De trompet wordt gebruikt in vele soorten muziek: van Zuid-Amerikaans tot klassiek en van fanfare- tot pop- en jazzmuziek. Het kenmerkende heldere, doordringende geluid van de trompet ontstaat door met de adem de lippen te laten trillen. Wil je meer weten kijk dan naar het filmpje op Schooltv.nl. Met...
Lennart speelt trombone. Dat is best moeilijk, want de trombone is een groot instrument. Hij laat zijn zusje moet zien hoe je moet blazen en hij speelt een liedje. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Mensen houden van trommelen! Eerst waren er alleen losse trommels, maar door ze bij elkaar te zetten is het drumstel ontstaan. Weet jij hoe groot het grootste drumstel ter wereld is? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een trompet hoor je overal bovenuit. Daarom wordt de trompet vaak gebruikt als aankondiging op koninklijke gelegenheden. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
De trombone wordt ook wel schuiftrompet genoemd. Niet zo gek, want door aan de buis te schuiven kun je hoge en lage tonen maken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Triangel, tamboerijn, bekkens, kleine trom, grote trom, klokkenspel, xylofoon, marimba, pauken: Laura Trompetter is klassiek slagwerker en zij bespeelt al deze instrumenten! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Eric Vloeimans is trompettist. De trompet is voor hem het instrument waarmee hij verhalen kan vertellen. Hij speelt alle soorten muziek: klassiek, pop, jazz, flamenco, wereldmuziek. Dat doet hij solo, met een orkest, in een band of in de studio. Eric laat Tirsa horen hoe de trompet werkt en welke stijlen...
Koperblazers zijn blaasinstrumenten van koper. Dat zijn de trompetten, trombones en de bastrombone. Hoe gaan de koperblazers van het Metropole-orkest te werk? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Een groepje kinderen spelen op de djembé. Van de lerares leren ze een ritme aan. Dat vindt Flip nog best lastig. Daarna zingen ze een liedje terwijl ze op de djembé blijven trommelen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Maurice gaat op bezoek bij een slagwerkfabriek. Hij krijgt te zien hoe verschillende maten trommels ambachtelijk in elkaar worden gezet. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Als je last hebt van oorpijn, oorontstekingen of minder hoort met één of allebei je oren, kan het zijn dat je buisjes nodig hebt. In dit filmpje van Schooltv.nl krijg je uitleg en kun je zien hoe dat gaat.
Blokfluit, piano of saxofoon, welk instrument kies jij? Klik op één van de muziekinstrumenten en bekijk de filmpjes. Die helpen je vast om een keuze te maken.
Op zwemles, in de klas, je kent vast wel iemand in je omgeving met buisjes in de oren. Misschien heb je zelf wel eens een oorontsteking gehad en had de dokter het er over. Het plaatsen van buisjes is bij kinderen één van de meest voorkomende operaties in Nederland. Maar waarom moet je soms...
Pauken horen bij het slagwerk. Het zijn enorme ketels waarover een vel is gespannen. Door het vel strakker of losser te spannen, kun je de tonen hoger of lager maken. Toch heeft de paukenist vier pauken tot zijn beschikking. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Zodra je de steeldrum hoort, ben je op een tropisch eiland. Je kan er ook zelf eentje maken van koekenpannen of koekblikken! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een drumstel is een stel trommels (in het Engels: drums) en bekkens. Een gewoon drumstel bestaat uit vier of vijf trommels en drie bekkens. Bekkens zijn ronde metalen schijven om op te slaan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 288. Kijk...
Een accordeon is een blaasinstrument. Pas als er lucht doorheen gaat, kan er geluid uit komen. Je blaast de lucht niet met je mond in het instrument, zoals bij een trompet. Je drukt op een toets en je trekt of duwt aan het middelste gedeelte van de accordeon. Lees er over op de website van Docukit. Meer...
In de fantasie van Dieylani speelt een trompettist speciaal voor hem een stuk van de componist Adams. Samen spelen ze letterlijk de sterren van de hemel. Bekijk het filmpje van Tussen je oren op schooltv.nl.
Maurice duikt in de wereld van het grote geld. Hij legt op de Amsterdamse Beurs uit wat een aandeel is en hoe een koers tot stand komt. Wat moet hij doen? Sparen of beleggen? Waarom mogen Amsterdamse kinderen één keer per jaar op de beursvloer komen trommelen? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Louis Armstrong is één van de grootste jazzmuzikanten uit de jaren 20. Hij zingt, speelt trompet, en bedenkt ter plekke wat hij gaat spelen. Heel anders dan de muziek die mensen gewend zijn. Toch wordt jazz ook in Nederland razend populair. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en...
Geluid is trillende lucht. Elk muziekinstrument brengt op de één of andere manier lucht in trilling. Door bijvoorbeeld een snaar aan te slaan of op een trommel te slaan, maar het kan ook door de lucht direct te laten bewegen: door te blazen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Om muziek te maken heb je vaak maar heel weinig nodig. Je kunt zingen met je stem. Maar wist je ook dat je eigen lichaam een fantastisch drumstel kan zijn? Je kunt namelijk op verschillende delen van je lijf trommelen. Dat noem je bodypercussie. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bongo's en conga's worden bespeeld door met de handen op het strak gespannen vel te slaan. Bij deze percussieinstrumenten wordt het geluid dus voortgebracht door de trilling van een gespannen vel boven een klankkast (trom). Oorspronkelijk komen ze uit Afrika, maar je hoort ze vaak in Latijns-Amerikaanse...
In de oertijd werd er al op trommels geslagen tijdens de jacht. En zo'n honderd jaar geleden is dankzij jazzdrummers in de Verenigde Staten het drumstel ontstaan zoals wij het nu kennen. De drums bepalen het ritme en de maat van een nummer. En om een lekker ritme te kunnen spelen heb je natuurlijk een...
Gnawa muziek kent een aantal basisinstrumenten. De belangrijkste hiervan is de Guembri. Naast de guembri bevat Gnawa muziek de qraqeb en de tbal. De qraqeb zijn een soort castagnetten. De tbal is een grote trommel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het geluid wat je maakt met een hoorn doe je eigenlijk met je lippen, net als bij een trompet. Vroeger hadden hoorns geen ventielen, in de tijd van Mozart was het gewoon een enkele buis. En nu zitten daar ventielen bij. Bekijk dit filmpje van Schooltv.nl.
Elk instrument heeft een klankbron, iets dat zorgt dat de lucht gaat trillen. Daardoor gaat ons trommelvlies trillen en horen we dat als geluid. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Geluid wordt opgevangen door het trommelvlies. De geluidstrillingen worden doorgegeven aan kleine botjes in het oor. Daarna komt de trilling in het slakkenhuis terecht. Daar zit vloeistof in die haartjes doet bewegen. Die haartjes sturen signalen naar je hersenen. Die signalen zijn geluidsprikkels. Zo...
Om te trommelen heb je slagknotsen nodig. Met een pollepel, wat wol en een oude binnenband kun je heel makkelijk je eigen slagknotsen maken! Bekijk het filmpje van Hoppatee! op Schooltv.nl.