Alpe d’HuZes is een actie waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend de Alpe d’Huez beklimmen om zo veel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. Misschien ken jij ook iemand die meedoet. In 2025 vindt de actie op 5 juni plaats. Op deze site vind je alle informatie.
Alpe d’HuZes is een grote actie om geld op te halen voor onderzoek tegen kanker. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over deze actie. Wat is de Alpe d'HuZes? Waarom heet het Alpe d'HuZes? Doen er kinderen aan mee? Dit is een bericht van 1 juni 2017.
Alpe d’HuZes is een uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Op één dag beklimmen 5000 deelnemers fietsend, hardlopend, of wandelend maximaal zes keer de...
Hier vind je veel informatie over wat Amnesty International doet en wat jij kunt doen voor Amnesty. Je kunt een informatiepakket bestellen voor je spreekbeurt of werkstuk over kinderrechten, kinderarbeid, doodstraf, vluchtelingen en straatkinderen.
Amref is een internationale organisatie die in Afrika werkt. Het doel is om voor een betere gezondheid in Afrika te zorgen. Lijkt je dat een mooi onderwerp voor je spreekbeurt? Op de website kun je een spreekbeurtpakket downloaden. Daar staat van alles in over Amref Flying Doctors en de kinderen in Afrika...
Je helpt Artsen zonder Grenzen als je aan andere mensen over het werk vertelt. Dit kan door een spreekbeurt te houden of een werkstuk te maken. Daarvoor vind je informatie op deze website.
Nederland is waterland. Er gebeuren dan ook regelmatig ongelukken met auto's die in het water terecht komen. De Amersfoortse reddingsbrigade leert chauffeurs wat ze moeten doen als hun auto te water raakt. Ook hulpverleners van brandweer en politie krijgen training bij noodsituaties. Bekijk deze aflevering...
Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Matthijs en Jonata vragen zich af hoe je je kunt voorbereiden op overstromingen en willen weten: als je met de auto in het water belandt, wat moet je dan doen? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Jij wilt alles weten over bloed, bloedtransfusie of de bloedbank? Of wil je er een spreekbeurt over houden? Hier vind je filmpjes en uitgebreide informatie.
Bloed in je lichaam is belangrijk. Als je door bijvoorbeeld een ongeluk veel bloed verliest, kan dat gevaarlijk zijn. Daarom geven sommige mensen vrijwillig hun bloed af om mensen te helpen die veel bloed zijn verloren. Dat gebeurt bij de bloedbank. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Hoe leven kinderen in arme landen? En hoe ziet hun schooldag eruit? Hierover kun jij een spreekbeurt houden of een werkstuk schrijven. Edukans heeft voor zes arme landen een pagina met informatie.
Het Klokhuis over kindermishandeling wil dit lastige en nare onderwerp voor kinderen zichtbaar en bespreekbaar maken. Er samen over praten is ontzettend belangrijk. Op de website van Het Klokhuis lees je meer. Je krijgt antwoord op vragen als: wat is het, waarom gebeurt het en wat gebeurt er bij hulp?
Nienke vliegt mee met een hulpgoederentransport naar de Filipijnen. Na een verwoestende storm organiseren de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO)in korte tijd een groot transport met voedsel, medicijnen en tentdoeken. Hoe wordt in korte tijd zo’n hulpmissie georganiseerd en hoe komen de spullen zo...
In 2024 ontving de Afghaanse Nila Ibrahimi de Internationale Kindervredesprijs. Zij strijdt voor rechten van meisjes en vrouwen in Afghanistan. Lees hier meer over Nila.
Kinderrechten zijn belangrijk voor alle kinderen ter wereld, dus óók voor kinderen in Nederland. Iedereen kan opkomen voor kinderen die hulp nodig hebben, en zo de wereld in beweging brengen. Kidsrights brengt kinderrechten onder de aandacht en zorgt er voor dat kinderen gehoord worden....
De kinder- en jongerenrechtswinkels in Nederland helpen jou met het opkomen voor je rechten. Deze hulp noemen we rechtshulp. Je hoeft hier niets voor te betalen en alles wat je vertelt blijft geheim. Kijk hier voor meer informatie en de kinderrechtswinkel bij jou in de buurt.
De Kinderportemonnee is een speciaal fonds van Kinderpostzegels waarvoor kinderen zelf beslissen waar het geld van Kinderpostzegels naar toe gaat. Hier lees je er meer over.
Hoe bijzonder! Kinderpostzegels bestaat 100 jaar. Sinds 1924 zet de goededoelenorganisatie zich in voor kinderen die het moeilijk hebben. Doe jij ook mee met de kinderpostzegelactie dit jaar? Meedoen is een feestje - zéker dit jaar! Op deze pagina lees je er alles over.
Zo'n 160-duizend kinderen in Nederland doen dan hun best om kaarten en postzegels te verkopen voor het goede doel. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen: Wat zijn de kinderpostzegels? Hoeveel kinderen doen meer? Waar gaat het geld heen? Bekijk het filpmje op de site.
In 1924 werden de eerste kinderpostzegels verkocht. Sindsdien verschenen er zegels in allerlei vormen, maten en kleuren. Bekijk hier het overzicht van jaar tot jaar.
De verkoop van kinderpostzegels begint in 1924, eerst nog door volwassenen. Vanaf 1948 gaan kinderen de postzegels verkopen, om zo al op jonge leeftijd te leren om iets te doen voor kinderen die het minder goed hebben. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
De kinderpostzegels zijn al heel oud. Hoe het is begonnen en in welk jaar zie je in dit filmpje van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 30 september 2022.
