Zoeken: werelderfgoed

Ik zoek informatie voor groep:
1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Werelderfgoed: Wat is werelderfgoed?
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Wat is werelderfgoed?

    Meer dan 1100 plekken over de hele wereld staan op de Werelderfgoedlijst. Bekende voorbeelden zijn de piramides in Egypte, de Eiffeltoren in Parijs en de Chinese Muur, en in Nederland de Waddenzee en de molens van Kinderdijk. Deze plekken zijn zo belangrijk voor de mensheid, dat ze altijd bewaard en...

    x
  • Plaatje UNESCO Werelderfgoedkaart
    unesco.nl
    UNESCO Werelderfgoedkaart

    Ontdek op deze interactieve kaart alles over de werelderfgoederen.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Grachtengordel
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Grachtengordel

    Vierhonderd jaar geleden werd 'ie' al aangelegd... de Amsterdamse grachtengordel. De grachtengordel is zo bijzonder dat hij op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Maar waarom is de grachtengordel eigenlijk wereldberoemd en hoe is die 400 jaar geleden ontstaan? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Werelderfgoedlijst (WikiKIds)
    wikikids.nl
    Werelderfgoedlijst (WikiKIds)

    Informatie over de Werelderfgoedlijst uit WikiKIds, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje UNESCO Werelderfgoedlijst
    unesco.nl
    UNESCO Werelderfgoedlijst

    Hier vind je, per land, alle werelderfgoederen op een rijtje. Met foto's en een korte beschrijving.

    x
  • Plaatje Dit planetarium is nu werelderfgoed, welke plekken nog meer?
    jeugdjournaal.nl
    Dit planetarium is nu werelderfgoed, welke plekken nog meer?

    Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker is officieel werelderfgoed. Op de Unesco Werelderfgoedlijst staan nog 12 andere plekken in Nederland. Op de website van het Jeugdjournaal staan ze op een rijtje. Dit is een bericht van 19 september 2023.

    x
  • Plaatje Quiz: Werelderfgoed
    schooltv.nl
    Quiz: Werelderfgoed

    In Nederland vind je 12 plekken die werelderfgoed zijn. Dat zijn bijzondere gebouwen, natuurgebieden of steden die uniek zijn. Weet jij wat het inhoudt om werelderfgoed te zijn? Test je kennis in de quiz op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis over werelderfgoed in Nederland
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis over werelderfgoed in Nederland

    In Nederland zijn 10 unieke plekken die door UNESCO zijn uitgeroepen tot werelderfgoed. Omdat deze plekken dus heel bijzonder zijn, heeft Het Klokhuis hier een speciale serie over gemaakt! Lees hier meer over de afleveringen.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Koloniën van Weldadigheid
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Koloniën van Weldadigheid

    In Drenthe zijn de ‘Koloniën van Weldadigheid’ onlangs uitgeroepen tot Werelderfgoed. ‘De Koloniën’ waren bijna 200 jaar geleden unieke experimenten om de sociale problemen van de grote stad op te lossen op het platteland. Is dat gelukt? Tirsa gaat op bezoek. Bekijk...

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Schokland
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Schokland

    Aflevering in het kader van de Klokhuisserie over Werelderfgoed. Hoe komt het dat Schokland vroeger een eiland was en nu niet meer? Maurice gaat met een archeoloog op onderzoek uit en ontdekt dat er honderden scheepswrakken in de bodem zitten! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt werelderfgoed in Nederland
    werelderfgoed.nl
    Spreekbeurt werelderfgoed in Nederland

    Ga je een spreekbeurt houden over het werelderfgoed in Nederland? Op deze site staat een PowerPoint-sjabloon voor je klaar. Hierin kun je jouw spreekbeurt voorbereiden. In het document ‘Stappenplan voor een slimme spreekbeurt’ vind je tips.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Van Nellefabriek
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Van Nellefabriek

    Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis Werelderfgoed over de Van Nellefabriek in Rotterdam. Tropische producten zoals koffie/thee werden hier opgeslagen en verwerkt.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed in Nederland
    werelderfgoed.nl
    Werelderfgoed in Nederland

    De bouwwerken die tot het werelderfgoed van ons land behoren vertellen het bijzondere verhaal van Nederland en de Nederlanders. Ontdek hier allerlei interessante weetjes.

    x
  • Plaatje Wat is werelderfgoed?
    schooltv.nl
    Wat is werelderfgoed?

