Onderzoekers denken dat ze een nieuwe planeet hebben ontdekt. Ze hebben hem niet gezien, maar toch weten ze vrij zeker dat hij bestaat. Op de rand van ons zonnestelsel zou er nog één zijn. Lees meer op de site van het Jeugdjournaal.
Op donderdag 10 juni 2021 vindt er een zonsverduistering plaats. Deze zonsverduistering is gedeeltelijk en bij helder weer goed te zien vanuit Nederland. Op deze site lees je er meer over.
De aarde ziet er vanuit de hemel blauw uit. Dit komt door al het water wat er op aarde is. Dat is heel bijzonder in de ruimte! Of is onze blauwe planeet eigenlijk een groene? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Elke dag worden er nieuwe gebouwen gemaakt: flats, stadions, bruggen. Wetenschappers hebben ontdekt dat de aarde bijna te zwaar is. Door haar overgewicht zakt ze elk jaar een klein stukje in de ruimte. Echt waar, of kletspraat? Bekijk het filmpje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.
Vanuit het ISS kon André Kuipers goed zien hoe de aarde verandert. Regenwoud dat verdwijnt en vissersboten die de oceanen leegvissen. Hoe ziet dat er vanuit de ruimte uit? Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Wetenschappers gaan onderzoeken hoe de planeet Mars in elkaar zit, of mensen er ooit kunnen gaan wonen én of er misschien ooit iets heeft geleefd. Maar wat hopen ze te vinden? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal geeft Benjamin antwoord op deze vraag.
Bestaat buitenaards leven? En hoe onderzoek je dat? Nienke gaat op zoek naar aliens. Ze speurt de hemel af met een telescoop, zoekt uit hoe je bewoonbare planeten kunt ontdekken en luistert naar signalen uit de ruimte. Zitten er buitenaardse wezens tussen en lukt het Nienke contact te maken? Bekijk deze...
Als je naar de ruimte wil, moet je met een raket. Er zijn mensen die op de maan hebben gelopen. En weet je wie het eerste levende wezen in de ruimte was? Een hond! Bekijk de animatie op Schooltv.nl.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Hoe vet zou het zijn als je in de toekomst naar Mars kon reizen? Of nog verder? André Kuipers vertelt aan Janouk hoe hij denkt dat het leven op andere planeten eruit zou kunnen zien. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Al jaren fantaseren we over buitenaards leven. Maar er is tot nu toe geen hard bewijs gevonden. Maar dat betekent niet dat we alleen zijn, vertelt André Kuipers. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Zijn wij de enige planeet waar leven is? Of zouden er nog meer planeten vol leven zijn? Wetenschappers zijn hard op zoek in onze Melkweg en daarbuiten in het enorme heelal. Pascal neemt een kijkje bij meerdere onderzoeken naar leven ergens in het heelal. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Of het dag of nacht is, komt door de aarde en de zon. De zon straalt licht naar de aarde. Als het stukje aarde waar wij wonen, richting de zon draait, kun je de zon zien. Dan is het licht bij ons: het is dag. n. Lees over dag en nacht op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...
Space is full of mysteries. Did you know that you can float up there? And there are lots of other planets and stars! Bekijk het Engelstalige filmpje op Schooltv.nl.
Er wordt al veertig jaar naar gezocht, maar het is nog steeds niet gevonden… Donkere materie! Janouk dompelt zich helemaal onder in deze ongrijpbare smurrie, want wat is het? En waarom kunnen we het niet zien? Bekijk dit filmpje van Het Klokhuis.
Op deze website van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vind je heel veel informatie over ons heelal, de aarde, leven in de ruimte, ruimtevaartuigen. Met dingen om te doen en nieuwtjes.
Niet alleen onze zon heeft planeten, andere sterren hebben die ook: exoplaneten. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Astronauten krijgen op een ruimtereis te maken met enorme G-krachten. Bart Meijer stapt in een simulator om te ervaren hoe astronauten zich voelen. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Op 10 juni is er aan het eind van de ochtend een gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland. Let op: Kijk niet onbeschermd naar de zon, maar zet een eclipsbril op! Meer weten? Hier vind je uitleg en weetjes.
Wist je dat de zon eigenlijk een ster is? Woezel en Pip krijgen samen met Anna en Milo les van Wijze Varen over het heelal. Ga je mee naar de ruimte? Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.
Wanneer je op een heldere nacht naar de hemel kijkt, zie je sterren en planeten. Veel sterren bestaan zelf ook weer uit miljarden sterren. Het zijn sterrenstelsels. Sterren worden geboren en verdwijnen weer. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....
Onze aarde staat niet stil! Hij maakt in 365 dagen een rondje om de zon en elke dag draait-ie ook een rondje om zijn eigen as. Diggy Dex rapt over de rondjes van onze mooie planeet. Luister maar naar dit Snapje?, een liedje met uitleg waardoor jij het snapt!
