In een aardappelplant worden de geslachtscellen gevormd door meiose. Als een bloem vervolgens bestoven wordt, met de wind of insecten bijvoorbeeld, kan er bevruchting plaatsvinden. Wat gebeurt er dan precies met de stuifmeelkorrel en eicel? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Aardappels krijg je door aardappels te poten. Maar een slimme boer doet het niet met de hand, daar heeft ie een machine voor. De aardappelpootmachine om precies te zijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wist je dat je aan aardbeien ziet of het goed gaat met de bijen in de omgeving? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.
Boeren moeten veel gras maaien. Van dat gras wordt hooi gemaakt, wat de koeien in de winter eten. Daar is een handige machine voor: de balenpers. Die maakt van het losse gras een grote ronde hooibaal die lekker lang goed blijft. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Onze bananen komen uit bijna alle landen rond de evenaar. Of onze banaan nou uit India of Costa Rica komt; het is allemaal dezelfde soort. En die soort wordt bedreigd door schimmels. Dolores gaat op bezoek bij bananendeskundige Gert. Hij is met zijn collega's op zoek naar nieuwe bananensoorten. Bekijk...
Stel je bent boer. Dan landen er hongerige insecten zoals sprinkhanen op je planten, die ze helemaal tot de grond dreigen op te eten. Wat doe je? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.
Er zijn allerlei middelen die onkruid, schimmels en insecten bestrijden. Je noemt ze bestrijdingsmiddelen. Met deze bestrijdingsmiddelen kunnen boeren hun gewassen beschermen. Later bleek dat sommige bestrijdingsmiddelen schadelijk waren voor insecten of voor het milieu. De laatste tijd zijn er alternatieve...
Suiker wordt gemaakt van suikerbieten. Maar daarvoor moeten ze wel eerst gerooid worden. Dat gebeurt met een speciale machine: de bietenrooimachine. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Bijna al het voedsel dat je in de winkel koopt, komt van het land. Het zijn de boeren die ervoor zorgen dat wij eten hebben. Sommige boeren telen biologisch voedsel omdat ze het belangrijk vinden dat voedsel natuurlijk is. Bij 'natuurlijk' moet je denken aan de voedselkringloop. Lees er over op de website...
In de paprikakas van Danny komt Sosha erachter dat wij niet de enige zijn die houden van een knapperige paprika. Ook plaaginsecten, zoals de spintmijt, zijn er dol op. Danny gebruikt daarom de natuurlijke vijand van de spint, de roofmijt, als bestrijdingsmiddel. In het lab ziet Sosha hoe je nieuwe biologische...
In glastuinbouwkassen in Nederland worden allerlei groentes en fruit verbouwd. Helaas kunnen plaagdieren, die ook graag bijvoorbeeld paprika’s eten, ook die kassen in. Om die plaagdieren zo biologisch mogelijk te bestrijden en zo weinig mogelijk milieuonvriendelijke producten te gebruiken, worden...
Weet jij hoe biologische groenten op een boerderij uit zaadjes worden opgekweekt? Of wat biologische melk is? Ga mee op reis, van de boer tot je bord! En ontdek allerlei weetjes over biologische producten.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Technologie wordt steeds belangrijker in de landbouw. Boer Gert gebruikt een computer om zijn tractors door middel van gps aan te sturen, waardoor ze volledig automatisch over het land rijden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Alles wat jij gisteren en vandaag gegeten hebt, komt op één of andere manier van een boer. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 283. Kijk in de (school)bieb.
De geur van koeien, varkens en paarden. Van ingekuild gras en mest op het land. Je ruikt het als je over het platteland fietst of rijdt. Want in heel Nederland vind je allerlei boerenbedrijven. Er zijn moderne boerderijen met een apart woonhuis. Maar ook eeuwenoude grote boerenhoeven. Lees er over op...
