Op 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Via deze verkiezingen wordt ook gekozen wie er in de Eerste Kamer terechtkomen. Over de Tweede Kamer heb je vast wel eens gehoord, maar de Eerste Kamer is ook heel belangrijk voor de politiek in Nederland. Hoe dat zit,...
Toen de Zuiderzee het IJsselmeer werd, kon nieuw land worden drooggelegd. Land werd gemaakt uit zee. Zo ontstond de jongste provincie van Nederland: Flevoland. Het is nu een drukke provincie met steden als Almere, Lelystad en Emmeloord. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Stel je voor dat je terug kon gaan in de tijd, naar Flevoland in het jaar 1900. Haal je reddingsvest dan maar vast tevoorschijn! Want waar nu Flevoland is, was 100 jaar geleden alleen maar zeewater. Pas in 1986 werd Flevoland de twaalfde provincie van Nederland. Lees er over op de website van Docukit....
Friesland is één van de twaalf provincies van Nederland. Het ligt in het noorden en het is een gebied met veel water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 5. Kijk in de (school)bieb.
Gelderland is de grootste van de twaalf provincies van Nederland. Alle grote rivieren van ons land stromen door Gelderland, zoals de Waal, Neder-Rijn en de Maas. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 79. Kijk in de (school)bieb.
Nederland is verdeeld in 12 provincies. Groningen is er één van. De hoofdstad van Groningen heet ook Groningen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 34. Kijk in de (school)bieb.
De provincie Limburg ligt in het zuidoosten van Nederland. Het is een langgerekte provincie die voor een deel tussen België en Duitsland in ligt. Limburg is uniek omdat er dieren leven die verder niet in Nederland voorkomen. Ook is de grond in Limburg anders dan in de rest van Nederland. Lees er...
Noord-Brabant is één van de twaalf Nederlandse provincies. In die zuidelijke provincie wonen zo’n 2,5 miljoen mensen. Veel Brabanders spreken dialect, je herkent hun taal aan de zachte ‘g’. De grootste stad van Noord-Brabant is Eindhoven, maar de hoofdstad van de provincie...
In de provincie Noord-Holland wonen ongeveer drie miljoen mensen. Amsterdam en Haarlem zijn de grootste steden van de provincie. Noord-Holland heeft aan drie kanten water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 17. Kijk in de (school)bieb.
Wat doet de provincie, hoe is de provincie georganiseerd en op welke manier de burger invloed kan uitoefenen op het beleid van de provincie. Lees hier de informatie op de website van ProDemos.
Utrecht is de kleinste provincie van Nederland. Maar er wonen en werken wel veel mensen. De hoofdstad van Utrecht heet ook Utrecht. Andere grote plaatsen in Utrecht zijn Amersfoort, Veenendaal en Woerden. Utrecht ligt midden in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...
Op 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. In deze video van het Jeugdjournaal vertelt Bart je wat de provincies allemaal doen.
Rijkswaterstaat – een organisatie van de landelijke overheid – is verantwoordelijk voor de grote rivieren, meren, Noordzee en Waddenzee. Maar al het overige waterbeheer ligt in handen van de regionale waterschappen. Lees op de website van ProDemos wat een waterschap precies doet.
De provincie Zeeland heet niet voor niets ‘zee-land’. Er is zee en er is land. Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland. Het grenst aan België en aan de Noordzee. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 340. Kijk in de...
Zuid-Holland is de drukste provincie van Nederland. Dat komt doordat er zoveel steden liggen. De twee grootste steden zijn Den Haag en Rotterdam. Ze zijn een deel van de Randstad. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 99. Kijk in de (school)bieb.