17 Werelddoelen moeten ervoor zorgen dat de wereld in 2030 een betere plek is om te leven. Voor iedereen. Op 17 doelen die je deelt leer en ontdek je alles over deze Werelddoelen. Op deze site vind je veel tips.
Tijdens de Politieke Beschouwingen wordt er twee dagen lang vergaderd in de Tweede Kamer over de plannen die de regering bekend heeft gemaakt. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
In zo'n 150 landen in de wereld hebben wij een heel klein stukje Nederland gemaakt. Dat heet een consulaat of een ambassade en die wordt geleid door een ambassadeur. Eva gaat op bezoek bij onze eigen ambassadeur in België en de Nigeriaanse ambassadeur in Nederland. Bekijk deze aflevering van Het...
De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024 zullen de 60e Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn. De verkiezingen worden gehouden worden op dinsdag 5 november 2024. Tijdens de verkiezingen wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten gekozen. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor...
De koning, het kabinet, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer... Wie is de baas in Nederland. Lees er alles over op deze website. Je vindt de informatie door te klikken op de verschillende onderwerpen.
Nederland heeft een koning. En dan heb je ook nog de minister-president, de ministers en de mensen in de Eerste en Tweede Kamer. Maar wie is nou eigenlijk de baas van Nederland? Verslaggever Bobby gaat op zoek naar het antwoord. Bekijk het filmpje van De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.
Joe Biden wordt de oudste president van Amerika ooit. Als kind stotterde hij. Hij was een tijdje advocaat maar zit alweer zo’n 50 jaar in de politiek. Hij wil meer doen tegen klimaatverandering. Ook vindt hij het belangrijk om het verschil tussen arm en rijk kleiner te maken. Bekijk het filmpje...
Joe Biden is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Tijdens een grote ceremonie in de hoofdstad Washington is hij ingehuldigd. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 20 januari 2021.
Op deze interactieve website kun je online door het Binnenhof lopen. Op de website zijn foto’s, video’s en teksten te vinden die meer laten zien over de achtergrond van het Binnenhof. Ook is het mogelijk om binnen te kijken in onder meer het Torentje, de Ridderzaal en de Trêveszaal.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Nederland is verdeeld in gemeenten. Een gemeente is een stad, een groot dorp of een paar dorpen bij elkaar. Het hoofd van de gemeente is de burgemeester. Samen met andere mensen bestuurt hij de gemeente en zorgt hij ervoor dat alles binnen de gemeente goed verloopt. Lees er over op de website van Docukit....
Op de site van het Jeugdjournaal vind je antwoorden op drie vragen over het voeren van campagne voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Wat is campagne voeren? Hoe wordt campagne gevoerd? Hoe lang duurt het? Dit is een bericht van 9 februari 2017.
Conservatief is het tegenovergestelde van vooruitstrevend. Conservatieve mensen willen dingen het liefste houden zoals ze zijn. Vooruitstrevende mensen vinden het juist goed als dingen veranderen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
De Grondwet is de belangrijkste wet van een land. In de Grondwet lees je wie de macht heeft in de staat. En hoe hij die mag gebruiken. De man die de Grondwet van 1848 maakte heette Thorbecke. Veel mensen vinden de 'Grondwet van 1848' het begin van de democratie. Het begin van een eerlijke verdeling van...
In Nederland ben je vrij om te denken en te zeggen wat je vindt. Je mag kritiek hebben op de regering. Als je volwassen bent, mag je via verkiezingen meebeslissen over het bestuur van het land. Nederland is een democratie. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...
Waarom hebben we verkiezingen en wat betekent het om in een democratie te leven? Nienke gaat bij de Tweede en Eerste Kamer langs en legt het uit. En wat heeft de koning met de regering te maken? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In Nederland is het volk de baas. Maar dat is niet altijd zo geweest. In 1848 schrijft Thorbecke een nieuwe grondwet waarin staat dat de koning minder macht krijgt. En pas in 1919 krijgt iedereen kiesrecht. Bekijk het filmpje van De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.
