. Rivieren trekken mensen aan. Het deltagebied is erg vruchtbaar en met schepen kan je makkelijk grondstoffen en goederen vervoeren. Daarom ontstaan er vaak steden bij rivieren. Bekijk...

    x
  • Plaatje Duitsland
    schooltv.nl
    Duitsland

    Ten oosten van Nederland ligt Duitsland. De 20e eeuw staat voor Duitsland grotendeels in het teken van allerlei oorlogen, maar tegenwoordig is Duitsland een sterk economisch ontwikkeld land. Duitsland is geliefd bij toeristen door culturele steden als Berlijn en Hamburg, natuurgebieden als het Zwarte...

    x
  • Plaatje Dwangkolonie Veenhuizen
    canonvannederland.nl
    Dwangkolonie Veenhuizen

    Aan het begin van de negentiende eeuw liet Johannes van den Bosch in Veenhuizen drie grote gebouwen neerzetten voor de opvang van de wezen uit de grote steden.Lees er meer over in de Canon van Drenthe.

    x
  • Plaatje De eerste spoorlijn
    hetklokhuis.nl
    De eerste spoorlijn

    Bijna 200 jaar geleden reed de allereerste trein in Nederland. Auto’s waren er nog niet. Dankzij de treinen konden mensen opeens veel sneller naar andere delen van het land. Ze konden bij familie op bezoek, of gaan werken in fabrieken in andere steden. Nizar rijdt mee op een echte oude locomotief...

    x
  • Plaatje Elfstedentocht
    docukit.nl
    Elfstedentocht

    De Elfstedentocht is de belangrijkste schaatstocht van Nederland. Het is een tocht van 200 kilometer over natuurijs. De Elfstedentocht gaat langs elf Friese steden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 019. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Elfstedentocht
    docukit.nl
    Elfstedentocht

    Als het in Nederland een tijdje hard vriest, hoor je vast en zeker het woord Elfstedentocht in gesprekken om je heen. Dat is een schaatstocht van 200 kilometer langs elf Friese steden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 328. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Alles over de Elfstedentocht
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Alles over de Elfstedentocht

    Zodra de temperatuur in Nederland onder de 0 graden komt wordt erover gesproken, de Elfstedentocht. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Een schaatstocht door elf steden. Klinkt logisch, maar wat is het eigenlijk precies? En waarom is het zo beroemd? Willem Wever zocht het uit!

    x
  • Plaatje Hoe werkt een fietsdepot?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een fietsdepot?

    In grote en middelgrote steden zijn er strenge regels voor het parkeren van je fiets. Staat ie in de weg, dan kan je fiets zomaar worden meegenomen naar een fietsdepot. Hier kun je je fiets weer ophalen. Maar hoe vind je je fiets terug tussen 70.000 andere fietsen? Bekijk het filmpje van het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Flevoland
    schooltv.nl
    Flevoland

    Toen de Zuiderzee het IJsselmeer werd, kon nieuw land worden drooggelegd. Land werd gemaakt uit zee. Zo ontstond de jongste provincie van Nederland: Flevoland. Het is nu een drukke provincie met steden als Almere, Lelystad en Emmeloord. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Focke-dag in Westeremden
    schooltv.nl
    De Focke-dag in Westeremden

    Westeremden keert één dag in het jaar terug naar de middeleeuwen. Op deze dag loopt iedereen rond in middeleeuwse kleren. Ook kun je zien hoe de middeleeuwer spon, weefde, muziek maakte, brood bakte en kookte. Er worden zelfs maliënkolders gevlochten! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Geestelijken in de middeleeuwen
    geschiedenisvoorkinderen.nl
    Geestelijken in de middeleeuwen

    Een klein gedeelte van de Middeleeuwse bevolking werkte voor de kerk: de geestelijken. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Hanze (WikiKids)
    wikikids.nl
    Hanze (WikiKids)

    Informatie over de hanze, een samenwerking van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen, uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje De Hanze
    docukit.nl
    De Hanze

