Zoeken: clipphanger

Ik zoek informatie voor groep:
5 6 7 8 iedereen
 • Plaatje Wat vieren we op 5 mei?
  schooltv.nl
  Wat vieren we op 5 mei?

  Op 5 mei is het feest: dan vieren we onze vrijheid. Dat hebben we te danken aan de geallieerden, die ons land in 1945 bevrijden van nazi-Duitsland. Bekijk de Clipphanger het filmpje op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom is de aarde rond?
  schooltv.nl
  Waarom is de aarde rond?

  De aarde is, net als alle andere planeten in ons zonnestelsel, rond. Dat is een logisch gevolg van de zwaartekracht: die houdt de boel lekker bij elkaar. Maar volmaakt rond is de aarde niet. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is acne?
  schooltv.nl
  Wat is acne?

  Bijna iedereen krijgt in zijn puberteit last van puistjes. Dat komt door je hormonen, die je talgklieren flink in de war sturen. Niet prettig, maar wel tijdelijk. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is AI?
  schooltv.nl
  Wat is AI?

  Steeds meer systemen maken gebruik van Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. Door een computer data te voeren, wordt hij steeds slimmer. Inmiddels kan AI prima teksten schrijven, foto’s bewerken en zelfs kunstwerken maken. Bekijk deze clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Kunnen apen lachen?
  schooltv.nl
  Kunnen apen lachen?

  Wij mensen lachen graag om een goede mop of Youtube-filmpje. Apen niet, maar als ze gekieteld worden of aan het stoeien zijn, schateren ze wat af. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe werkt een beugel?
  schooltv.nl
  Hoe werkt een beugel?

  Bijna de helft van de jongeren in Nederland draagt een tijdje een beugel. Door een beugel kunnen scheve tanden en kiezen gecorrigeerd worden en krijg je een rechter en gezonder gebit. De orthodontist kan je daarbij helpen. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat zijn blaren?
  schooltv.nl
  Wat zijn blaren?

  Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse krijgen veel wandelaars ermee te maken: blaren. Een blaar is een holte tussen verschillende huidlagen, gevuld met bloedplasma. En dat doet pijn! Even met de beentjes omhoog dus, en als het echt niet anders kan: doorprikken maar! Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is blauwalg?
  schooltv.nl
  Wat is blauwalg?

  Als er bij je favoriete zwemvijver wordt gewaarschuwd voor blauwalg, kun je er beter niet gaan zwemmen. Deze bacteriën zorgen voor een vies laagje smurrie op het water. Als je ermee in contact komt kun je last krijgen van huidirritatie, hoofdpijn en darmklachten. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe ontstaat bliksem?
  schooltv.nl
  Hoe ontstaat bliksem?

  De felle bliksemschichten die je in de lucht ziet als het stormt vormen niet alleen mooi schouwspel, maar zijn ook een sterk staaltje natuurkunde. Dat begint bij een negatief geleden wolk en een positief geladen aarde. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Kan ik van iedereen bloed ontvangen?
  schooltv.nl
  Kan ik van iedereen bloed ontvangen?

  Een bloedgroep is meer dan alleen een etiket. Want als je bloed van verschillende bloedgroepen mixt, kan er een dodelijke cocktail ontstaan. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom blozen we?
  schooltv.nl
  Waarom blozen we?

  De één heeft er meer last van dan de ander, maar blozen wordt bij iedereen geregeld vanuit het autonome zenuwstelsel. Dat is fijn om te weten, alleen wordt je hoofd er tijdens een belangrijke presentatie niet minder rood van. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wie was David Bowie
  schooltv.nl
  Wie was David Bowie

  David Bowie is een artiest die niet in een hokje te plaatsen is. Hij maakt muziek in allerlei stijlen en meet zichzelf regelmatig een heel nieuw imago aan. Hij wordt gezien als een van de meest invloedrijke muzikanten van de twintigste eeuw. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is buitenspel?
  schooltv.nl
  Wat is buitenspel?

  De buitenspelregel is de beruchtste regel op het voetbalveld. En daarbuiten trouwens ook. Snap jij het stiekem ook nog steeds niet? Na het zien van deze clip vergeet je het nooit meer! Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom horen chocoladeletters bij Sinterklaas?
  schooltv.nl
  Waarom horen chocoladeletters bij Sinterklaas?

