Zoeken: oudnederlands

Ik zoek informatie voor groep:
5 6 7 8 iedereen
  • Plaatje Hebban olla vogala
    hetklokhuis.nl
    Hebban olla vogala

    Hebban Olla Vogala Nestas zijn de eerste woorden van een liefdesliedje van bijna 1000 jaar oud. Een bijzonder liedje omdat het bestaat uit de eerste woorden die ooit in het Nederlands zijn opgeschreven. Door een monnik. Lisa vertelt de geschiedenis van het liedje. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt...

    x
  • Plaatje Hebban olla vogala
    schooltv.nl
    Hebban olla vogala

    De eerste geschreven woorden in de Nederlandse taal zijn ‘Hebban olla vogala nestas hagunnan’. De monnik die dit rond 1100 schreef, heeft deze tekst met de hand geschreven. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hebban olla vogala nestas
    surfspin.nl
    Hebban olla vogala nestas

    Hebban olla vogala... In 1931 ontdekte iemand in een 11e-eeuws Engels handschrift een merkwaardig krabbeltje. Het begon met de woorden Hebban olla vogala. Het bleek een oud Nederlands zinnetje te zijn. Lees de informatie bij Surfspin als je meer wilt weten.

    x
  • Plaatje Hebban olla vogala nestas
    canonvannederland.nl
    Hebban olla vogala nestas

    'Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?' Je zou het misschien niet denken, maar dit is echt een Nederlandse zin. Deze zin is heel bijzonder. Want het is de oudste Nederlandse zin die we kennen. Wil je meer weten lees dan hier verder. Let op: kies de informatie die...

    x
  • Plaatje Vensterplaat Hebban olla vogala nestas
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Hebban olla vogala nestas

    Op deze plaat over Hebban olla vogala nestas is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Vogala
    vogala.org
    Vogala

    Luister op deze site hoe Middelnederlands klinkt.

    x
  • Plaatje Waarom heet de binnenkant van een appel een klokhuis?
    schooltv.nl
    Waarom heet de binnenkant van een appel een klokhuis?

    De binnenkant van een appel noem je het klokhuis. Maar waarom heet het eigenlijk zo? Dat heeft niks te maken met het tv-programma, maar wel met het oud-Nederlandse woord Clockhuys. Bekijk dit filmpje uit Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zuid-Afrika
    docukit.nl
    Zuid-Afrika

    Als je aan Afrika denkt, denk je aan zon, wilde dieren en zwarte mensen. Maar wist je dat er in Zuid-Afrika een soort Oudnederlands wordt gesproken? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 201. Kijk in de (school)bieb.

    x