Tekeningen van het menselijk lichaam worden gebruikt in lesboeken voor studenten, maar ook om iets duidelijk te maken tijdens een doktersbezoek. Wanneer iemand ziek is en lastige informatie krijgt van een dokter, is het fijn wanneer iets ook nog even wordt verduidelijkt door een plaatje. Deze tekeningen...
De omslagen van de Nederlandse Harry Potterboeken zijn van illustrator Ien van Laanen. Margreet wil weten hoe zij deze boekomslagen ontwerpt. De computer blijkt voor Ien een soort toverdoos, waarmee ze de meest fantastische Harry Potter-illustraties tevoorschijn tovert. Kijk naar deze aflevering van...
Wetenschappelijk tekenaars steken veel werk in het maken van uiterst gedetailleerde tekeningen van de natuur. Waarom gebruiken onderzoekers niet gewoon foto’s? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.
Elly Hees illustreert veel kinderboeken. Zij maakt ook tekeningen voor de boeken van Tosca Menten. Samen maakten zij het Kinderboekenweekgeschenk 2012. Op de site vind je veel tekeningen en informatie voor je boekbespreking.
Zo’n 400 jaar geleden werd de Atlas Maior gemaakt. Dit is de mooiste, dikste en duurste atlas ter wereld! Hij is gemaakt door de familie Blaeu. De informatie uit de atlas is over de hele wereld verzameld door bekende ontdekkingsreizigers en zit vol met prachtige kaarten en tekeningen. Bekijk het...
Quentin Blake is een Britse illustrator. Zijn tekeningen zie je vooral terug in de boeken van Roald Dahl. Lees meer over deze illustrator op op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.
Raoul Deleo is kunstenaar en ontdekkingsreiziger. Als enige heeft hij de bijzondere dieren op het raadselachtige continent Terra Ultima weten vast te leggen. Eva ontdekt hoe wonderlijk Terra Ultima is in zijn prachtige tekeningen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Escher is een beroemde Nederlandse graficus. Hij maakte tekeningen en figuren die bijna onmogelijk lijken. Eén van zijn beroemdste werken is Metamorphose II. Een metamorfose is een gedaanteverandering. In Eschers metamorfose veranderen vierkanten in salamanders, vissen en andere figuren. In de...
Mylo Freeman heeft al meer dan zestig kinderboeken geschreven. Ze is bekend van haar serie over de eigenwijze prinses Arabella, en ze is de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020. Janouk vraagt hoe Mylo aan haar ideeën komt, en hoe ze werkt. Maakt ze eerst de tekeningen of schrijft...
Vincent van Gogh is nu wereldberoemd. Maar in 1890 wil bijna niemand zijn schilderijen hebben. Vincent vindt dat hij gefaald heeft als kunstenaar. Hij is nog maar 37 jaar als hij zichzelf in zijn borst schiet en overlijdt. Gelukkig zijn veel van zijn schilderijen, tekeningen en brieven bewaard gebleven....
In 1940 werden in de grotten van Lascaux in Frankrijk een groot aantal rotswandschilderingen ontdekt. Bekijk op deze site deze prehistorische tekeningen. De site is Franstalig.
In de digitale bibliotheek van de Nederlandse letteren lees je het verhaal 'Ik woonde in een leunstoel' geschreven door Guus Kuijer. Met tekeningen van Mance Post.
Gertie Jaquet maakt tekeningen voor boeken van andere schrijvers, tekent voor tijdschriften en maakt zelf prentenboeken. Meer weten? Neem een kijkje op de website.
In de digitale bibliotheek van de Nederlandse letteren lees je het verhaal 'Met de poppen gooien' geschreven door Guus Kuijer. Met tekeningen van Mance Post.
Er bestaan modefoto's, maar je kan ook tekeningen van nieuwe kleren maken. Dat is het werk van Piet Paris. Hij is mode-illustrator. Dick Bruna is één van z'n grote voorbeelden. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De katten Pim en Pom spelen de hoofdrol in deze animatiefilm. De film is gebaseerd op de tekeningen van Fiep Westendorp en de verhalen van Mies Bouhuys. Volg hier alle nieuwtjes over de film. De film is vanaf 9 april te zien in de bioscoop.
Je kunt twee verschillende tekeningen maken. Bijvoorbeeld van een vogel en van een kooi. En deze op een satéprikker plakken. Wat gebeurt er als je de prikker snel ronddraait? Ontdek het met deze proef!
Sommige rechtszaken komen in het nieuws of in de krant. Maar in de rechtbank mag je geen foto's maken. Dus is er iemand die tekeningen maakt: de rechtbanktekenaar. Nizar mag kijken hoe dat in zijn werk gaat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Floor maakt het prentenboek voor de Kinderboekenweek van 2016. Nienke kijkt mee hoe Floor haar tekeningen met veel versieringen en patronen maakt. Floor doet ook aan andersom tekenen: wat is dat? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In 2019 is het 350 jaar geleden dat schilder Rembrandt van Rijn overleed. Daarom laat het Rijksmuseum in Amsterdam alle tekeningen, schilderijen en prenten die ze van Rembrandt hebben in het museum laten zien. Bekijk het bericht op de site van het Jeugdjournaal.
