Je kunt een appel met schil en al opeten. Alleen het steeltje en het klokhuis gooi je dan meestal weg. Maar je kunt een appel ook schillen en in stukjes snijden. Wat gebeurt er als je een appel doormidden snijdt en de helft raspt? Ontdek het met dit proefje.
Je gebruikt spieren om je armen te bewegen. En je weet meestal heel goed wanneer je je armen beweegt, want je doet het bewust. Kunnen je armen ook uit zichzelf gaan bewegen? Ontdek het met dit proefje!
Als je blaast dan komt er lucht uit je longen. Die lucht heb je eerst ingeademd en bij het blazen adem je de lucht weer uit. Hoeveel lucht kun jij in een zak blazen? Probeer het met dit proefje.
Als je ademt, dan gaat er lucht in en uit je longen. Je kunt de lucht zachtjes uitademen of hard uitblazen. Hoe sterk is jouw adem? Kun je een stapel boeken omver blazen?
Met je ogen kun je naar iemand kijken. En vanuit je ooghoeken kun je dan de omgeving in de gaten houden. Je ziet de omgeving wel, maar je ziet het niet echt scherp. Kun je alles zien vanuit je ooghoeken? Doe dit proefje maar eens.
Planten hebben eten en drinken nodig om in leven te blijven, net als mensen. Daarom zet je bloemen in een vaas met water. Maar hoe komt dat water dan bij de bloemen? Ontdek het met dit proefje.
Uit een zaadje kan een plant groeien. Zo groeit uit een boon een bonenplant. Maar wat heeft een boon eigenlijk nodig, zodat er een plant uit kan groeien? Ontdek het met dit proefje!
Om brood te maken heb je meel, water en ook gist nodig. Die gist kun je in kleine zakjes in de supermarkt kopen. Maar waarom zit er eigenlijk gist in brood? Ontdek het met dit proefje!
Als je iets wil oprapen van de grond, dan kun je gewoon even voorover bukken. Of toch niet? Kun je voorover bukken als je tegen de muur staat? Ontdek het met dit proefje!
Water vind je bijna overal, bijvoorbeeld in de kraan of in de vijver. Sommige insecten kunnen over het water lopen. Ook als dit water niet bevroren is. Bijvoorbeeld een schaatsenrijder, die je veel op vijvers ziet. Hoe kan een schaatsenrijder over water lopen? Wat gebeurt er als het water vervuild is?
Iedereen heeft twee oren, dus als één oor het niet zo goed doet, heb je altijd nog een tweede. Je zou bijna kunnen denken, waarom heb ik er eigenlijk twee, één is toch genoeg? Met dit proefjes kunt je uitvinden waarom het toch belangrijk is dat je twee oren hebt.
Je huid gebruik je om te voelen. Meestal gebruik je de huid van je vingertoppen om te voelen, maar ook op andere plekken kan je huid dit goed. Kan de huid op deze plekken net zo goed voelen als je vingertoppen? En is iedereen even gevoelig?
Als je rent dan moet je je inspannen, het gaat niet vanzelf. Je benen bewegen in een hoog tempo en zo ga je snel van de ene naar de andere plek. Wat gebeurt er met je hartslag als je rent? Ontdek het met dit proefje!
In een spiegel kun je zien of je haar goed zit. Of hoe je nieuwe kleren staan. Maar als je voor de spiegel staat, hoeveel zijn er dan van jou? Doe dit proefje maar eens.
Met twee ogen zie je meer dan met één. En als je je oog gedeeltelijk bedekt, dan zie je nog minder. Wat kun je nog zien door een kiertje? Ontdek het met dit proefje!
Met je ogen kun je naar dingen kijken. Ook al heb je twee ogen, je ziet toch maar één beeld. Wat gebeurt er als je met je linkeroog iets anders ziet dan met je rechteroog? Ontdek het met dit proefje.
In het donker kun je weinig zien. Het licht van een zaklamp kan je dan uitstekend helpen. Maar wat zie je als je direct in het licht van een zaklamp kijkt? Ontdek het met dit proefje!
Als het buiten koud is en je gaat naar binnen, dan lijkt het daar vaak heel warm. Maar als je al lang binnen bent, dan vind je het helemaal niet warm of zelfs een beetje koud. Waarom is dat? Kan iets warm en koud tegelijk zijn? Ontdek het met dit proefje.
Museum Naturalis heeft meer dan 42 miljoen objecten. Op deze website laat het museum steeds weer de mooiste of meest bijzondere objecten online zien. Zodat jij ze thuis 'van dichtbij' kunt bekijken.
In het virtuele museum Naturalis nemen de onderzoekers Freek Vonk en Auke-Florian Hiemstra je mee en maken een stop bij verschillende hoogtepunten in het museum. Zo kun je, gewoon vanuit huis, het museum bezoeken.
