Zoeken: bomen

Ik zoek informatie voor groep:
1 2 3 4 5 6 7 8 iedereen
  • Plaatje Bomen in de herfst
    schooltv.nl
    Bomen in de herfst

    In de herfst hebben bomen de prachtigste kleuren. Mylene laat een paar bomen en hun vruchten zien. Bekijk het filmpje van de bomen-show op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje In actie voor bomen
    schooltv.nl
    In actie voor bomen

    Stella houdt van de natuur en in het bijzonder van bomen. Daarom is ze boos dat de gemeente de bomen bij haar in de buurt wil kappen. Samen met haar vriendinnetjes komt ze in actie. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bomen snoeien
    hetklokhuis.nl
    Bomen snoeien

    Wist je dat bomen ook weleens een knipbeurt krijgen? Dat noemen ze snoeien. Snoeien of het kappen van bomen lijkt soms zo makkelijk en stoer maar dat is het niet altijd. Je moet heel voorzichtig te werk gaan om een boom of plant op een zorgvuldige manier te snoeien. Waar moet je allemaal op letten? Pascal...

    x
  • Plaatje Bomenbieb
    bomenbieb.nl
    Bomenbieb

    Op deze website vind je uitgebreide informatie over boomsoorten, boomgasten in en rond bomen en bijzondere bomen in Nederland en daarbuiten.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Kunnen de 20 miljoen bomen van #TeamTrees ons klimaat redden?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Kunnen de 20 miljoen bomen van #TeamTrees ons klimaat redden?

    YouTuber MrBeast wil in totaal 20 miljoen bomen planten. Met de actie wil hij iets doen tegen klimaatverandering. Maar kunnen die miljoenen bomen daar echt bij helpen? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal, wordt het uitgelegd.

    x
  • Plaatje Bomen determineren
    bomen-determineren.com
    Bomen determineren

    Heb je een blad of de naalden van een boom, dan kan je op deze site bekijken van welke boom ze afkomstig zijn. Je kunt zoeken op blad en naald of via de bomenlijst.

    x
  • Plaatje Bomen in de herfst
    schooltv.nl
    Bomen in de herfst

    Waarom verliest een boom zijn blaadjes in het najaar? In de herfst bereiden bomen zich voor op de winter. Om ervoor te zorgen dat er geen water verdampt via de bladeren laat een boom zijn bladeren vallen in het najaar. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bomen tellen in het grootste regenwoud ter wereld
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bomen tellen in het grootste regenwoud ter wereld

    Het Amazonebos is het grootste regenwoud van de wereld. Hoeveel bomen staan er in die groene rimboe? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Waarom moeten bomen soms gekapt worden?
    schooltv.nl
    Waarom moeten bomen soms gekapt worden?

    Bomen zijn heel belangrijk voor mens en dier: ze slaan CO2 op, zorgen voor zuurstof, voedsel en nog veel meer. Toch moet er soms gekapt worden. Remy gaat met boswachter Martijn op safari in het bos, en ontdekt waarom het bos soms verjongd moet worden. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bomengids
    bomengids.nl
    Bomengids

    Wanneer je wilt weten welke boom je voor je hebt, kijk je in de bomengids. Kijk goed naar de foto's en ontdek om welke boom het gaat.

    x
  • Plaatje Kale bomen
    schooltv.nl
    Kale bomen

    In de herfst bereiden de bomen zich voor op de winter. Dan laten ze al hun bladeren vallen en worden ze kaal. Maar wáárom vallen die bladeren in de herfst van de boom? Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl. Met werkblad.

    x
  • Plaatje Worming up! Hoorspel onder de bomen
    kinderpodcasts.nl
    Worming up! Hoorspel onder de bomen

    In de podcast Worming-Up! hoor je het verhaal van twee bomen, Mama Aisa en Fleur Beuk. Mama Aisa is een stokoude boom die zwaar in de problemen komt door een brutale specht. Hoog in de boom gaat het er fel aan toe, maar ook ondergronds dreigt er gevaar. Ondertussen is de mierencolonne van kolonel Veira...