  Sinterklaas en chocoladeletters zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe is dat zo gekomen? Bekijk de clipphanger over de oorsprong van de chocoladeletter in dichtvorm op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wie was Cleopatra?
  schooltv.nl
  Wie was Cleopatra?

  Cleopatra is een van de machtigste vrouwen uit de geschiedenis. Op haar 18e wordt ze al farao van Egypte. Ze trouwt met de Romeinse leider Caesar, maar krijgt het later aan de stok met het Romeinse Rijk. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wie was Roald Dahl?
  schooltv.nl
  Wie was Roald Dahl?

  In zijn boeken schept schrijver Roald Dahl werelden vol reuzen, heksen en andere griezels. Dahl overlijdt in 1990, maar zijn boeken zijn nog steeds erg populair onder kinderen. Ook zijn veel van zijn boeken verfilmd, zoals Sjakie en de Chocoladefabriek. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe is dierendag ontstaan?
  schooltv.nl
  Hoe is dierendag ontstaan?

  Geef jij je hond of kat op dierendag ook altijd een extra koekje of een nieuw speeltje? Deze feestdag hebben we te danken aan Franciscus van Assisi, beschermheilige van onze viervoeters en gevederde vrienden. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wie waren de drie koningen?
  schooltv.nl
  Wie waren de drie koningen?

  Zonder de drie wijzen uit het oosten had de rest van de wereld nooit van de geboorte van Jezus gehoord. Althans, zo gaat het verhaal dat bij Driekoningen hoort, dat op 6 januari wordt gevierd. 6 januari is dus niet alleen de dag om je kerstboom weg te doen Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is dyslexie?
  schooltv.nl
  Wat is dyslexie?

  Mensen met dyslexie hebben moeite met lezen en schrijven. Doordat er iets misgaat in hun hersenen kan Einstein zomaar veranderen van een wetenschapper in een schetenwapper. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe werkt eb en vloed?
  schooltv.nl
  Hoe werkt eb en vloed?

  Soms kun je lopen over de zeebodem waar een paar uur geleden nog water stroomde. Dan is het eb. Maar waar blijft dat water dan eigenlijk? Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is endorfine?
  schooltv.nl
  Wat is endorfine?

  Als je chocola eet of je geliefde aanraakt, bezorgen de endorfines die daarbij vrijkomen je een (kortstondig) geluksgevoel. Maar je kunt ook gewoon even een marathon gaan lopen: endorfines zorgen dan voor een zogenaamde 'runners high'. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe lang kun je zonder eten?
  schooltv.nl
  Hoe lang kun je zonder eten?

  Je lichaam heeft voedsel nodig om te overleven. Stop je met eten, dan valt je lichaam langzaam uit. Hoe langzaam hangt af van je lichaamsreserves. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe word je lid van de EU?
  schooltv.nl
  Hoe word je lid van de EU?

  Niet alle landen in Europa zijn lid van de Europese Unie. En dat word je ook niet zomaar. Waar moet een land aan voldoen om plaats te mogen nemen aan de vergadertafels in Brussel? Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom denken we dat ezels dom zijn?
  schooltv.nl
  Waarom denken we dat ezels dom zijn?

  Zo dom als een ezel, luidt de uitdrukking. Maar die reputatie is eigenlijk helemaal niet terecht. Ezels zijn niet dom, ze hebben alleen een gebruiksaanwijzing. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat zijn fossielen?
  schooltv.nl
  Wat zijn fossielen?

  Resten van dieren of planten die op natuurlijke wijze bewaard zijn gebleven, noem je fossielen. Deze fossielen geven ons een fascinerend kijkje in het verleden. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waar komen fruitvliegjes vandaan?
  schooltv.nl
  Waar komen fruitvliegjes vandaan?

  Je laat een banaan iets te lang liggen op de fruitschaal en ineens zijn ze daar: fruitvliegjes. Maar het zijn niet de vitamientjes waar ze op af komen; het is de alcohol in het overrijpe fruit. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom gapen we?
  schooltv.nl
  Waarom gapen we?