Als je naar de ruimte wil, heb je een raket nodig. Maar niet zomaar een raket. André Kuipers legt uit waarom een raket nooit recht omhoog gelanceerd wordt. En hoe het ging bij de eerste ruimtemissies naar de maan. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
André Kuipers heeft 200 dagen doorgebracht in het ISS, het Internationale ruimtestation. Op 400 kilometer hoogte bestudeerde hij samen met andere astronauten de aarde. Maar er moest natuurlijk ook gegeten en geslapen worden. Allemaal zwevend, want in het ISS is geen zwaartekracht. Bekijk het filmpje...
Ruimtestation ISS is jarig! 25 jaar geleden werd het eerste onderdeel de lucht in geschoten. ISS is een ruimtestation, eigenlijk een soort groot laboratorium. Er worden experimenten gedaan door astronauten. Die werken er niet alleen, ze wonen er ook, meestal ongeveer drie maanden. Bekijk de video op...
Een ruimtestation zo groot als een voetbalveld. In het ruimtestation ISS zijn astronauten druk bezig met wetenschappelijk onderzoek. En werken in de ruimte is niet zo makkelijk als het lijkt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In het internationale ruimtestation, ISS, doen astronauten wetenschappelijk onderzoek. Omdat het ruimtestation in een baan rond de aarde zweeft, zijn de astronauten gewichtloos. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Was of is er leven rond planeet Jupiter en haar manen? Met ruimtevaartuig Juice hopen Europese ruimte-onderzoekers dichterbij het antwoord te komen. Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 12 april 2023.
Jupiter is de allergrootste planeet in het zonnestelsel. Hoe groot precies? Waar is hij? En wat is er zo speciaal aan de planeet? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Jupiter en Saturnus zijn de grootste planeten uit ons zonnestelsel. Omdat ze bestaan uit gas, is er geen leven mogelijk. Maar de ruimtesondes die erheen zijn gereisd, zoeken verder naar leven op exoplaneten. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Hoe werken bijen samen? Raakt energie ooit op? Hoe weet Youtube wat ik leuk vind? Krijg het antwoord op deze en andere vragen tijdens de maandelijkse Kinderlezingen bij NEMO. Je kunt deze lezingen, waar steeds een vraag centraal staat, bijwonen. Wil je meer weten of de verslagen lezen? Neem een kijkje...
Een komeet herken je aan zijn witte staart van stof en gas. Een meteoor kan afkomstig zijn uit een komeet en wordt pas zichtbaar als hij door de dampkring suist: een vallende ster. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Jefferson woont in de Atacamawoestijn in Chili. Astronomen vanuit de hele wereld bezoeken zijn dorp. Het is een goede plek om naar sterren te kijken, omdat er bijna geen wolken zijn en ook bijna geen lichtvervuiling. Jefferson wil een eigen telescoop bouwen en moet daarom meer weten over lenzen. Hij...
Astronaut worden is een droom van veel kinderen. Maar dat word je niet zomaar. En je moet meer kunnen dan een beetje rondzweven in de ruimte! Augusto ontdekt hoe het leven van een astronaut eruit ziet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een raketlancering is geen pretje. Daar weet astronaut André Kuipers alles van! Hoe is het om in de ruimte te leven? En wanneer kunnen we volgens André Kuipers wonen op Mars? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Alle omstandigheden op aarde zijn perfect voor ons. Niet te koud, niet te heet, en er is vloeibaar water om te drinken. Zijn deze omstandigheden er ook op andere planeten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Als het buiten donker is en er zijn geen wolken, dan kun je meestal de maan zien. Het lijkt of de maan schijnt, maar dat is niet zo. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 409. Kijk in de (school)bieb.
Als het buiten donker is en er zijn geen wolken, dan kun je meestal de maan zien. Het lijkt of de maan schijnt, maar dat is niet zo. Het is namelijk een enorm groot grijsbruin rotsblok. Het zonlicht dat er op schijnt, kaatst de maan terug. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...
Echt waar, of kletspraat? Schoenmaker Fred Hak heeft schoenen gemaakt waarmee je niet kan wegwaaien op de maan. Maar waait het wel op de maan? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.
De maan heeft vanuit de aarde vele gezichten. Soms zie je maar een kleine sikkel, dan weer zie je de hele maan, of zie je haar helemaal niet. Hoe zit dat precies? Op deze site van Sciencespace vind je een eenvoudig proefje en kun je je eigen model van de maan maken. Hiermee kun je de maanfasen tijdens...