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Bomen
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Bomen

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Bomen
    docukit.nl
    Bomen

    Een boom zie je nooit helemaal. Een heel groot deel zit namelijk onder de grond. Dat zijn de wortels. Het wortel-stelsel is meestal net zo groot en breed als de takken erboven. Met de wortels staat een boom stevig vast in de aarde. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Bomen
    docukit.nl
    Bomen

    Lente, zomer, herfst of winter, in elk jaargetijde ziet een boom er weer anders uit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 21. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De leeftijd van bomen schatten
    schooltv.nl
    De leeftijd van bomen schatten

    Van een omgezaagde boom kun je de ringen tellen, maar hoe weet je nou van een levende boom hou oud hij is? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Bomen en Varens
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Bomen en Varens

    Naast verschillende groepen dieren zijn er ook verschillende groepen planten. Planten bestaan al net zo lang als de dino’s en ook hier zijn fossielen van gevonden. Welke plantengroepen bestaan er allemaal? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat betekenen de stippen op de bomen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat betekenen de stippen op de bomen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Bomenkampioen van de Amazone
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bomenkampioen van de Amazone

    Het Amazone regenwoud is het meest diverse bos ter wereld. Het regenwoud is zo uitgestrekt, dat nog steeds weinig bekend is over deze groene rimboe. Bijvoorbeeld, welke boom komt het meest voor in de Amazone? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer...

    x
  • Plaatje Herbebossing
    hetklokhuis.nl
    Herbebossing

    Bart is in Bolivia, bij het grootste tropische regenwoud ter wereld. Het gebied wordt bedreigd. Bomen worden gekapt voor het hout, of platgebrand, zodat boeren hun koeien op de grond kunnen laten grazen. Om ervoor te zorgen dat het regenwoud niet kleiner wordt, worden er nieuwe bomen gepland. Bekijk...

    x
  • Plaatje Minder bomen gekapt in Braziliaans Amazonewoud
    kidsweek.nl
    Minder bomen gekapt in Braziliaans Amazonewoud

    Een klein lichtpuntje voor het Amazonewoud in Brazilië. Daar zijn dit jaar veel minder bomen gekapt dan vorig jaar. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 7 augustus 2023.

    x
  • Plaatje Uitdrukking uitgelegd:
    kidsweek.nl
    Uitdrukking uitgelegd: 'Door de bomen het bos niet meer zien'

    In de Nederlandse taal kun je met uitdrukkingen ook vertellen wat er gebeurt in bepaalde situaties. Op de website van Kidsweek wordt uitgelegd wat de uitdrukking 'Door de bomen het bos niet meer zien' betekent. Dit is een bericht van 28 juni 2024.

    x
  • Plaatje Bomen vol dieren
    okki.nl
    Bomen vol dieren

    Op de site van Okki lees je weetjes over het tropisch regenwoud.

    x
  • Plaatje Herbebossing in Costa Rica
    schooltv.nl
    Herbebossing in Costa Rica

    Mensen kunnen niet zonder bomen. Toch worden er veel bomen gekapt. In het regenwoud van Costa Rica bijvoorbeeld. Gelukkig wordt er ook nieuw regenwoud aangeplant, zodat de natuur niet verloren gaat. Matthijs helpt een handje mee en ontdekt waarom bomen zo belangrijk voor ons zijn. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Zie de maan schijnt door de bomen (Liedje)
    schooltv.nl
    Zie de maan schijnt door de bomen (Liedje)

    Op het avondje van Sinterklaas krijgen brave kinderen lekkers. Zing maar mee met de pieten! Bekijk het filmpje van Het Sinterklaasjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is de grootste boom ter wereld?
    schooltv.nl
    Wat is de grootste boom ter wereld?

    De grootste boom ter wereld staat in Californië, in de Verenigde Staten. Daar staan vele sequoia bomen, die heel erg oud en groot kunnen worden. De meeste bomen zijn al zo’n 2000 jaar oud. Maar welke boom is de grootste boom ter wereld? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boomknoppen
    schooltv.nl
    Boomknoppen

    Wanneer komen er weer blaadjes aan de bomen? De bomen lijken kaal, maar in de knoppen liggen de blaadjes al klaar. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt een boom verplaatst?
    schooltv.nl
    Hoe wordt een boom verplaatst?

