Als je een uitvinding doet, bedenk je iets wat nog niet bestaat. Vaak maakt een uitvinding het leven makkelijker. Een van de oudste en beroemdste uitvindingen is het wiel. Zonder dat ronde ding zou de wereld er heel anders uitzien. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Door de industriële revolutie werd het leven van de mensen in de negentiende eeuw niet alleen makkelijker, maar ook leuker. Er kwamen fietsen, auto's, films en telefoons. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De beroemde Nederlandse uitvinder Christiaan Huygens leefde in de 17e eeuw. We mogen best trots op hem zijn, want hij heeft een heleboel belangrijke uitvindingen gedaan. In dit clipje van Schooltv.nl zie je welke.
Christiaan Huygens is geboren in 1629. Zijn vader wilde dat Christiaan een baan in de politiek zou krijgen. Hij moest in Leiden en Breda rechten studeren. Maar Christiaan wilde liever rekenen en de sterren onderzoeken. Hij bouwde kleine machines. En hij keek naar interessante dingen in de natuur. Lees...
De podcast van Het Klokhuis gaat over onmisbare uitvindingen. Of eigenlijk: heel gewone dingen die enorm belangrijk blijken te zijn. Nieuwsgierig? Luister hier naar de afleveringen.
Hoe vind je iets uit wat er nu nog niet is? Het Nederlandse bedrijf Philips is er al 125 jaar goed in, maar hoe doen ze dat? Ook vertellen jonge uitvinders wat ze zo leuk vinden aan het bedenken van nieuwe uitvindingen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Hij is een van de slimste mensen die ooit heeft geleefd: Christiaan Huygens. Hij denkt over van álles na en doet de ene na de andere uitvinding. Hij is in de 17de eeuw de uitvinder van de slingerklok, waardoor we nu precies weten hoe laat het is. Ook is hij dol op sterren en planeten. Huygens...
Christiaan Huygens is een van de bekendste wetenschappers uit zijn tijd. Hij was zowel natuurkundige, sterrenkundige als wiskundige. Hij vond onder andere het slingeruurwerk uit en ontdekte als eerste dat er om Saturnus heen een platte ring hangt. Christiaan was een wegbereider van de moderne wetenschap....
Mensen bedenken eerst hoe hun gereedschap eruit moet zien en maken het dan zelf. We zijn uitvinders en veranderen daardoor zelf ook een beetje. Hoe zit dat? Lees er over en bekijk de filmpjes op de Natuurwijzer van Naturalis.
We leven in een bijzondere tijd, met allemaal veranderingen. Maar is dit wel zo bijzonder? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. (Een filmpje uit de serie Wisebits, korte filmpjes over een wonderlijk feit om over na te denken.)
Nikola Tesla was een uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige. Hij is bij het grote publiek vooral bekend omdat hij heel veel heeft betekend rondom elektriciteit. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.
Iedereen kan een uitvinder zijn. Heb jij wel eens een uitvinding bedacht? Elke dag zijn er mensen die proberen iets uit te vinden. Een uitvinding zou namelijk een probleem kunnen verhelpen. Maar hoe werkt zo’n uitvinder eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Janouk stapt in de wereld van het uitvinden. Wat moet een uitvinder allemaal doen om z’n uitvinding gemaakt te krijgen? Verder gaat ze naar de uitvindster van het ‘draaibare droogrek voor in huis’, en ontdekt ze wie de inkeping in beschuit heeft uitgevonden. En Janouk doet zelf een...
Het genie Leonardo da Vinci was de nieuwsgierigste man van zijn tijd. Aan zijn 6000 tekeningen kun je goed zien wat hem bezighield. Zeer gedetailleerde schetsen met de meest uiteenlopende onderwerpen. Van boomtakken tot hijskranen, van vogels tot duikpakken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Leonardo da Vinci was een durfal: hij deed wat niemand in zijn tijd durfde te doen. Zo vond hij nieuwe dingen uit, en maakte kunstwerken die we nog steeds prachtig vinden. Typhoon rapt over de dromen van Leonardo da Vinci. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Wat een knappe kop! Leonardo da Vinci werd een paar honderd jaar geleden geboren in Italië. Hij was onder andere schilder, beeldhouwer, architect en uitvinder. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Leonardo da Vinci was uitvinder, muzikant, militair ingenieur, beeldhouwer, architect en wetenschapper. En de schilder van o.a. 'de Mona Lisa'. Wil je meer weten? Lees en bekijk via de computer dit gratis online boek.
Wij kunnen als mens nog een hoop van de natuur leren. Of beter gezegd: kopiëren. Pascal duikt in de wereld van biomimicry. De wetenschap en kunst die geniale oplossingen vindt in de natuur en die gebruikt als inspiratie voor nieuwe uitvindingen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In het nieuws gaat het vaak over China. Bijvoorbeeld over dat er superveel mensen wonen, of over Chinese uitvindingen zoals TikTok. Maar ook over dat er veel mensen en landen boos zijn op China. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En moeten we echt bang zijn voor China? Dat heeft Benjamin voor je uitgezocht!...
In de loop van de negentiende eeuw werden er allerlei uitvindingen gedaan waardoor de fotocamera's kleiner en beter werden.Nu heeft bijna iedereen een digitale fotocamera in zijn telefoon. Foto’s zijn een belangrijk communicatiemiddel geworden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Christiaan Huygens is een bekende wetenschapper. Hij deed uitvindingen, onder andere over het heelal. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 10. Kijk in de (school)bieb.
Website bij de tv-serie 'Welkom in de ijzeren eeuw'. Centraal staat de 19e eeuw in Nederland. De eeuw van de Franse bezetting onder Lodewijk Napoleon en de geboorte van ons Koningshuis. Maar ook de eeuw van kinderarbeid en de grote uitvindingen: de eerste trein, de eerste voetbalwedstrijd en de eerste...
Er zijn tijden waarin dingen heel snel veranderen. Er worden nieuwe wetten bedacht, oude gewoontes afgezworen, uitvindingen gedaan. We spreken dan van een revolutie. Bijvoorbeeld over de Industriële Revolutie. Een ingrijpende verandering op het gebied van de industrie. Lees er over op de website van...
Uitgezocht gaat twintig jaar terug én vooruit in de tijd. Hoe ziet ons leven er dan uit? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt dat aan de knapste koppen van tech-bedrijven en universiteiten gevraagd, en zij kwamen met allemaal interessante uitvindingen waar op dit...