Volgens sterrenkundige Lucas Ellerbroek zou je in principe wel op de maan kunnen leven. Maar je moet dan wel ontzettend veel spullen meenemen. Er is op de maan namelijk geen eten, drinken of zuurstof. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
In 1969 landde er voor het eerst een mens op de maan. Miljoenen mensen zagen op tv hoe de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong uit zijn ruimtevaartuig klom. Samen met een andere astronaut zette hij de Amerikaanse vlag op de maan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...
Heb je wel eens naar de maan gekeken? Was het volle maan? De mens heeft altijd een fascinatie voor de maan gehad. Zo sterk dat er zelfs onbemande en bemande vluchten naar de maan zijn geweest. Maar hoe kun je leven op de maan? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
De aarde heeft een maan, die de mensen vroeger al bijzonder vonden. Hoe ver staat hij? En hoe is het om er rond te lopen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over landen die naar de maan willen. Wat doen ze daar? En wat is er zo interessant aan? Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.
Wij hebben één maan, maar er zijn planeten die er wel 50 hebben. Wanneer is iets een maan? En zien manen er altijd hetzelfde uit? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een basis op de maan: ruimtewetenschappers zijn ermee bezig om die te bouwen. De bedoeling is dat in de toekomst het nieuwe ruimtestation Gateway een maanbasis gaat worden voor astronauten. Janouk neemt een kijkje in de wereld van ruimteschepen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Hoe bouw je een basis op de maan? Er zijn plannen om astronauten op de maan te laten wonen. Maar hoe overleef je daar? Alles is grijs, er groeit niets, nog geen sprietje gras... Janouk onderzoekt hoe we in de toekomst naar de maan reizen en hoe we kunnen wonen op een plek zonder lucht en vloeibaar water....
De maan geeft zelf geen licht. Vanaf de aarde zien we de maan omdat de zon op de maan schijnt. Soms staat de maan helemaal in de schaduw: dat gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan instaat. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bart gaat een maansverduistering bekijken in sterrenwacht Halley in Heesch. Maar wat is dat nou precies, een maansverduistering? Bart ontdekt dat het allemaal te maken heeft met de stand van de zon, de maan en de aarde. En wat is het Eerste Kwartier, Volle Maan en het Laatste Kwartier? Bekijk deze aflevering...
Een maansverduistering ontstaat als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat, het licht van de zon wordt dan tegengehouden en de maan wordt niet meer verlicht en verduistert. Hoe werkt dit precies? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De Mars Society zet zich in voor onderzoek op Mars. Er zijn afdelingen in een groot aantal landen over de hele wereld. Op de website van de Nederlandse afdeling vind je allerlei weetjes over Mars, handig voor je spreekbeurt of werkstuk. Deze site bevat reclame.
Was er op Mars water? Waren er rivieren en was er dus ook misschien wel leven? Maurice duikt in de wereld van Mars en zoekt het uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Mars staat redelijk dichtbij de aarde. Het is dus logisch dat onderzoekers daar zijn begonnen met de zoektocht naar leven in het heelal. Er zijn onbemande voortuigen heen gestuurd om de planeet te verkennen. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Mars is onze buurplaneet. We hebben er apparatuur naartoe gestuurd om onderzoek te doen naar de rode planeet. Maar de grote vraag is natuurlijk: is er leven op Mars? De Buitenband heeft hier een liedje over geschreven. Luister naar het liedje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
De dag waarop mensen echt op Mars gaan wonen, komt steeds dichterbij. Maar wat is er eigenlijk allemaal voor nodig om op een andere planeet te kunnen leven? Waar moeten de toekomstige Marsbewoners rekening mee houden? Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing bij NEMO van september...
Mars is onze buurplaneet. Eén van de vragen die onderzoekers bezighoudt, is of er ooit mensen zullen rondlopen op Mars. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Er is nog nooit een mens op Mars geweest. Maar we sturen er wel robots naartoe, om onderzoek te doen. Die robots worden ontworpen en getest bij Estec in Noordwijk. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Kan dat eigenlijk wel, wonen op planeet Mars? Want er is nog nooit iemand op de rode planeet geweest en hoe dat precies zal zijn weet niemand. Bekijk dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal.
Mars lijkt van alle planeten in de buurt het meest op de aarde. Waarom zou je op Mars willen wonen en wat heb je daar allemaal voor nodig? En hoe kom je aan eten? Pascal bezoekt Wieger Wamelink, die experimenten doet met het kweken van groente op Marsgrond. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Nienke reist met sterrenkundige Joeri van Leeuwen door ons Melkwegstelsel. Hoe zou een ruimtevakantie er uit zien? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Hoe is de mens ooit in de ruimte terechtgekomen? Hoe is het om te leven in ruimte? Ruimtevaarder André Kuipers laat het Maurice zien. Hoe ziet de toekomst eruit? Gaan we misschien op vakantie naar de maan? Of zelf naar Mars? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Mercurius is de kleinste planeet in het zonnestelsel. Maar zeker niet de minst interessante! Wat maakt Mercurius uniek? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een vallende ster is geen echte ster, maar een stukje steen of stof uit de ruimte. Als die door de dampkring van de aarde vliegen, verbranden ze. Zo ontstaat het lichtspoor dat wij zien als vallende ster. Als er heel veel steentjes door de dampkring komen, spreek je van een meteorenregen. Bekijk het...
