Aalscholvers zijn echte watervogels. Ze leven en broeden dan ook bij visrijk water. Met zijn gehaakte snavel vangt de aalscholver zijn maaltje bij elkaar. In het nest braakt ie zijn eten op voor zijn hongerige kleintjes. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas op schooltv.nl.
Hij kan wel 30 meter diep duiken en met zijn haakvormige snavel vangt hij makkelijk vis. Zo ziet het borstbeen van een aalscholver eruit! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Door goed naar het lichaam van het aardvarken te kijken ontdek je waarvoor hij er zo uitziet. Waar blinkt dit dier toch in uit? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over het aardvarken.
Op de hei in het natuurpark de Drentsche Aa kun je een giftig reptiel tegenkomen: de adder. Sosha gaat met boswachter Lizette op zoek naar de enige gifslang in Nederland. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Als de winterslaap voorbij is worden adders actief. Een man verjaagt andere mannen uit zijn territorium en zoekt een vrouwtje. De paring duurt enkele uren, waarna het vrouwtje zich losmaakt en haar eigen gang gaat. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Ongeveer drie maanden na een paring zoekt een zwanger addervrouwtje een plekje om haar jongen te werpen. De jongen worden een voor een naar buiten geperst. Bij de geboorte zit elk jong verpakt in een doorzichtig vlies. De moeder bemoeit zich niet met haar jongen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In het voorjaar worden adders wakker uit hun winterslaap en zoeken een partner. Na een ingewikkeld voorspel volgt de paring. Een zwanger vrouwtje zoekt een rustig plekje en krijgt daar jongen. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Heel lang ging het niet goed met olifanten in Afrika. Door stropers en klimaatverandering werden het er steeds minder. Maar volgens onderzoekers gaat het nu stukken beter met het grote grijze slurfdier. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 31...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de afrikaanse rietkikker voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader...
De groep Afrikaanse wilde honden bestaat uit alleen mannetjes. Ze maken veel ruzie, waarbij het soms wild aan toe kan gaan. Om ze iets liever te maken voor elkaar worden ze gecastreerd. Rachel helpt een handje. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.
In Midden- en Zuid-Amerika groeit een boom met zulk harde vruchten, die bijna geen enkel dier open krijgt: de paranotenboom. De agoeti, een knaagdier zo groot als een kleine kat, laat zich door de harde buitenkant niet tegenhouden. Het diertje peuzelt de zaden van de paranotenboom lekker op, Lees er...
Wat weten we van de twee soorten alligators: de Amerikaanse en de Chinese alligator? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.
Hoog in de bergen van Bolivia gaat Bart op bezoek bij een familie met een alpacaboerderij. De dieren hebben een dikke vacht om zich te beschermen tegen de koude nachten. Van die vacht wordt in de fabriek wol gesponnen, waar lekkere dikke warme truien van gemaakt worden. Bekijk deze aflevering van Het...
Weetjes en feiten over de amazonepapegaai. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan...
Dieren en planten leven met elkaar in een kwetsbaar evenwicht. Exoten zoals de Amerikaanse rivierkreeft kunnen dat evenwicht verstoren. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.
Meestal worden alle exotische rivierkreeften in Nederland aangeduid met ‘Amerikaanse rivierkreeft’. Het zijn echter verschillende soorten. Op deze site lees je er meer over.
Amfibieën zijn er in alle soorten en maten. Ook in ons land leven allerlei soorten kikkers, padden en salamanders. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 272. Kijk in de (school)bieb.
Hoe is het met de stand van de amfibieën in ons land? Bart gaat het vragen bij een amfibieënteller. Verder trekt hij z'n waadpak aan en gaat met z'n schepnet in een sloot op zoek naar amfibieën. Zal hij wat vinden? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Er zijn op de wereld ongeveer 180 soorten apen. Ze zijn er in allerlei maten. De kleinste aap is de pygmee-oeistiti. Die weegt ongeveer zestig gram. De grootste aap is de mandril. Hij heeft een bruine vacht, maar zijn gezicht en billen zijn rood met blauw. Lees er over op de website van Docukit. Meer...
Dik, dun, rond of plat: chimpansees herkennen elkaar aan hun billen. Vrouwtjes laten met hun gezwollen achterwerk zien dat ze vruchtbaar zijn. En bij de bavianen verleiden mannetjes de vrouwtjes met hun grote, rode kont. We kunnen nog wat leren van dierenbillen! Bekijk het filmpje van De Buitendienst...
Wij mensen lachen graag om een goede mop of Youtube-filmpje. Apen niet, maar als ze gekieteld worden of aan het stoeien zijn, schateren ze wat af. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Sommige mensen vinden het leuk om een aap in huis te hebben als huisdier. Maar dierenverzorgers zeggen dat dit geen goed idee is. In een apenopvangcentrum leren apen die lang bij mensen hebben gewoond, hoe ze aap moeten zijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Arenden zijn enorme vogels. Ze komen over de hele wereld voor, ook hier in Nederland. Janoek gaat op zoek naar de visarend en de indrukwekkende zeearend, twee van de grootste roofvogels van Nederland. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In het najaar wordt het kouder. Sommige vogels trekken naar het zuiden om te overwinteren. Maar wist je dat er ook vlinders weggaan, op zoek naar warmere streken? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de axolotl voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je we, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
Ze ziet eruit als een grote wesp en leeft met duizenden in een nest bij elkaar: de Aziatische hoornaar. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de aziatische huisgekko voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader...
Rachel neemt poep mee van een Aziatische olifant. Deze grote dieren eten hooi en takken. Dat klinkt niet veel, maar ze eten er wel honderd kilo per dag van. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.