17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen. Wil jij meer weten over de verkiezingen en wat nou precies een democratie is? Bekijk het filmpje van kinderboekenschrijver Jozua Douglas. Om het je uit te leggen neemt hij je mee naar Costa Banana.
In Nederland mag iedereen zijn eigen mening hebben en bepalen we zelf wie ons regeren. Er is een grondwet waar iedereen zich aan moet houden en de regering mag zich niet bemoeien met wat er in de krant staat. Nederland is een democratisch land. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bij een demonstratie gaan meerdere mensen tegelijk de straat op om hun mening te laten horen. Bijvoorbeeld omdat ze zich zorgen maken over het klimaat of omdat ze het niet eens zijn met nieuwe regels voor het boerenbedrijf. Demonstreren is een mensenrecht – iedereen mag demonstreren. Maar hoe organiseer...
In de Derde Kamer vind je informatie over politiek, verkiezingen, het Binnenhof, historische gebeurtenissen, Kamerleden en Prinsjesdag. Voor een spreekbeurt een werkstuk, of gewoon omdat je wilt weten hoe de politiek echt werkt.
Dick Schoof (67) wordt waarschijnlijk onze nieuwe minister-president wordt. Maar wie is hij precies? Dat lees je op de website van Kidsweek. Dit is een bericht van 29 mei 2024.
De vier partijen die samen een regering willen vormen hebben hun plannen bekendgemaakt. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.
De Tweede Kamer in Den Haag zie je vaak op het nieuws. Maar de Eerste Kamer is net zo belangrijk. Hier worden wetsvoorstellen goedgekeurd en afgekeurd door de leden van de Eerste Kamer: de senatoren. En het is ook nog eens een prachtige zaal. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Op 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Via deze verkiezingen wordt ook gekozen wie er in de Eerste Kamer terechtkomen. Over de Tweede Kamer heb je vast wel eens gehoord, maar de Eerste Kamer is ook heel belangrijk voor de politiek in Nederland. Hoe dat zit,...
Dinsdag 30 mei 2023 gaan de leden van de Provinciale Staten naar de stembus, zij kiezen vandaag de nieuwe Eerste Kamer. Wat doen zij precies? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 30 mei 2023.
Vandaag heeft Nederland na 13 jaar een nieuwe minister-president: Dick Schoof. De nieuwe premier en de nieuwe ministers van Nederland gaan officieel aan het werk. Bekijk de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 2 juli 2024.
Welke taken heeft de gemeente? Waar haalt de gemeente haar geld vandaan? Hoe kunnen mensen invloed uitoefenen op het beleid van de gemeente? Lees hier de informatie.
Nederland is verdeeld in een aantal gemeenten. Iedere gemeente heeft een raadhuis of gemeentehuis. Daar wordt de gemeente bestuurd. Maar hoe neemt de gemeenteraad een besluit?
De inwoners van een gemeente bepalen met zijn allen wat er in een gemeente gebeurt. Maar als iedereen zich ermee gaat bemoeien, wordt het een rommeltje. Daarom wordt er eens in de 4 jaar een gemeenteraad gekozen. Bekijk het filmpje van Vroeger & Zo op Schooltv.nl.
Eens in de 4 jaar mogen we stemmen voor de gemeenteraad. De uitverkoren gemeenteraadsleden mogen zich dan bezighouden met het bedenken van nieuw beleid. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De gemeenteraad geeft aan wat er in een gemeente moet gebeuren en ziet toe op het werk van de burgemeester en wethouders. Lees hier meer over de taken.
In het nationaal archief in Den Haag ligt 1000 jaar geschiedenis opgeslagen. Onze allerbelangrijkste wet wordt daar ook bewaard. De Grondwet. Die is geschreven in 1848. De Grondwet zorgt ervoor dat de overheid zich tegenover de burgers niet kan misdragen. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.