Stenen uit de ruimte die neerkomen op aarde, noemen we meteorieten. En hoewel er in de ruimte om ons heen van alles rondvliegt, is een echte meteoriet hartstikke zeldzaam. De meeste meteoren verbranden namelijk in de dampkring rond de aarde. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.
Een steen die door de ruimte heen zweeft, dat noemen we een meteoroïde. En als-ie naar de aarde toe gaat en in de dampkring terechtkomt, dan wordt-ie steeds warmer omdat-ie de lucht in elkaar duwt. En dan wordt het een vallende ster of een meteoor. Als-ie dan tijdens het vliegen door de dampkring...
NASA is de bekendste ruimtevaartorganisatie. Op deze speciale kidssite kun je games spelen, kleuren en veel feitjes ontdekken over de ruimte. De site is Engelstalig.
De planeet die het meest ver staat in ons zonnestelsel, is Neptunus. Vroeger wisten ze niet eens dat hij bestond. Wat weten we er nu van? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op veel plaatsen in Nederland was in het weekend van 10,11 en 12 mei 2024 het noorderlicht te zien. Dat komt door de sterkste zonnestorm sinds zo'n 20 jaar. Lees het artikel op de website van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 11 mei 2024.
Staat het poollicht zien ook op jouw bucketlist? Dit bijzondere natuurverschijnsel is alleen te zien rond de Noordpool en Antarctica. De spectaculaire lichtshow met groene, paarse en blauwe kleuren wordt veroorzaakt door uitbarstingen op de zon. De zonnedeeltjes botsen met de stoffen in onze atmosfeer...
Mustafa reist af naar Chili. Daar wordt een enorme telescoop gebouwd. Een Nederlandse onderzoeker die helpt met bouwen, legt uit wat er met de telescoop allemaal kan. Sterrenkundige hopen er nu nog onzichtbare sterren mee te kunnen waarnemen. Maar hoe kan je nou onzichtbare sterren zien? Bekijk deze...
Ontdek onze aarde en de ruimte eromheen met deze interactieve videotour. Klik op ‘Tours’ linksboven om de audiotour te starten of zoom in en ga op ontdekkingsreis langs onze planeet, de maan en de zon. Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.
De aarde is een planeet. Er zijn nog acht andere planeten. Ze draaien allemaal om de zon. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 91. Kijk in de (school)bieb.
Lichtpuntjes aan de hemel kunnen sterren of planeten zijn. Ze lijken klein, maar dat komt omdat ze zo ontzettend ver van de aarde staan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 337. Kijk in de (school)bieb.
Op aarde zijn de omstandigheden voor leven perfect. Maar hoe zit dat met de andere planeten in ons zonnestelsel? André Kuipers gaat de planeten een voor een langs. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Ons zonnestelsel heeft acht planeten. Onze eigen aarde vind je tussen Venus en Mars, maar hoe zit het met de andere planeten? Start de quiz, bekijk het Snapje en beantwoord de vragen op Schooltv.nl.
Ons zonnestelsel heeft acht planeten. Onze eigen aarde vind je tussen Venus en Mars, maar hoe zit het met de andere planeten? Met dit Snapje onthoud je de volgorde van de planeten! Bekijk het filmpje van op Schooltv.nl.
Leer in deze app over de eigenschappen van de planeten, en de afstanden in het zonnestelsel. Zoek objecten op de steen- en gasplaneten en neem die mee in je raket. En breng het ijs van dwergplaneet Pluto naar de aarde!
