In de laagveengebieden is veel veen afgegraven. Hierdoor ontstonden er grote plassen in die gebieden en bleef er te weinig landbouwgrond over. Molens moesten ervoor zorgen dat de gebieden weer droog werden gepompt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Uitgebreide website over de geologie van Nederland. Uitgelegd wordt hoe Nederland zich door de tijd heen heeft gevormd. Met veel informatie over fossielen, mineralen en zwerfstenen.
Onze bodem bestaat uit verschillende soorten grond. Kleigrond is erg nat en zandgrond is weer lekker droog. En wat dacht je van tuingrond? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het rivierkleilandschap bestaat uit hoge en lage delen. Dat zijn de oeverwallen en kommen: Op de oeverwallen wonen de mensen en is de grond geschikt voor akkerbouw en fruitteelt. De kommen dienen vooral als weiland voor veeteelt. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Heb je wel eens veen gezien? Dan weet je dat het erg nat en drassig is. Dat komt omdat het eigenlijk een moeras is geweest. Nu kun je er lekker op wandelen. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.
Kwelders ontstaan uit zeeklei. Het zijn de gebieden waar telkens een laag zeeklei bovenop komt. Na een tijd gaan op deze grond plantjes groeien en na nog langere tijd is het een weiland geworden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de afgelopen eeuw is de turf in het hoogveengebied afgestoken. Hierdoor is het gebied veranderd in landbouwgrond. Je ziet grote akkers, veel kanalen en langgerekte dorpen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Hoe herken je het laagveenlandschap? Er zijn boerderijen, langgerekte kavels, koeien en veel plassen. Ontdek zelf nog meer kenmerken in deze clip van Schooltv.nl!
In Zuid-Limburg vinden we hellingen. Soms zelfs hele steile. Dit is niet handig voor de landbouw, maar toch zijn er veel akkers. Dat komt door de vruchtbare grondsoort loss. Deze is alleen daar te vinden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In het midden van Nederland liggen veel rivieren. Daar bestaat de grond uit rivierklei. We noemen dit gebied dan ook het rivierkleigebied. Dit landschap is lang geleden al ontstaan. In een tijd dat er nog geen dijken waren. En rivieren op verschillende manieren invloed hadden op het landschap. Bekijk...
Duizenden jaren geleden ontstond er in het moerassige Nederland veen. Hoogveen ligt boven het grondwaterniveau in de omgeving, laagveen ligt daaronder. Bekijk het filmpje over het ontstaan van hoogveen uit de Schooltv.nl.
Omdat Nederland voor een groot deel beneden de zeespiegel ligt, vormt de zee vaak een bedreiging voor ons land. Denk maar aan de watersnoodramp van 1953. Maar de zee zorgt er ook voor dat er juist land bijkomt: zeeklei. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een typisch kenmerk van het stuwwallengebied is het stuifzand. Grote vlaktes met fijn los zand. Bijna net als duinen. Ze zijn ontstaan doordat mensen lang geleden de bomen in dit gebied hebben gekapt. Dan wordt het zand niet meer vastgehouden en wordt het met de wind meegenomen. Bekijk het filmpje op...
Hoe herken je een stuwwallengebied? Het stuwwallengebied in het midden van Nederland herken je aan de heuvels, bossen, de heide en... Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl!
Rond het jaar 1000 na Christus zijn mensen in de laagveengebieden gaan wonen. Eigenlijk waren het toen nog moerasgebieden. Dus eerst moest de grond ontgonnen worden. En dat zorgde voor inklinking. Hoe dat precies ging, kun je in de clip van Schooltv.nl zien.