  Gapen is lekker en het werkt aanstekelijk. Onderzoekers voeren verschillende redenen aan waarom we gapen; van het afkoelen van je hersens tot het voorbereiding op inspanning. Gaaaaap... Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom is de gele trui geel?
  schooltv.nl
  Waarom is de gele trui geel?

  Na elke etappe in de Ronde van Frankrijk krijgt de snelste wielrenner de gele trui omgehangen. Hip is anders, maar de gele trui is dan ook niet ontstaan uit modieuze overwegingen. Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat doet de gemeenteraad?
  schooltv.nl
  Wat doet de gemeenteraad?

  Eens in de 4 jaar mogen we stemmen voor de gemeenteraad. De uitverkoren gemeenteraadsleden mogen zich dan bezighouden met het bedenken van nieuw beleid. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe is de grachtengordel ontstaan?
  schooltv.nl
  Hoe is de grachtengordel ontstaan?

  "Amsterdam, die grote stad, die is gebouwd op palen." Het kinderliedje is waar: wat we nu kennen als de grachtengordel, begon als een vissersdorpje op palen. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is grensoverschrijdend gedrag?
  schooltv.nl
  Wat is grensoverschrijdend gedrag?

  Discriminatie, pesten en seksuele intimidatie zijn vormen van gedrag waarmee de dader een grens overschrijdt. Vaak is er sprake van ongelijke machtsverhoudingen. Op school, werk en andere plekken kan er zo een onveilige sfeer ontstaan. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is een griep?
  schooltv.nl
  Wat is een griep?

  Een dagje niet lekker? Misschien meld je je ziek met griep. Maar van échte griep ben je zeker een week ziek. De enige remedie: uitzieken. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is groeipijn?
  schooltv.nl
  Wat is groeipijn?

  Veel kinderen hebben wel eens last van groeipijn in hun benen. Het is pijn die voorkomt als je in de groei bent, maar het wordt niet veroorzaakt door het groeien zelf. Wat is het dan wel? Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wie was Hitler?
  schooltv.nl
  Wie was Hitler?

  Als Adolf Hitler in 1933 aan de macht komt, wil hij van Europa een groot Duits rijk maken. In 1939 valt hij Polen binnen en in 1940 is ook Nederland aan de beurt. De geallieerden weten de nazi’s in 1945 te verslaan. Hitler pleegt zelfmoord voor ze hem kunnen oppakken. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom zijn er steeds vaker hittegolven?
  schooltv.nl
  Waarom zijn er steeds vaker hittegolven?

  De zomers in Nederland worden steeds heter. Temperaturen van 35 graden of hoger komen steeds vaker voor. Wanneer spreken we eigenlijk van een hittegolf en hoe komt het dat ze steeds vaker voorkomen? Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Is hondentaal universeel?
  schooltv.nl
  Is hondentaal universeel?

  Voor ons mensen klinkt het geblaf van alle honden hetzelfde, uit welk land ze ook komen. Maar kunnen honden elkaar ook echt verstaan? Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wanneer ben je introvert?
  schooltv.nl
  Wanneer ben je introvert?

  Introverte mensen kunnen verlegen overkomen. Dat komt omdat ze naar binnen gericht zijn, en nadenken voordat ze iets zeggen. Extraverte mensen zijn juist heel aanwezig, en krijgen energie van zoveel mogelijk prikkels. De meeste mensen zijn niet alleen introvert of extravert, maar iets ertussenin. Bekijk...

  x
 • Plaatje Wie was Julius Caesar?
  schooltv.nl
  Wie was Julius Caesar?

  Denk je aan het Romeinse Rijk, dan denk je aan Julius Caesar. Met zijn enorme leger verovert hij grote delen van Europa. Caesar wordt de machtigste man van het Romeinse Rijk, en dat komt hem duur te staan. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is kapitalisme?
  schooltv.nl
  Wat is kapitalisme?

  Het kapitalisme is een economisch systeem dat draait om het verdienen van geld. Er is een vrije markt met veel concurrentie en weinig bemoeienis van de overheid. Maar er zijn ook nadelen. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waar komt de kerstboom vandaan?
  schooltv.nl
  Waar komt de kerstboom vandaan?

  Een Germaanse traditie, gekaapt door de Romeinen. Waarom halen we met Kerst eigenlijk een boom in huis en hangen we die vol met lichtjes, ballen en slingers? Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wie is de kerstman?
  schooltv.nl
  Wie is de kerstman?