Tegenwoordig hebben de meeste boeren in Nederland grote boerderijen met een soort product. Maar vroeger was dat anders. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De buxus is een sierstruik met een heleboel kleine blaadjes. Om hem mooi in model te houden moet hij regelmatig gesnoeid worden. Maar met een heggenschaar is daar natuurlijk geen beginnen aan. Daarom is er een speciale machine voor: de buxussnoeier. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Voor 1 kilo chocola zijn minstens 300 cacaobonen nodig! Cacaobonen komen uit Midden- en Zuid-Amerika, waar ze groeien in de peulen van de cacaoboon. Na de oogst moeten de bonen gisten en drogen. Daarna zijn ze klaar om chocola van te maken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Ivoorkust is de grootste cacao-exporteur ter wereld. Dolores gaat op bezoek bij een cacaoboer en ziet hoe hij uit de cacaovruchten de bonen maakt die naar het buitenland gaan. Via 'eerlijke handel' kan de boer ook een eerlijke prijs voor zijn bonen krijgen. Dolores legt uit hoe dat werkt. Bekijk deze...
Het Jeugdjournaal legt in dit filmpje uit wat de droogtemonitor is en hoe het ervoor staat met de droogte in Nederland. (Dit is een bericht van 19 mei 2020)
Elbert gaat op de snijtafel op zoek naar de eieren in een kip. Een kip doet ongeveer een dag over het leggen van een ei. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.
Voordat de eieren in de winkel komen te liggen, worden ze in een fabriek gesorteerd en gecontroleerd. Zo wordt er voor gezorgd dat er alleen eieren van goede kwaliteit in de winkel terecht komen. Maar hoe gaat dat precies? Bekijk het fragment uit Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Legkippen leggen hun eieren meestal netjes op de daarvoor bestemde plek. Maar soms belandt er een ei op de grond. Om die eieren op te rapen zonder een zere rug te krijgen, heeft deze boer een handige robot ontworpen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Hoe ziet een gezonde bodem eruit en hoe zorgen boeren ervoor dat daar eten uit groeit? Tirsa gaat op stap met boer Peter. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Er is deze week veel gedoe over eieren. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de 'giftige' eieren. Kan ik nog wel eieren eten? Hoe erg is het als ik een verkeerd ei heb gegeten? Hoe is die gevaarlijk stof in de eieren gekomen? Bekijk het filmpje.
Hennep heeft door de coffeeshops een slechte naam. Toch is het een oud en nuttig gewas. Je kunt er van alles mee maken. Van schoenen tot autodeuren. Maurice legt uit waarom het zo sterk is en gaat naar een hennepboer om te zien hoe het gewas geteeld en verwerkt wordt. Dat wordt hameren en hekelen! Bekijk...
Konijnen, geiten en een heleboel andere dieren kunnen niet zonder hooi en stro. Het ene is om op te eten en het andere om op te liggen. Maar welke sprieten zijn nou ook alweer hooi, en welke stro? Met dit Snapje? kun je het makkelijk onthouden!
Biologisch staat voor eerlijk en puur eten, dat gemaakt is met alle respect voor dier en natuur. In het weekend van 5 en 6 september 2020 kun je een kijkje nemen op een biologische boerderij. Biologische boeren -van groente- en fruittelers tot en met varkens- en pluimveehouders vertelen over hun boerenleven.
Heb je een schooltuintje of krijg je er binnenkort een? Hier vind je allerlei informatie die je dan goed kunt gebruiken. Want hoe moet je eigenlijk zaaien? Welke planten kunnen er in de schooltuin? En wat moet je doen als je planten door slakken worden opgegeten? Je kunt het hier allemaal nalezen.