De Grondwet is de basis voor heel veel wetten. De Grondwet is geen dik boek. Maar wat er in staat is de basis voor heel veel andere wetten waar alle Nederlanders zich aan moeten houden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De grondwet is de basiswet van Nederland. Hier zijn alle andere wetten van afgeleid. In de grondwet staan ook grondrechten. Maar hoe is die grondwet gemaakt? Op de site van de Derde Kamer lees je alles over de grondwet, de grondrechten en de grondwet van Thorbecke.
Regels heb je overal. Thuis, in het park, op school en op de sportclub. Het zijn regels over hoe je je moet gedragen. Ook de regering van ons land heeft regels bedacht. Die regels noemen we wetten. De belangrijkste daarvan is de Grondwet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...
In 1848 wordt de Nederlandse grondwet getekend door Koning Willem II. Daarmee geeft hij de macht over aan de Staten Generaal en wordt de macht van de koning ingeperkt. In eerste instantie wil Willem II niet tekenen, maar na een nachtje slapen is hij ineens van gedachten veranderd. Bekijk het filmpje...
Geen enkele wet in Nederland mag in strijd zijn met de grondwet. In de grondwet staat onder andere dat iedereen voor de wet gelijk is en dat iedereen zijn eigen mening mag uitspreken. De grondwet is dus heel belangrijk. Bekijk het filmpje van De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.
Kamala Harris is de eerste vrouw én de eerste persoon van kleur die de vice-president van de Verenigde Staten wordt. Dat is de rechterhand van de president. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
Op maandag 16 september 2024 organiseert UNICEF Nederland Jongeren Prinsjesdag. Jongeren gaan in gesprek met Tweede Kamerleden en bieden het UNICEF-jongerenadvies aan. Hiermee kan politiek Den Haag gericht aan de slag om de positie van jongeren in Nederland te verbeteren. Lees hier meer.
De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan! Wat vind jij van een smartphone-verbod in de klas? En hoe moet Nederland omgaan met de wolf? Vul de Kidsweek Kieswijzer in en ontdek welke politieke partij bij jou past.
Op woensdag 22 november 2023 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Doe met jouw school / klas mee aan de Kinderverkiezingen en op je favoriete politieke partij. Kijk op deze site voor meer informatie.
Nadat koning Willem-Alexander op Prinsjesdag de troonrede heeft voorgelezen, brengt de minister van Financiën een koffertje naar de Tweede Kamer. Lees hier meer over dat koffertje.
Op Prinsjesdag overhandigt de Minister van Financiën een bijzonder koffertje aan de Tweede Kamer. Maar wat zit er eigenlijk in? Verslaggever Bobby ontdekt dat het te maken heeft met hoe het geld van de regering verdeeld gaat worden. Bekijk het filmpje De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.
Sosha gaat op bezoek bij de baas van Nederland: minister-president Mark Rutte. Maar is hij wel echt de baas? En weet hij dan over alles wat er in Nederland speelt iets af? Sosha zoekt het voor je uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Minister-president Mark Rutte legt uit hoe onze democratie werkt en Sosha kijkt rond in de Tweede Kamer, waar ministers debatteren. De regels voor de regering staan in de grondwet, geschreven door Thorbecke. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Als minister-president ben je de leider van het land. En dat is een belangrijke en vooral een drukke baan. Maar wat doet een minister-president dan allemaal? En wat moet je kunnen? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt dat voor jou uitgezocht.
Sosha neemt een kijkje in de Treveszaal en minister-president Mark Rutte vertelt dat de ministers en staatssecretarissen daar in het geheim overleggen, zodat iedereen vrijuit kan praten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Barack Obama is 8 jaar president van Amerika geweest. Het Zapp Weekjournaal blikt terug op zijn jaren als president. Bekijk dit onderwerp op de site van het Jeugjournaal.
