Een vrolijk liedje over de lente. Als de zon meer gaat schijnen en de voorjaarsbloemen bloeien ga je uit je bol! Kijk maar naar de clip van Schooltv.nl. Zing je mee?
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de lente. Waar komt het woord 'lente' vandaan? Vanaf wanneer is het lente? En wat zijn eigenlijk lentekriebels? Bekijk het filmpje.
Lentekriebels! Tulpen, lekker weertje, jonge dieren, kikkerdril, blaadjes aan de bomen... Het is lente! De leukste weetjes, filmpjes en sites over de lente vind je hier.
Het woord lente komt van 'lengen'. Dat betekent langer worden. In de lente worden de dagen langer. Doordat er meer licht is, en vaker zon, kan alles in de natuur gaan groeien en bloeien. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 099. Kijk in...
Download de woordzoeker. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de woordzoeker die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over de lente.
In de lente komt er bloesem aan de bomen en bouwen vogels een nest. Waaraan kun je nog meer zien dat het lente wordt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bloeiende bloemen, zingende vogels en warmere dagen. Dat kan maar één ding betekenen: de lente is weer begonnen! Dit wist je vast nog niet over de lente. Neem snel een kijkje op de website van Kidsweek. Dit is een bericht van 20 maart 2025.
Download de woordzoeker. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de woordzoeker die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over Pasen. Als je alle woorden in de woordzoeker hebt ingevuld, lees je een...
Aardappelen eet je misschien wel elke dag. Ze worden bij de boer op het land verbouwd. In het voorjaar worden ze geplant en in het najaar worden ze geoogst: klaar om op te eten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In het voorjaar worden adders wakker uit hun winterslaap en zoeken een partner. Na een ingewikkeld voorspel volgt de paring. Een zwanger vrouwtje zoekt een rustig plekje en krijgt daar jongen. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In Nederland was het van 1940 tot 1945 oorlog. De nazi’s waren de baas, en wie tegen ze inging riskeerde zijn leven. Toch vond in het voorjaar van 1943 de grootste opstand tegen de nazi's plaats. Door te staken – ofwel het werk neer te leggen – kwamen Nederlanders in het hele land in...
In het voorjaar worden asperges geoogst. Vind jij ze lekker? Het oogsten van asperges gebeurt met de hand. De aspergesteker is hier veel tijd mee kwijt. Daarom zijn asperges vaak duur. Vóór dag en dauw wordt met de oogst begonnen, want voor de beste kwaliteit moet de oogst binnen zijn als het nog fris...
De meeste bomen die in de zomer groen zijn, worden in de herfst kaal. Maar eerst krijgen hun blaadjes de mooiste kleuren, zoals geel, oranje en rood. Het bladgroen verdwijnt uit de bladeren zodat de boom de koude winter overleeft. En in het voorjaar komen er weer nieuwe blaadjes. Bekijk het filmpje op...
De mannetjes zijn zo geel als... een citroen! Als het warmer wordt in het voorjaar wordt de citroenvlinder wakker uit zijn winterslaap. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In het voorjaar krijgen steeds meer eikenbomen last van de eikenprocessierups. Deze rups heeft op zijn lijf honderdduizenden haartjes. Als die haartjes losraken, kunnen ze bij mensen vervelende bultjes, prikkende ogen en zelfs brandwonden veroorzaken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Elk jaar is het weer hetzelfde liedje: van de herfst tot in het voorjaar worden mensen ziek. Verkoudheid, een griepje, een vol hoofd, hoesten en soms koorts. Lees de informatie op de site van Surfsleutel.
Een hyacintenbol krijgt aan de onderkant een groot aantal witte wortels. Aan de bovenkant komen de dicht op elkaar gepakte bladeren, met daartussen de knoppen, tevoorschijn. In de loop van het voorjaar groeien de knoppen uit tot een bloemtros. In de clip van Schooltv.nl krijg je uitleg.
In het vroege voorjaar lopen de kleverige knoppen van de kastanjeboom uit. Eerst komen de bladeren tevoorschijn en kort daarna de bloemknoppen. Knoppen en bloemen zitten in trossen. De kroonblaadjes zijn rozewit. De meeldraden en de stamper steken ver uit buiten de kroonblaadjes. In de clip van Schooltv.nl...