    Waarom kun je in sommige steden Hanzekoek eten? Of logeren in een Hanzehotel? Dat heeft alles te maken met vroeger. In de veertiende eeuw (1300-1400) trokken er veel handelaars van stad tot stad. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 282. Kijk...

    x
  • Plaatje De Hanze
    psammos.nl
    De Hanze

    In 1230 werd in Noord-Duitsland de grootste handelsgilde van Europa opgericht: de Hanze. Ook Nederlandse steden sloten zich aan bij de Hanze. Je leest er over op deze site.

    x
  • Plaatje IS leidt kinderen op tot IS-strijders
    schooltv.nl
    IS leidt kinderen op tot IS-strijders

    De terroristische organisatie IS is vaak in het nieuws. In het Midden-Oosten heeft de Islamitische Staat flinke gebieden veroverd en ze regeren daar met harde hand. In de dorpen en steden die de terroristen onder controle hebben, moet iedereen doen wat de leiders zeggen. Ook kinderen. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Italië
    schooltv.nl
    Italië

    Het Zuid-Europese land Italië kennen we van de pizza’s, de historische steden, de stranden en van de Paus. Maar het is ook een land van vulkanen, bergen en van een lange geschiedenis. De invloed van het ooit machtige Romeinse Rijk is nog in het hele land zichtbaar. Bekijk het filmpje van De...

    x
  • Plaatje Japan
    schooltv.nl
    Japan

    Japan is bekend van de kersenbloesems, de vechtsporten, de innovatieve industrie en traditionele keuken. Het eiland kent een eeuwenoude historie met hoogte- en dieptepunten. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki sloegen flinke gaten in het land. Sindsdien heeft Japan het land weer heropgebouwd met...

    x
  • Plaatje Waarom zijn de Koloniën van Weldadigheid Werelderfgoed?
    schooltv.nl
    Waarom zijn de Koloniën van Weldadigheid Werelderfgoed?

    Drenthe was 200 jaar geleden nog nauwelijks ontgonnen gebied en in de grote steden in Nederland heerste grote werkloosheid. Johannes van den Bosch kwam met een plan dat deze twee problemen oploste: hij liet werklozen een boerderij beginnen in Drenthe. Dit noemde hij de Koloniën van Weldadigheid....

    x
  • Plaatje Een koude, hongerige winter
    schooltv.nl
    Een koude, hongerige winter

    Tulpen, suikerbieten en waterige soep. In de hongerwinter tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten de inwoners uit de steden in het noorden en westen van ons land op hongertocht om aan voedsel te komen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Maatschappij van Weldadigheid
    schooltv.nl
    De Maatschappij van Weldadigheid

    In de 19e eeuw zijn er veel werklozen in de steden. Om de armoede te bestrijden, wordt hen een nieuw leven aangeboden in de Maatschappij van Weldadigheid in Drenthe. Hier krijgen de mensen een huis en werk als boer. Bekijk het filmpje van Welkom in de IJzeren Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Maya
    schooltv.nl
    Maya's

    De Maya's staan bekend om hun verfijnde beschaving. Zij bouwden al vroeg grote onafhankelijke steden. Ze schreven boeken vol, ontwikkelde kalenders en konden rekenen. Wil je weten meer weten over deze plotseling verdwenen beschaving, bekijk dan deze clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Medieval memes
    medievalmemes.nl
    Medieval memes

    Met deze meme generator gemaakt kun je eenvoudig zelf memes maken van middeleeuwse handschriften en direct meer te weten komen over de herkomst van zo'n middeleeuws handschrift. Deze handschriften komen uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek en Huis van het boek.

    x
  • Plaatje Metro
    hetklokhuis.nl
    Metro

    In veel grote steden is er een wereld onder de grond gebouwd: het metronetwerk. Pascal rijdt mee met metrobestuurder Sharifa en komt terecht in de metrowerkplaats waar hij leert hoe een metro in elkaar zit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Provincie Noord-Holland
    docukit.nl
    Provincie Noord-Holland

