Zoeken: bode

Ik zoek informatie voor groep:
1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje De magie van de verboden toren
    De magie van de verboden toren

    Tip van Sophie
    "'Waar denk je aan?' vroeg Ann. 'Een = Negen' zei Zack. 'De negende = één.' 'Zack!' klonk een schreeuw van ver. 'Wie is dat?' vroeg Ann met grote ogen. Zack luisterde toen de kreet opnieuw klonk." (p. 128) Uit: De magie van de verboden toren / geschreven door Ben Guterson.

    x
  • Plaatje De verboden stad
    De verboden stad

    Tip van Thomas
    "Voor Moeder bood het bericht echter uiterst zorgwekkende informatie. Waterloo Bridge was de codenaam voor de Britse ambassade, wat betekende dat Monty, Kat en Rio daar heen moesten voor bescherming. " (p. 199) Uit: De verboden stad / geschreven door James Ponti.

    x
  • Plaatje Het magische zwemparadijs met de verboden glijbaan
    Het magische zwemparadijs met de verboden glijbaan

    Tip van Sophie
    "Achter hem spert een gigantische haai zijn bek open. Scherpe witte tanden staan op het punt hen in stukken te scheuren." (p. 98) Uit: Het magische zwemparadijs met de verboden glijbaan / geschreven door Ilona de Lange.

    x
  • Plaatje Bodemdieren
    hetklokhuis.nl
    Bodemdieren

    De regenworm, naaktslak, huisjesslak, spin, pissebed, miljoenenpoot, duizendpoot, kever, mier en de mol. Dit zijn de Tiny Ten bodemdieren die je gewoon in je achtertuin kunt vinden. Pascal gaat op safari met bodemecoloog Isabelle op zoek naar deze Tiny Ten. Waarom zijn deze bodemdiertjes zo belangrijk?...

    x
  • Plaatje Wat doet de bode in de Tweede Kamer?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat doet de bode in de Tweede Kamer?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat doen bodemdieren?
    ivn.nl
    Wat doen bodemdieren?

    Bodemdieren zijn erg belangrijk voor het gezond houden van de bodem. Lees er over op de website van IVN Natuur Educatie. Daar kun je ook een gratis digitale IVN Bodemdieren zoekkaart downloaden.

    x
  • Plaatje Soorten bodemdieren
    ivn.nl
    Soorten bodemdieren

    Op de website van IVN Natuur Educatie kom je alles te weten over bodemdieren. Daar kun je ook een gratis digitale IVN Bodemdieren zoekkaart downloaden.

    x
  • Plaatje Bodemdierendagen
    bodemdierendagen.nl
    Bodemdierendagen

    Bodemdierendagen! Van 20 september tot en met 7 oktober 2024 kan iedereen weer meehelpen: ontdek welke bodemdieren er in je eigen tuin, het park om de hoek of op je balkon, groendak en schoolplein leven. En geef het door. Meer weten? Neem een kijkje op deze website.

    x
  • Plaatje Weetjes over bodemdieren
    ivn.nl
    Weetjes over bodemdieren

    Bodemdieren zijn onmisbaar voor de natuur. Ze leven vooral onder onze voeten, maar wat doen ze daar eigenlijk? Lees het artikel op de website van IVN Natuur Educatie om erachter te komen wat deze diertjes zo speciaal maken!

    x
  • Plaatje Zoekkaart bodemdieren
    bodemdierendagen.nl
    Zoekkaart bodemdieren

    Pissebed, regenworm of een miljoenpoot? Download hier de de zoekkaart bodemdieren en ontdek welk dier(tje) het is.

    x
  • Plaatje Webpad bodemschatten
    webpad-bodemschatten.yurls.net
    Webpad bodemschatten

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over bodemschatten.

    x
  • Plaatje Gezonde bodem
    hetklokhuis.nl
    Gezonde bodem

    Hoe ziet een gezonde bodem eruit en hoe zorgen boeren ervoor dat daar eten uit groeit? Tirsa gaat op stap met boer Peter. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Waarom de Titanic nog steeds op de bodem ligt
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Waarom de Titanic nog steeds op de bodem ligt

    De Titanic ligt al meer dan 100 jaar op de bodem van de zee. Er gaat weer een groep wetenschappers naar het schip toe om foto's en video's te maken. De Titanic is misschien wel het bekendste schip uit de geschiedenis. Hoort het wrak dan niet in een museum?. In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van...

