Zoeken: satellieten

Ik zoek informatie voor groep:
5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Soorten satellieten
    schooltv.nl
    Soorten satellieten

    Boven ons hoofd zweven duizenden satellieten. Ze hebben verschillende functies. Er zijn satellieten die ervoor zorgen dat je televisie kunt kijken, maar ook satellieten die ons vertellen of het morgen gaat regenen. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doen satellieten?
    jeugdjournaal.nl
    Wat doen satellieten?

    Duizenden satellieten zweven in de ruimte. En er komen er steeds meer bij. Maar wat doen die satellieten eigenlijk? In deze video van het Jeugdjournaal wordt dat uitgelegd.

    x
  • Plaatje Wat zijn satellieten?
    schooltv.nl
    Wat zijn satellieten?

    Rond de aarde vliegen zo’n 5000 satellieten. Er zijn verschillende soorten satellieten, elk met hun eigen functie. Wat voor soorten zijn er eigenlijk en hoe werken ze? Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doen satellieten in de ruimte?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat doen satellieten in de ruimte?

    Waar zijn satellieten eigenlijk voor? Sterrenkundige Rudy Wijnands van de Universiteit van Amsterdam legt het uit in de kinderlezing van het NEMO Science Museum van september 2013. Lees hier het verslag.

    x
  • Plaatje Dierenbescherming met satellieten
    schooltv.nl
    Dierenbescherming met satellieten

    Er zijn diersoorten die met uitsterven worden bedreigd, zoals de schildpad. Door dieren uit te rusten met een gps-tracker kunnen onderzoekers diersoorten in kaart brengen en beschermen. Bart test hoe dit werkt met roofvogel James. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Satellieten
    docukit.nl
    Satellieten

    Voor het weerbericht worden vaak foto’s gemaakt met een satelliet. Dat is een apparaat dat hoog boven de aarde zweeft, in het heelal. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 72. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Ruimteschroot
    hetklokhuis.nl
    Ruimteschroot

    In de ruimte rondom de aarde zweven een heleboel satellieten. Door satellieten kunnen wij communiceren met onze telefoon of de weg vinden. Als een satelliet vervangen wordt, blijft de oude satelliet in de ruimte rondzweven. Dat zorgt voor een heleboel afval; ruimteschroot noemen ze dat. Pascal zoekt...

    x
  • Plaatje Wat is een satelliet?
    schooltv.nl
    Wat is een satelliet?

    In de ruimte boven ons zweven heel veel satellieten. Er zijn allerlei soorten satellieten: communicatiesatellieten, spionagesatellieten en weersatellieten bijvoorbeeld. Wat is een satelliet eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aardobservatie
    hetklokhuis.nl
    Aardobservatie

    Onze aardbol wordt uitgebreid bestudeerd vanuit de ruimte. Met satellieten. Hoe werken ze? En welk soort informatie levert dat op? Janouk krijgt te zien hoe broeikasgassen worden gemeten. Op satellietbeelden is te zien wat die doen met onze ijskappen. En dat ziet er niet best uit. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Hoe werkt gps?
    schooltv.nl
    Hoe werkt gps?

    Dankzij de gps-functie op je telefoon weet je altijd waar je bent en kun je bijna overal komen. Je telefoon staat namelijk in verbinding met allerlei satellieten die rond de aarde zweven. Diederik laat zien hoe dat werkt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ruim je ruimteafval op?
    schooltv.nl
    Hoe ruim je ruimteafval op?

    Je ziet het niet, maar in de ruimte zweven miljoenen stukken ruimtepuin rond. Kapotte satellieten maar ook afval van ruimtemissies. Bij de ESA in Noordwijk werken ze aan een oplossing voor dit ruimtepuin. Bekijk het filmpje van Zapp Weekjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ruimteschroot
    schooltv.nl
    Ruimteschroot

    De ruimte ziet er heel schoon uit, maar eigenlijk is het een enorme bende boven de aarde. Allemaal oude satellieten zijn er achtergelaten, en daar moet wat aan gedaan worden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Weerbericht
    hetklokhuis.nl
    Weerbericht

    Hoe voorspellen we het weer? Pascal neemt een kijkje achter de schermen bij weerman Peter Kuipers Munneke, die iedere dag het weer voorspelt. En hij checkt de satellieten bij de bron van alle weerpraatjes: het KNMI! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Buitenaards leven: Zonnestelsel
    hetklokhuis.nl
    Buitenaards leven: Zonnestelsel

    Heb jij je wel eens afgevraagd of we alleen zijn in het heelal? Of er daarbuiten ook leven is? Wetenschappers zoeken ernaar op aarde met telescopen en in de ruimte met ruimteschepen en satellieten. Want het zou weleens kunnen dat er leven is in onze eigen Melkweg. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De aarde vanuit het ISS
    schooltv.nl
    De aarde vanuit het ISS

    Vanuit het ISS kon André Kuipers goed zien hoe de aarde verandert. Regenwoud dat verdwijnt en vissersboten die de oceanen leegvissen. Hoe ziet dat er vanuit de ruimte uit? Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kun je bellen in de ruimte?
    schooltv.nl
    Kun je bellen in de ruimte?

    Astronauten houden vanuit de ruimte contact met de aarde. Hoe werkt dat precies? En waarom kun je buiten een ruimtestation niet bellen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is Galileo?
    schooltv.nl
    Wat is Galileo?

    Om te kunnen navigeren gebruikt je het Amerikaans GPS, maar Europa maakt nu ook zelf een navigatiesysteem: Galileo. In deze clip zie je hoe navigatie precies werkt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Thuis in de ruimte
    thuisinderuimte.nl
    Thuis in de ruimte

    In deze lessen, activiteiten, en informatie ontdek je van alles over de fascinerende wereld van de ruimtevaart. Voor álle kinderen, ouders en leerkrachten van Nederland.

    x
  • Plaatje De ruimte-experts
    schooltv.nl
    De ruimte-experts

    In de ruimte is geen lucht, en kan het heel heet of juist heel koud zijn. Een satelliet moet dus tegen een stootje kunnen. Voordat een satelliet de ruimte in gaat, wordt hij dan ook uitgebreid getest in een speciale clean room. Sosha mag kijken hoe dat in zijn werk gaat. Bekijk het filmpje van De ruimte-experts...

    x
  • Plaatje De ruimterace tussen Amerika en Rusland
    schooltv.nl
    De ruimterace tussen Amerika en Rusland

    In de jaren zestig van de vorige eeuw waren Amerika en Rusland met elkaar in strijd. Ze wilden allebei het machtigste land ter wereld zijn en ze gebruikten ruimteprogramma’s om elkaar daarin te overtreffen. De Russen lanceerden de eerste satelliet: de spoetnik. Bekijk het filmpje van Ontdek de...

    x
  • Plaatje Hoe wordt rommel in de ruimte opgeruimd?
    schooltv.nl
    Hoe wordt rommel in de ruimte opgeruimd?

    In de ruimte zweeft veel afval, bijvoorbeeld van oude satellieten. Dit moet opgeruimd worden, zodat nieuwe satellieten er niet tegenop botsen. In Duitsland hebben ze een robot waarmee dit straks kan. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wereld in kaart gebracht
    docukit.nl
    Wereld in kaart gebracht

    Boven de aarde zweven satellieten. Ze maken foto's van de aarde vanuit de ruimte. Hierdoor weten we hoe de wereld eruitziet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 322. Kijk in de (school)bieb.

    x