    Bomen zijn erg belangrijk in de natuur. Ze zorgen bijvoorbeeld voor zuurstof. Het is dus niet slim om bomen om te zagen, maar wat gebeurt er dan als er een in de weg staat? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Papier
    schooltv.nl
    Papier

    Papier maken ze van bomen. Dat wist je misschien. Maar weet jij ook hoeveel papier ze uit 1 boom halen? En welke bomen ze precies gebruiken? Deze clip van Schooltv.nl laat je helemaal zien hoe papier gemaakt wordt.

    x
  • Plaatje Boom
    hetklokhuis.nl
    Boom

    Nienke duikt met bioloog Edwin het bos in. Bomen zijn unieke natuurverschijnselen. Sommige soorten worden wel 2000 jaar oud en worden meer dan 100 meter hoog. Hoe werkt een boom? Nienke krijgt alles te weten over hoe een boom eet en drinkt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Boomfeestdag
    boomfeestdag.nl
    Boomfeestdag

    Op 20 november 2024 is de aftrap van Boomfeestdag plantseizoen met het thema: ‘Van Boom tot bos’. Het plantseizoen loopt van de derde woensdag in november tot en met de derde woensdag in maart. In het hele land worden door kinderen bomen geplant langs straten en pleinen, in parken en bossen....

    x
  • Plaatje Herfstblaadjes
    schooltv.nl
    Herfstblaadjes

    In de herfst vallen de blaadjes van de bomen. Maar waarom eigenlijk? Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mini-pad herfstbomen
    mini-pad-herfstbomen.yurls.net
    Mini-pad herfstbomen

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over bomen in de herfst.

    x
  • Plaatje Hout
    houtinfo.nl
    Hout

    Deze site geeft informatie over hout. Aan de orde komen: bomen, bossen, bosbeheer, houtsoorten, houtproducten en toepassingen.

    x
  • Plaatje Iepenziekte
    hetklokhuis.nl
    Iepenziekte

    De iep is een oersterke boom die al eeuwenlang favoriet is in Nederland. Het is één van de weinige bomen die goed tegen zoute zeewind kan. Maar de iepenziekte is een groot probleem. Hoe weten ze of er in de omgeving ergens zieke iepen staan? En waarom moet een zieke iep zo snel mogelijk...

    x
  • Plaatje Mangrove
    hetklokhuis.nl
    Mangrove

    Mangrovebossen bestaan uit bomen die wel 15 meter hoog kunnen worden. Deze bossen doen het goed in hitte en zout water, en zijn daarom maar in een paar gebieden te vinden. In het grootste overdekte mangrovebos ter wereld ontdekte Janouk alles over deze bijzondere boomsoort. Bekijk deze aflevering van...

    x
  • Plaatje Planten doden eigen cellen om te overleven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Planten doden eigen cellen om te overleven

    Ongezonde en overbodige bladeren, bloemen en andere delen van de plant laten bomen en planten gecontroleerd sterven. Dit heet apoptose. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat zijn pollen?
    schooltv.nl
    Wat zijn pollen?

    In het voorjaar krijgen sommige mensen last van prikkende ogen, een loopneus en rode ogen: hooikoorts. Ze zijn allergisch voor de pollen die bomen en planten verspreiden. Waarom heeft niet iedereen last van die pollen? Kiefer en Yannick zoeken het uit. Bekijk het clipje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De tropische klimop
    schooltv.nl
    De tropische klimop

    De klimop heet zo omdat ie langs andere bomen omhoog klimt. Zo groeit een klimop in het tropisch regenwoud. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom krijgen bladeren in de herfst een andere kleur?
    zozitdat.nl
    Waarom krijgen bladeren in de herfst een andere kleur?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe kun je zien dat een boom ziek is?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe kun je zien dat een boom ziek is?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom verliest een boom zijn bladeren?
    zozitdat.nl
    Waarom verliest een boom zijn bladeren?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Hoe ontwikkelt een boom zich?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe ontwikkelt een boom zich?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Bosbouw
    hetklokhuis.nl
    Bosbouw

    Wat is er bij jou thuis allemaal van hout? De tafel, misschien wel je bed, een potlood, een pollepel, een broodplank, een kast? Een deel van het hout dat we dagelijks gebruiken komt uit Nederlandse bossen. Wat zijn dat precies voor bossen, en hoe zaag je van boomstammen uiteindelijk mooie rechte planken?...

    x
  • Plaatje Bosbouw in Zweden
    schooltv.nl
    Bosbouw in Zweden

    In Zweden worden bossen speciaal aangelegd voor de houtkap. Hier komt veel hout vandaan dat we gebruiken om meubelen van te maken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Den en spar
    schooltv.nl
    Den en spar

    Een den en een spar zijn allebei naaldbomen, maar toch zijn er verschillen. In dit filmpje van Schooltv.nl kun je dat zien.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een ecosysteem?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een ecosysteem?

