Hoe kunnen bacteriën en virussen het lichaam binnendringen? Bij een infectie spelen witte bloedcellen een belangrijke rol door bijvoorbeeld antistoffen aan te maken. Met een antibiogram wordt gekeken voor welk antibioticum een bacterie gevoelig is. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het stroomt door je hele lichaam: bloed. Maar waarom eigenlijk? Nizar onderzoekt wat bloed is en waarom we het nodig hebben. Bij de bloedbank ziet hij wat er gebeurt met het bloed dat je doneert. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Jij wilt alles weten over bloed, bloedtransfusie of de bloedbank? Of wil je er een spreekbeurt over houden? Hier vind je filmpjes en uitgebreide informatie.
Bloed in je lichaam is belangrijk. Als je door bijvoorbeeld een ongeluk veel bloed verliest, kan dat gevaarlijk zijn. Daarom geven sommige mensen vrijwillig hun bloed af om mensen te helpen die veel bloed zijn verloren. Dat gebeurt bij de bloedbank. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als je last hebt van oorpijn, oorontstekingen of minder hoort met één of allebei je oren, kan het zijn dat je buisjes nodig hebt. In dit filmpje van Schooltv.nl krijg je uitleg en kun je zien hoe dat gaat.
Chemotherapie is een van de bekendste behandelingen tegen kanker. Janouk ontmoet Emma (16 jaar) en volgt haar bij haar chemo. Emma kreeg al 16 behandelingen met chemomedicijnen en is nu bijna beter. Hoe vond zij de chemo? Is het erg om kaal te zijn? En hoe werken die medicijnen eigenlijk? Bekijk deze...
Soms gebeurt het dat iemand heel erg ziek is en medicijnen niet meer helpen. Dan is het mogelijk dat deze patiënt een orgaan van iemand anders krijgt. Daardoor kan een patiënt meestal weer goed functioneren en langer leven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...
Maryan werd geboren met een erfelijke afwijking. Ze was vaak moe en ging weinig naar school. Dankzij de lever van een donor kan ze weer een normaal leven leiden. Bekijk het filmpje van het jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Alles wat je wilt weten over het Emma Kinderziekenhuis vind je op deze website speciaal voor kinderen. Kinderen vertellen hun verhaal over hun verblijf in het ziekenhuis. je vindt er weetjes over alle afdelingen en alles wat je nog meer wilt weten.
Sommige mensen missen een deel van hun gezicht, bijvoorbeeld een oor of een deel van hun neus. Dat kan komen door een ziekte of ongeluk of omdat ze zo zijn geboren. In dat geval kun je een gezichtsprothese laten maken. Janouk neemt een kijkje in het ziekenhuis om te zien hoe zo'n prothese wordt gemaakt....
In brood zit gluten. Gluten zorgt ervoor dat het brood sterk en elastisch wordt. Handig! Maar niet als je niet tegen gluten kan: als je een glutenintolerantie hebt, ook wel coeliakie genoemd, moet je glutenvrij eten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Het is lastig als jarige kinderen lekkere dingen uitdelen in de klas en jij mag daar niks van eten. Caleb heeft glutenintolerantie. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een bezoek aan een dokter in het ziekenhuis, een onderzoek of misschien zelfs opname of een operatie in het ziekenhuis is niet zo leuk. En vaak ook spannend. Deze website van het Jeroen Bosch ziekenhuis vertelt je er alles over. Zo kun jij je goed voorbereiden op een bezoek aan het ziekenhuis.
Een harttransplantatie is een heel bijzondere operatie. In Nederland krijgen ongeveer vijf kinderen per jaar een nieuw hart. Zo'n donorhart krijg je alleen als je hart heel erg ziek is. Met een nieuw hart is het weer mogelijk een normaal leven te leiden. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Als je diabetes type 1 hebt maakt je alvleesklier geen insuline aan. En dat is gevaarlijk, want je lichaam heeft insuline nodig om koolhydraten uit je voeding om te zetten in glucose. Deze diabetespatienten moeten dus zelf insuline spuiten. Maar hoe weet je hoeveel insuline je nodig hebt? Bekijk het...
Wil jij een spreekbeurt of werkstuk over KiKa doen? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw spreekbeurt of werkstuk tot een succes te maken.
Kindermishandeling betekent dat iemand op een slechte manier met jou omgaat waardoor je pijn hebt, of verdrietig of bang wordt. Op deze site lees je er over en vind je tips wat je kunt doen als je hiermee te maken hebt.
Soms is een kind zo ziek dat het niet kan worden behandeld in een gewoon ziekenhuis. Het moet dan naar een kinderziekenhuis. Daar werken kinderartsen die heel veel weten over ziektes die kinderen kunnen krijgen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...
Een kwallenbeet kan goed zeer doen. Als je bent geprikt, helpt het om eroverheen te plassen. Kletspraat of niet? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.
