Meer dan duizend jaar lang (van de achtste eeuw v.Chr. tot het begin van de vijfde eeuw n.Chr.) hielden de Grieken wedstrijden in lopen, vechten en paardrijden in Olympia. Deze wedstrijden waren de voorlopers voor de Olympische spelen. Deze website vertelt over de wonderbare wereld van de oude Griekse...
Archeologen in Egypte hebben een graf ontdekt van meer dan 4400 jaar oud. Ze vonden het graf onder een laag zand van vijf meter dik. Het is het graf van een priester en zijn vrouw. Zij leefden tussen 2500 en 2300 voor Christus. Lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.
Deze Keltische koningin streed tegen de Romeinse bezetters. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Boudica.
Het bouwen van de piramides was ontzettend veel werk. Zelfs met duizenden mannen duurde het wel 30 jaar om een piramide te bouwen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Julius Caesar is een van de machtigste en bekendste mannen uit de tijd van de Romeinen. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer tover hem te weten.
Gaius Julius Caesar leefde ruim 2000 jaar geleden. Hij is de beroemdste leider van het oude Romeinse Rijk. Hij won bijna al zijn veldslagen en schreef er boeken over. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 42. Kijk in de (school)bieb.
In het e-book Duh! Romeinen lees je alles wat je altijd al wilde weten over de Romeinen. Over gladiatoren, krankzinnige keizers en de limes. Ook handig voor je werkstuk of je spreekbeurt. Met filmpjes, foto’s, interactieve afbeeldingen en links.
Poepen, dat doen de Romeinen vanaf de zesde eeuw voor Christus in het riool! De Cloaca Maxima wordt gebouwd onder koning Tarquinius. Het is eigenlijk niet meer dan een open kanaal dat vanuit Rome naar de rivier de Tiber stroomt. Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.
Als je een geheime boodschap wil versturen naar je vriend of vriendin, kun je het geheimschrift van Julius Caesar gebruiken. Je versleutelt het bericht en alleen als de ontvanger het weet te ontcijferen, kan hij of zij het lezen. De oude Romeinen gebruikten het al om geheime boodschappen door te geven!...
Jeugdbibliotheek.nl helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Let op, zit je in groep 7 of 8, kies dan Basisschool groep 7-8.
Tweeduizend jaar geleden woonde in Noord-Europa het volk van de Germanen. Ook in het gebied dat nu Nederland is. De Germanen leefden in verschillende groepen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 224. Kijk in de (school)bieb.
Cleopatra, Isaac Newton, George Washington... Op deze website vind je 72 LEGO® minifiguren die jou meenemen door de wereldgeschiedenis. Kies een minifiguur en kom zo meer te weten over deze persoon.
Archeologen komen steeds meer te weten over een bijzondere graftombe in Egypte. Bekijk het filmpje en lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.
Jeugdbibliotheek.nl helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Let op, zit je in groep 7 of 8, kies dan Basisschool groep 7-8.
In de Oudheid was Griekenland een rijk en bijzonder land. Het was vroeger groter dan nu. Het land bestond uit een aantal stadstaten. De belangrijkste vier waren: Athene, Delphi, Olympia en Sparta. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 059....
Hiërogliefen, tekeningetjes en tekens; de taal van de oude Egyptenaren ziet er geheimzinnig uit. Maar het hiërogliefenschrift is ontcijferd! Op deze site van het RMO, het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vind je uitgebreide informatie.
Jeugdbibliotheek.nl helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Let op, zit je in groep 7 of 8, kies dan Basisschool groep 7-8.
In Egypte zijn honderden dieren van mummies gevonden. Deze mummies worden nu tentoongesteld. Lees en bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.
De Romeinse keizer Julius Caesar is niet bij iedereen geliefd. In 44 voor Christus wordt hij met 23 messteken om het leven gebracht. Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.