  Onze goedheiligman lijkt met zijn rode outfit en witte baard best op de kerstman. Eigenlijk is deze Santa Claus ook niets meer dan een afgeleide van onze Sinterklaas, met de vriendelijke groeten van Coca Cola. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is Keti Koti?
  schooltv.nl
  Wat is Keti Koti?

  Op 1 juli staan we stil bij twee eeuwen slavernij en verdeeldheid. Tot slaaf gemaakte Afrikanen worden tot 1863 door Hollandse handelaren verscheept naar Suriname en Curaçao. Op 1 juli 1863 komt er officieel een eind aan deze slavernij en dat vieren we met Keti Koti. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wie was Martin Luther King?
  schooltv.nl
  Wie was Martin Luther King?

  Martin Luther King kennen we natuurlijk van zijn beroemde uitspraak ‘I have a dream’. Hij droomde van een samenleving waarin blanke en zwarte mensen dezelfde rechten zouden krijgen. Voor zijn geweldloze strijd ontving hij de Nobelprijs van de Vrede. In 1968 werd King doodgeschoten. Bekijk...

  x
 • Plaatje Wat is kippenvel?
  schooltv.nl
  Wat is kippenvel?

  Elk haartje op je lichaam heeft een eigen spiertje. Die worden aangespannen als je het koud hebt of als je bang bent. Dan krijg je kippenvel. In de oertijd konden we hiermee indruk maken op de vijand. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom klappen we?
  schooltv.nl
  Waarom klappen we?

  In je handen klappen is een handige manier om te laten zien dat je iets leuk vindt: het maakt veel geluid en kost toch weinig moeite. En anders kun je er altijd mensen voor inhuren of een lachband inzetten. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wie was Anton de Kom?
  schooltv.nl
  Wie was Anton de Kom?

  Anton de Kom is een Surinaamse schrijver, activist en verzetsheld. Tijdens zijn leven strijdt hij tegen onrecht en ongelijkheid. Ook schrijft hij een boek over de geschiedenis van Suriname. Hij overlijdt tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe is Koningsdag ontstaan?
  schooltv.nl
  Hoe is Koningsdag ontstaan?

  Op 27 april vieren we in Nederland Koningsdag. Vroeger heette deze feestdag Koninginnedag en nog langer geleden Prinsessedag. Maar het blijft een volksfeest, inclusief vlag, wimpel, oranjebitter en een kater de volgende dag. Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat zijn koolhydraten?
  schooltv.nl
  Wat zijn koolhydraten?

  Koolhydraten zitten vol met energie voor je lichaam. Ze zitten bijvoorbeeld in brood, aardappels, rijst en pasta. Een prima energiebron, zolang je je koolhydraten uit gezonde producten haalt, en niet alleen uit snoep of wit brood. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is een lawine?
  schooltv.nl
  Wat is een lawine?

  Als je lekker op wintersport bent, wil je natuurlijk niet overvallen worden door een lawine. Lawines ontstaan als sneeuwlagen niet goed aan elkaar hechten en gaan schuiven. Ski voor je leven! Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe werkt een leugendetector?
  schooltv.nl
  Hoe werkt een leugendetector?

  Als je liegt, stijgen je bloeddruk en hartslag en maak je zweetproductie overuren. Die schommelingen worden door een leugendetector opgemerkt. Maar helemaal betrouwbaar zijn de uitslagen nooit. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wie was Lodewijk XIV?
  schooltv.nl
  Wie was Lodewijk XIV?

  De Franse koning Lodewijk XIV zit maar liefst 72 jaar op de troon. Hij noemt zichzelf de zonnekoning, woont in een schitterend paleis en voert allerlei oorlogen in Europa. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is een longontsteking?
  schooltv.nl
  Wat is een longontsteking?

  Longontsteking is in het rijke Westen vrij onschuldig, maar in ontwikkelingslanden is het een levensgevaarlijke ziekte. Vooral kinderen worden er slachtoffer van. Daarom staat 3FM Serious Request dit jaar in het teken van longontsteking. Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is malaria?
  schooltv.nl
  Wat is malaria?

