Door zwerfafval lijken oceanen en zeeën soms wel plastic soep. Plastic in de zee is slecht voor het milieu. De Plastic Soup Foundation is er voor iedereen die meer wil weten over plasticsoep en in actie willen komen. Neem snel een kijkje.
Speciale Klokhuisuitzending in het kader van de Zapp Your Planet Plasticweek. Nienke onderzoekt de inhoud van een gemiddelde Nederlandse vuilniszak. Met verrassende resultaten! Zo'n 80 procent van de inhoud kan worden gerecycled. Ook plastic.
Alle flesjes en andere stukken plastic die in de zee belanden, vallen na verloop van tijd uit elkaar. Die kleine stukjes plastic worden opgegeten door allerlei zeedieren. Supergevaarlijk, dus het is belangrijk om de zee en het strand schoon te houden! Wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld waarmee...
In de Noordzee drijft een heleboel plastic: plastic flessen, visnetten, ballonnen en ga zo maar door. Vogels zoals de stormvogel eten alles wat ze tegenkomen, ook plastic dus. Jonata kijkt mee met Jan, die onderzoekt hoeveel plastic er in de maag van dode stormvogels zit. Bekijk het filmpje van De Buitendienst...
My Little Plastic Footprint is een app waarmee je je plasticgebruik kunt terugbrengen door op dieet te gaan. Gebruik minder plastic en ga voor duurzame alternatieven.
Er komt elke dag veel plastic in zee terecht. Dat is natuurlijk superslecht voor het milieu. Annemieke en haar team hebben een machine uitgevonden die plastic uit de grachten opvist met behulp van luchtbellen. Zo kun je het plastic opvangen voordat het de zee bereikt. Bekijk het filmpje van De Buitendienst...
Touwen, visnetten en heel veel lege flessen: op het strand spoelt een heleboel troep aan die gevaarlijk is voor dieren. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die plastic afval dat ze tegenkomen op het strand verzamelen in speciale bakken. Toon is benieuwd wat er daarna met dat plastic afval gebeurt. Bekijk...
Nienke reist af naar Australië om te zien wat de gevolgen zijn van de zogenaamde 'plasticsoep'. De minuscule plastic deeltjes die overal in de oceaan terecht zijn gekomen blijken voor dieren een belangrijke belangrijke bedreiging. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een aanzienlijk deel van het plastic zwerfafval eindigt in de oceaan. Nienke reist af naar Australië om te zien wat dat voor gevolgen heeft voor de kwetsbare natuurgebieden aldaar. Samen met onderzoekers gaat ze 'plastic vissen'. Vooral de allerkleinste deeltjes blijken overal aanwezig. Bekijk deze...
Over de hele wereld voeren kinderen actie tegen plasticvervuiling. Bekijk hier de verhalen van de jonge helden. Wil je zelf een held worden? Dat gaat je vast lukken met de informatie op deze site. Je vindt er ook handige spreekbeurtinformatie en weetjes over plasticsoep.
Een Nederlands bedrijf Ocean Cleanup van Boyan Slat probeert al jaren om plastic uit de zee te halen. De eerste pogingen gingen niet meteen goed, maar dankzij een nieuwe plastic-vanger lukt het wel. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 5 oktober...
Ricky en Tess gaan het water op om te kijken hoeveel plastic er in de Nederlandse wateren zit. Ook gaan ze samen met een wetenschapper bioplastic maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Afvalkunstenares Maria maakt levensgrote kunstwerken van oude plastic flessen en blikjes. Pascal bezoekt Maria in haar atelier en helpt haar met een kunstwerk. Burt en Danny zijn creatief met plastic en zingen een protestlied tegen de plastic soep in de oceaan. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Veel dieren hebben last van plastic in de zee. Kom je plastic tegen op het strand? Gooi het dan weg in de vuilnisbak en zing mee met dit liedje over plastic van Tonky & Jack! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het wordt nu echt tijd dat we minder plastic gaan gebruiken. De walvis en andere zeedieren hebben last van ons plastic. Zelf kunnen zij daar niets aan doen, maar wij gelukkig wel! Doe mee met de Zapp Your Planet Plasticjagers. Kijk voor alle informatie op deze site.