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Aarde
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Aarde

    Wat zit er in het binnenste van de aarde? En hoe onderzoek je dat? Graafmachines, boormachines en drumstokjes; niets is te gek om de bodem te onderzoeken. Bart komt steeds dieper, maar haalt hij het binnenste van de aarde? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Regenwormen
    schooltv.nl
    Regenwormen

    Wormen verbeteren de grond. Er zijn wormen die blaadjes en dode diertjes op de grond opeten. En er zijn wormen die tunnels graven en daardoor de bodem luchtiger maken en afval afbreken. Opgeruimd staat netjes! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Doodgravers, pissebedden en mollen: een tuin vol leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Doodgravers, pissebedden en mollen: een tuin vol leven

    Bij dieren in de tuin denk je misschien vooral aan vogels en spinnen. Maar gehurkt vind je nog veel meer soorten, zoals mollen en doodgravers. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Erosie
    schooltv.nl
    Erosie

    Door sneeuwlawines wordt veel grond in de Alpen niet meer beschermd waardoor regen de grond kan wegspoelen. Deze erosie veroorzaakt modderstromen die grote schade kunnen aanrichten aan de natuur en dorpen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Fossielen
    hetklokhuis.nl
    Fossielen

    Margreet gaat met fossielenjagers op zoek naar oeroude botten. Samen met een paleontoloog doet ze proefjes met een fossielengebit. Wat zegt dat over de leefwereld van toen? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Geologie van Nederland
    geologievannederland.nl
    Geologie van Nederland

    Uitgebreide website over de geologie van Nederland. Uitgelegd wordt hoe Nederland zich door de tijd heen heeft gevormd. Met veel informatie over fossielen, mineralen en zwerfstenen.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Klimaat
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Klimaat

    Onderzoeker Appy Sluijs doet veel van zijn onderzoek op de boot. Nienke vaart met hem mee. Aan de hand van organismen die hij in het water en in de zeebodem vindt kan hij het klimaat van miljoenen jaren geleden reconstrueren. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Ondergrondse beestjes
    schooltv.nl
    Ondergrondse beestjes

    In een bos vormt een dikke laag bladeren de strooisellaag. In die laag lijkt het wel een wildpark met allemaal kleine beestjes, die maken dat ze wegkomen als je een blad optilt. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Liggen er nog schatten op de zeebodem?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Liggen er nog schatten op de zeebodem?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat leeft er tussen zandkorrels?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat leeft er tussen zandkorrels?

    Wel eens naar het strand geweest? Al die bergen zand waar je op loopt... zitten daar dieren in eigenlijk? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaan aardbevingen in Groningen?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaan aardbevingen in Groningen?

    In Groningen zit gas in de bodem. Het wordt gewonnen omdat het gebruikt kan worden om op te koken of het huis te verwarmen. Het is ontstaan door rottende planten- en dierenresten. Door het eruit te halen, klinkt de bodem in. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ontstaan van kalksteen
    schooltv.nl
    Ontstaan van kalksteen

    Ongeveer 70 miljoen jaar geleden lag het grootste deel van wat nu Nederland is, op de bodem van een binnenzee, de Krijtzee. Alle schelpen uit die zee zijn op de bodem terechtgekomen en vormden een laag kalksteen. Deze kalksteen komt bijna overal in Nederland voor, maar alleen in Zuid-Limburg zit deze...

    x
  • Plaatje Aardgaswinning in Nederland
    schooltv.nl
    Aardgaswinning in Nederland

    Waar komt het gas in ons fornuis vandaan? In Nederland is veel aardgas te vinden; op land en in de zee. We hebben boorplatforms en boortorens nodig om het kostbare gas uit de bodem te halen. Geen gemakkelijke klus, maar goed voor de economie van Nederland. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aardolie
    docukit.nl
    Aardolie

