Een teek boort een gaatje in je huid, spuugt wat speeksel in je lichaam en drinkt bloed. Eng beestje, die teek! Wat kun je er het beste tegen doen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De Week van de Teek wordt jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd. Op de website vind je antwoorden op vragen als: Hoe voorkom ik een tekenbeet? Hoe kan ik mij het beste beschermen? Hoe verwijder ik een teek?
In de week van de teek, van 22 tot en met 26 april 2024 wordt er extra aandacht gevraagd voor teken en tekenbeten. Meer weten over teken? Kijk hier voor allerlei weetjes en handige tips.
Het is misschien wel het gevaarlijkste dier dat vrij rondloopt in Nederland: de teek! Als hij tenminste besmet is met de borelia-bacterie, want dan kan hij de ziekte van Lyme op ons overbrengen. Er zijn in Nederland steeds meer teken; hoe kan dat? Wat weten we allemaal over de teek en wat moet je doen...
Teken zitten niet alleen in het bos, maar kan je ook tegenkomen in het gras, in struiken of in tuinen. Hoe herken je een teek, en wat moet je doen als je gebeten bent? Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Wil je een spreekbeurt of presentatie houden over teken en de ziekte van Lyme? Op deze pagina vind je allerlei informatie, plaatjes en filmpjes die je hiervoor goed kunt gebruiken.
Teken zijn parasieten die bloed eten. Als je een teek op de huid hebt zitten is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme bij zich dragen. Bekijk het filmpje van Natuur de Luxe op schooltv.nl.
Teken zitten in het bos of in het gras. Ze kunnen zich vastbijten aan mensen of dieren. Vervolgens zuigt ie zichzelf vol met bloed. Soms kan een teek de ziekte van Lyme overdragen. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.