The Great Bubble Barrier® kan plastic in rivieren en kanalen onderscheppen en plastic vervuiling in oceanen voorkomen. Hoe dat werkt, zie je op deze site.
Bij het project Ocean Cleanup gaat een nieuwe uitvinding de oceaan op om zoveel mogelijk plastic afval uit het water te halen. Het idee komt van een Nederlander: Boyan Slat. Op deze site vind je allerlei weetjes over het project. Let op: de site is Engelstalig.
De Ocean Cleanup is een nieuwe uitvinding om op de oceaan zoveel mogelijk plastic afval uit het water te halen. Het idee komt van een Nederlander: Boyan Slat. In het filmpje van het Jeugdjournaal wordt de werking van de Ocean Cleanup uitgelegd.
Heel veel spullen die je dagelijks gebruikt zijn gemaakt van plastic. Het is een superhandig materiaal, maar niet echt duurzaam. Het zorgt voor vervuiling van het milieu. Typhoon vraagt zich af wat we daaraan kunnen doen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
We maken met z’n allen op deze aardbol ieder jaar zo’n 280 miljard kilo plastic! Wat is plastic eigenlijk? Waar wordt het van gemaakt? En kunnen we zonder? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Plastic is overal. En het is ook een handig en veelzijdig materiaal. Maar ook heel vervuilend. Is het mogelijk om boodschappen te doen zonder plastic? Sosha en Jonata gaan de uitdaging aan. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Er bestaan heel veel verschillende soorten plastic. Daarom worden plastic flessen apart ingezameld, om er vervolgens weer nieuwe flessen van te kunnen maken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Milieuwetenschapper Leslie van de Vrije Universiteit weet alles over rondzwervend plastic en plastic soep. En dat komt goed uit, want in deze kinderlezing van NEMO Science Museum gaat ze met kinderen op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat zit er in de plastic soep?
Hoe gevaarlijk is plastic voor ons. Want veranderen we door dat plastic niet langzaam een beetje in Barbie en Ken? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal vertelt Benjamin je er alles over.
De Europese Unie wil dat plastic spullen zoals plastic borden, rietjes en bekertjes worden verboden. Op deze manier wil men er voor zorgen dat er minder zwerfvuil in het milieu terecht komt. Lees er over op de site van het Jeugjournaal.
Na een mooie dag blijft er veel afval achter op het strand: verpakkingen, plastic flesjes en een heleboel doppen. Slecht voor de natuur gevaarlijk voor vogels die de doppen opeten. Marijke deed mee aan een landelijke opruimactie en maakte een tafel van de flessendoppen die ze vond. Bekijk het filmpje...
Plastic afval is een groot probleem. Daarom vindt de Europese Unie dat er een verbod moet komen op allerlei wegwerpplastic. Lees er over op de site van het Jeugjournaal.
Vanaf 1 januari 2016 moet je in de winkels betalen voor een plastic tas. Het verbod is bedacht om milieuvervuiling tegen te gaan. Bekijk dit onderwerp op de site van het Jeugdjournaal.
Heb je lege plastic flessen? Maak er een surprise van! Knutsel bijvoorbeeld een raket, of een vogel, of een ander beestje. Bekijk het filmpje van Hoppatee! op Schooltv.nl.
Het Nederlands elftal voetbalde tijdens het WK van 2010 in gewone oranje T-shirts. Maar zo gewoon waren ze niet; de shirts waren namelijk gemaakt van gerecycled plastic! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Vrijdag 20 september is het World Cleanup Day. Het doel van deze dag is het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil. Kom in actie en doe mee! Kijk voor meer informatie op deze site.