Als je ziek bent kun je er op internet informatie over vinden. Maar uitleg over hoe het is om ziek te zijn, vind je niet zo makkelijk. Daarvoor kun je ook op zoek gaan naar een leesboek. Lezen over iemand met dezelfde aandoening kan niet alleen jou helpen, maar ook de mensen om je heen: je familie, je...
Iedereen heeft wel eens wat: hoofdpijn, buikpijn of een geschaafde knie na een valpartij. Meestal gaan die dingen vanzelf weer over. Maar soms heeft het lichaam een beetje hulp nodig. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 324. Kijk in de...
Vroeger gebruikten mensen geneeskrachtige kruiden als ze ziek waren. Nu zijn er in ons land ruim tienduizend verschillende medicijnen verkrijgbaar. De meeste zijn gemaakt van chemische stoffen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 106. Kijk in...
Pascal gaat langs in het ziekenhuis. Daar maken ze mini-organen van je eigen echte organen. Zo kunnen doktoren er bijvoorbeeld achterkomen of bepaalde medicijnen voor jou werken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Janouk loopt mee in een ziekenhuis waar ze een heel interessant medicijn voorschrijven. Geen prikken, pillen of vieze drankjes, maar iets wat iedereen kent: muziek. Hoe kan het dat muziek werkt als medicijn? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Deel 2. Heel bijzonder: Ingmar krijgt een donornier van z'n oma. Dolores volgt in het ziekenhuis de niertransplantatie. Is elke nier geschikt voor een transplantatie? En hoe gaat zo'n transplantatie in z'n werk? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Op zwemles, in de klas, je kent vast wel iemand in je omgeving met buisjes in de oren. Misschien heb je zelf wel eens een oorontsteking gehad en had de dokter het er over. Het plaatsen van buisjes is bij kinderen één van de meest voorkomende operaties in Nederland. Maar waarom moet je soms...
Esmée heeft keelpijn en het gaat maar niet over. Daarom gaat ze naar de huisarts. Hij ziet dat haar amandelen ontstoken zijn. Vaak is het dan beter om ze te laten weghalen. Dat gebeurt in het ziekenhuis. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...
Chirurgen en operatieassistenten dragen bij een operatie altijd groene of blauwe kleding. Dat heeft niks met mode te maken, maar met bloed en de werking van je ogen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Waarom is het belangrijk om donor te zijn? Sommige mensen zijn zo ziek, dat ze niet meer kunnen genezen. Tenzij ze nieuwe organen krijgen van iemand anders. Zij krijgen die dan van een donor. Maar helaas zijn er nog lang niet genoeg donoren in Nederland. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Maurice op bezoek bij Mats die nét op tijd een donorlever heeft gekregen. Zo'n 1300 mensen wachten op een donor-orgaan, 70 daarvan zijn kind. En dat wachten kan lang duren. Maurice legt uit hoe zo'n orgaandonatie in z'n werk gaat.
Dokters kunnen tegenwoordig ontzettend veel. Ze kunnen zieke mensen zelfs een nieuw hart of nieuwe longen geven! Het nieuwe orgaan wordt dan uit het lichaam gehaald van iemand die overleden is. Die persoon moet daar natuurlijk tijdens zijn leven wel toestemming voor geven. Dat kan door het donorcodicil....
Maurice praat met Mats, die een nieuwe lever heeft gekregen. Een orgaan van een donor kan je leven redden als een eigen orgaan onherstelbaar ziek is. Een transplantatie moet binnen korte tijd gebeuren, zodat het donororgaan goed blijft. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Als je een pijnstiller inneemt, komt deze via de maag, de darmen en de lever in je bloed terecht. Via de bloedbaan wordt het in je hele lichaam verspreid. Omdat overal een beetje aankomt, kunnen de stoffen op de plek waar het nodig is het pijnsignaal blokkeren. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...
Janouk bezeert zich en neemt een pijnstiller. Hoe weet een pijnstiller waar je pijn hebt en waar die pijnstiller dus naartoe moet? En werkt dat bij kinderen en volwassenen hetzelfde? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een plastisch chirurg opereert mensen aan de buitenkant van het lichaam. Een operatie waarbij het uiterlijk hersteld wordt na bijvoorbeeld een ongeluk, heet reconstructieve chirurgie. Een operatie om het uiterlijk mooier te maken, heet estetische chirurgie. Lees er over op de website van Docukit. Meer...
Het klinkt vies, maar het kan zieke mensen weer beter maken: een poeptransplantatie. De poep van een gezonde donor wordt via een slangetje in je neus de dikke darm in gespoten. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Janouk neemt een kijkje in het Prinses Máxima Centrum, een ziekenhuis speciaal voor kinderen met kanker. Het is een heel bijzonder ziekenhuis omdat kinderen zelf mee hebben gedacht over hoe het eruit ziet. Samen met Elisa chilt Janouk in de speciale tienerlounge. Elisa had kanker en zit in de...
Wil jij graag je spreekbeurt of werkstuk over het Prinses Máxima Centrum houden? Misschien omdat je broertje, zusje of iemand anders die je goed kent er vaak komt? Of gewoon omdat het jou een interessant onderwerp lijkt? Hier vind je alles voor een werkstuk of spreekbeurt over het Prinses Máxima...