    Op de wereld zijn veel bijzondere plekken. Mooie natuur of unieke gebouwen. Deze plekken moeten bewaard blijven. Dat probeert de werelderfgoedlijst te bereiken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Willemstad op Curaçao
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Willemstad op Curaçao

    Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis Werelderfgoed over de historische haven en binnenstad van Willemstad op Curaçao.

    x
  • Plaatje Waarom is Willemstad op Curaçao werelderfgoed?
    schooltv.nl
    Waarom is Willemstad op Curaçao werelderfgoed?

    In Willemstad op Curaçao kom je een diverse mix aan architectuurstijlen en culturen tegen. Hierin zie je het koloniale verleden terug. Bijzonder is dat er mensen wonen in de huizen die onderdeel zijn van werelderfgoed. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom is de Amsterdamse grachtengordel werelderfgoed?
    schooltv.nl
    Waarom is de Amsterdamse grachtengordel werelderfgoed?

    De grachtengordel is gebouwd in een tijd dat Amsterdam één van de belangrijkste handelssteden ter wereld is. Rijke kooplieden bouwen hun karakteristieke grachtenpanden. De rijkdom van die kleine groep heeft ook een keerzijde: de gewone bevolking was straatarm en veel winst werd gemaakt...

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Beemster
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Beemster

    Van water land maken, hoe doe je dat? Hoe krijg je zo'n groot meer als de Beemster helemaal leeg? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies

    Nederlanders zijn goed met water. We gebruiken water ook om ons te verdedigen. Dat doen we met de Hollandse Waterlinies: een systeem dwars door Nederland, dat ons al ooit beschermde door het land tijdelijk te laten overstromen. Tirsa bezoekt de forten, bunkers en kanonnen langs de waterlinie en ontdekt...

    x
  • Plaatje Waarom zijn de molens van Kinderdijk Werelderfgoed?
    schooltv.nl
    Waarom zijn de molens van Kinderdijk Werelderfgoed?

    De molens, sloten, dijken, sluizen en gemalen in Kinderdijk in de provincie Zuid-Holland zorgen ervoor dat het gebied droog blijft. In dit slimme systeem pompen de molens met hun schepraderen het water van laag naar hoger gelegen gebied. Via een sluis wordt het naar de rivier de Lek gepompt. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Kinderdijk
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Kinderdijk

    De molens in Kinderdijk staan er niet voor de sier. Ze zijn onderdeel van een watermanagementsysteem. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waarom zijn de Koloniën van Weldadigheid Werelderfgoed?
    schooltv.nl
    Waarom zijn de Koloniën van Weldadigheid Werelderfgoed?

    Drenthe was 200 jaar geleden nog nauwelijks ontgonnen gebied en in de grote steden in Nederland heerste grote werkloosheid. Johannes van den Bosch kwam met een plan dat deze twee problemen oploste: hij liet werklozen een boerderij beginnen in Drenthe. Dit noemde hij de Koloniën van Weldadigheid....

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Rietveld - Schröderhuis
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Rietveld - Schröderhuis

    Het Rietveld-Schröderhuis laat van binnen en buiten het werk zien van architect en vormgever Gerrit Rietveld. Dit unieke gebouw is gebaseerd op de idealen van De Stijl. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Romeinse Limes
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Romeinse Limes

    Nederland maakte zo’n tweeduizend jaar geleden deel uit van het machtige Romeinse Rijk, een enorm gebied dwars door Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De grens van het Rijk – de ‘Limes’ – werd bewaakt door forten, legerkampen en wachttorens. Serah volgt het spoor van de...

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Stelling van Amsterdam
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Stelling van Amsterdam

    De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange kring van forten, dijken, sluizen en gemalen rondom onze hoofdstad. Meer weten? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waarom is de Van Nellefabriek werelderfgoed?
    schooltv.nl
    Waarom is de Van Nellefabriek werelderfgoed?

    Vroeger was het werk in een fabriek vies en zwaar. De directeur van de Van Nellefabriek wilde het anders. Er kwam een fabriek die prettig was om te werken, schoon, met meer licht en ruimte. Er waren zelfs douches voor de werknemers. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Waddenzee
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Waddenzee

    Bovenin Nederland ligt een bijzonder stukje natuur, de Waddenzee. Bart vaart mee met een schip van de Waddenunit. Zij zijn een soort boswachters op zee en ze controleren of mensen de rustplaatsen van zeehonden en wadvogels niet verstoren. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waarom is het Woudagemaal werelderfgoed?
    schooltv.nl
    Waarom is het Woudagemaal werelderfgoed?