    Een ecosysteem is niet meer dan een geheel van planten en dieren die van elkaar afhankelijk zijn om te overleven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De eik door de seizoenen heen
    schooltv.nl
    De eik door de seizoenen heen

    Hoe verandert de eik in de verschillende seizoenen? Ieder seizoen ziet de eik er weer anders uit, dan weer met blaadjes, dan weer zonder. In dit filmpje van Schooltv.nl zie je de verschillende vormen.

    x
  • Plaatje De functie van bossen
    schooltv.nl
    De functie van bossen

    Alle bossen in Europa waren vroeger productiebossen. Het hout werd gebruikt voor het bouwen van een huis en takken als brandstof om te koken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Honderdduizend blaadjes
    schooltv.nl
    Honderdduizend blaadjes

    Een liedje uit Koekeloere over een heleboel vallende blaadjes in de herfst. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl en zing lekker mee.

    x
  • Plaatje Wat is de hoogste boom ter wereld?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is de hoogste boom ter wereld?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hortus Kids
    dehortuskids.nl
    Hortus Kids

    Op deze website vind je informatie over de Hortus Botanicus in Amsterdam. Volg de plattegrond en je leest alles over de 'Plantentoppers', vijftien echte recordhouders. Zoals bijvoorbeeld de dikste, de kleinste, de hoogste en de lekkerste boom.

    x
  • Plaatje Jaarringen
    schooltv.nl
    Jaarringen

    Aan de stam van een boom kun je zien hoe oud die boom is. Een boom heeft namelijk jaarringen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De oude kersenboom
    schooltv.nl
    De oude kersenboom

    Bij Lena in de tuin staat een kersenboom. Het is een hele oude boom en je kan er goed in klimmen. Daarom heeft ze de boom een cadeautje gegeven. Bekijk de animatie van 1 Minuutje Natuur op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom halen we met Kerst een boom in huis?
    schooltv.nl
    Waarom halen we met Kerst een boom in huis?

    Onze voorouders, de Germanen, haalden lang geleden al groene takken in huis. Tegenwoordig heeft bijna iedereen met kerst een groene spar in de huiskamer staan. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Naaldbomen
    schooltv.nl
    Naaldbomen

    Er zijn wel 600 verschillende soorten naaldbomen. En ze zijn de hele winter groen! Wat is het verschil tussen de den, de spar en de lariks? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Europese bossen worden kleiner door schorskever
    kidsweek.nl
    Europese bossen worden kleiner door schorskever

    Veel Europese bossen worden steeds kleiner. Dat blijkt uit nieuw, internationaal onderzoek. Dat komt niet alleen door bosbranden en stormen. Maar ook door een piepklein dier: de schorskever. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 13 december 2022.

    x
  • Plaatje De stam van een boom
    schooltv.nl
    De stam van een boom

    Als je de stam van een boom goed bekijkt kun je veel over een boom te weten komen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vossenstreken
    vossenstrekenapp.com
    Vossenstreken

    Wandelen saai? Echt niet! Trek je stoutste schoenen aan en duik samen met Buitenbaas Robin de Brabantse natuur in. De natuur zit vol geheimen en wonderbaarlijke weetjes. Ontdek ze met de app Vossenstreken.

    x
  • Plaatje Herbebossing
    schooltv.nl
    Herbebossing

    Vroeger was er veel bos op aarde, maar mensen hebben veel bomen gekapt. Nu worden de bomen weer terug gepland. Dat noem je herbebossing. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Pollennieuws
    pollennieuws.nl
    Pollennieuws

    Het is heerlijk als het weer lente wordt, maar dat betekent ook dat de bomen en de planten en grassen weer gaan bloeien. Voor mensen met hooikoorts is dat geen feest. Heb jij ook last van hooikoorts, kijk op deze website, daar lees je welke bomen er bloeien en waar de meeste pollen in de lucht hangen,...

    x
  • Plaatje Wasachtige apenkikker
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wasachtige apenkikker

    Deze gladde kikker leeft als een aapje in de bomen, maar pas op: hij is giftig! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe worden appels geteeld?
    schooltv.nl
    Hoe worden appels geteeld?