Haar bestaat in alle kleuren, maten en stijlen. Maar wat nu als je weinig of geen haar hebt, bijvoorbeeld als je kaal wordt of door een ziekte. Je kunt dan een pruik op maat laten maken. Maar hoe doen ze dat? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
500 jaar geleden was er nog niet alle medische kennis van nu. En wist de dokter niet waarom je ziek was, dan werd je gewoon opengesneden om even te kijken. Nu gebeuren sommige operaties zelfs met hulp van een robot. Serah neemt een kijkje en ze mag het zelfs proberen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Tess zit al haar hele leven in een rolstoel. Samen met Sosha gaat ze een rondje rijden, en dat is nog best lastig. Ook gaat Sosha langs bij een speciale training om beter te leren rijden in je rolstoel. Deze speciale rolstoelles werd bedacht door Marleen Sol. Met dat idee won ze in 2018 de Klokhuis Wetenschapsprijs...
Met een schisis ben je net zoals andere kinderen. Alleen ziet je lip er soms wat anders uit of praat je anders. Je bent een poosje niet op school als je een operatie nodig hebt. Kinderen uit je klas weten niet altijd wat schisis is of waarom je niet op school bent. Het kan helpen als je met een spreekbeurt...
Medicijnen zijn vaak voor een deel gemaakt van gifstoffen. Eén van de dieren die ons van deze gifstoffen voorziet zijn sponzen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.
Stamcellen hebben een belangrijke functie in je lichaam. Sommige ziektes kunnen genezen worden door stamcellen van iemand anders te krijgen. Die stamcellen moeten wel bij de ontvanger passen. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
De 11-jarige Nikki heeft een vorm van kanker waar nog geen goede medicijnen voor zijn. Mag je als je ernstig ziek bent en er nog geen officeel goedgekeurde medicijnen zijn, nieuwe medicijnen uitproberen? Van die nieuwe medicijnen weten artsen dus nog niet precies hoe ze werken en of ze wel goed zijn....
Ga je een spreekbeurt houden of wil je een werkstuk maken over de traumahelikopter of ambulancehelikopter, of wil je er gewoon meer over weten? Dan vind je hier informatie die je kunt gebruiken.
Normaal krijgen baby’s en kinderen door de jaren heen een aantal vaccinaties. Als er heel veel volwassenen tegelijkertijd gevaccineerd moeten worden, wordt dat iets groter aangepakt. In een grote hal kunnen mensen de prik komen halen. De vloeistof voor het vaccin wordt aangeleverd in flesjes. Hiermee...
Hoe worden donororganen vervoerd? Je hebt er misschien wel eens van gehoord: donoren. Een donor geeft een orgaan aan iemand anders. Met een nieuw hart, een nieuwe lever of een nieuwe nier kan die persoon weer verder leven! Het orgaan moet wel heel snel naar de nieuwe eigenaar worden gebracht, want buiten...
Janouk mag mee met wijkverpleegkundigen Norma en Joe. Zij helpen mensen die thuis wonen en ziek zijn of door ouderdom niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen. Wijkverpleegkundigen hebben veel kennis van het lichaam en ziekten. Als een detective speuren ze naar wat er met iemand aan de hand is en welke...
Op deze website vind je informatie over het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Met allerlei weetjes over onderzoek en behandelijk, ziekten, naar welke dokter je gaat en over narcose. Met handig woordenboek en folders die je kunt downloaden.
Als je ziek bent en in het ziekenhuis wordt behandeld gebruiken verpleegkundigen en dokters vaak moeilijke woorden. Op de site van Het Wilhelmina Kinderziekenhuis worden deze woorden uitgelegd.
Informatie over allerlei beroepen in zorg, welzijn en sport. Geeft antwoord op al je vragen: wat maakt het beroep zo leuk, wat ga je doen, past het beroep bij je, waar werk je, welke opleiding moet je volgen en wat verdien je.
Als je een ziekenhuis binnen stapt, kom je in een andere wereld terecht. Er lopen mensen in witte jassen rond. Dat zijn artsen of verpleeg-kundigen. Zij werken in het ziekenhuis. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 231. Kijk in de (school)bieb.
Heb je een liesbreuk, of krijg je buisjes in je oren, of moeten je keel- of neusamandelen geknipt worden? Dan moet je voor een operatie naar het ziekenhuis. Dat is allemaal best eng. Wat gebeurt er op zo'n dag met je, waar kom je te liggen en met wie krijg je allemaal te maken? Deze aflevering van Het...
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Over 25 jaar is het heel normaal dat je je eigen zorgrobot thuis hebt om bijvoorbeeld dingen voor je te halen als je dat zelf niet kunt, te zorgen dat je niets vergeet, je bloeddruk te meten en om je gezelschap te houden. Dolores maakt kennis met verschillende soorten zorgrobots. Bekijk deze aflevering...