    Overal in Nederland waar het land lager ligt dan zeeniveau moeten we pompen om het land droog te houden. In dit stoomgemaal in Friesland uit 1920 worden de waterpompen in beweging gezet door de druk van stoom. Het is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Woudagemaal
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Woudagemaal

    Het Wouda-stoomgemaal is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Klokhuiswerelderfgoed: De Oosterscheldekering
    hetklokhuis.nl
    Klokhuiswerelderfgoed: De Oosterscheldekering

    Op de Klokhuis Werelderfgoeddag werd De Oosterscheldekering verkozen tot Het Klokhuis Werelderfgoed. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Ecomare
    ecomare.nl
    Ecomare

    In het natuurmuseum van Ecomare ontdek je alles over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel.

    x
  • Plaatje Wat is de Hollandse Waterlinie?
    schooltv.nl
    Wat is de Hollandse Waterlinie?

    De Hollandse Waterlinie is één van de meest unieke verdedigingssystemen ter wereld en is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed. Het werd aangelegd in de 17e en 18e eeuw. Door middel van sluizen werden grote stukken land onder water gezet om de vijand tegen te houden. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Waddenzeeschool
    waddenzeeschool.nl
    Waddenzeeschool

    Waddenzeeschool is een internetportaal voor leraren en leerlingen over de Waddenzee. In de Waddenbieb vind je veel weetjes en feiten over Werelderfgoed Waddenzee.

    x
  • x
  • Plaatje Dodenherdenking
    hetklokhuis.nl
    Dodenherdenking

    Op 4 mei wordt jaarlijks op de Dam de officiële Dodenherdenking gehouden. Maurice laat zien wat er gebeurt vóór die twee minuten stilte. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Forten rond Amsterdam
    docukit.nl
    Forten rond Amsterdam

    Door middel van de forten rond Amsterdam kon de vijand worden tegenhouden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 402. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Historisch Museum JoCas
    museumjocas.nl
    Historisch Museum JoCas

    Het online Historisch Museum JoCas staat boordevol weetjes en feiten over de geschiedenis van Nederland en de wereldgeschiedenis.

    x
  • Plaatje Nederland
    holland.com
    Nederland

    Op deze site lees je allerlei (toeristische) weetjes over bezienswaardigheden in Nederland.

    x
  • Plaatje Nieuw Hollandse Waterlinie
    hollandsewaterlinies.nl
    Nieuw Hollandse Waterlinie

    De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van 85 kilometer lang. De linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en is 3 tot 5 kilometer breed. Ze bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire...

    x
  • Plaatje Nieuwe Hollandse Waterlinie
    waterliniemuseum.nl
    Nieuwe Hollandse Waterlinie

    Op de website van het Waterliniemuseum lees je allerlei weetjes over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

    x
  • Plaatje Nieuwe Hollandse Waterlinie (WikiKids)
    wikikids.nl
    Nieuwe Hollandse Waterlinie (WikiKids)

    Informatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Polders
    docukit.nl
    Polders

    Nederland heeft de meeste polders van de wereld. De oudste is de Beemster in Noord-Holland. Polders werden en worden gemaakt ter bescherming tegen het water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 4. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Verdwijnt de Waddenzee door klimaatverandering?
    schooltv.nl
    Verdwijnt de Waddenzee door klimaatverandering?

    Schelpdieren, vogels, zeehonden: in het waddengebied leven een heleboel dieren die afhankelijk zijn van de zandplaten die droogvallen bij laag water. Maar als de klimaatverandering doorzet, kan de Waddenzee binnen een eeuw onder water komen te staan. Wat betekent dat voor de dieren die er leven? Bekijk...

    x
  • Plaatje De Wereld van het Wad
    wereldwad.nl
    De Wereld van het Wad

    Duik in de wereld van het wad en ontdek allerlei weetjes over riffen, geulen, platen, kwelders, strand en duinen.

    x
  • Plaatje Wonen en werken in een molen op Kinderdijk
    schooltv.nl
    Wonen en werken in een molen op Kinderdijk

    Op Kinderdijk staan 19 historische molens waar elk jaar veel toeristen op af komen. Martin woont in één van die molens en hij weet er dus veel van. Hoe is het om in een molen te wonen? Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Monumenten
    docukit.nl
    Monumenten

    Monumenten zijn er in verschillende vormen. Het kan een kunstwerk zijn, een gebouw of zelfs een machine. Meestal wordt een monument opgericht, om dingen die gebeurd zijn nooit te vergeten. Er zijn ook monumenten die ons herinneren aan helden. Maar een monument kan ook een gebouw zijn. Lees er over op...

    x