In de buurt van Mars is een grote stroom met stofjes, steentjes en ander ruimtepuin. Dit wordt de planetoïdengordel genoemd. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Pluto was een tijd lang de negende planeet in het zonnestelsel. Totdat deskundigen besloten dat Pluto eigenlijk geen planeet is, maar een dwergplaneet. Toch is hij heel bijzonder. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het poollicht is een bijzonder natuurverschijnsel, wat je rond de noord- en zuidpool wel eens kunt zien. Op de Noordpool heet het noorderlicht en op de Zuidpool het zuiderlicht. Hoe ontstaat dit eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wat je ook wil doen in de ruimte, je hebt er altijd een raket voor nodig. Bart ontdekt dat het nog niet zo makkelijk is om een raket heelhuids in de lucht te krijgen. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
De ruimte is geen fijne plek voor mensen: er is geen lucht en het kan er heel heet en koud worden. Toch zijn we ontzettende nieuwsgierig naar de ruimte. Daarom is André Kuipers ook astronaut geworden. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
In de ruimte zweeft veel afval, bijvoorbeeld van oude satellieten. Dit moet opgeruimd worden, zodat nieuwe satellieten er niet tegenop botsen. In Duitsland hebben ze een robot waarmee dit straks kan. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Niet als astronaut de ruimte, maar als toerist! Dat lijkt nu nog onmogelijk, maar over een paar jaar zal de toekomst van de ruimtevaart totaal veranderen. Zo is de vader van Irene en Helen een ruimteschip in Amerika aan het bouwen midden in de Amerikaanse woestijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Mensen hebben altijd belangstelling gehad voor de ruimte, het gebied buiten onze aarde. Rond 250 voor Christus probeerde de Griek Aristarchus al de afstand tot de zon en de maan te berekenen. En vierhonderd jaar geleden ontdekte Galilei met zijn telescoop bergen en kraters op de maan en vlekken op de...
In deze lessen, activiteiten, en informatie ontdek je van alles over de fascinerende wereld van de ruimtevaart. Voor álle kinderen, ouders en leerkrachten van Nederland.
Hoe kan het dat een ruimtestation blijft zweven in de ruimte? En wat doen astronauten in een ruimtestation? Sosha gaat langs in een namaak ruimtestation om uit te zoeken hoe astronauten worden getraind en hoe ze leven in de ruimte. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In de ruimte is geen lucht, en kan het heel heet of juist heel koud zijn. Een satelliet moet dus tegen een stootje kunnen. Voordat een satelliet de ruimte in gaat, wordt hij dan ook uitgebreid getest in een speciale clean room. Sosha mag kijken hoe dat in zijn werk gaat. Bekijk het filmpje van De ruimte-experts...
Het was een spannende operatie, maar het is gelukt. De James Webb-telescoop is helemaal uitgevouwen. Bekijk het bericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 9 januari 2022..
Je ziet het niet, maar in de ruimte zweven miljoenen stukken ruimtepuin rond. Kapotte satellieten maar ook afval van ruimtemissies. Bij de ESA in Noordwijk werken ze aan een oplossing voor dit ruimtepuin. Bekijk het filmpje van Zapp Weekjournaal op Schooltv.nl.
Mensen wonen niet alleen op aarde maar ook in de ruimte. Sosha zoekt uit hoe je daar kunt komen. Ze brengt een bezoek aan de astronautenschool en ervaart hoe het is om door de ruimte te vliegen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In de ruimte zweeft heel veel afval. Dat is niet echt vies maar wel heel gevaarlijk. Zijn er vuilophalers in de ruimte? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.
Tussen de zon, planeten en manen in ons zonnestelsel zweven een heleboel steenbrokken. Ons zonnestelsel is eigenlijk een georganiseerde puinhoop! Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.
De ruimte ziet er heel schoon uit, maar eigenlijk is het een enorme bende boven de aarde. Allemaal oude satellieten zijn er achtergelaten, en daar moet wat aan gedaan worden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de ruimte rondom de aarde zweven een heleboel satellieten. Door satellieten kunnen wij communiceren met onze telefoon of de weg vinden. Als een satelliet vervangen wordt, blijft de oude satelliet in de ruimte rondzweven. Dat zorgt voor een heleboel afval; ruimteschroot noemen ze dat. Pascal zoekt...
Bij de bouw van een ruimtesonde zijn wel honderden mensen uit allerlei landen betrokken. Nienke ontdekt dat bij de bouw van een sonde rekening gehouden wordt met extreme warmte en koude verschillen in het heelal, hoe een ruimtesonde vanaf de aarde bestuurd wordt en dat als we meer weten over kometen...
Ruimtesondes worden vanaf de aarde gelanceerd en leggen miljarden kilometers af om bij een komeet te komen. Dit kun je vergelijken met het afschieten van een projectiel met een katapult. Maar hoe kun je precies een doel raken? Nienke onderzoekt dit met Raymond Hoofs, planner ruimtemissies bij ESA. Bekijk...
Een bekende ruimtetelescoop is de Hubble. De Hubble maakt al 25 jaar foto’s van het heelal. Zo hebben we een steeds beter beeld gekregen van hoe de ruimte eruitziet en wat er allemaal gebeurt. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Al meer dan 25 jaar maakt Hubble prachtige foto’s van het heelal. Maar voordat hij dat kon, moest hij wel een bril op krijgen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De ruimtetelescoop James Webb gaat de oorsprong onderzoeken van het leven, het heelal en de rest. De lancering is een paar keer uitgesteld, maar op 25 december 2021 was het zover. Lees allerlei weetjes over de ruimtetelescoop op de website van ESA Kids.
