Zoeken: warmte

Ik zoek informatie voor groep:
3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Warmte
    docukit.nl
    Warmte

    Zonnestralen voelen lekker. Als je warme chocomel drinkt, kun je je mond eraan verbranden. Warmte is de ene keer fijn, de andere keer juist niet. Maar zonder warmte kunnen we niet leven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 315. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • x
  • Plaatje Waarom gaat warmte omhoog?
    proefjes.nl
    Waarom gaat warmte omhoog?

    Heb je wel eens stiekem in het zwembad geplast? En je je afgevraagd waarom je plas naar boven gaat in plaats van naar beneden? In dit proefje ga je zien hoe dat kan.

    x
  • Plaatje Warmtepomp
    hetklokhuis.nl
    Warmtepomp

    In de winter willen we dat het binnen lekker warm is. Maar hoe krijg je een huis warm? Een nieuwe manier om warmte te maken is met de warmtepomp. Een super ingewikkelde machine die warmte uit de grond haalt en het omzet in nog meer warmte. Manon gaat tot op de bodem uitzoeken hoe dit werkt. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Hoe zet een föhn elektriciteit om in warmte?
    schooltv.nl
    Hoe zet een föhn elektriciteit om in warmte?

    Uit een föhn komt warme lucht. Dat klinkt logisch, maar hoe wordt die lucht eigenlijk warm? Diederik legt uit dat dit komt door botsende elektronen. En hij laat zien wat er gebeurt als er te veel elektronen door een draad heen gaan. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De zon geeft ons warmte
    schooltv.nl
    De zon geeft ons warmte

    In de zomer gaan we lekker naar het zuiden op vakantie. Daar is het namelijk lekker warm, veel warmer dan bij ons. Maar hoe komt dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Stadsverwarming
    schooltv.nl
    Stadsverwarming

    Ieder huis heeft wel een verwarming. In sommige steden zijn deze aan elkaar gekoppeld. Hierdoor gebruiken ze één warmtebron. Dat is veel zuiniger! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Met deze 7 survivaltips bij hitte kom jij de warme dagen door
    kidsweek.nl
    Met deze 7 survivaltips bij hitte kom jij de warme dagen door

    Hoe houd je het leuk als het buiten erg warm is? Kidsweek heeft zeven survivaltips voor je op een rijtje gezet! Dit is een bericht van 30 juli 2024.

    x
  • Plaatje Top 10 warmste landen ter wereld
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Top 10 warmste landen ter wereld

    De zomers zijn in Nederland vaak erg warm. Maar het kan nog veel warmer! Willem Wever zet de 10 warmste landen in de wereld voor jou op een rijtje.

    x
  • Plaatje Kan een onweersbui soms een rivier niet over?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kan een onweersbui soms een rivier niet over?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Oververhitting bij dieren
    schooltv.nl
    Oververhitting bij dieren

    Huisdieren kunnen snel oververhit raken. Daarvoor hoef het helemaal niet warm te zijn buiten. Wanneer een huisdier oververhit is, kan dat gevaarlijk zijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zomerse dagen
    knmi.nl
    Zomerse dagen

    Een zomerse dag heeft een temperatuur van 25,0 graden of hoger. Lees er over op de site van het KNMI.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Isolatie
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Isolatie

    In de winter zonder jas naar buiten gaan is geen goed idee. Je krijgt het dan erg koud omdat je veel warmte verliest. Om warmte vast te houden moeten we onszelf een beetje isoleren. Wat betekent dat precies? En hoe kan warmte in een huis verdwijnen? Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zonne-energie
    docukit.nl
    Zonne-energie

    De zon geeft warmte en licht. In dat zonlicht zit veel energie. Je kunt er apparaten mee laten werken, zoals een rekenmachine, een radio, of een telefoon. Er wordt steeds vaker zonne-energie gebruikt voor warmte en elektriciteit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Hoe verzorg je een baardagaam?
    schooltv.nl
    Hoe verzorg je een baardagaam?

