In Australië zijn social media vanaf volgend jaar verboden voor kinderen onder de 16. Dat hebben politici daar besloten. Daarmee wordt Australië het eerste land ter wereld met een social media-verbod voor kinderen. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit...
Via sociale media maak je verbinding met elkaar, bijvoorbeeld door online vrienden te worden. Je deelt dan informatie met elkaar, zoals een foto, een nieuwtje of een filmpje. Maar het is niet altijd zonder gevaar. Hier vind je 10 dingen om slim om te gaan met sociale media.
De BiebBoys zijn gevraagd om als #hierniet-helden online grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. In hun crisiscentrum komen alle meldingen binnen. Kees en Joran verzinnen een oplossing: #hierniet-heldenbot. Kan deze robot de BiebBoys helpen om #hierniet te zeggen tegen vervelend online gedrag? Ontdek...
De BiebBoys plaatsen een foto op Instagram. Joran wordt helemaal gelukkig van alle likes die ze krijgen. Maar als iemand een rotbericht onder de foto plaatst weet Joran niet hoe hij moet reageren. De duimpjes Like en Cancel laten Joran zien wat een online reactie te weeg kan brengen. Zal Joran de juiste...
De BiebBoys Joran en Kees ontdekken dat je gedrag online anders is dan offline. Joran besluit om alles online te doen en neemt Kees mee de online wereld in. Maar wat gebeurt er als ons online gedrag ineens werkelijkheid wordt? Bekijk de video. Voor leerkrachten: Naast de video vind je hier een lespakket...
Via sociale media ontvangen en versturen we heel wat foto’s en filmpjes. Meestal is dat leuk, maar zeker niet altijd. Denk daarom 2x na voordat je iets deelt. 1x voor jezelf. En 1x voor de ander. Hier lees je alles over de campagne die er voor moet zorgen dat jij je daar bewust van bent.
Bijna alle kinderen zitten op Instagram en andere social media. Hartstikke leuk om te zien wat iedereen aan het doen is, maar uit onderzoek blijkt dat je er depressief van kunt worden. Hoe komt dat? Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Deze site helpt je bij leuk, slim en veilig gebruik van internet en (sociale) media. Met betrouwbare informatie, filmpjes met uitleg en tips en leuke opdrachten (voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar).
Weet jij al wat je later wilt worden? Veel kinderen willen wel een beroemde Tiktokker, Instagrammer of YouTuber zijn. Dan word je al snel influencer genoemd. Maar ja, hoe word je dat? En is het echt zo'n droombaan? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal zoekt Benjamin het uit.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over influencers. YouTubers of Instagrammers die online allerlei spullen laten zien en daar dan wat over vertellen. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? Hebben ze...
Zie jij ook weleens vreemde reacties onder berichten op Instagram? In zo'n comment staat bijvoorbeeld 'wat zou jij doen als je me naakt in de badkamer zag? Waar komen die irritante reacties toch vandaan? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt het uitgelegd.
Twijfel jij weleens of een bericht echt of nep is? Op deze site vind je alles over nepnieuws en tips om zelf uit te zoeken of informatie te vertrouwen is.
Mediamatties is een quiz gemaakt voor (groot)ouders en kinderen tussen 10 en 12 jaar. Je speelt de quiz met z'n tweeën, allebei op een eigen scherm. Zo neem je een kijkje in elkaars digitale wereld.
Memes maken met foto’s van anderen kan heel leuk zijn, maar je kan er ook iemand mee beledigen en zo iemand pijn doen. Vraag dus toestemming aan diegene voordat je dit maakt en doorstuurt. Bekijk het filmpje van HackShield op schooltv.nl.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over volwassenen die online informatie delen. Misschien wel foto's van jou... Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.
Foto’s van vrienden ‘liken’, websites bekijken, op een linkje klikken: bij alles wat je doet op internet en sociale media, laat je sporen achter. Die sporen zijn interessant voor organisaties en bedrijven, want het geeft ze informatie over jou. Lees er over op de website van Docukit....
Een selfie met je hond of kat is hartstikke leuk. Maar het maken van een selfie met een wild dier, zoals een tijger of een olifant, is niet zo onschuldig als het misschien lijkt. De dieren kunnen er zelfs onder lijden. Sosha en Jonata willen weten waarom. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Het woord selfie bestaat pas sinds 2012, maar we maken al veel langer foto’s van onszelf. De eerste selfie werd gemaakt in 1839! En nee, daar kwam geen smartphone aan te pas. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Steeds meer kinderen gebruiken Snapchat. Het hoort bij social media, net als Instagram, Facebook en Twitter. Je kunt er foto’s en filmpjes delen met je vrienden, maar ook je favoriete popsterren en acteurs volgen. Wat is er nou zo leuk aan Snapchat en zijn er ook dingen die minder leuk zijn? Bekijk...
Veel vaders en moeders zetten foto’s van hun kinderen op Facebook, Twitter en Instagram. Maar dat vinden kinderen niet altijd leuk. Het kan heel vervelend zijn als een foto waar je gek op staat voor iedereen te zien is. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op Instagram en andere social media zie je continu foto’s en filmpjes voorbijkomen van mensen die er perfect uitzien en die alleen maar leuke dingen doen. In dit experiment bootsen we dat na, maar dan in het echt. Wat doet dat met het zelfbeeld van onze proefpersonen? Bekijk het filmpje van Brainstorm...
Social media slurpen zomaar een groot deel van je tijd op. De Europese Unie wil daarom strengere regels zodat de apps minder verslavend worden. Welke trucs gebruiken tech-bedrijven daar eigenlijk voor? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 29 september 2023.
Als je actief bent op sociale media moet je wel weten waar je mee bezig bent. Er zijn mensen die sociale media gebruiken om te pesten of om op een vervelende manier geld aan je te verdienen. Daarom is het handig als je weet wat sociale media zijn en hoe ze werken. Lees er over op de website van Docukit....
TikTok verzamelt allerlei gegevens over je. Door nieuwe regels kunnen daar nog meer mensen bij. Politici maken zich zorgen en sommigen willen zelfs een verbod op de app. Kun je binnenkort dan geen filmpjes meer maken of kijken? Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht...
Er staan miljarden filmpjes op YouTube. Maar je mag niet zomaar alles uploaden. YouTube heeft strenge regels: je mag geen haat zaaien of seksueel getinte video’s online zetten bijvoorbeeld. Die filmpjes worden verwijderd door speciale controleteams van YouTube. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.