Hoe was het leven op een kasteel? Wat voor werkzaamheden hadden de mensen die in het kasteel werkten voor graaf Willem? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In één dag zitten 24 uren van 60 minuten. En een minuut bestaat weer uit 60 seconden. Maar waarom zijn er op een klok maar 12 uren te zien en niet 9 of 10? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Leonidas was koning van Sparta in de tijd van de Grieken. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.
Maria is in de Bijbel (maar ook in de Koran!) de moeder van Jezus. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over te weten over Maria en Jezus.
De Maya's staan bekend om hun verfijnde beschaving. Zij bouwden al vroeg grote onafhankelijke steden. Ze schreven boeken vol, ontwikkelde kalenders en konden rekenen. Wil je weten meer weten over deze plotseling verdwenen beschaving, bekijk dan deze clip van Schooltv.nl.
Eind 19de eeuw wordt in het Drentse plaatsje Yde het lijk van een jong meisje uit het veen gehaald. Nienke zoekt uit wie dit 'meisje van Yde' was. En hoe kan het dat haar lichaam zo goed bewaard is gebleven? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In de 17e eeuw werd er in Drenthe veel turf gestoken. Turf is gedroogd veen. Veen is een grondsoort die ontstaat in moerassen. Turf is een prima brandstof, mensen gebruikten het om hun huizen mee warm te stoken. Tijdens het turfsteken werden regelmatig veenmummies gevonden. Lees er over op de website...
In 1897 wordt er bij het Drentse dorp Yde het lichaam van een meisje gevonden, bijna 2000 jaar oud. Ze wordt het meisje van Yde genoemd. Ze ligt nu in een museum. We weten best veel over haar, maar ook best veel niet. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Hoe groot was het Romeinse Rijk? Wat hoorde bij de Republiek der Nederlanden? Benieuwd naar het rijk van Napoleon? Op deze landkaarten kun je dat allemaal bekijken.
Mummies: dode lichamen van soms duizenden jaren oud. Vrijwel intact. Van mensen en dieren. Hoe kan dat, en waarom mummificeerden de oude Egyptenaren hun doden? Tegenwoordig worden mummies met moderne technieken onderzocht. Kijk voor meer info op deze site van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Jeugdbibliotheek.nl helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Let op, zit je in groep 7 of 8, kies dan Basisschool groep 7-8.
Overal in de wereld worden dode mensen eerbiedig behandeld. Dat was duizenden jaren geleden al zo. Vroeger probeerden sommige volken de dode mensen zelfs te bewaren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 57. Kijk in de (school)bieb.
Sosha gaat op bezoek bij de mummies. Ze zoekt uit hoe mensen en zelfs dieren werden gemummificeerd. Ook kijkt ze mee in het ziekenhuis waar een echte mummie wordt onderzocht. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In de oudheid werden van dode mensen mummies gemaakt, omdat men toen geloofde dat je lichaam na je dood voortleefde. Tenminste, als het lichaam goed bewaard bleef. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 67. Kijk in de (school)bieb.
Egyptenaren geloofden in een leven na de dood. Belangrijke mensen werden daarom op een bijzondere manier begraven. Het lichaam werd gedroogd en verpakt in doeken. Zo bleven niet alleen de botten, maar ook de huid over. Dit noem je mummificeren. Zo’n lichaam noem je een mummie. Bekijk het filmpje...
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over mummies: Worden er vaker mummies gevonden in Egypte? Waarom maakten de Egyptenaren mummies? Zijn er in Nederland ook mummies gevonden? Dit is een uitzending van 20 januari 2021.
In dit pieker-pad (speciaal voor bollebozen) ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over mummies. Neem de tijd om de informatie op de verschillende websites en de filmpjes eens goed te bekijken.
Odysseus is een belangrijk figuur uit de Ilias en de hoofdpersoon in de Odyssee van Homerus, een schrijver uit de Griekse oudheid. Odysseus is koning van het eiland Ithaka, erg slim en een dappere strijder. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te...
De eerste Spelen waren in 776 voor Christus. Ze duurden vijf dagen en werden gehouden in het Griekse plaatsje Olympia. In 1896 vonden de eerste moderne Olympische Spelen plaats in Athene. En sindsdien zijn ze gebleven. Bekijk op schooltv.nl de aflevering van 'Vroeger & Zo' over de geschiedenis van...