  Je zou het misschien niet zeggen, maar er overlijden per jaar meer mensen door toedoen van een mug dan door een haai of krokodil. Daarom moet je je goed beschermen tegen malaria als je op vakantie gaat naar de tropen. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom is de marathon 42,195 km?
  schooltv.nl
  Waarom is de marathon 42,195 km?

  De officiële afstand van de marathon is 42 kilometer en 195 meter. Dat hebben we te danken aan de organisatie van de Spelen in Londen van 1908. Konden de lopers mooi finishen voor de tribune van de koningin! Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is een meteoriet?
  schooltv.nl
  Wat is een meteoriet?

  Stenen uit de ruimte die neerkomen op aarde, noemen we meteorieten. En hoewel er in de ruimte om ons heen van alles rondvliegt, is een echte meteoriet hartstikke zeldzaam. De meeste meteoren verbranden namelijk in de dampkring rond de aarde. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is methaan?
  schooltv.nl
  Wat is methaan?

  Methaan is net als CO2 een broeikasgas dat van nature voorkomt in onze atmosfeer. Maar onze koeien, vuilnisbelten en energiesector stoten zoveel methaan uit dat de aarde steeds verder opwarmt. Hoe kunnen we onze methaanuitstoot verminderen? Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom word je misselijk als je in de auto leest?
  schooltv.nl
  Waarom word je misselijk als je in de auto leest?

  Iedereen die wel eens heeft geprobeerd om in de auto een boek te lezen, weet dat het niet kan. Je wordt misselijk. Maar hoe komt dat eigenlijk? Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom heet een moedervlek geen vadervlek?
  schooltv.nl
  Waarom heet een moedervlek geen vadervlek?

  Een mens heeft gemiddeld 25 moedervlekken. Dat ligt vast in je DNA. En je DNA krijg je niet alleen van je moeder, maar ook van je vader. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wie was Mozart?
  schooltv.nl
  Wie was Mozart?

  Wolfgang Amadeus Mozart is een van de bekendste klassieke componisten ter wereld. Als kind schrijft hij al zijn eerste muziekstukken. Daarna toert hij door Europa en schrijft hij talloze strijkkwartetten, sonates en opera’s tot hij op zijn 35e overlijdt. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is MS?
  schooltv.nl
  Wat is MS?

  Als je multiple sclerose hebt, is het contact tussen je hersenen en de rest van je lichaam verstoord. Je kunt hierdoor last krijgen van tintelingen, spierproblemen en evenwichtsproblemen. MS is een chronische ziekte, maar er zijn wel medicijnen om de symptomen te bestrijden. Bekijk de Clipphanger op...

  x
 • Plaatje Wat is de NAVO?
  schooltv.nl
  Wat is de NAVO?

  De NAVO wordt na de Tweede Wereldoorlog opgericht door een aantal West-Europese landen en de VS. Aanvankelijk om het westen te beschermen tegen het communisme, tegenwoordig om in te grijpen bij rampen en oorlogen. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wie waren de Neanderthalers?
  schooltv.nl
  Wie waren de Neanderthalers?

  Meer dan 40.000 jaar geleden wordt Europa bewoond door Neanderthalers. Deze oermensen heten zo omdat hun skeletten zijn gevonden in het Duitse plaatsje Neanderthal. Wat waren dit voor mensen? Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wanneer ben je non-binair?
  schooltv.nl
  Wanneer ben je non-binair?

  Een non-binair persoon voelt zich niet thuis in de binaire hokjes man en vrouw. Je kunt niet aan de buitenkant zien of iemand non-binair is. Iemand die zich identificeert als non-binair kun je aanspreken met die, hen of xij. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is het Noorderlicht?
  schooltv.nl
  Wat is het Noorderlicht?

  Staat het poollicht zien ook op jouw bucketlist? Dit bijzondere natuurverschijnsel is alleen te zien rond de Noordpool en Antarctica. De spectaculaire lichtshow met groene, paarse en blauwe kleuren wordt veroorzaakt door uitbarstingen op de zon. De zonnedeeltjes botsen met de stoffen in onze atmosfeer...

  x
 • Plaatje Wat is het offerfeest?
  schooltv.nl
  Wat is het offerfeest?