    De baardagaam leeft het liefst in de woestijn, het dier houdt namelijk erg van de warmte. Maar hoe verzorg je een Baardagaam als huisdier en hoe zorg je ervoor dat de hagedis het warm genoeg heeft? Bekijk het filmpje Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat draagt een brandweerman of -vrouw?
    schooltv.nl
    Wat draagt een brandweerman of -vrouw?

    Als er ergens brand uitbreekt, rukt de brandweer uit om de brand te blussen en mensen te redden. Maar wat moet een brandweerman of –vrouw eigenlijk dragen, om goed beschermd te zijn tegen warmtestraling en rook? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het broeikaseffect
    schooltv.nl
    Het broeikaseffect

    Het broeikaseffect ontstaat, omdat CO2 en andere gassen een beschermende laag vormen om de aarde. Ze laten de verwarmende stralen van de zon door, maar houden een deel van de warmte vast. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is CO2?
    schooltv.nl
    Wat is CO2?

    Elke keer als je fossiele brandstoffen, zoals steenkool, maar ook benzine, verbrandt, breek je het eigenlijk in kleine stukjes op. Daar komt CO2 bij vrij. CO2 houdt warmte vast en daardoor warmt de aarde op. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dierenogen
    hetklokhuis.nl
    Dierenogen

    Welk dier kan het beste zien? We duiken in de wereld van dierenogen en ontdekken dat sommige dieren warmte kunnen zien! Pascal gaat op zoek naar het dier met de allerbeste ogen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe maak je energie uit afval?
    schooltv.nl
    Hoe maak je energie uit afval?

    Afval dat niet kan worden hergebruikt, gaat de verbrandingsoven in. De warmte die daarbij vrijkomt, kun je gebruiken om bijvoorbeeld water te verwarmen. En met de stoom kun je elektriciteit opwekken. Twee vliegen in één klap! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waardoor kunnen ijsberen zo goed tegen kou?
    schooltv.nl
    Waardoor kunnen ijsberen zo goed tegen kou?

    De ijsbeer heeft een warme vacht en een dikke speklaag. Zo kan er nauwelijks warmte uit zijn lijf ontsnappen. Ook is de huid van de ijsbeer zwart. Zwart wordt snel warm, zodat hij goed opwarmt. Hij lijkt wit, door de holle haren van zijn vacht. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kolen en gas
    canonvannederland.nl
    Kolen en gas

    Voor warmte in je huis en om eten te koken is brandstof nodig. Nederland gebruikte in de loop van de tijd verschillende brandstoffen. Eerst hout en turf, daarna steenkool en aardgas. Nu wordt steeds meer gebruik gemaakt van wind-, waterstof- en zonne-energie. Lees meer over kolen en gas op de site van...

    x
  • Plaatje Als je liegt, wordt je neus kouder - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Als je liegt, wordt je neus kouder - Is het snugger of kletspraat?

    Als je liegt, wordt je neus kouder en je handen ook. Wetenschappers hebben dit ontdekt door mensen die een leugen vertelden, te filmen met een warmte-camera. Is het snugger of kletspraat? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Maria lichtmis
    geloventhuis.nl
    Maria lichtmis

    Maria Lichtmis is een echt winterwarmte-feest en wordt gevierd 40 dagen na Kerstmis, dus op 2 februari, met licht, warmte en pannenkoeken! Lees hier meer over dit feest.

    x
  • Plaatje Hoe stroomt het water in de oceanen?
    schooltv.nl
    Hoe stroomt het water in de oceanen?