    Eet jij veel appels? Grote kans dat je je tanden in een Elstar zet. Dat is namelijk de meest geteelde appel in Nederland. Ze groeien in boomgaarden waar de bomen zo worden gekweekt dat er veel naast elkaar kunnen staan. In september zijn de appels rijp en kunnen ze geplukt worden. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Beverplagen in Limburg
    schooltv.nl
    Beverplagen in Limburg

    Een hele tijd was de bever uitgestorven in Nederland. Maar nu zijn er zelfs zoveel dat er op sommige plekken een heuse beverplaag is. De bevers knagen bomen om en graven gaten en gangen in de grond. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Overlast van de bever
    schooltv.nl
    Overlast van de bever

    Het is leuk dat de bever het zo goed doet in Nederland. Maar bevers richten ook veel schade aan. Ze knagen niet alleen bomen om, maar graven ook tunnels waardoor wegen kunnen verzakken. Wat kunnen we doen tegen de brutale bever? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bijen en hommels
    docukit.nl
    Bijen en hommels

    Bijen en hommels zijn hard nodig in de natuur. Zonder hen groeien er niet veel planten of bomen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 039. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wat is biodiversiteit?
    schooltv.nl
    Wat is biodiversiteit?

    Alles op aarde hangt met elkaar samen: wij kunnen niet zonder bijen en vogels kunnen niet zonder bomen. Als er iets wegvalt, stort de boel in. Biodiversiteit is dus superbelangrijk! Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom veranderen bladeren in de herfst van kleur?
    schooltv.nl
    Waarom veranderen bladeren in de herfst van kleur?

    De meeste bomen die in de zomer groen zijn, worden in de herfst kaal. Maar eerst krijgen hun blaadjes de mooiste kleuren, zoals geel, oranje en rood. Het bladgroen verdwijnt uit de bladeren zodat de boom de koude winter overleeft. En in het voorjaar komen er weer nieuwe blaadjes. Bekijk het filmpje op...

    x
  • Plaatje Voortplanting van de buidelboomkikker
    schooltv.nl
    Voortplanting van de buidelboomkikker

    Buidelboomkikkers leven van insecten die ze tussen de takken van bomen vangen. Het zijn amfibieën, maar ze komen alleen in het water om de larven los te laten. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zelf compost maken
    schooltv.nl
    Zelf compost maken

    Compost is erg goed voor bomen en planten. Ze gaan er goed van groeien! Je kunt in deze clip van Schooltv.nl zien hoe je in je eigen tuin zelf compost kunt maken.

    x
  • Plaatje Dieren in het hooggebergte
    docukit.nl
    Dieren in het hooggebergte

    In een hooggebergte is het erg koud en winderig. Er is niet veel te eten en er is weinig zuurstof. Veel bergtoppen zijn zo hoog dat er geen bomen meer groeien. Door deze omstandigheden kunnen er moeilijk dieren leven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Dieren op de savanne
    docukit.nl
    Dieren op de savanne

    Nergens komen zoveel verschillende wilde dieren voor als op de savanne. Op deze uitgestrekte vlakte met grassen, struiken en bomen eet iedere diersoort iets anders. Daardoor zijn de dieren geen concurrenten van elkaar en is er voor iedereen genoeg voedsel. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Dwarsliggen
    schooltv.nl
    Dwarsliggen

    Het is lastig om iets te doen wat je niet gewend bent. En vaak doen we iets omdat we denken dat het zo hoort. Op een kleurplaat maak je de lucht waarschijnlijk blauw en de bomen groen. Maar als je dat allemaal loslaat kunnen er hele mooie en onverwachte dingen ontstaan! Bekijk het filmpje van Idee Puree...

    x
  • Plaatje De eekhoorn
    docukit.nl
    De eekhoorn

    In Nederland komt de rode eekhoorn voor. Dat is een knaagdier, een dier met scherpe tanden. De rode eekhoorn leeft hoog in de bomen van een bos of in parken en tuinen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 291. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hoe drinkt een giraffe?
    schooltv.nl
    Hoe drinkt een giraffe?

    Giraffen zijn heel groot. En ze hebben een hele lange nek. Zo kunnen ze goed bij de hoge blaadjes aan de bomen. Maar het is lastig om water op de grond te drinken. Hoe zou het zijn om zo'n lange nek en zulke lange benen te hebben? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom worden herten soms afgeschoten?
    schooltv.nl
    Waarom worden herten soms afgeschoten?

