In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over dieren tellen. Hebben die tellingen zin? Wat kunnen onderzoekers met al die informatie? Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.
Er zijn maar liefst 600 spinnensoorten in Nederland. Hoogste tijd om te onderzoeken welke spinnen er om ons heen rondkruipen. Spinnendeskundige Peter legt aan Dolores uit hoe je een spin herkent, hoeveel ogen hij heeft, hoe hij voelt en ruikt en hoe hij zijn web maakt. Bekijk deze aflevering van Het...
Een exotische spin tussen de bananen, een vogelspin in een bakje druiven... waar komen die spinnen vandaan? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal vertelt Benjamin waar die spinnen vandaan komen en hoe gevaarlijk ze eigenlijk zijn.
Veel kinderen en volwassenen zijn bang voor spinnen. Helemaal niet nodig, want de meeste spinnen die in Nederland leven zijn ongevaarlijk. In totaal komen er in Nederland zo’n 700 verschillende soorten spinnen voor. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...
Veel mensen zijn bang voor spinnen. Dat is best gek, want spinnen zijn niet gevaarlijk. Ze wachten de hele dag rustig in hun web, net zo lang tot er een insect in vliegt om op te eten. Ze doen geen mens kwaad! En giftig zijn ze ook al niet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...
Elk jaar worden er honderden nieuwe levende diersoorten ontdekt. Zo zijn er dit jaar al 105 bijzondere dieren gevonden: waaronder spinnen, kikkers en vleermuizen. Check op de website van Zo Zit Dat de meest bijzondere.
Schrik jij ook zo als er plotseling een spin tevoorschijn komt? Of als er ineens een spin voor je neus aan een draad naar beneden zakt? Dat is helemaal niet nodig. Want in Nederland leven geen spinnen die gevaarlijk zijn voor mensen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...
Er wordt wel eens gezegd dat je in je slaap spinnen eet: ze wandelen zo je mond in en zonder dat je het merkt, slik je ze door. Kletspraat of niet? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.
Het begint met de zaadlozing. Vreemd om een paring mee te beginnen, maar zo werkt 't bij spinnen. Bekijk het maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Bouw je eigen huis voor een spin. Dit heb je nodig: een plastic bak, zand, plastic folie, dunne stokjes, een natte spons, vliegen en maden en wat takjes. Dit filmpje van Schooltv.nl laat je zien hoe zo'n huis maakt.
Om dingen te maken kijken we veel naar de natuur, hoe dieren en planten gebruik maken van slimme trucjes. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.
Als je een spin door midden zou zagen, dan zou je goed kunnen zien hoe een spin er van binnen uit ziet. Achter in zijn lijf heeft de spin klieren, waar hij een spinnenweb mee maakt. Wist je dat een spinrag supersterk draad is? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over bang zijn voor iets en hoe je daarmee om kunt gaan. Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.
Een proefje voor in de klas.Vang een kruisspin. Verder heb je nodig: een emmer, stevig zand, een stokje, een ventilator en water. Wat je verder moet doen, zie je in de clip van Schooltv.nl.
Ben je bang voor spinnen? Dan heb je vast nog nooit gehoord van de pauwspin! Deze spinnen zijn drie tot vijf millimeter groot en vallen op door hun bijzondere kleuren. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.
Halloween kan natuurlijk niet zonder spinnen. Ze worden zelfs gezien als de metgezellen van heksen. In het tv-programma 'Angsthazen' verdiepen Niek Roozen en Stephanie van Eer zich in de mythes rondom Halloween. Lees meer over griezelige dieren op de website van Zapp.
Spinnen zijn goede jagers. Als ze een web hebben gemaakt, hoeven ze alleen maar te wachten tot er een prooi in vliegt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Spinnen vangen vliegende insecten in een web van dunne, sterke draden. De draden zijn gemaakt van vloeibare zijde uit spintepels aan het achterlijf. Deze vloeibare zijde stolt als die tot draden is uitgetrokken. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.
Op de website van IVN Natuur Educatie kom je alles te weten over bodemdieren. Daar kun je ook een gratis digitale IVN Bodemdieren zoekkaart downloaden.
Bodemdieren zijn onmisbaar voor de natuur. Ze leven vooral onder onze voeten, maar wat doen ze daar eigenlijk? Lees het artikel op de website van IVN Natuur Educatie om erachter te komen wat deze diertjes zo speciaal maken!
Zie je een dier in je huis of tuin, maar weet je niet wat het is? Kijk goed en ontdek het in de app DierenZoeker. Met informatie over meer dan 300 verschillende dieren.