Op de Natuurwijzer van museum Naturalis vind je veel weetjes over planten, fossielen, dieren en nog veel meer. Ook handig bij het maken van een spreekbeurt of werkstuk.
Meestal kijk je met twee ogen naar de dingen om je heen. Maar ook met één oog kun je goed zien. Kijk je met allebei je ogen evenveel of heb je een dominant oog? Probeer het met dit proefje, dan weet je het.
Website over de natuur. Over planten, dieren en de mens. Maar ook over milieu en duurzame ontwikkeling, water, weer en klimaat, voeding en gezondheid. Met elke maand een actueel 'natuur'thema.
Paprika's zijn er in verschillende kleuren en vormen. Maar ze zijn altijd hol vanbinnen. Er zit lucht in. Hoe komt die lucht er eigenlijk in? Ontdek het met dit proefje.
Kijk je wel eens goed naar je poep? Poepen doen we elke dag, en elke dag is je poep bruin. Maar heeft je poep wel elke dag dezelfde kleur? Doe dit proefje!
In je mond kun je dingen proeven met je tong, je kunt een heleboel smaken uit elkaar houden. Met deze proef ga je uit testen hoe goed je de dingen eigenlijk uit elkaar kunt houden.
Als het heel donker is dan zie niks. Als je ‘s avonds naar bed gaat, doe je het licht uit. In het begin zie je niks, maar na een tijdje ga je kun je weer een beetje zien. Hoe kan dat? Waarom kun je soms wel zien in het donker en soms niet? Ontdek het met dit proefje.
Als je loopt of fietst, dan beweeg je je benen. De beweging doe je bewust, al hoef je er bijna niet bij na te denken. Maar er zijn ook bewegingen die je onbewust doet. Dit zijn reflexen. Heb jij een goede kniereflex?
Brood wordt gebakken door een broodbakker. Je kunt meestal wel proeven of het vers is of niet. Wat gebeurt er als je brood te lang bewaart? Ontdek het met dit proefje.
Je kunt een tulp tekenen als een rode bloem op een groene steel. Als je ernaar kijkt, dan zie je de kleuren rood en groen. Of kun je ook kleuren zien die er niet zijn? Ontdek het met dit proefje!
Je kunt op televisie of op de computer naar een tekenfilm kijken. Een tekenfilm bestaat uit allemaal getekende plaatjes. Hoe kun je zelf een korte tekenfilm maken? Ontdek het met dit proefje!
Een vergeet-mij-nietje is een plant die je kunt tegenkomen in de tuin of in het wild. De plant heeft kleine bloemen. Welke kleur hebben die bloemen eigenlijk? Ontdek het met dit proefje!
Je kunt heel veel doen met je vingers. Eenvoudige dingen zoals iets aanwijzen of ingewikkelde dingen zoals pianospelen. Jouw vingers doen precies wat jij wilt. Of toch niet? Ontdek het met dit proefje!
Als je per ongeluk een beetje zeewater drinkt tijdens het zwemmen, is dat heel vies. Maar een beetje zout in je eten vinden veel mensen juist lekker. Dan smaakt zout helemaal niet zo zout. In het volgende proefje kun je zelf ontdekken wanneer iets zout proeft.
Met je ogen kun je iets dichtbij scherp zien. Ook in de verte kun je scherp zien. Maar kun je ook tegelijk dichtbij en ver weg scherp zien? Doe dit proefje om erachter te komen.
De celwand van plantaardige cellen is moeilijk kapot te krijgen. Hoe krijgt een koe het voor elkaar om plantaardig voedsel te verteren? De hulptroepen worden ingeroepen: bacteriën, schimmels en eencellige diertjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Cellen zijn de bouwstenen van al het leven op aarde. Wat zijn cellen? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.
Diederik is bij het Nederlands Forensisch Instituut. Daar onderzoeken ze DNA om misdrijven op te lossen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Hoe wordt de kleur van je haar en je ogen bepaald? Je DNA beschrijft hoe je lichaam gemaakt moet worden. In elk stukje staat een ander onderdeel beschreven, als een grote verzameling recepten. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Hoe word je bioloog? Heb je interesse om de natuur te onderzoeken en beschik je over talenten in exacte vakken, dan kun je een biologiestudie volgen aan een universiteit. Na afronding van die studie ben je professional in het bestuderen van planten, dieren of de mens. Meer informatie vind je hier.
Op de website Museumkids vind je leuke spellen die je thuis kunt spelen. Bekijk de landkaart en kies taal, natuur, kunst, wetenschap, techniek, biologie, geschiedenis of wereld. Bij elk onderwerp staan vier spellen. Doe je mee?
Werner de Gier studeerde biologie in Leiden en hielp garnalenexpert Dr. Charles Fransen met zijn onderzoek. Samen ontdekten ze twee nieuwe garnalen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.
Op de website ScienceSpace vind je weetjes over allerlei onderwerpen die te maken hebben met natuurkunde, scheikunde, biologie en techniek, weer en klimaat.