    Wist je dat jouw sportschoenen zijn gemaakt van aardolie? Net als je pen en duizenden andere producten. Aardolie is een dikke zwarte vloeistof die gewoonlijk diep onder de bodem zit. Op sommige plaatsen komt deze vloeistof aan de oppervlakte. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Boren naar aardolie
    schooltv.nl
    Boren naar aardolie

    Zowel op land als in de zeebodem zit aardolie. Om aardolie uit de bodem van de zee te krijgen hebben we booreilanden nodig. Op land gebruiken we de jaknikkers. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met werkblad aardolie: vragen en opdrachten bij de clips over aardolie

    x
  • Plaatje De Jurk uit het Palmhoutwrak
    kaapskil.nl
    De Jurk uit het Palmhoutwrak

    Op Texel werd bij een scheepswrak een mooie schat gevonden op de bodem van de zee. Een garderobe en andere persoonlijke bezittingen. Lees op de site van museum Kaap Skil meer over deze bijzondere vondst.

    x
  • Plaatje Delfstoffen
    docukit.nl
    Delfstoffen

    De grond onder je voeten is opgebouwd uit allerlei lagen die uit zand, klei, kalk of harde rotsen bestaan. Al eeuwenlang halen mensen delfstoffen uit de bodem. Delfstoffen zijn bijvoorbeeld goud, zilver, ijzer, zand en aardolie. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Lesbrief Doggerland
    rmo.nl
    Lesbrief Doggerland

    Het verhaal van Doggerland begint in de periode van de ijstijden, toen de bodem van de Noordzee meestal droog stond. In een uitgestrekt en vruchtbaar land leefden mammoeten, wolharige neushoorns, reuzenherten, Neanderthalers en de eerste moderne mensen. Een lesbrief bij de tijdelijke tentoonstelling...

    x
  • Plaatje Een proefje over drijven en zinken
    schooltv.nl
    Een proefje over drijven en zinken

    Wat blijft drijven en welke voorwerpen zinken naar de bodem als je ze in het water gooit? Wijze Varen en Buurpoes doen een proefje om dat uit te zoeken. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Snapje? Drijven of zinken
    schooltv.nl
    Snapje? Drijven of zinken

    Hoe weet je wat in water blijft drijven en wat naar de bodem zinkt? Luister maar naar dit Snapje?, een liedje met uitleg waardoor jij het snapt!

    x
  • Plaatje Energie uit planten
    hetklokhuis.nl
    Energie uit planten

    Ook planten wekken energie op. Sommige bacteriën bij de wortels produceren elektronen. Maar hoe vang je die op? Sosha reist af naar Wageningen om te kijken hoe ze stroom uit de bodem halen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De fiets: van loopfiets tot e-bike
    docukit.nl
    De fiets: van loopfiets tot e-bike

    Nederland is een echt fietsland. De bodem is vlak en er zijn veel fietspaden. De fiets is een uitvinding uit de 19e eeuw (1800-1900). Sinds die eerste fiets werd gebouwd, is er veel veranderd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 269. Kijk in...

    x
  • Plaatje Grondsoorten
    schooltv.nl
    Grondsoorten

    Onze bodem bestaat uit verschillende soorten grond. Kleigrond is erg nat en zandgrond is weer lekker droog. En wat dacht je van tuingrond? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Grotten
    docukit.nl
    Grotten

    Grotten komen voor in gebieden waar veel kalksteen in de bodem zit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 097. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De inktvis
    schooltv.nl
    De inktvis

    De octopus behoort tot de inktvisachtigen. Een octopus is geen vis, maar een weekdier. Met zijn 8 armen en geheime wapen struint hij over de bodem van de zee. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Keukenzout
    schooltv.nl
    Keukenzout

    We gebruiken heel veel zout: in het eten, om chloor te maken en om bevroren wegen mee te bestrooien. Het steenzout uit de bodem gaat via pijpleidingen naar de fabriek. Daar wordt het gewassen, gekookt, gedroogd en in pakken gedaan. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kolen en gas
    schooltv.nl
    Kolen en gas