Jeugdbibliotheek.nl helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Let op, zit je in groep 7 of 8, kies dan Basisschool groep 7-8.
In de woestijn van Egypte staan piramides. Dat zijn eeuwenoude bouwwerken, vaak meer dan honderd meter hoog. Ze hebben de vorm van een driehoek. Archeologen zoeken nog steeds naar nieuwe piramides. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 241....
Piramides, wie kent ze niet? Driehoekige gebouwen, middenin de woestijn. Ze zijn al lang geleden ontdekt door avonturiers, archeologen en onderzoekers. De natuurkundigen Daniel Bonn en Bart Weber van de Universiteit in Amsterdam vertellen erover tijdens de kinderlezing van het NEMO Science Museum van...
Poseidon is de Griekse god van de zee, de wateren, paarden en de aardbevingen. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.
Volgens de Romeinse legende worden de broers Romulus en Remus grootgebracht door wolven. Daarna stichten ze de stad Rome. Alleen de naamgeving van de stad is nog even een dingetje. Geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen. Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.
De meeste huizen in het oude Rome hadden geen stromend water. De Romeinen gingen naar openbare wc's en zichzelf wassen deden ze in een van de badhuizen. Deze thermen waren heel populair bij de Romeinen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Jeugdbibliotheek.nl helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Let op, zit je in groep 7 of 8, kies dan Basisschool groep 7-8.
De Romeinen hadden een enorm leger met goed getrainde soldaten. Ze veroverden het ene naar het andere gebied in Europa. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Ruilen was voordat er geld kwam de enige manier om spullen te kopen en verkopen. Maar de Romeinen ruilden geen spullen, maar betaalden met munten als ze spullen wilden hebben. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het Romeinse Rijk was het eerste en grootste rijk in Europa. Ongeveer vijftig jaar voor Christus veroverden de Romeinen Frankrijk, België en Nederland tot aan de Rijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 232. Kijk in de (school)bieb.
Over de Romeinen en hun aanwezigheid in Nederland heeft meester Henk een aantal interessante "lessen" gemaakt. Hij vertelt onderwerpen als de Romeinse goden, de Romeinse wegen, het leger, gladiatoren en meer.
De Romeinen brachten veel spullen naar ons land die we hier nog niet kenden. Perziken, druiven en kippen bijvoorbeeld. Maar ook spiegels, messen, lepels en glas. En wat ook nieuw was: geld! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz en werkbladen.
Bataven en Romeinen. Romeinen speelden de baas. En de Bataven waren dappere soldaten waar de Romeinen graag een beroep op deden. Zij waren namelijk nergens bang voor. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In deze plusmini (voor kinderen die iets meer aankunnen) bekijk je een filmpje of website en geef je antwoord op de vragen in het 'raadselstraatje'. Zo kom je veel te weten over de Romeinen.
'Rare jongens, die Romeinen.' Ken je deze uitdrukking? Hij komt uit de boeken over Asterix en Obelix. Daarin staan verzonnen verhalen over de Romeinen. De Romeinen proberen het dorpje te veroveren van een groepje Galliërs. Romeinen en Galliërs hebben echt bestaan. Lees er over op de website van Docukit....
Een badhuis was in de oudheid een openbaar gebouw waar mensen in samenkwamen om te baden. Het was voor de Romeinen heel normaal om samen in bad te gaan. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In Rome gaat Bart op zoek naar het geheim van de eeuwenoude bouwwerken. Hoe maakten de Romeinen hun bouwwerken zo stevig? En hoe kregen ze water van de rivier naar de stad? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De Romeinen hadden een eigen manier om hun cijfers te schrijven. Heel anders dan wij nu doen. De Romeinen schreven hun cijfers als letters. Zo gebruikten ze voor het getal 10 de hoofdletter 'X'. De letter 'V' stond dan weer voor het cijfer 5. Het getal 15 werd dan "XV" (10 + 5). Meer weten, kijk dan...