Een nieuwe ruimtetelescoop met de naam James Webb is op tweede kerstdag 2021 met een raket gelanceerd. Op 8 januari 2022 werden het zonneschild en de spiegels uitgevouwen. Met de nieuwe telescoop kan er diep in de ruimte worden gekeken. Dit is een bericht van 25 december 2021.
De uitvinding van de telescoop bracht de sterrenkunde in een stroomversnelling. Dankzij de ruimtelescoop kunnen we planeten en sterren bestuderen die heel ver weg zijn. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Op 20 juli 1969 was Neil Armstrong de eerste mens die op de maan rond wandelde. Hij droeg een dik, wit ruimtepak en een helm. Hij zette een camera aan. Daardoor konden miljoenen mensen over de hele wereld 'erbij zijn'. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...
In deze plusmini (voor kinderen die iets meer aankunnen) bekijk je een filmpje of website en geef je antwoord op de vragen in het 'raadselstraatje'. Zo kom je veel te weten over ruimtevaart.
Is het gezond om in een raket te zitten en een tijdje in de ruimte te blijven? Dolores laat met bijzondere archiefbeelden zien hoe ruimtevaartpioniers dat onderzochten. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In de ruimte boven ons zweven heel veel satellieten. Er zijn allerlei soorten satellieten: communicatiesatellieten, spionagesatellieten en weersatellieten bijvoorbeeld. Wat is een satelliet eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Voor het weerbericht worden vaak foto’s gemaakt met een satelliet. Dat is een apparaat dat hoog boven de aarde zweeft, in het heelal. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 72. Kijk in de (school)bieb.
Boven ons hoofd zweven duizenden satellieten. Ze hebben verschillende functies. Er zijn satellieten die ervoor zorgen dat je televisie kunt kijken, maar ook satellieten die ons vertellen of het morgen gaat regenen. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Waar zijn satellieten eigenlijk voor? Sterrenkundige Rudy Wijnands van de Universiteit van Amsterdam legt het uit in de kinderlezing van het NEMO Science Museum van september 2013. Lees hier het verslag.
Duizenden satellieten zweven in de ruimte. En er komen er steeds meer bij. Maar wat doen die satellieten eigenlijk? In deze video van het Jeugdjournaal wordt dat uitgelegd.
De planeet Saturnus staat bekend om zijn ringen, maar wist je dat het er heel hard kan waaien? En dat hij kan drijven in water? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op 25 december vieren christenen de geboorte van Jezus. Het kerstverhaal is op een bijzondere manier verbonden met de sterrenhemel. In de Bijbel staat namelijk, dat er een ster verscheen aan de hemel. Lees over deze ster op de site van sterrenkids.
Er zijn ontzettend veel sterren in het heelal. Vanaf de aarde lijken ze allemaal hetzelfde, maar dat is niet zo. Je hebt hele grote en kleinere sterren. Onze zon is ook een ster! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als je op een donkere avond naar de lucht kijkt, kun je sterren zien. Ze staan in groepjes bij elkaar. Lang geleden gaven mensen die sterrenbeelden namen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 15. Kijk in de (school)bieb.
Sterren staan altijd aan de hemel. Maar je ziet ze alleen als het donker is. En als er geen wolken zijn. Er is maar één ster die je overdag wél ziet. Dat is de zon. Die zie je zo goed omdat hij het dichtste bij de aarde staat. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Er zijn tien triljard sterren in het heelal. Er worden voortdurend sterren geboren en er gaan sterren dood. Met de ruimtetelescoop de Hubble kunnen we dat proces goed waarnemen. Bekijk het filmpje van Ontdek de ruimte op Schooltv.nl.
Sterrenkids is de website voor kinderen en beginnende sterrenkijkers die alles willen weten over sterrenkunde en ruimtevaart. Sterrenkids staat vol met informatie, knutselopdrachten en materiaal om in de klas of thuis te gebruiken. Sterrenkids is onderdeel van de Cosmos sterrenwacht in Lattrop.
Hier vind je informatie over de landelijke sterrenkijkdagen. Deze vinden plaats van 24 tot en met 26 februari 2023. Hier vind je de activiteiten die in het land plaatsvinden.
Mustafa gaat naar Chili. Daar staan de grootste telescopen ter wereld. Een astronoom legt uit waarom de telescopen in Chili staan, hoe ze er mee naar de sterren kijken en hoe ze een atlas van de Melkweg maken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Onze zon is een ster, maar hij is niet de enige. Er zijn miljoenen sterren in het heelal. En die zitten allemaal in sterrenstelsels. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing bij NEMO van mei 2017.Astrochemicus Annemieke Petrignani vertelt tijdens deze kinderlezing over de sterren en waar sterren precies uit bestaan (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de Universiteit...