Kikkers, padden en salamanders gaan in het voorjaar op pad om zich voort te planten. Dit noem je de paddentrek. Hierbij komen ze vaak gevaarlijke wegen tegen. Gelukkig worden ze een handje geholpen om veilig over te steken. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
In het voorjaar mogen ze weer naar buiten! In de zomer staan koeien in de wei. Maar in het najaar en de winter groeit er minder gras en is er niet genoeg te eten! Dus in het najaar gaan de koeien op stal. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Lieveheersbeestjes worden in het voorjaar actief. Ze gaan paren en daarna leggen de vrouwtjes eitjes. Uit de eitjes komen larven, die van bladluizen leven. De larven groeien en vervellen. Tenslotte verpoppen ze zich. Uit de pop komt tenslotte een lieveheersbeestje. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De zon begint te schijnen en het voorjaar lijkt er al aan te komen. Dus het is hoog tijd om op zoek te gaan naar de eerste bloem van het jaar: de narcis. In Klokhuis Soortsafari gaan Janouk en natuurfilmer Bram deze keer op zoek naar de narcis. Bekijk het filmpje van Klkhuis Soortsafari op schooltv.nl.
Tijdens het voorjaar en de zomer ontstaan er veel orkanen op zee. Vooral in Amerika hebben ze last van orkanen als ze aan land komen. Ze noemen deze periode ook wel het orkaanseizoen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als een pad volwassen is, wil ze eitjes leggen in dezelfde sloot als waar ze zelf geboren is. Daarom zie je in het voorjaar veel padden de weg oversteken. Best gevaarlijk, dus help ze gerust een handje. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas op schooltv.nl.
Pas op: overstekende padden! In het voorjaar willen padden eitjes leggen. Dan gaan ze op zoek naar een sloot. Soms moeten ze naar de overkant van de straat. En dan lopen ze gevaar.... Als je meer wilt weten bekijk je het filmpje van Schooltv.nl.
Dit voorjaar (2017) komen de reuzenpanda's Wu Weng en Xing Ya naar Nederland. Chinese inspecteurs komen eerst het pandaverblijf controleren. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over hun komst: Waarom komen ze de inspectie doen? Waar letten ze dan op? Wanneer komen de panda's naar Nederland?
Adéliepinguïns gaan in het voorjaar naar hun broedkolonie. Als ze hun partner hebben gevonden, beginnen ze te baltsen. Als je meer wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl.
Het feest van Poeriem is een joods voorjaarsfeest, het wordt ook wel "Lotenfeest" genoemd. Tijdens dit feest herdenken de joden dat hun volk werd gered van de vreselijke Haman. Bekijk inhet archief van Schooltv Beeldbank een filmpje van het verhaal dat zich afspeelt in het oude Perzië.
In het voorjaar krijgen sommige mensen last van prikkende ogen, een loopneus en rode ogen: hooikoorts. Ze zijn allergisch voor de pollen die bomen en planten verspreiden. Waarom heeft niet iedereen last van die pollen? Kiefer en Yannick zoeken het uit. Bekijk het clipje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Een ei van een rog noem je ook wel een eikapsel. Een eikapsel is vierkant en heeft vier uitsteeksels. In het voorjaar leggen de vrouwtjes tientallen eieren, ongeveer eentje per dag. Na vier of vijf maanden komen de eieren uit. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In het voorjaar verschijnen vaak hele banken schuim in de branding en op het strand, maar waar komt dit vandaan? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.
Volwassen stekelbaarzen trekken in het voorjaar de kanalen en rivieren binnen. De mannetjes bouwen daar hun nest. Ze halen de vrouwtjes over eieren in het nest te leggen. Het mannetje bewaakt het nest en de jongen. Als de jongen groot genoeg zijn trekken ze naar zee om te overwinteren. Kijk maar naar...
De Week van de Teek wordt jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd. Op de website vind je antwoorden op vragen als: Hoe voorkom ik een tekenbeet? Hoe kan ik mij het beste beschermen? Hoe verwijder ik een teek?
In het voorjaar staan de tulpenvelden in bloei. Je ziet dan velden vol verschillende kleuren. Veel mensen komen hiernaar kijken. Maar voor de telers zijn de bloemen niet belangrijk. Het gaat hen om de bollen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...
De voorjaarsvakantie is voor veel Nederlanders dé week om op wintersport te gaan. Maar hoe houd je het veilig op de piste? Op de website van Kidsweek geeft skileraar Chris tips. Dit is een bericht van 13 februari 2025.
Veel zwaluwen overwinteren in het warme Afrika. In het voorjaar vliegen ze naar Nederland. Je herkent ze aan hun puntige staart en de bijzondere nesten die ze maken. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.