Naast schilderen was Rembrandt ook een heel goede tekenaar. In plaats van notities, maakte Rembrandt schetsjes als hij iets bijzonder vond. Soms maakte hij van die tekeningen dan weer etsen. Bekijk het filmpje van Rembrandt, het leven is een schouwtoneel op Schooltv.nl.
Op de site van het Rijksmuseum kun je schilderijen waarop de zeeheld Michiel de Ruyter is afgebeeld, tekeningen van zeeslagen en andere voorwerpen bekijken.
Annet Schaap heeft meer dan 120 kinderboeken geïllustreerd, waaronder de 'Hoe overleef ik' serie van Francien Oomen. Mustafa wil weten hoe Annet haar tekeningen maakt en hij krijgt gelijk een korte tekencursus. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Heb jij het boek Lampje gelezen? Het is geschreven door Annet Schaap en heeft veel prijzen gewonnen. Annet Schaap is niet alleen schrijver, ze maakt ook tekeningen. Bijvoorbeeld voor de boeken van schrijver Jacques Vriends of Francine Oomen. Verslaggever Bart van het Jeugdjournaal ging naar haar toe...
Wij vinden het heel gewoon om van links naar rechts te schrijven, maar dat gebeurt niet in alle landen. In het Arabisch schrijf je van rechts naar links. En in het oude Egypte schreven ze niet met woorden maar met tekeningen, hiërogliefen. Bekijk het Clipje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.
Spotprenten zijn grappige tekeningen over de actualiteit. Joep Bertrams maakt spotprenten over personen die een rol spelen in actuele gebeurtenissen. Hoe gaat hij te werk? Bekijk dit filmpje van Schooltv.nl.
Voor een uitgave van de sprookjes van de gebroeders Grimm zijn maar liefst 450 nieuwe tekeningen gemaakt. Ze zijn gemaakt door Charlotte Dematons. Kijk naar deze aflevering van Het Klokhuis als je wilt weten hoe ze dat heeft gedaan.
Met stiften kun je de mooiste tekeningen maken. En je hoeft ze nooit te slijpen, zoals potloden. In deze fabriek zie je hoe ze gemaakt worden! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een stripverhaal is een beeldverhaal, het bestaat uit tekeningen en tekst. Striptekenaar Pieter Hogenbirk laat zien hoe hij werkt: hij verzint een personage en een verhaal, werkt dit uit met een schets en maakt uiteindelijk een echte strip met Eva als hoofdpersoon. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...
De eerste tekenfilm komt uit 1917. Er waren meer dan 50.000 tekeningen voor nodig. Tegenwoordig worden alle tekenfilms en animatiefilms gemaakt met de computer. Maar ook dat is nog steeds heel veel werk. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
Het genie Leonardo da Vinci was de nieuwsgierigste man van zijn tijd. Aan zijn 6000 tekeningen kun je goed zien wat hem bezighield. Zeer gedetailleerde schetsen met de meest uiteenlopende onderwerpen. Van boomtakken tot hijskranen, van vogels tot duikpakken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Floor Rieder vertelt hoe ze te werk is gegaan bij het tekenen van het prentenboek van de Kinderboekenweek 2016 'Waar is Ludwig'. Floor werkt met een glas. Hierop maakt ze met een kraspen tekeningen. De glasplaten scant ze in en worden ingekleurd op de computer. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Fiep Westendorp (geboren 17 december 1916, overleden 3 februari 2004) is de tekenaar van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Otje, Floddertje en nog veel meer. Wil je meer weten over Fiep en haar tekeningen kijk dan hier.
In de Gouden Eeuw is Nederland een wereldmacht, ook op zee. Onder leiding van admiraals als Michiel De Ruyter worden gebieden veroverd en zeeoorlogen uitgevochten. Het grootste scheepsmodel uit die tijd is te bekijken in het Rijksmuseum, net als schilderijen en tekeningen waarop de meest gewelddadige...
Tijdschrift met veel foto's en tekeningen over onderwerpen zoals: sport, techniek, computers, natuur. Op de site vind je deze onderwerpen terug maar daarnaast ook leuke filmpjes en spelletjes en je kunt verschillende programmaatjes downloaden.
De ontdekkingsreiziger Robert Gordon kreeg in de achttiende eeuw opdracht van de VOC om het zuiden van Afrika in kaart te brengen. Hij maakte daarbij prachtige tekeningen die gelukkig bewaard zijn gebleven. Maurice bekijkt ze in het Rijksmuseum in Amsterdam. En in het gebied van de wildfarm 'Asante Sana'...