In de nacht van 21 januari 2019 was er een rode maan te zien, de superbloedwolfmaan. Bekijk het filmpje en lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.
Zo word je in tien stappen een supercoole amateurastronoom. Je leert onderzoeken, meten, observeren en zelf eigen instrumenten bouwen. Misschien heb je soms wat hulp nodig, maar uiteindelijk word jij een echte ruimteverkenner.
De grootste supermaan van de eeuw. In de nacht van maandag 14 op dinsdag 15 november 2016 was de afstand tussen de aarde en de maan het kleinst sinds 1948. Pas in 2034 komt de volle maan weer zo dichtbij. Kijk voor meer informatie op de site van Vroege Vogels. (Foto: website Vroege Vogels)
Sterren kunnen doodgaan aan het eind van hun leven. Er ontstaat dan sterrenstof, dat zich door het heelal verspreidt. Wat gebeurt daarmee? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In Exloo staat een supertelescoop. Margreet legt uit hoe de antennes staan opgesteld en hoe ze radiogolven opvangen. En hoe kan het dat je met deze telescoop bijna het ontstaan van het heelal kan bekijken? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Veel films gaan over ruimtewezens en vliegende schotels. Denk maar aan Star Wars en E.T. Droom jij ook wel eens van enge ruimtewezens of marsmannetjes? Dan ben je niet de enige. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 123. Kijk in de (school)bieb.
Boven Nederland worden de laatste tijd heel veel ufo's gezien. Sinds begin dit jaar zijn er al meer dan 900 gespot. Hoe komt dat en wat is een ufo eigenlijk? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt dat uitgelegd.
UniVersum is het verenigingsblad van de Jongeren Werkgroep voor Sterrenkunde en geeft informatie over sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Op de site vind je enkele artikelen uit het blad.
Uranus kunnen we vanaf de aarde niet zien, omdat hij zo ver weg staat. Toch weten we al veel interessante dingen over deze planeet Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als je een vallende ster ziet, mag je een wens doen. Maar eigenlijk zie je gewoon een stukje ruimtestof door de dampkring heen vliegen. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Heb je weleens een vallende ster gezien? Maar wat zijn vallende sterren nou eigenlijk? Zijn het sterren die "vallen"? Of toch iets heel anders? En waarom zie je ze alleen maar op bepaalde tijden en niet het gehele jaar door? Lees hier allerlei weetjes.
Wel eens een vallende ster gezien? Een wens gedaan? Je moet toevallig maar net omhoogkijken op het juiste moment. En dan ook nog de juiste kant op. Lees op de website van Sterrenkids wat een vallende ster precies is.
In het donker kun je soms vallende sterren aan de hemel zien. Dan mag je een wens doen, maar je kunt er ook een op je hoofd krijgen. Echt waar, of kletspraat? Bekijk het filmpje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.
De maan doet er ongeveer vier weken over om rond de aarde te draaien. Eens in de maand is het volle maan. De ene keer zie je de maan als een dun sikkeltje, de andere keer als een grote knikker. Hoe kan dat? Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.
De maan is een planeet, net als de aarde. Niemand weet precies hoeveel planeten er zijn. Er worden steeds weer nieuwe ontdekt. De maan die wij kennen, hoort bij de aarde. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 216. Kijk in de (school)bieb.
Op de site van het Jeugdjournaal vind je antwoorden op drie vragen over de Voyager 1. Wat is de Voyager 1? Wat houdt het onderzoek in? Zweeft de Voyager 1 nog steeds rond?
Vanaf de aarde gezien is de lucht blauw. Of zwart als het nacht is. Vanuit de ruimte gezien is de lucht altijd zwart. Dat we hem op aarde als blauw zien, komt door de dampkring. Bekijk de cipphanger op Schooltv.nl.
Mooie beelden vanuit de ruimte. De Duitse astronaut Alexander Gerst heeft een filmpje van de aarde gemaakt vanaf het internationale ruimtestation ISS. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.
Hoe groot is de zon, hoe werkt de zon, en hoe ver staat de zon bij ons vandaan? En wat maakt de zon zo ongelofelijk heet? Bart komt, in deze aflevering van Het Klokhuis, alles te weten over de enige ster van ons zonnestelsel.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
De zon is de energiebron van de aarde. Alles op aarde leeft, bestaat door de zon. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 053. Kijk in de (school)bieb.
De zon is belangrijk is ons leven. De zon zorgt voor licht en warmte op aarde, maar ook voor zwaartekracht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 337. Kijk in de (school)bieb.
Er is nog veel te ontdekken over de zon. Daarom stuurde onderzoekers er een speciaal ruimtevaartuig naartoe.Het Jeugdjournaal geeft in dit filmpje antwoord op drie vragen over de zon: Wat weten we al over de zon? Zal de zon altijd blijven bestaan? Wat wordt er de komende tijd onderzocht?