    Herten zijn prachtige dieren. Maar wanneer er te veel herten zijn, hebben andere diersoorten daar last van. Matthijs en Sosha lopen mee met boswachter Bart. In zijn bos staan veel bomen die door herten zijn beschadigd. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hooikoorts
    hetklokhuis.nl
    Hooikoorts

    Bij hooikoorts ben je allergisch voor pollen of stuifmeelkorrels die van planten en bomen komen. Je hebt last van tranende ogen, veel niezen, een snotneus en jeuk. Heel vervelend! Pascal doet een allergietest bij arts Marike. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe is het om hooikoorts te hebben?
    schooltv.nl
    Hoe is het om hooikoorts te hebben?

    Hooikoorts is een allergie voor pollen, oftewel stuifmeel, van bomen en grassen. Mohammed heeft hier ontzettend veel last van. Hij krijgt hierdoor eczeem, hoofdpijn en hij is snel moe. Ook heeft hij er al eens een longontsteking door gekregen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoor de wind waait (Liedje met gebarentaal)
    schooltv.nl
    Hoor de wind waait (Liedje met gebarentaal)

    Brrr, wat een weertje! Zing mee met Hoor de wind waait door de bomen door de Grote Pietenhuisband, met gebarentaal. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoor de wind waait (Liedje)
    schooltv.nl
    Hoor de wind waait (Liedje)

    De Grote Pietenhuisband zingt het sinterklaasliedje Hoor de wind waait door de bomen Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kevers
    hetklokhuis.nl
    Kevers

    Bart gaat het veld in met keverkenner Oscar. Ze vangen kevers in het veld, uit de bomen en in het water en komen zo allerlei keversoorten tegen! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kleurenblind
    docukit.nl
    Kleurenblind

    Een jongen loopt nietsvermoedend op een rood fietspad. Een fietser kan hem nog maar net ontwijken. 'Kijk uit, sufferd', zegt de fietser. 'Dit is een fietspad, geen voetpad!' De juf kijkt naar een prachtige tekening met rood gras en paarse bomen... Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Kun je hoogte meten met wind?
    schooltv.nl
    Kun je hoogte meten met wind?

    Hoe hoger je komt, hoe harder de wind waait. Laag op de grond wordt de wind namelijk tegengehouden door allerlei obstakels, zoals bijvoorbeeld bomen, huizen en zelfs het gras. Maar kun je met die windsnelheid ook meten hoe hoog een toren is? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe weet je dat het lente wordt?
    schooltv.nl
    Hoe weet je dat het lente wordt?

    In de lente komt er bloesem aan de bomen en bouwen vogels een nest. Waaraan kun je nog meer zien dat het lente wordt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oscar de Luiaard
    schooltv.nl
    Oscar de Luiaard

    Oscar is een luiaard. Hij leeft voornamelijk in bomen. In de dierentuin zien we hoe Oskar door de dierenarts wordt onderzocht. Die kijkt of Oskar nog wel gezond is. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Maleise beren zijn dol op honing
    schooltv.nl
    Maleise beren zijn dol op honing

    De Maleise beren, die ook wel honingberen worden genoemd, hebben een sterk reukvermogen en ze ruiken van een afstand al waar ze hun maaltijd moeten zoeken. In de dierentuin eten ze dan ook graag honing, vandaar de bijnaam honingberen. Met hun lange tong likken ze de honing van de bomen op. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Appeltjes des doods: de manzanillaboom
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Appeltjes des doods: de manzanillaboom

    Een lekker appeltje van deze boom eten? Niet doen! Het is een van de giftigste bomen die bestaat. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De orang-oetan
    rangers.wwf.nl
    De orang-oetan

    Orang-oetans zijn mensapen en leven het liefst hoog in de bomen van de jungle. Maar van dat oerwoud blijft steeds minder over. Op de site WNF-Rangers vind je allerlei weetjes over de orang-oetan.

    x
  • Plaatje De orang-oetan: een roodharige bosbewoner
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De orang-oetan: een roodharige bosbewoner

    Soepel slingert de orang-oetan door de bomen. Deze mensaap is perfect aangepast aan het leven hoog boven de grond. Hoe doet ‘ie dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Paddenstoelen: eten zonder mond en samenwerken met planten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Paddenstoelen: eten zonder mond en samenwerken met planten

    Tussen de bomen, onder het bladerdek en in donkere hoekjes groeien mysterieuze wezens: paddenstoelen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Pollenkalender
    hooikoorts.com
    Pollenkalender

    Bij hooikoorts heb je last van pollen van bloeiende bomen, grassen en planten. De meeste last heb je in de periode februari t/m september. Deze pollenkalender geeft precies aan wanneer een gras, boom of onkruid bloeit.

    x
  • Plaatje De etages van het regenwoud
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De etages van het regenwoud

    Tropische regenwouden, zoals de Amazone, zijn uitgestrekte bossen. Hoog in de bomen leven andere dieren dan in de lage struiken en op de grond. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Wat maakt een reptiel een reptiel?
    schooltv.nl
    Wat maakt een reptiel een reptiel?