Dit is de site van het Openbaar Ministerie (OM). Je vindt er veel informatie over het (jeugd)strafrecht. Kruip in de huid van de officier van justitie en speel de Seriousgame.
De stoelen in de Tweede Kamer noem je zetels. Daar zitten de mensen van de partijen die wij gekozen hebben in de verkiezingen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Groot nieuws uit Den Haag. De vier politieke partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn het eens over een nieuwe regering. De partijen waren al een half jaar aan het onderhandelen, maar ze kwamen er telkens maar niet uit. Voor meer uitleg lees je het artikel en bekijk je het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.
Je kent het wel van tv: een burgemeester, een sporter, of de minister-president die het land toespreekt in het bijzijn van journalisten. Dat heet een persconferentie. Zo’n persconferentie wordt vaak georganiseerd als er heel groot nieuws is en wordt dan ook live uitgezonden. Het Klokhuis kijkt...
Politieke partijen houden regelmatig persconferenties. Dit is een bijeenkomst voor journalisten van kranten, tv en andere media. Campagneleiders houden in de gaten of de ministers het juiste vertellen tegen de journalisten en of ze het wel goed uitleggen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over de PVV en Geert Wilders. Hij is de grote winnaar van de verkiezingen. Zijn partij de PVV kreeg de meeste stemmen. Ongeveer 2,5 miljoen volwassenen stemden daarop. Waarom...
Sommige mensen vinden dat iedereen hetzelfde moet vinden als zij. En heb je een andere mening of ben je neutraal? Dan ben je tegen ze. Zo verdelen ze de wereld in twee kampen: dat heet polariseren. Polarisatie kan leiden tot ruzie of nog erger. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In verkiezingstijd gaan politici vaak de straat op. Om te zorgen dat ze dat veilig kunnen doen, gaan er beveiligers met ze mee. Hoe zijn zij te herkennen en hoe gaan ze precies te werk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wat doe je als je in de Tweede Kamer zit. Annabelle liep een dag mee met een politicus die de weg in Den Haag al goed kent en er alles over kan vertellen. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 3 maart 2021.
Wat hebben de verkiezingen en een kruispunt gemeen? Dat je naar links, rechts of juist door het midden kan. Maar als het over politiek gaat, wat betekenen die woorden dan? In deze video van het Jeugdjournaal krijg je het antwoord. Dit is een bericht van 21 november 2023.
Om de politiek een beetje overzichtelijk te houden, spreken we vaak van linkse en rechtse partijen. Een onderscheid dat voor het eerst werd gemaakt in de Franse Revolutie. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
De president van de Verenigde Staten is een van de machtigste mensen ter wereld. Je hebt veel contact met andere wereldleiders, je neemt belangrijke beslissingen en je hebt een hoop invloed, zowel in de Verenigde Staten als daar buiten. Maar hoe word je president? Wat moet je allemaal doen? In dit filmpje...
Waarom vinden mensen het zo belangrijk wie de Amerikaanse president is? En hoeveel macht heeft een Amerikaanse president eigenlijk over Nederland? Je hoort het in deze podcast van het Jeugdjournaal. Luister naar de podcast in je podcast-app.
Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar. Prinsjesdag vindt jaarlijks plaats op de derde dinsdag in september. Lees meer op de site van het koninklijk huis.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over Prinsjesdag en de Troonrede: Wat gebeurt er op Prinsjesdag? Wie zijn er allemaal bij de Troonrede? Wat gebeurt er na de Troonrede? (Dit is een bericht van 18 september 2011)
Download de puzzel. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. Met behulp van de teksten kun je de puzzel oplossen. Zo kom je meer te weten over prinsjesdag.
Prinsjesdag is een dag vol tradities. Zoals de koets waarmee de koning en koningin naar de Ridderzaal in Den Haag worden gereden. Verslaggever Bobby is ter plaatse en weet precies waarom die koets zo belangrijk is. Bekijk het filmpje van De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.