Op deze site vind je informatie over hoe en wanneer je de Kindertelefoon kunt bereiken. Je kunt er informatie zoeken over dat wat je bezig houdt, tips delen met anderen, gedichten schrijven of een droom delen.
Als je gepest wordt of een ander probleem hebt waar je met niemand over kunt praten, kun je terecht bij de Kindertelefoon. En als je het eng vindt om te bellen, kun je ook chatten met iemand van de Kindertelefoon. Bij de Kindertelefoon werken mensen die je kunnen helpen met het zoeken naar een oplossing....
De internationale Kindervredesprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op een bijzondere wijze inzet voor de rechten van het kind, waar dan ook ter wereld. Lees hier meer over deze bijzondere prijs.
De finalisten van de Kindervredesprijs zijn bekendgemaakt. Dat is een belangrijke prijs voor kinderen die iets goeds doen. De prijs wordt op 17 november in Londen uitgereikt. Bekijk het bericht en de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 1 november 2023.
De finalisten van de Kindervredesprijs zijn bekendgemaakt. Dat is een belangrijke prijs voor kinderen die iets goeds doen. De prijs wordt op 19 november in Amsterdam uitgereikt. Bekijk de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 18 november 2024.
Wie op het water in nood komt wordt gered door de vrijwilligers van de KNRM, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Dolores gaat mee met een trainingsdag en speelt bij de oefeningen het slachtoffer. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Wil jij een jonge redder worden? Hier maak je kennis maken met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Een spreekbeurt houden over de KNMR? Vraag hier een spreekbeurtpakket aan.
Over de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) valt heel veel te vertellen en te laten zien. Alle informatie vind je in het boekje Redders op woest water, dat je op deze site kunt downloaden. Daarnaast vind je hier tips voor je spreekbeurt en een filmpje dat je kunt laten zien in de klas.
In Nederland heeft iedereen rechten. Het recht om naar school te gaan, het recht op gezond voedsel en het recht op gezondheidszorg. Niet overal in de wereld is dat hetzelfde. Soms moeten mensen vluchten of komen ze in de gevangenis als ze opkomen voor hun rechten. Sosha zoekt uit wat er dan gebeurt....
Op deze site van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers vind je alles over het museum in Den Helder. Je ontdekt de wereld van de legendarische redders die Nederland heeft gekend en hoe de redders van nu hun werk doen.
Flip de Beer neemt een kijkje bij de reddingsbrigade. Ze turen door de verrekijker en mogen zelfs op de grote strandauto mee rijden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Mensen gaan met mooi weer naar het strand. Lekker zonnen of het water in. Maar je kunt daar ook in de problemen komen. Om ervoor te zorgen dat jij niet in de problemen komt, heeft de reddingsbrigade nog wel wat tips voor je. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.
Right To Play is een internationale organisatie die zich inzet voor het recht van ieder kind om te sporten en te spelen. Op deze site vind je alle informatie.
Het Rode Kruis is een organisatie die mensen in nood helpt, daar kun je veel over vertellen. Het Rode Kruis helpt je daarom op weg om er een groot succes van je spreekbeurt te maken. Hier vind je een handige spreekbeurt-toolkit met weetjes over het Rode Kruis, vlogs over de hulpverlening en mooie afbeeldingen.
Zoek je informatie over Save the Children voor een spreekbeurt of werkstuk? Op deze website vind je veel informatie over deze organisatie en het werk dat ze doen in de verschillende landen.
Spreek je uit, kom in actie, neem deel aan beslissingen zodat je wereld beter en mooier kunt maken maken. Het State of Youth Kids platform ondersteunt kinderen die echt in actie willen komen voor hun rechten en een betere wereld. Neem maar eens een kijkje op deze Engelstalige website.
Kinderhulporganisatie Terre des Hommes stopt uitbuiting van kinderen in ontwikkelingslanden. Kinderen die worden uitgebuit door kinderarbeid of kinderhandel. Lees hier meer informatie.
Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, komt op voor de rechten van kinderen wereldwijd. Lees alles over deze organisatie, wat ze doen en wat jij kunt doen, op hun website.
Doe met je klas mee aan het filmproject. Bedenk een verhaal bij de kinderrechten. Maak er een korte speelfilm van en wie weet wordt deze film wel vertoond ergens in een bioscoop. Alle informatie vind je op de site.
USAR.NL, Urban Search and Rescue, is een team van professionele hulpverleners. Brandweerpersoneel, verpleegkundigen, artsen en bouwkundigen bieden hulp en ondersteunen de hulpdiensten in een rampgebied. Op deze site lees je meer.
War Child is een hulporganisatie die kinderen helpt in oorlogsgebieden. Je kunt op veel manieren in actie komen voor kinderen in oorlog. Houd een War Child-spreekbeurt, verkoop je oude spullen of organiseer een sponsorloop met je school! Lees er meer over op deze site.
In 2013 ontving de Pakistaanse Malala Yousafzai de Internationale Kindervredesprijs. Zij strijdt voor het recht op onderwijs aan meisjes in de hele wereld. In 2014 kreeg zij de Nobelprijs voor de vrede. Lees hier over dit bijzondere meisje.
Ieder jaar zijn er in Nederland zo'n 500 verdrinkingsslachtoffers. Vandaar dat de reddingsbrigades hard bezig zijn om zwemmende redders op te leiden. Wat moet je doen als iemand in het water in de problemen zit? Maurice krijgt een spoedcursus. Moet hij nou wel of juist niet het water in? Bekijk deze...