    Er zijn heel veel verschillende soorten reptielen, maar één ding hebben ze gemeen: ze hebben allemaal schubben. Ook hebben ze allerlei trucjes ontwikkeld om goed te kunnen overleven. Een kameleon kan bijvoorbeeld extra goed in bomen en struiken klimmen dankzij zijn aangepaste handjes en...

    x
  • Plaatje De specht
    schooltv.nl
    De specht

    Spechten zijn vogels die vooral leven in bomen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Stuifzand
    schooltv.nl
    Stuifzand

    Een typisch kenmerk van het stuwwallengebied is het stuifzand. Grote vlaktes met fijn los zand. Bijna net als duinen. Ze zijn ontstaan doordat mensen lang geleden de bomen in dit gebied hebben gekapt. Dan wordt het zand niet meer vastgehouden en wordt het met de wind meegenomen. Bekijk het filmpje op...

    x
  • Plaatje Tuinbouw
    docukit.nl
    Tuinbouw

    Het hele jaar door kun je groenten en fruit kopen. Tuinbouw is het verbouwen van groente, fruit, bloemen, bloembollen, paddenstoelen en zelfs bomen. In Nederland wordt veel groente en fruit verbouwd door tuinders. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Uilen
    schooltv.nl
    Uilen

    Overdag slapen uilen in hun schuilplaatsen: oude gebouwen, kerktorens, ruïnes, holle bomen. Maar 's nachts komen ze tot leven en jagen op hun voedsel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vliegen
    schooltv.nl
    Vliegen

    Zou het niet gaaf zijn als je kon vliegen? Met speciale pakken kun je net als een vogel over de bergen en de bomen vliegen. De Buitenband heeft er een tof liedje met videoclip over gemaakt! Luister het liedje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Voedselbos
    hetklokhuis.nl
    Voedselbos

    Bart gaat naar een voedselbos. Zo'n bos is een klein stukje natuur met allemaal soorten bomen en planten waar eten aan groeit. Het voedselbos heeft geen kunstmest, gif of extra water nodig. In totaal staan er zo'n 350 verschillende soorten, zoals de pindakaasboom en de uiensoepboom. Boer Wouter laat...

    x
  • Plaatje De voetafdruk van Nederland
    hetklokhuis.nl
    De voetafdruk van Nederland

    Om te leven heeft iedereen een stukje van de aarde nodig: landbouwgrond voor je groente, katoen voor je kleding, bomen voor hout. Het stuk land dat één persoon nodig heeft om een jaar te leven, noem je je ecologische voetafdruk. De voetafdruk van een Nederlander is behoorlijk groot, bijna...

    x
  • Plaatje Vogelnesten
    schooltv.nl
    Vogelnesten

    Als de bomen kaal zijn kun je ze goed zien. Welke vogel bouwt waar? Nesten in de boom, nesten op de grond en nesten op het water! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De wasachtige apenkikker
    schooltv.nl
    De wasachtige apenkikker

    Deze kikker heeft zijn naam te danken aan de manier waarop hij zich voortbeweegt. Hij springt niet, maar klautert in de bomen als een aap. Raak hem vooral niet aan, want hij is erg giftig. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Wind
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Wind

    Het kan soms heel hard waaien. Zo hard dat de bomen omwaaien en dakpannen van de daken geblazen worden. Wat is wind eigenlijk, hoe ontstaat wind precies en hoe krachtig kan de wind zijn? Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Poep van een wisent
    schooltv.nl
    Poep van een wisent

    Elbert gaat op zoek naar de wisent. De wisent lijkt op de bizon, maar is slanker. Dat is omdat hij zich niet alleen in het open veld leeft, maar ook in het bos. Om langs bomen te bewegen, moet hij wel wat slanker zijn. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x