  De moslims sluiten de jaarlijkse hadj af met het offerfeest, een van de belangrijkste islamitische feesten. Iedereen trekt zijn mooiste kleren aan en de kebabs kunnen doorkomen! Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom eten we oliebollen met oud en nieuw
  schooltv.nl
  Waarom eten we oliebollen met oud en nieuw

  Op oudejaarsavond staan ze in elk Nederlands huis op tafel: oliebollen! Gefrituurde deegballen met krenten en een berg poedersuiker. Heerlijk! Maar waarom eten we die vette dingen eigenlijk met Oud en Nieuw? Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waar komt het Olympisch vuur vandaan?
  schooltv.nl
  Waar komt het Olympisch vuur vandaan?

  Het Olympisch vuur wordt aangestoken in het Griekse Olympia, waarna het via een estafette het Olympische stadion in de speelstad bereikt. Het Olympisch vuur stamt uit de tijd van de Grieken, maar werd pas in de 20e eeuw nieuw leven ingeblazen. Door een Nederlander, nota bene. Bekijk de clipphanger op...

  x
 • Plaatje Waarom worden meisjes ongesteld?
  schooltv.nl
  Waarom worden meisjes ongesteld?

  Vanaf de puberteit tot aan de overgang is het voor meisjes elke maand hetzelfde liedje: je wordt ongesteld. Als de eicel in je baarmoeder niet bevrucht is, ruimt je baarmoeder het slijmvlies op via je vagina. Gelukkig zijn er voor tijdens je menstruatie tampons, maandverband, menstruatiecups en: chocoladerepen....

  x
 • Plaatje Hoe ontstaat een orkaan?
  schooltv.nl
  Hoe ontstaat een orkaan?

  In Nederland hebben we geen orkanen. Dat komt omdat ons zeewater te koud is: een orkaan heeft een temperatuur van 27 graden nodig om de volgende Katrina te worden. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waar komt de paashaas vandaan?
  schooltv.nl
  Waar komt de paashaas vandaan?

  Pasen is het feest van de wederopstanding van Jezus, niet van de paashaas. Toch eten we met Pasen massaal paaseitjes en zoeken kinderen in de tuin naar eieren. Wie heeft dat zo bedacht? Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?
  schooltv.nl
  Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

  Al maanden voordat Sinterklaas weer in het land is, liggen ze al in de winkels: pepernoten. Maar eigenlijk bedoelen we kruidnoten, de knapperige bolletjes speculaas. Pepernoten zijn die hoekige blokjes die bijna niemand lekker vindt. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is de pest?
  schooltv.nl
  Wat is de pest?

  In de Middeleeuwen is de pest een gevreesde ziekte die vrijwel altijd de dood tot gevolg heeft. Inmiddels is de ziekte uitgeroeid en is er antibiotica uitgevonden. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is pi?
  schooltv.nl
  Wat is pi?

  Op 14 maart is het Pi-dag. Inderdaad, 3,14. Over dit getal hebben veel wiskundigen hun hoofd gebroken. Er komen namelijk nog veel meer decimalen achteraan. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is polarisatie?
  schooltv.nl
  Wat is polarisatie?

  Je hoort steeds vaker dat de maatschappij polariseert: groepen met verschillende meningen komen tegenover elkaar te staan. Vaak gaat dat over ingewikkelde onderwerpen, zoals vaccineren of stikstof. Maar polarisatie is niet altijd negatief. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom spreken we in de politiek van links en rechts?
  schooltv.nl
  Waarom spreken we in de politiek van links en rechts?

  Om de politiek een beetje overzichtelijk te houden, spreken we vaak van linkse en rechtse partijen. Een onderscheid dat voor het eerst werd gemaakt in de Franse Revolutie. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is Prinsjesdag?
  schooltv.nl
  Wat is Prinsjesdag?

  Op Prinsjesdag vertelt de koning hoe het ervoor staat met Nederland en de minister van Financiën presenteert de Miljoenennota. En er is iets met een gouden koets en rare hoedjes. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is propaganda?
  schooltv.nl
  Wat is propaganda?

  Met propaganda kun je sturen wat mensen denken. Benodigdheden: een heldere boodschap, herkenbare symbolen en een sterke leider. En de feiten? Die mag je best een beetje overdrijven of verdraaien. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is racisme?
  schooltv.nl
  Wat is racisme?