Wordt de zon nat als je hem in de zee ziet zakken? Wetenschapper Diederik legt aan de hand van een zelfgebouwd planetarium uit dat de aarde om de zon heen draait. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De zon gaat onder in het westen. Tenminste… dat wordt vaak gezegd. Maar als je uit je raam iedere dag naar de zonsondergang kijkt, zul je merken dat de zon niet altijd op dezelfde plek verdwijnt. Maar, hoe zit dat precies? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de zomer gaan we lekker naar het zuiden op vakantie. Daar is het namelijk lekker warm, veel warmer dan bij ons. Maar hoe komt dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De zon is ontzettend heet. Daarom worden er hittebestendige ruimtevaartuigen met allerlei meetinstrumenten naar de zon gestuurd om die van dichtbij te onderzoeken. Zo hopen wetenschappers er onder andere achter te komen waarom om de 11 jaar zonnevlekken tevoorschijn komen, en dan weer verdwijnen. Bekijk...
Doordat er zoveel waterstof op de zon is, smelt het samen. Dit is kernfusie en daarbij ontstaat een enorme hoeveelheid warmte. De zon is van binnen wel 15 miljoen graden. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Binnen in de zon is het verschrikkelijk heet: zo’n 15 miljoen graden. Dankzij ruimtetelescopen weten we steeds meer over hoe de zon werkt. Maar toch is de zon nog best onvoorspelbaar. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Als je door een speciale zonnetelescoop kijkt, zie je de zon als een grote, rode bol met donkere vlekken. Dat zijn de zonnevlekken. Daar is de zon net iets minder warm. Als je nog dichterbij kijkt, ziet het oppervlak eruit als een kokende pan soep. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
De aarde draait om de zon. Maar vroeger dachten mensen dat het andersom was. André Kuipers vertelt waarom we niet zonder de zon zouden kunnen. Bekijk het filmpje van Ontdek de ruimte op Schooltv.nl.
Alle sterren gaan een keer dood. De zon ook. Maar wees niet bang: dat duurt nog miljarden jaren. André Kuipers laat zien wat er gebeurt als het zover is. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Wolfram heeft een telescoop en kijkt naar de sterren. Wat zijn al die lichtjes die we in de lucht zien als het donker is? Hij vertelt over de zon, de maan en de sterren. Bekijk het filmpje van Koekeloere op Schooltv.nl.
Je kunt niet langer dan een paar seconde achter elkaar naar zon kijken. Je gaat vanzelf met je ogen knijpen en krijgt hoofdpijn. Probeer het ook maar niet, want dat is niet goed voor je ogen. Bovendien heeft NASA het al voor je gedaan. Deze ruimtevaartorganisatie keek maar liefst 10 jaar naar de zon!...
Heb jij je wel eens afgevraagd of we alleen zijn in het heelal? Of er daarbuiten ook leven is? Wetenschappers zoeken ernaar op aarde met telescopen en in de ruimte met ruimteschepen en satellieten. Want het zou weleens kunnen dat er leven is in onze eigen Melkweg. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Ga op ontdekkingstocht door ons zonnestelsel, langs de zon en de planeten. Start de interactieve videotour om er alles over te ontdekken! Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.
Wij wonen op de planeet aarde. Maar er zijn nog zeven andere planeten in ons zonnestelsel. André Kuipers stelt ze aan je voor. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.
Nienke maakt samen met sterrenkundige Joeri van Leeuwen een ruimtereis. Ze bezoeken de planeten van ons zonnestelsel. Welke zijn dat ook al weer? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Nienke maakt met sterrenkundige Joeri van Leeuwen een reis buiten ons zonnestelsel. Sommige planeten blijken daar alleen uit gas te bestaan! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Op de zon vinden voortdurend explosies plaats. Daarbij komen deeltjes vrij die de aarde kunnen bereiken. Die deeltjes kunnen voor het poollicht zorgen, maar ook storingen veroorzaken. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
Hij komt elke dag op, de zon! Maar hoe kan ie zo mooi blijven schijnen en waar bestaat de zon eigenlijk uit? Er komen steeds meer manieren om de zon van heel dichtbij te onderzoeken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In sciencefictionfilms blijven mensen altijd uit de buurt van zwarte gaten. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk in zo’n geheimzinnig zwart gat? Bregje en Jesse roepen de hulp in van sterrenkundige Joeri. Hopelijk weet hij of je nou wel of niet in een zwart gat kunt verdwijnen! Bekijk het filmpje...
Als een hele zware ster ontploft, kan er een zwart gat ontstaan. In een zwart gat is de zwaartekracht zo groot, dat alles erdoor wordt opgeslokt. Zelfs licht. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.