Lees op de site van het Koninklijk Huis informatie over het ontstaan en het gebruik van ons volkslied het Wilhelmus. Je vindt er ook de tekst van dit lied.
Als er iets is wat alle mensen op de wereld met elkaar delen, is het wel muziek! In alle tijden, in alle landen en in alle culturen speelt muziek een rol. Zo heeft ieder land een eigen volkslied en hebben veel landen muziek die kenmerkend is voor hun cultuur. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het Wilhelmus kent iedereen. Het is het Nederlandse volkslied dat iedereen meezingt bij sportwedstrijden. Nou, de eerste twee regels dan. Het gaat over Willem van Oranje en hij was van Duitse bloed. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het Nederlandse volkslied, het Wilhelmus, heeft wel 16 coupletten. Maar wie heeft ze ooit bedacht? Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op Schooltv.nl.
Nederland heeft misschien wel het oudste volkslied ter wereld: het Wilhelmus. Sinds ongeveer 1570 wordt het gezongen, tegenwoordig vooral bij sportwedstrijden en op Koningsdag. Maar hoe klonk dit lied 450 jaar geleden? En zingen we nog wel hetzelfde?Bekijk de documentaire en lees de weetjes over het...
In de Prinsenhof in Delft is een moord gepleegd. Willem van Oranje werd in koelen bloede neergeschoten. Wie was die Willem van Oranje? Waarom moest hij dood? Bart probeert het leven van Willem aan de hand van ons volkslied te reconstrueren. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.
Westerse muziek klinkt heel anders dan muziek uit Turkije. In deze energizer zingen we onze eigen tekst op een Turks liedje van Tarkan met Ilse DeLange en meester Willem! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de klas op Schooltv.nl.
De vlag van Aruba werd officieel in gebruik genomen op 18 maart 1976, samen met het officiële volkslied, de 'Aruba Dushi Tera'. Ieder jaar op 18 maart wordt dit gevierd op Arubadag. In de Wereld Feesten Almanak lees je er meer over.
Het 'Wilhelmus' is het Nederlandse volkslied. Het is al een paar honderd jaar oud. Het lied gaat over Willem van Oranje. Hij leefde meer dan vierhonderd jaar geleden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 266. Kijk in de (school)bieb.