Elke 3e dinsdag in september is het Prinsjesdag. De Koning rijdt met de Gouden Koets naar de Ridderzaal en spreekt daar de Troonrede uit. Vervolgens gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer om de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan te bieden. Bekijk dit filmpje met...
Wat doet de provincie, hoe is de provincie georganiseerd en op welke manier de burger invloed kan uitoefenen op het beleid van de provincie. Lees hier de informatie op de website van ProDemos.
In het regeerprogramma 2024 staan de plannen die de regering heeft gemaakt voor de komende tijd. Dat regeerprogramma is best ingewikkeld. Daarom legt Save the Childeren het aan jou uit in begrijpelijke taal. Lees het hier.
Bijna elke dag zie je ministers of de minister-president op het nieuws. Ze praten dan met journalisten of zitten in de Tweede Kamer. Ministers regelen allerlei belangrijke zaken voor het land en maken nieuwe wetten. Samen met de koning vormen ze de regering. Lees er over op de website van Docukit. Meer...
In de politiek wordt heel wat vergaderd. De belangrijkste vergaderzaal is de Ridderzaal in Den Haag. In deze zaal leest de koning een keer per jaar de troonrede voor, op Prinsjesdag. Maar voordat de Ridderzaal een vergaderzaal werd, is het een rechtszaal geweest, een markt en zelfs een stal. Bekijk het...
In de Rijksbegroting wordt opgenomen hoeveel geld de overheid binnen krijgt en hoeveel de overheid wil uitgeven. Maar waar verdienen ze precies geld aan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Mark Rutte en zijn ministers en staatssecretarissen stoppen als regering van Nederland. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bereicht van 15 januari 2021.
Mark Rutte is de minister-president van ons land. Hij heeft een belangrijke en drukke baan. Maar wat doet hij nog meer? Zingt hij onder de douche? En krijgt hij wel eens liefdesbrieven? Lucas van het Zapp Weekjournaal vraagt hem het hemd van het lijf namens alle kinderen in Nederland. Bekijk het filmpje...
Dick Schoof is de nieuwe minister-president van Nederland. Kidsweek stelt de nieuwe baas van Nederland even aan je voor. Deze dingen wist je vast nog niet van hem... Lees het artikel op de website.
Mannen moeten in de IJzeren Eeuw hard en veel werken. Ze krijgen weinig betaald en bijna geen vrij. Het socialisme komt op voor de rechten van de arbeiders en zorgt voor kortere werkdagen, het pensioen, een vast loon en vakantiedagen. Bekijk het filmpje van Welkom in de IJzeren Eeuw op schooltv.nl.
Als er verkiezingen zijn, mag je stemmen. Dat betekent dat jij zegt wie volgens jou Nederland het beste kan besturen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over de verkiezingen. Waarom mogen kinderen eigenlijk nog niet stemmen? Wordt er wel genoeg naar kinderen geluisterd? En wat kun je als kind doen om iets in je...
Als je stemt, beslis je mee over wie er wint. Als je achttien jaar of ouder bent, heb je stemrecht of kiesrecht. Dan mag je stemmen over wat er gebeurt in je woonplaats, in je land en in Europa. Dat doe je als er verkiezingen gehouden worden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...
Bijna dagelijks lees je in de krant over bomaanslagen of andere terroristische acties. Daarbij worden vaak veel onschuldige mensen gedood. De meeste mensen begrijpen niet waarom terroristen zoiets doen. Een terrorist pleegt een aanslag omdat hij het gevoel heeft dat hem groot onrecht is aangedaan. Lees...
Op de site van de politie wordt uitgelegd wat terrorisme is en wat je als burger zelf kunt doen. Let op: de site is bedoeld voor volwassenen, er staan veel moeilijke worden in de tekst.
Als er een terroristische aanslag is geweest, hoor je daar veel over op het nieuws. Terroristen willen zoveel mogelijk anderen overtuigen van hun ideeën en daar gebruiken ze geweld voor. Maar de kans dat je slachtoffer wordt van een terroristische aanslag is gelukkig heel klein. Bekijk het filmpje...