    Tijdens de industriële revolutie wordt steenkool een belangrijke brandstof in Nederland. In Limburg worden talloze mijnen geopend om steenkool te winnen uit de bodem. In 1959 komt daar nog een fossiele brandstof bij. Groningen blijkt boven op een enorme aardgasbel te zitten. Wanneer steenkool winnen...

    x
  • Plaatje Konikpaarden
    schooltv.nl
    Konikpaarden

    Op de bodem van de vroegere Zuiderzee ligt nu het grootste natuurpark van Nederland: Nationaal Park Nieuw Land. Pascal is met boswachter Mikal in de Oostvaardersplassen om op zoek te gaan naar de konikpaarden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kringloopgebouw
    hetklokhuis.nl
    Kringloopgebouw

    Nienke gaat op bezoek bij het gebouw van de Nederlands Instituut voor de Ecologie. Daar worden allerlei onderzoeken gedaan naar hoe we slim met de natuur kunnen samenwerken. Het gebouw heeft een groen dak tegen wateroverlast en de toiletten zijn een bron voor nieuwe grondstoffen. bodem levert... Bekijk...

    x
  • Plaatje Hoe leeft een kwal?
    schooltv.nl
    Hoe leeft een kwal?

    Kwallen zijn zo zacht als gelatinepudding. Ze eten plankton en kunnen niet zwemmen, maar laten zich meedrijven met de stroming in zee. Oorkwallen planten zich op een bijzondere manier voort: bevruchte eicellen dwarrelen neer op de bodem en groeien uit tot poliepjes, die vervolgens uitgroeien tot babykwalletjes....

    x
  • Plaatje Marmer
    hetklokhuis.nl
    Marmer

    Marmer is een van de duurste materialen ter wereld. Miljoenen jaren geleden is het ontstaan op de bodem van de oceaan. In Carrara, Italië, ziet Bart met eigen ogen hoe het uit de bergen wordt gehaald. In een atelier laten kunstenaars zien hoe ze het marmer bewerken met de technieken die Michelangelo...

    x
  • Plaatje Meren in Zwitserland liggen vol bommen en kogels
    jeugdjournaal.nl
    Meren in Zwitserland liggen vol bommen en kogels

    Je zou het niet denken, maar op de bodem van een aantal Zwitserse meren liggen veel oude bommen en kogels. De Zwitserse regering wil die er graag uit hebben. Daarom hebben ze een wedstrijd bedacht: mensen kunnen 50.000 euro winnen als ze een goede oplossing bedenken voor dit probleem. Lees het artikel...

    x
  • Plaatje Mijnbouw
    docukit.nl
    Mijnbouw

    Zesduizend jaar geleden haalden mensen in Zuid-Limburg vuursteen uit de grond. Ze maakten hier gereedschap van. Mensen ontdekten later dat er ook andere materialen in de bodem zitten die ze goed konden gebruiken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Nationale archeologiedagen
    archeologiedagen.nl
    Nationale archeologiedagen

    Tijdens de Nationale Archeologiedagen in het weekend van 14, 15 en 16 juni 2024 kan jij ontdekken wat er allemaal in de bodem zit en zat. Deuren die normaal gesloten waren gaan nu voor jou open en je mag ook je handen vuil maken. Kijk op de website voor alle activiteiten in het land.

    x
  • Plaatje Oesters
    schooltv.nl
    Oesters

    De oester leeft het liefst op de bodem van de zee. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Olierampen op zee
    docukit.nl
    Olierampen op zee

    Overal in de wereld wordt aardolie gebruikt. Maar niet overal zit aardolie in de bodem. Daarom wordt aardolie vervoerd, meestal over zee, met een olietanker. Een ongeluk met een olietanker zorgt voor een ramp. Olie blijft drijven op water en spoelt door de golven en de wind naar de kust. Dat geeft daar...

    x
  • Plaatje Onderwaterarcheoloog
    hetklokhuis.nl
    Onderwaterarcheoloog

    Op 8 januari 1740 vertrok het VOC-schip De Rooswijk met een volle lading voor haar tweede reis richting Indië. Maar een hevige storm maakte al snel een einde aan het zee-avontuur. Het schip verging met man en muis voor de kust van Engeland. Nu, bijna 300 jaar later, duikt een internationaal team...

    x
  • Plaatje Hoe werkt ontkalker?
    schooltv.nl
    Hoe werkt ontkalker?