De Romeinen hadden geen cijfers zoals wij, maar ze gebruikten symbolen: de C, de M en de X bijvoorbeeld. Door ze in verschillende volgordes achter elkaar te zetten, kun je alles cijfers maken die je maar kan bedenken. Behalve de nul. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Dankzij het Romeinse leger veroveren de Romeinen een wereldrijk. Dus waar wacht je nog op? Ga in dienst bij het leger van keizer Augustus! Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.
De grens van het Romeinse rijk liep precies door Nederland. De Rijn was de grens. Deze rivier stroomt van Duitsland via Utrecht naar de zee. We noemen deze grens de Limes. Dit is het Latijnse woord voor grens. Meer weten, neem hier een kijkje.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen...
Wil je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over de Romeinse limes of de Romeinse tijd? Wil je weten waar je overblijfselen van een echt Romeins fort of badhuis kunt zien? Of heb je zin om een leuk boek te lezen? Snuffel rond op deze site en zoek naar filmpjes, websites, games, foto's of leuke...
In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Romeinse Limes, op de grens van de Romeinse wereld.
Zo'n 2000 jaar geleden werd de helft van Nederland bezet door de Romeinen. De grens van het Romeinse rijk liep van Afrika tot in Engeland. De Limes. Bekijk de aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.
De Romeinen kwamen oorspronkelijk uit Rome. De keizers van Rome wilden het Romeinse Rijk zo groot mogelijk maken. Daarom veroverden ze grote delen van Europa en Noord-Afrika. Als je meer wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl. Met quiz en werkbladen.
Tweeduizend jaar geleden veroverden de Romeinen grote delen van Europa en Noord-Afrika. Ook een deel van Nederland hoorde meer dan vierhonderd jaar bij het Romeinse Rijk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 41. Kijk in de (school)bieb.
De Romeinen waren echte bouwers, de aannemers van 2000 jaar geleden. Ze bouwden niet alleen steden, maar ook wegen. Kaarsrecht en efficiënt. Soldaten konden zich zo makkelijk verplaatsen door het Romeinse Rijk, net als berichten en personen. Revolutionair voor die tijd. Hoe maakten ze die wegen?...
Volgens de overlevering is de stad Rome in 753 voor Christus ontstaan. Hij werd gesticht door de tweeling Romulus en Remus. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Zijn echte naam is Publius Cornelius Scipio, maar is beter bekend onder de naam Scipio Africanus. Hij is een van de beste generaals die de Romeinen ooit heeft gehad. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.
Socrates was een belangrijke filosoof uit de Griekse oudheid. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.
Spartacus was een slaaf die werd verkocht aan een school voor gladiatoren in de stad Capua (Italië). Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.
Ook in de Griekse Oudheid is er al een schoonheidsideaal: een gespierd en afgetraind lichaam is voor mannen het hoogst haalbare. En waarom zou je dat verbergen onder sportkleding? Lekker sporten in je nakie dus en voor de winnaar: een naakt standbeeld van jezelf! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...
Toetanchamon was een Egyptische farao. Toetanchamon is vooral bekend omdat zijn graf in 1922 geheel ongeschonden werd gevonden door de Britse archeoloog Howard Carter. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.
Vercingetorix was een belangrijke leider in Gallië (wat nu Frankrijk is). Hij was koning van een machtig volk, de Averni. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.
Waarmee vochten de Romeinen? In de tijd van de Romeinen vochten zij met hele andere wapens dan vandaag de dag gebruikt worden tijdens oorlogen. Maar welke wapens waren dat precies? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In 'Welkom bij de Romeinen"ontvangt tv-presentatrice Dorine Goudsmit in haar studio Romeinse gasten ‘die al eeuwen dood zijn’, zoals Nero, Caesar en Augustus. Samen met hen kijkt zij terug op de hoogte- en dieptepunten uit ‘hun’ tijd. Hier kun je alle afleveringen bekijken.