Nederland is op 24 en 25 maart gastland voor de Nuclear Security Summit 2014 (NSS 2014). Regeringsleiders komen samen in Den Haag om te praten over het voorkomen van nucleair terrorisme. Maar waarover gaat die top precies? En waarover niet? Kennislink zette het een en ander op een rij. Let op: deze site...
Wat is de troonrede nou precies? Scroll op de site van de Derde Kamer - bij de uitleg over Prinsjesdag - naar 'De troonrede' en lees daar de informatie.
Je ziet ze elke dag op het journaal: mensen van de Tweede Kamer. Ze praten in de microfoon, zijn vaak boos, beantwoorden vragen en gebruiken moeilijke woorden. Ze praten over allerlei belangrijke zaken en nemen daar beslissingen over, want de Tweede Kamer is de baas in Nederland. Lees er over op de website...
Officiële website van de Tweede Kamer. Je vindt er veel informatie en filmpjes. Een groot deel van de debatten zijn hier live te volgen. En ken jij alle Kamerleden? Ze staan alle 150 op een rijtje op deze site.
Op de site van het Jeugdjournaal vind je antwoorden op drie vragen over de Tweede Kamer. Wat is de Tweede Kamer? Waar zit de Tweede Kamer? Wat doet de Tweede Kamer? Dit is een bericht van 7 maart 2017.
Op deze interactieve schoolplaat ontdek je wat er allemaal gebeurt in de Tweede Kamer. Aan de hand van foto's en filmpjes leer je hoe de Nederlandse democratie werkt.
Alle politieke partijen willen zoveel mogelijk zetels in de Tweede Kamer. Zo kunnen ze meer invloed uitoefenen op de regering. Maar om hun plannen te realiseren, moeten partijen samenwerken met andere partijen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Habtamu de Hoop was ooit presentator van Het Klokhuis. Nu is hij partijlid in de Tweede Kamer. Maar wat doet de Tweede Kamer eigenlijk? Manon ontdekt hoe Habtamu’s politieke leven eruitziet. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Op 22 november 2023 zijn er verkiezingen in ons land. Er werd een nieuwe Tweede Kamer gekozen. Wil je er meer over weten? Hier vind je websites en filmpjes over politiek en de Tweede Kamerverkiezingen.
Het Klokhuis in Amerika! Iedere dag worden er in New York voor het gebouw van de Verenigde Naties 193 vlaggen opgehangen. Bart legt uit hoe de Verenigde Naties zijn georganiseerd en wat ze precies doen. Heel belangrijk is bijvoorbeeld de Veiligheidsraad die bij ernstige conflicten bij elkaar komt. Bekijk...
‘De Verenigde Naties (VN) veroordelen de inval van Rusland.’ Of: ‘de VN zeggen dat China mensenrechten schendt.’ In het nieuws hoor je ze vaak voorbijkomen, die Verenigde Naties. Op 24 oktober is de Dag van de Verenigde Naties. Maar wat doen ze eigenlijk? Een paar weetjes. Hoe...
Bekijk de speciale pagina van Het Klokhuis over de Tweede Kamerverkiezingen. Met uitleg en filmpjes over democratie, de Tweede Kamer en politieke partijen..
In een land of stad moet veel geregeld worden. Denk maar aan afspraken over de natuur en het verkeer, aan regels voor scholen en ziekenhuizen. Als iedereen zich ermee bemoeit, wordt het een rommeltje. Daarom zijn er verkiezingen, om een groep mensen uit te kiezen die de stad of het land besturen. Zij...
Op de site van het Jeugdjournaal vind je antwoorden op drie vragen over de Tweede Kamerverkiezingen. Sinds wanneer hebben we in Nederland Tweede Kamerverkiezingen? Wie doen er mee aan de verkiezingen? Waar stemmen we voor? Dit is een bericht van 6 maart 2017.