Wij zijn hele grote machines. Wij kunnen dingen bouwen, slopen, tillen, hakken, zagen, malen, slepen en graven. Dat is wat we doen. Dit is de oogstmachine, die helpt de boer op het land. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Melk komt van koeien. Een koe moet voor 30 liter melk zo’n 60 liter voer eten, waarvan bijna een kilo soja per dag. Als je direct van die soja melk maakt, dan is de weg van de boon naar ons glas veel korter en scheelt het broeikasgassen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Om ervoor te zorgen dat iedereen op de aardbol genoeg te eten heeft zullen we heel slim met ons voedsel om moeten gaan. Tirsa gaat naar een hightech plantenlaboratorium in Utrecht. Daar wordt uitvoerig onderzocht hoe een plant precies werkt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Als je 15 voetbalvelden vol met radijsjes hebt staan, kun je die moeilijk allemaal met de hand oogsten. Daarom is er een handige machine die de radijsjes niet alleen uit de grond trekt, maar er ook netjes een elastiekje omheen doet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Niet alle kippen hebben evenveel bewegingsruimte. Je hebt bijvoorbeeld kooikippen, vrije uitloopkippen en scharrelkippen. Hoe ziet zo’n scharrelstal eruit? Nienke en Kiefer gaan op bezoek bij 40.000 scharrelkippen. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Als je een gewas verbouwt, krijg je vaak te maken met onkruid. En dat wil je niet, want onkruid zorgt ervoor dat het gewas niet genoeg water en andere voedingsstoffen uit de bodem haalt. Daarom is er een handige machine: de schoffelmachine! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In steeds meer grote steden worden tuinen aangelegd om groente te verbouwen. Hoe wordt dat gedaan en wat hebben we er eigenlijk aan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Voedsel komt soms van ver, maar dat hoeft niet per se. Eva gaat kijken bij een daktuin in Rotterdam, een viskwekerij en kas op een dak in Den Haag en bij de universiteit van Wageningen, waar efficiëntere lampen voor kassen worden getest. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Stekjes groeien uiteindelijk uit tot planten die bij ons op de vensterbank komen te staan. Om het makkelijk te maken is er een robot die de stekjes op de juiste manier in de aarde steekt: de steksteekrobot. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Er is al jaren gedoe over stikstof. Boeren kunnen hulp krijgen met een nieuwe regeling. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 13 juni 2023.
Dolores helpt mee met de theepluksters van Sri Lanka. Een kwart van alle thee in de wereld wordt hier geproduceerd. Dolores is te gast op de fairtrade theeplantage Norwood Estate waar de pluksters en hun familie wonen en werken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Tony’s Chocolonely is een voorbeeld van eerlijke chocolade. Vind je het leuk en belangrijk om daar een spreekbeurt over te houden? Tony's helpt je een handje met dit spreekbeurtpakket.
Je eet elke dag groente en fruit, maar weet je waar dat vandaan komt? Je ouders kopen het in de supermarkt, groentewinkel of op de markt. Maar hoe komt het daar? Waar komt die groente en dat fruit vandaan? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...
Om gewassen te beschermen tegen onkruid en insecten, gebruiken veel boeren gewasbeschermingsmiddelen. Maar als je een akker hebt die zo groot is als 200 voetbalvelden kun je er moeilijk met een gieter langs lopen. Daarom is er een speciale machine die de vloeistof over de gewassen sproeit: de veldspuit....
Met een groeiende wereldbevolking en steeds meer mensen die in steden wonen, zoeken we continu naar slimmere manieren om voedsel te verbouwen. Bijvoorbeeld door de hoogte in te gaan en minder landbouwgrond te gebruiken zoals met verticale landbouw. Janouk gaat langs bij een verticaal landbouwbedrijf...
Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Een groot deel van je voetafdruk is nodig voor het maken van eten. Vooral voor de productie van vlees is veel land nodig. In deze aflevering zoekt Janouk uit hoe dat zit. Bekijk deze aflevering...
Al jaren gaat de vogelgriep in Europa rond. Het is een groot probleem, want er bestaat geen vaccinatie voor. Daar komt nu misschien verandering in. Twee vaccins van de universiteit van Wageningen lijken te werken. Lees de uitleg op de website van Kidsweek. Dit is een bericht van 17 maart 2023.
Nienke gaat op zoek naar hét gewas van de toekomst: zeewier. Ze praat met zeewieronderzoekers, bezoekt zeewierkwekers en ontmoet zelfs twee zeewierboerinnen. Deze 'macro-alg' heeft alle eigenschappen in zich om succesvol te worden. Zelfs in het zeewierrestaurant valt het gewas niet tegen. Bekijk deze...
Voor het verbouwen van groente en het houden van vee is veel grond, water en voedsel nodig. Het is dus veel slimmer om voedsel op zee te verbouwen, want daar hebben we meer dan genoeg van. Is zeewier het voedsel van de toekomst? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Veel boeren zullen de komende jaren stoppen. Zij hebben geen opvolgers en er daardoor gaan er veel boerenbedrijven verdwijnen. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.