Ouderdieren hebben vaak veel over voor de zorg van hun jongen. De grote kaardespin laat zich opeten door haar eigen jongen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.
Katten geven graag kopjes. Aan hun baasje, aan de buurman of aan de bank. Alles wat de kat beschouwt als zijn gebied krijgt kopjes. Maar waarom doet een kat dat eigenlijk? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Op de Natuurwijzer van museum Naturalis vind je veel weetjes over planten, fossielen, dieren en nog veel meer. Ook handig bij het maken van een spreekbeurt of werkstuk.
Een spin neemt trillingen van het web waar met de klauwtjes aan de poten. Een gevangen insect wordt verdoofd en ingesponnen. Door buisjes in de kaken komt speeksel in de prooi, die daardoor oplost tot een papje. Dit papje vormt het voedsel voor de spin. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Elbert gaat op kraambezoek bij een baby vogelspin. Vogelspinnen kunnen soms wel 200 babyspinnetjes krijgen. Elbert heeft twee snacks meegenomen, één van Rachel en één van hemzelf. Welke vinden ze het lekkerst? Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.
Een waterspin jaagt onder water op muggenlarven en andere kleine diertje. Haar achterlijf glanst alsof het van zilver is. Hoe dat komt zie je in de clip van Schooltv.nl.
Wanneer een mannetje en een vrouwtje hebben gepaard, komt het namelijk voor dat het vrouwtje het mannetje doodt en opeet. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.
Oké, vogelspinnen en tijgerspinnen zijn ook eng, maar de zwarte weduwe is echt een pittige tante! Kijk voor weetjes op de site van National Geographic Junior.
Veel mensen zijn bang voor spinnen. Maar een spinnenfobie gaat nog een stapje verder: hartkloppingen, zweten, paniekgevoel. Hoe reageert de prof op een gezellige vogelspin? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Van roofdieren tot grote spinnen: we zien in Nederland en België steeds meer wilde dieren die hier ooit hebben geleefd en nu weer terugkeren. Of zelfs helemaal nieuw zijn. Lees over deze dieren op de site van National Geographic Junior.
Wol wordt niet alleen gemaakt van schapenwol, maar ook van alpacawol! De alpaca is een soort lama. Je kunt er heel zachte en warme truien en sjaals van maken. Maar voordat het zover is, moet de wol langs een heleboel speciale machines die de wol wassen, kleuren en spinnen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bloed, spinnen, een spreekbeurt: je kan voor van alles bang zijn. Je lichaam reageert dan alsof er gevaar dreigt. Nienke en Matthijs zoeken uit wat angst doet je met lichaam. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Pascal gaat kijken in het Bio Art laboratorium van Jalila Essaidi. Hier komen kunst, natuur en wetenschap samen. Wist je dat je van koeienmest textiel kunt maken? En dat mensenhuid kogels tegen kan houden wanneer het gemengd is met spinnenzijde? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Bij dieren in de tuin denk je misschien vooral aan vogels en spinnen. Maar gehurkt vind je nog veel meer soorten, zoals mollen en doodgravers. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.
Iedereen is wel eens ergens bang voor. Zo kunnen mensen bang zijn voor bijvoorbeeld kleine ruimtes en voor spinnen. Een ander soort angst is faalangst. Dat is dat je van tevoren al bang bent dat er iets zal mislukken. Faalangst slaat toe op het moment dat je een prestatie moet leveren. Dat kan een proefwerk...
Wil je een skelet knutselen of een heksenhoed. Een spookje, een spinnenweb of een masker maken. Een pompoen versieren? Op deze site staan heel veel enge knutselideetjes. Let op! Deze site bevat reclame.
Paddenstoelen, vallende bladeren, spinnenwebben? Wel, dan staat de herfst voor de deur. Hier vind je sites en filmpjes die je van alles vertellen over de herfst.
Katten kunnen goed duidelijk maken of ze boos of tevreden zijn. Een boze kat zwiept met z'n staart en maakt een hoge rug. Een tevreden kat gaat spinnen. Bekijk het filmpje van Schooltv.nl.
Sommige hebben acht ogen, andere zijn harig of hebben een pantser. Wat weet jij van kriebelbeesten? Speel de quiz over spinnen, insecten en andere kleine beestjes op de site van Schooltv.nl.
Uit larven ontwikkelen zich larvenrupsen. Ze eten de hele dag door, totdat ze groot genoeg zijn. Dan spinnen ze een cocon en groeien uit tot zijdevlinders. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.