Je ziet het wel eens op het journaal. Er is ergens een ramp gebeurd! Mensen worden geëvacueerd en opgevangen in een sporthal. Hele wijken worden afgezet. Niemand mag er meer in. Hulpverleners zijn dag en nacht in touw om de slachtoffers te helpen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
USAR.NL, Urban Search and Rescue, is een team van professionele hulpverleners. Brandweerpersoneel, verpleegkundigen, artsen en bouwkundigen bieden hulp en ondersteunen de hulpdiensten in een rampgebied. Op deze site lees je meer.
Helaas is het nieuws vaak niet vrolijk. Ook in het Jeugdjournaal komen onderwerpen voorbij waarvan je kan schrikken. Over grote rampen, of over moord. Of over andere nare dingen die kinderen meemaken en die in het nieuws komen. Op de website van het Jeugdjournaal vind je allerlei tips hoe hier mee om...
Nieuws is natuurlijk niet altijd goed nieuws. Af en toe krijgen we ook minder leuke dingen te horen. Op de site van Karrewiet vind je tips hoe om te gaan met nieuws dat je bang of droevig maakt.
De bedoeling is dat alle Nederlanders voorbereid zijn op een ramp. Maar hoe doe je dat? En wat kun je nog meer doen als je op jezelf bent aangewezen? Dat heeft het Jeugdjournaal voor je uitgezocht!
Het kan zijn dat je schrikt van een heftige gebeurtenis die je in het journaal ziet. Onthoud dat een gebeurtenis nieuws is omdat het zelden of nooit gebeurt. Erover praten kan helpen. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Op 1 februari 1953 voltrekt zich een ramp in Nederland. Tijdens een storm, in combinatie met een springvloed, breken een aantal dijken door waardoor Zeeland en delen van Zuid-Holland en Brabant onder water komen te staan. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.
Niets is mooier dan de natuur. Maar die prachtige natuur zorgt ook voor dodelijke rampen. Het hele jaar door komt er ergens wel een natuurramp voor. Dat kan een aardbeving zijn of een vulkaanuitbarsting. Maar ook stormen en water kunnen grote rampen veroorzaken. Lees er over op de website van Docukit....
De NAVO wordt na de Tweede Wereldoorlog opgericht door een aantal West-Europese landen en de VS. Aanvankelijk om het westen te beschermen tegen het communisme, tegenwoordig om in te grijpen bij rampen en oorlogen. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.
In 1953 breken de dijken van Zeeland en delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant door. Het veroorzaakt de ‘Watersnoodramp’. Grote delen land komen onder water te staan en mensen raken hun huizen kwijt. Om dit soort rampen in de toekomst te voorkomen, wordt er besloten tot de bouw van de Deltawerken....