    In de provincie Noord-Holland wonen ongeveer drie miljoen mensen. Amsterdam en Haarlem zijn de grootste steden van de provincie. Noord-Holland heeft aan drie kanten water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 17. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Oekraïne
    schooltv.nl
    Oekraïne

    In het oosten van Europa ligt Oekraïne. Tot 1991 is Oekraïne onderdeel van de Sovjet-Unie, maar tegenwoordig is Oekraïne een onafhankelijk land met een eigen cultuur, bijzondere landschappen en eeuwenoude steden als Lviv en Kiev. Toch blijft er door de gedeelde geschiedenis, een moeilijke...

    x
  • Plaatje Piraten
    docukit.nl
    Piraten

    Wist jij dat er vroeger echt piraten waren? Het waren zeerovers. Ze roofden allerlei spullen van andere schepen, maar ook uit dorpen en steden langs het water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 244. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wie zijn de relschoppers en waarom doen ze dit?
    jeugdjournaal.nl
    Wie zijn de relschoppers en waarom doen ze dit?

    De meeste mensen zaten, tijdens de avondklok, rustig thuis, maar in sommige steden liep het helemaal uit de hand. Boze mensen gingen tekeer. Wie zijn al deze boze mensen? Bekijk dit nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 25 januari 2021.

    x
  • Plaatje De Rijn
    docukit.nl
    De Rijn

    Nederland heeft veel rivieren, kanalen, meren en plassen. Een heel grote rivier is de Maas. Maar de Rijn is de grootste. Als de Rijn ons land binnenkomt, heeft hij al een lange weg afgelegd. Langs bergen, bossen en steden. Van het ene naar het andere land. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Romeinse Limes
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Romeinse Limes

    Nederland maakte zo’n tweeduizend jaar geleden deel uit van het machtige Romeinse Rijk, een enorm gebied dwars door Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De grens van het Rijk – de ‘Limes’ – werd bewaakt door forten, legerkampen en wachttorens. Serah volgt het spoor van de...

    x
  • Plaatje Romeinse wegen
    hetklokhuis.nl
    Romeinse wegen

    De Romeinen waren echte bouwers, de aannemers van 2000 jaar geleden. Ze bouwden niet alleen steden, maar ook wegen. Kaarsrecht en efficiënt. Soldaten konden zich zo makkelijk verplaatsen door het Romeinse Rijk, net als berichten en personen. Revolutionair voor die tijd. Hoe maakten ze die wegen?...

    x
  • Plaatje Rotterdam gebombardeerd
    schooltv.nl
    Rotterdam gebombardeerd

    Duitsland maakt korte metten met de Nederlandse tegenstand. De Duitsers bombarderen Rotterdam en eisen dat Nederland zich overgeeft, anders zullen ze nog meer steden vernielen. Nederland heeft geen keus. Vanaf 14 mei 1940 is Duitsland de baas in ons land. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spanje
    docukit.nl
    Spanje

    Welkom in Spanje. Dit land in het zuiden van Europa is heel afwisselend. Je vindt er vlakten, groene heuvels, droge woestijngebieden en hoge bergen. Spanje heeft grote en drukke steden, zoals Madrid en Barcelona. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Spanje
    schooltv.nl
    Spanje

    In het zuiden van Europa ligt Spanje. Dit mediterrane land is bekend van de tapas, de stranden, het warme weer en de oude steden. Maar ook van de geschiedenis van Europese heerschappij en beroemde kunstenaars als Dalí en Pablo Picasso. Bekijk het filmpje van De Wereld rond op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Stadslandbouw
    schooltv.nl
    Stadslandbouw

    In steeds meer grote steden worden tuinen aangelegd om groente te verbouwen. Hoe wordt dat gedaan en wat hebben we er eigenlijk aan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Stadsverwarming
    schooltv.nl
    Stadsverwarming