In Nederland kiezen we zelf onze regering. Eens in de vier jaar worden er verkiezingen gehouden. En als jij goede ideeën hebt, kun je jezelf ook verkiesbaar stellen. Verslaggever Bobby gaat campagne voeren voor zijn eigen politieke partij. Bekijk het filmpje van De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.
In Nederland mag je vanaf je achttiende regelmatig naar de stembus. Je vult je stem met een rood potlood in op je stembiljet. Er zijn allerlei regels om ervoor te zorgen dat verkiezingen eerlijk verlopen. Verslaggever Bobby laat het zien op een stembureau. Bekijk het filmpje van De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.
Nederland is een democratie. Elke vier jaar kiezen we zelf welke politici het land mogen regeren. Hoe gaan die verkiezingen in hun werk? Pepijn zoekt uit hoe het zit met stembussen, rode potloden en zetels. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Werkboekje met achtergrondinformatie, puzzels en opdrachten over de verkiezingen. Klik op het plaatje dan kun je met Adobe Acrobat Reader het bestand downloaden, opslaan of printen.
Op 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. In deze video van het Jeugdjournaal vertelt Bart je wat de provincies allemaal doen.
In de speciale Verkiezings-uitzending 2021 van het Jeugdjournaal praten Joris en Milou met Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP). Kinderen in de studio stellen vragen aan de leiders van de zes grootste partijen....
Verkiezingsaffiches zijn een belangrijk onderdeel van de campagne van politieke partijen. Op deze website vind je uitgebreide achtergrondinformatie bij tientallen Nederlandse verkiezingsaffiches van 1918 tot 2012.
Hoe staan de partijen er voor? Wat zijn verkiezingspeilingen eigenlijk? Hoe werkt het? En waarom is niet iedereen er blij mee? In dit filmpje van het Jeugdjournaal legt politicoloog Tom van der Meer van de Universiteit van Amsterdam het uit. Dit is een bericht van 12 maart 2017.
Winnen en verliezen ... De stemmen zijn (bijna) geteld. Het ziet er naar uit dat de VVD van Mark Rutte opnieuw de grootste partij is geworden bij de verkiezingen. Bekijk het bericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 18 maart 2021.
Als de uitslag van de verkiezingen bekend is, begint de grote puzzel. Want welke partijen gaan samen in de regering? Bekijk het bericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 18 maart 2021.
In de speciale Verkiezings-uitzending van het Jeugdjournaal praten Evita en Joris met Dilan Yesilgöz (VVD), Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Geert Wilders (PVV), Rob Jetten (D66), Caroline van der Plas (BBB) en Henri Bontenbal (CDA). De leiders van de politieke partijen vertellen over hun plannen...
Als je een vluchteling bent, heb je recht op een verblijfsvergunning. Maar wanneer ben je nou een vluchteling en wat gebeurt er als je als vluchteling in Nederland asiel aanvraagt? Deze aflevering van Het Klokhuis is gemaakt door Vluchtelingenwerk Nederland.
Rijkswaterstaat – een organisatie van de landelijke overheid – is verantwoordelijk voor de grote rivieren, meren, Noordzee en Waddenzee. Maar al het overige waterbeheer ligt in handen van de regionale waterschappen. Lees op de website van ProDemos wat een waterschap precies doet.
Wat in de wet staat, geldt altijd en voor iedereen. Maar voordat een wetsvoorstel een wet is, wordt er lang over gepraat in de Eerste en Tweede Kamer. Verslaggever Bobby heeft een wetsvoorstel gemaakt voor een extra lange zomervakantie. Zal zijn wet worden aangenomen? Bekijk het filmpje van De Vraag...
Hoe groot een politieke partij is kun je zien aan het aantal zetels dat een partij heeft. Hoe meer stemmen, des te meer zetels een partij krijgt in de Tweede Kamer. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.