    In water zit kalk. Dat kun je zien als je water hebt gekookt: de kalk blijft zitten op de bodem van je pan of waterkoker. Dat is helemaal niet erg, maar als kalk zich ophoopt, heb je ontkalker nodig. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Pizza en pasta
    docukit.nl
    Pizza en pasta

    Pizza's werden voor het eerst gebakken in de zeventiende eeuw. In de stad Napels bakten ze platte broden, en daar deden ze kaas, knoflook en basilicum op. Pizza was goedkoop eten. Ook de arme mensen konden het kopen. De bodem werd belegd met wat er maar in huis was. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Regenwormen
    hetklokhuis.nl
    Regenwormen

    Op een grasveld zo groot als een voetbalveld leven 4 miljoen regenwormen! Dolores praat met regenwormdeskundigen Jan Willem en Ingrid en krijgt alles te horen over deze intrigerende bodembewoners. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De regenworm
    schooltv.nl
    De regenworm

    Een echt bodemdiertje zonder skelet. Elk korreltje grond op de wereld gaat minimaal één keer door de darm van dit diertje. De regenworm. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zoek Het Uit! Scheepsarcheologie
    hetklokhuis.nl
    Zoek Het Uit! Scheepsarcheologie

    De bodem is een geschiedenisboek. Zeker voor archeologen. Onder de klei van de Flevopolder liggen nog honderden scheepswrakken verscholen. Hoe worden die gevonden? En waarom worden ze niet allemaal opgegraven? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Scheepswrakken
    docukit.nl
    Scheepswrakken

    Op de bodem van zeeën en oceanen liggen waarschijnlijk zo'n 3 miljoen scheepswrakken. De lading kan uit van alles en nog wat bestaan. Soms is een schip lang geleden vergaan. Dan kun je van de lading veel te weten komen over de manier waarop mensen toen leefden. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Geschiedenis uit scheepswrakken
    schooltv.nl
    Geschiedenis uit scheepswrakken

    Op de bodem van het IJsselmeer liggen veel scheepswrakken. Zo'n wrak vertelt heel veel over de geschiedenis van ons land. Je ziet hoe mensen leefden en wat ze deden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De schoffelmachine
    schooltv.nl
    De schoffelmachine

    Als je een gewas verbouwt, krijg je vaak te maken met onkruid. En dat wil je niet, want onkruid zorgt ervoor dat het gewas niet genoeg water en andere voedingsstoffen uit de bodem haalt. Daarom is er een handige machine: de schoffelmachine! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Schokland
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Schokland

    Aflevering in het kader van de Klokhuisserie over Werelderfgoed. Hoe komt het dat Schokland vroeger een eiland was en nu niet meer? Maurice gaat met een archeoloog op onderzoek uit en ontdekt dat er honderden scheepswrakken in de bodem zitten! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Sponzen zijn levende dieren - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Sponzen zijn levende dieren - Is het snugger of kletspraat?

    Sponzen ken je misschien uit het keukenkastje thuis. Maar wist je dat sponzen eigenlijk dieren zijn? Ze leven op de bodem van de oceaan. Sponzenvissers vissen de sponzen op en verkopen ze aan winkels. Maar je spons in de keukenkast is gewoon van kunststof. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Steenkoolmijnen
    schooltv.nl
    Steenkoolmijnen

    In West-Europa had je vroeger veel steenkoolmijnen. Mijnwerkers haalden steenkool uit de bodem. Het werd gebruikt voor bijvoorbeeld licht. Het was zwaar en gevaarlijk werk. Inmiddels zijn de steenkoolmijnen gesloten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boren naar steenzout
    schooltv.nl
    Boren naar steenzout

    Steenzout ziet er nog heel anders uit dan het zout in het zoutbusje of de zoutbergen in tropische landen. Het is keihard en moet dus ook met zware boormachines uit de bodem gehaald worden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Stenen
    docukit.nl
    Stenen

    Elke steen, groot of klein, was ooit een stukje rots van een berg. Door de wind en de regen breken stukken steen van de berg af. Als die stukken in de rivier vallen, neemt het water ze mee. Ze schuren over de bodem en botsen tegen elkaar. Daardoor worden de stukjes steeds kleiner en ronder, tot het kiezelstenen...

    x
  • Plaatje Waar komt schadelijke stikstof vandaan?
    schooltv.nl
    Waar komt schadelijke stikstof vandaan?