Je kunt een geodriehoek gebruiken om lijnen langs te trekken of om hoeken op te meten. De meeste geodriehoeken zijn gemaakt van doorzichtig plastic zonder kleur. Heeft dat plastic ook verborgen kleuren? Ontdek het met dit proefje!
Een plastic wergwerpbeker gebruik je om te drinken. Meestal gooi je hem daarna weg. Maar je kunt er ook een proefje mee doen. Hoe zorg je dat er geluid uit een plastic beker komt? Doe het proefje en je weet het antwoord!
Plastic bekers kun je op elkaar stapelen. Als je een beker wil gebruiken, dan pak je hem van de stapel af. Maar je kunt ook iets anders proberen. Kun je twee plastic bekers van elkaar blazen? Probeer het met dit proefje!
Als je gaat kijken langs onze kusten vind je het bewijs van een groot probleem. Zwerfafval. In onze oceanen drijven vijf enorme eilanden van 'plastic soep'. Sommige daarvan zijn zo groot als Spanje en Frankrijk bij elkaar. Waar komt dat plastic vandaan? Maurice praat er over met afvaldeskundige Jeroen....
Aardolie is onmisbaar. We gebruiken het op veel verschillende manieren. Het kan in raffinaderijen verwerkt worden tot benzine, maar er kan ook plastic van gemaakt worden. Zelfs in wasmiddel zit aardolie. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met werkblad aardolie: vragen en opdrachten bij de clips over...
Per jaar gebruiken we in Nederland wel 350 miljoen bakjes voor onder andere friet, kroketten en kaassoufflés. In de fabriek worden plastic korrels omgesmolten tot bakjes en vorkjes. Hoe doen ze dat? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Aan de buitenkant van het stuk kaas bij jou in de koelkast zit een oranje laagje. Dat is een plastic coating die de kaas beschermt tegen schimmels en uitdroging. Niet om op te eten dus! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
In de natuur broeden zwanen op een nest van takjes. Maar in de stad bouwen ze hun nest van plastic en ander afval. Is dat nog wel natuurlijk? Bekijk het filmpje van Dus Ik Ben Jr. op Schooltv.nl.
De groene buitenkant van een tennisbal is van plastic. Dus elke keer dat je tegen een tennisbal slaat, komen er microplastics vrij. Manon ontdekt dat er een natuurvriendelijk alternatief is: tennisballen van schapenvacht. Wat vindt oud-tennisser Richard Krajicek van deze schapenballen? Bekijk het filmpje...
Vuilniszakken worden gemaakt van polyethyleen, dat zijn plastic korreltjes gemaakt van aardolie. De korreltjes worden eerst gesmolten tot een elastische brij. Maar hoe worden er uiteindelijk vuilniszakken van gemaakt? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Ooho is een biologisch afbreekbaar en eetbaar waterflesje in de vorm van een bolletje. Je stopt het bolletje helemaal in je mond en eet en drinkt het op. Meer uitleg vind je op de site van NEMO sciencemuseum.
Full Proof is een programma van de makers van Het Klokhuis over wetenschappelijke proefjes. Spannende proefjes die je bijna allemaal kunt doen met spullen uit je eigen keuken! De proefjes worden niet gedaan door mannen met witte jassen in een laboratorium, maar gewoon buiten door kinderen zoals jij....
De meeste frisdrankflessen worden gemaakt van korrels polyethyleentereftalaat; daar komt de afkorting PET in petfles vandaan. De korrels worden gesmolten en in een mal gespoten. Maar hoe gaat dat precies? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Strijkkralen zijn keihard, hoe kunnen ze dan toch aan elkaar blijven plakken? Door de kralen te verwarmen, bijvoorbeeld met een strijkijzer, smelten de kralen aan elkaar vast. Handig! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Greenpeace is een milieuorganisatie die oplossingen zoekt voor problemen zoals klimaatverandering, bossen die gekapt worden en dieren die sterven door plasticvervuiling. Ook jij kunt in actie komen. Neem een kijkje op deze website.
Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een elektrische sportauto gemaakt van hergebruikte materialen. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van 8 oktober 2020)
Een lege fles kun je recyclen. Glas in de glasbak en plastic bij het oud plasticafval. Maar je kunt ook een proefje doen met oude flessen. Wat denk je, zit er muziek in een fles? Ontdek het met dit proefje!
Bouw je eigen huis voor een spin. Dit heb je nodig: een plastic bak, zand, plastic folie, dunne stokjes, een natte spons, vliegen en maden en wat takjes. Dit filmpje van Schooltv.nl laat je zien hoe zo'n huis maakt.
Sinaasappels worden vaak in een plastic net verkocht. Zo zitten ze bij elkaar en rollen ze niet zo snel weg. Hoe makkelijk kun je een net sinaasappels optillen? Ontdek het met dit proefje!
In deze speciale aflevering uit de serie 'Het Klokhuis zoekt ontwerpers!' komt het ontwerpen van de stoel aan de orde. Dirk van der Kooij maakt stoelen van oude koelkasten. Hij heeft zelf een unieke 3D printer bedacht waarmee hij met gerecycled plastic prachtige stoelen uitprint. Bekijk deze aflevering...
Past een gekookt eitje door de hals van een plastic fles? Woezel denkt van niet, maar met een lucifer kun je iets heel bijzonders doen! Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.
Harry Arling is kunstenaar. Hij maakt kosmotroniks. Dat zijn miniatuurvoertuigen uit een bijzondere fantasiewereld. Harry gebruikt veel oud plastic. Toetjesbakjes, oud speelgoed, maar ook onderdelen van apparaten die het niet meer doen, zoals het mondstuk van een kruimeldief of het handvat van een strijkijzer....
Robots zijn gemaakt van metaal of plastic en er zit allemaal elektronica in. Maar hebben robots ook emoties en kunnen ze bijvoorbeeld schrikken? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Koraal nog geen 0,1% van die oceaan. Toch zijn veel zeedieren helemaal afhankelijk van koraalriffen. Er komen méér verschillende dieren en planten in voor dan in een regenwoud. Maar koraal wordt bedreigd. Door vervuiling. Door klimaatverandering....
De orka lijkt groot en sterk, maar heeft het zwaar door overbevissing, walvisjacht, klimaatverandering en vervuiling zoals plastic soep. Op de website van WWF lees je allerlei weetjes over de orka en waardoor de orka wordt bedreigd.
Regenkleding is gemaakt van een hele speciale stof. Aan de buitenkant zit een een soort kunststof en aan de binnenkant zit een hele dunne beschermlaag van plastic. Maar hoe wordt de kleding gemaakt en hoe kan het dat de regen niet via de naden naar binnen loopt? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...
Steeds meer ondernemers willen iets betekenen voor de wereld en de wereld een beetje mooier maken. Dat noem je ook wel 'sociaal ondernemen'. Pascal gaat langs bij twee bedrijven die van oude troep weer mooie nieuwe spullen maken. En hij bakt zelfs zijn eigen longboard van weggegooide plastic doppen!...
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over statiegeld op kleine flesjes. Statiegeld op kleine plastic flesjes... Waarom? Waar kun je de flesjes inleveren? Gaat het helpen? Dit is een bericht van 30 juni 2021.
Er zijn planten die zich voordoen als stenen, zodat ze niet worden opgegeten. Maar de echte kampioen in vermommen is de boquila. Deze plant kan andere planten nadoen, zelfs plastic planten. Hoe de boquila eruitziet, kan dus verschillen. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Met een vlieger op het strand vliegt de vlieger hoog in de lucht. Maar je kunt ook met een stuk plastic aan een touwtje in de wind wapperen. Kijk eens waarmee je allemaal kunt vliegen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.