    Het water in de oceanen is altijd in beweging. Dit komt door de draaiing van de aarde. De De stromingen verdelen voedsel, dieren en warmte over de hele aarde. Als je op Bonaire een fles in het water gooit, dan zou het maar zo kunnen dat die op Texel aanspoelt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oceanen: Oceaanstromen
    hetklokhuis.nl
    Oceanen: Oceaanstromen

    Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde en zijn altijd in beweging. Warmte en leven worden door de oceanen vervoerd via zeestromen; het zijn de rivieren van de oceaan. Maar hoe ontstaan die stromen? En wat gebeurt er als deze rivieren worden verstoord door de opwarming van de aarde? Deze stromen...

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er met restafval?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er met restafval?

    In Nederland produceren we maar liefst 6,5 miljard kilo restafval per jaar. Al die vuilniszakken gaan de verbrandingsoven in. Wat er overblijft wordt hergebruikt. En van de warmte die vrijkomt bij het verbranden wordt elektriciteit gemaakt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat rook?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaat rook?

    Diederik laat zien hoe rook ontstaat. Door de warmte van vuur wordt hout kapotgemaakt. Maar als dat niet helemaal goed gaat, krijg je rook. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ruimtesonde Rosetta
    schooltv.nl
    Ruimtesonde Rosetta

    Bij de bouw van een ruimtesonde zijn wel honderden mensen uit allerlei landen betrokken. Nienke ontdekt dat bij de bouw van een sonde rekening gehouden wordt met extreme warmte en koude verschillen in het heelal, hoe een ruimtesonde vanaf de aarde bestuurd wordt en dat als we meer weten over kometen...

    x
  • Plaatje Thermometers
    docukit.nl
    Thermometers

    Met een thermometer meet je de warmte. Het woord komt van het Griekse woord 'thermos'. Dat betekent: warm. Denk maar aan een thermosfles. Dat is een fles om koffie of thee in warm te houden. Je vindt thermometers op veel verschillende plaatsen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Hoe kan verf verkleuren als het warm wordt?
    schooltv.nl
    Hoe kan verf verkleuren als het warm wordt?

    Misschien heb je het wel eens gezien, een speelgoedauto die van kleur verandert als hij warm wordt. Dat heeft alles te maken met warmte verkleurende verf. Maar… hoe werkt dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vingerwarmer
    proefjes.nl
    Vingerwarmer

    De zon zorgt ervoor dat het overdag licht is op aarde. Je kunt dingen dan zonder lamp zien. De zon geeft niet alleen licht maar ook warmte. Hoe kun je je vinger warmen aan de zon? Kom er achter met deze proef!

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat de kleur van een vlam?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaat de kleur van een vlam?

    Om een vlammetje te krijgen, heb je warmte en een brandstof nodig. De temperatuur en het soort brandstof bepalen welke kleur of kleuren een vlam heeft. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zeestromen en wind
    schooltv.nl
    Zeestromen en wind

    De klimaten op aarde worden voor een belangrijk deel bepaald door de zeestromen. Dat komt doordat zeestromen warmte verplaatsen van het ene gebied naar het andere. Koud water brengen ze van het noorden naar het zuiden, en warm water van het zuiden naar het noorden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Zon
    docukit.nl
    De Zon

    De zon is belangrijk is ons leven. De zon zorgt voor licht en warmte op aarde, maar ook voor zwaartekracht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 337. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De zon
    schooltv.nl
    De zon

    De zon geeft ons warmte en licht. Hoe werkt dat? En hoe groot is de zon eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe komt het dat de zon gevaarlijk is?
    schooltv.nl
    Hoe komt het dat de zon gevaarlijk is?

    Doordat er zoveel waterstof op de zon is, smelt het samen. Dit is kernfusie en daarbij ontstaat een enorme hoeveelheid warmte. De zon is van binnen wel 15 miljoen graden. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zonne-energie
    energiegenie.nl
    Zonne-energie

    De energie van de zon bereikt ons in de vorm van licht en warmte. In een uur stuurt de zon zoveel energie naar de aarde als alle mensen samen in een jaar gebruiken. Maar hoe kunnen we die energie omzetten in elektriciteit? Lees er over op deze site.

    x