    Ieder huis heeft wel een verwarming. In sommige steden zijn deze aan elkaar gekoppeld. Hierdoor gebruiken ze één warmtebron. Dat is veel zuiniger! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Steentijd - Jagers en Verzamelaars
    hetklokhuis.nl
    Steentijd - Jagers en Verzamelaars

    10.000 Jaar geleden zag Nederland er heel anders uit dan nu. Dorpen en steden bestonden niet. Maurice gaat terug in de tijd om mee te maken hoe de jagers/verzamelaars toen leefden. En hij gaat mee op jacht. Aflevering uit de serie Klokhuis Oertoer over onze prehistorie.

    x
  • Plaatje Thailand
    docukit.nl
    Thailand

    Thailand is een land vol tegenstellingen. In de grote steden en op toeristische eilanden is het druk, maar andere gebieden zijn dunbevolkt. In miljoenenstad Bangkok, de hoofdstad, zie je een groot verschil tussen rijk en arm en oud en nieuw. Lees over Thailand op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Tienduizenden mensen bij vreedzaam protest in Washington D.C.
    jeugdjournaal.nl
    Tienduizenden mensen bij vreedzaam protest in Washington D.C.

    In veel Amerikaanse steden waren opnieuw grote protesten tegen racisme en politiegeweld. Bekijk op de site van het Jeugdjournaal het nieuwsbericht en het filmpje. (Dit is een bericht van 7 juni 2020)

    x
  • Plaatje De Verenigde Staten
    schooltv.nl
    De Verenigde Staten

    De Verenigde Staten is bekend van steden als New York oftewel The Big Apple, de vele natuurparken, de muziek en Hollywood. Het enorme land is ooit ontstaan door de komst van immigranten en is tegenwoordig één van de grootste (economische) machten in de wereld. Bekijk het filmpje van De...

    x
  • Plaatje Verticale landbouw
    hetklokhuis.nl
    Verticale landbouw

    Met een groeiende wereldbevolking en steeds meer mensen die in steden wonen, zoeken we continu naar slimmere manieren om voedsel te verbouwen. Bijvoorbeeld door de hoogte in te gaan en minder landbouwgrond te gebruiken zoals met verticale landbouw. Janouk gaat langs bij een verticaal landbouwbedrijf...

    x
  • Plaatje Wat is vliegschaamte?
    schooltv.nl
    Wat is vliegschaamte?

    Het vliegtuig pakken voor een vakantie of stedentrip is makkelijk en goedkoop. Maar het milieu wordt niet blij van alle CO2 en fijnstof die jouw vlucht veroorzaakt. Steeds meer mensen zijn zich daar bewust van en gaan op zoek naar alternatieve manieren om te reizen. Bekijk de Cliphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Quiz: Werelderfgoed
    schooltv.nl
    Quiz: Werelderfgoed

    In Nederland vind je 12 plekken die werelderfgoed zijn. Dat zijn bijzondere gebouwen, natuurgebieden of steden die uniek zijn. Weet jij wat het inhoudt om werelderfgoed te zijn? Test je kennis in de quiz op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zuid-Afrika
    schooltv.nl
    Zuid-Afrika

    Zuid-Afrika ligt in het zuidelijkste puntje van Afrika. Het land staat bekend om de vele wildparken met daarin allerlei bijzondere dieren zoals de olifant en de neushoorn. Maar ook om steden als Kaapstad en Johannesburg. De bekendste Zuid-Afrikaan is Nelson Mandela, die na een periode van gevangenschap...

    x
  • Plaatje Zuid-Afrika: Apartheid
    hetklokhuis.nl
    Zuid-Afrika: Apartheid

    Maurice bezoekt in Zuid-Afrika het Apartheidsmuseum. Daar ontdekt hij wat de gevolgen waren van de rassenscheiding voor zwarte Zuid-Afrikanen. Op de fiets bezoekt Maurice een van de armste steden van Zuid-Afrika: Soweto. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x