    Nederland heeft een stikstofprobleem. Maar waar komt al die stikstof dan vandaan? En waarom is het zo slecht voor de natuur? Sosha en Jonata hebben afgesproken met een onderzoeker die laat zien wat te veel stikstof met de bodem, de dieren en de planten doet. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op...

    x
  • Plaatje Podcast: Hoe is het om superoud te zijn?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Hoe is het om superoud te zijn?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over de vraag of het leuk is om oud te zijn. Annabelle en Bart zoeken dat uit. David van Bodegom is arts en vertelt wat er met je lichaam gebeurt als je ouder wordt....

    x
  • Plaatje Varven, een modderig stukje wetenschap
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Varven, een modderig stukje wetenschap

    Op de bodem van een meer ligt een schat aan informatie. Wim Hoek van de Universiteit Utrecht vertelt hoe modder ons iets kan leren over de ijstijd. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Warmtepomp
    hetklokhuis.nl
    Warmtepomp

    In de winter willen we dat het binnen lekker warm is. Maar hoe krijg je een huis warm? Een nieuwe manier om warmte te maken is met de warmtepomp. Een super ingewikkelde machine die warmte uit de grond haalt en het omzet in nog meer warmte. Manon gaat tot op de bodem uitzoeken hoe dit werkt. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Hoe sterk is water?
    proefjes.nl
    Hoe sterk is water?

    Een baksteen zakt naar de bodem van een zwembad, maar een kurk blijft op het water drijven. Sommige kleine dingen blijven soms op het water liggen en soms zinken ze. Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Wrakduiken in de Noordzee
    schooltv.nl
    Wrakduiken in de Noordzee

    Op de bodem van de Noordzee liggen wrakken van Britse schepen uit de Eerste Wereldoorlog. Meer dan 1400 mannen zijn er verdronken. Maar om de wrakken heen is een heleboel nieuw zeeleven ontstaan. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet een zandfabriek?
    schooltv.nl
    Wat doet een zandfabriek?

    Je denkt er misschien niet bij na, maar zand wordt voor heel veel dingen gebruikt. Om huizen mee te bouwen bijvoorbeeld. Sosha en Kiefer gaan langs bij een zandfabriek waar zand uit de bodem wordt gezogen om te worden verwerkt tot beton. Bekijk het filmpje De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet een zandzuiger?
    schooltv.nl
    Wat doet een zandzuiger?

    De Marker Wadden zijn eilanden die worden gemaakt van zand, klei en slib. Dat wordt met een grote zandzuiger van de bodem van het Markermeer gehaald. Daarna gaat het met buizen naar de plek waar de eilanden moeten komen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje The deep sea
    neal.fun
    The deep sea

    Op deze Engelstalige website scroll je steeds verder en dieper tot de bodem van de zee. Om de zoveel honderd meter vind je illustraties van de beesten die rond die diepte leven. Vissen, andere zeedieren, scheepswrakken, je komt ze allemaal tegen.

    x
  • Plaatje Zeewier
    schooltv.nl
    Zeewier

    Zeewier vind je op de bodem van de zee. Het zijn planten die de vissen die op de zeebodem leven beschermen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zwemmen in natuurwater
    hetklokhuis.nl
    Zwemmen in natuurwater

    In Nederland zijn er zo'n 700 plekken waar je officieel mag zwemmen in de natuur. Dat zijn plekken buiten de zwembaden met chloor. Om zoveel mogelijk mensen veilig te laten zwemmen, wordt het water in het zomerseizoen om de twee weken gecontroleerd op ziekteverwekkende bacteriën en blauwalg. Hoe...

    x