  In de 17e eeuw verzinnen witte mensen dat mensen van andere rassen minderwaardig zijn. Het gevolg: eeuwenlange slavernij en onderdrukking van zwarte mensen. Miljoenen mensen zijn gedood door die op racisme gebaseerde slavernij. Slavernij is gelukkig afgeschaft, maar racisme bestaat nog steeds. Bekijk...

  x
 • Plaatje Wat is de ramadan?
  schooltv.nl
  Wat is de ramadan?

  Een maand per jaar mogen moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. De ramadan. Door het vasten leer je jezelf te beheersen en kun je je verplaatsen in mensen die dagelijks honger lijden. De ramadan is een tijd van saamhorigheid. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe ontstaat een regenboog?
  schooltv.nl
  Hoe ontstaat een regenboog?

  De regenboog verschijnt als het tegelijkertijd regent en de zon schijnt, zodat het licht door de druppels wordt gebroken: zie daar, een regenboog met zeven kleuren. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom hebben we een schrikkeljaar?
  schooltv.nl
  Waarom hebben we een schrikkeljaar?

  Eens in de vier jaar duurt het jaar een dag langer. Eigenlijk is het niets meer dan een trucje om ervoor te zorgen dat we niet te ver voorlopen op de zon. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is schurft?
  schooltv.nl
  Wat is schurft?

  Als je schurft hebt, word je gek van de jeuk. Die wordt veroorzaakt door mijten die eitjes leggen onder je huid. Hoe kan je schurft krijgen en hoe kom je er weer vanaf? Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wie was Sint Maarten?
  schooltv.nl
  Wie was Sint Maarten?

  Soldaat Martinus droomt op een nacht van Jezus en besluit daarom monnik te worden. Omdat hij zijn leven lang goed doet wordt hij op 11 november, zijn sterfdag, heilig verklaard. Bekijk de clipphanger van Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe is het songfestival ontstaan?
  schooltv.nl
  Hoe is het songfestival ontstaan?

  In 1956 wordt het allereerste Eurovisie Songfestival georganiseerd. Nog steeds is het liedjesfestijn razend populair in heel Europa én daarbuiten. Veel artiesten hebben hun carrière aan het Songfestival te danken, zoals Abba en Duncan Laurence. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe hoor je je eigen stem?
  schooltv.nl
  Hoe hoor je je eigen stem?

  Schrik jij ook altijd als je eigen stem terughoort? In het echt klinkt je stem heel anders dan in je hoofd. Dat komt door de combinatie van inwendig en uitwendig geluid. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is stotteren?
  schooltv.nl
  Wat is stotteren?

  Stotteren is een veelvoorkomend spraakprobleem. Iedereen struikelt wel eens over zijn woorden. Vaak uit zich dat in het herhalen of verlengen van klanken. Op die manier los je de storing op tussen je hersenen en je p-p-praatspieren. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom strooien we zout als het glad is?
  schooltv.nl
  Waarom strooien we zout als het glad is?

  Als er sneeuw is voorspeld, moet de strooizoutstrooier aan de bak. Strooizout verlaagt namelijk het vriespunt van water, waardoor gladheid wordt bestreden. Kun jij weer veilig de weg op! Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is het syndroom van Down?
  schooltv.nl
  Wat is het syndroom van Down?

  Mensen met het syndroom van Down ontwikkelen zich trager dan anderen. Maar gelukkig zijn ze daar zelf nooit echt down over. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom eet je taart op je verjaardag?
  schooltv.nl
  Waarom eet je taart op je verjaardag?

  Hoera! Op je verjaardag krijg je cadeautjes, een versierde stoel, een kus van je moeder en: taart! Waar komt de verjaardagstaart eigenlijk vandaan? Met dank aan de kalender van de Romeinen, de kaarsjes van de Grieken en de industriële revolutie! Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is Thanksgiving?
  schooltv.nl
  Wat is Thanksgiving?

  Op de vierde donderdag in november vieren de Amerikanen Thanksgiving: een feest dat bijna net zo groots gevierd wordt als Kerst. Maar waarom eet heel Amerika kalkoen op die dag, en tegen wie zeggen ze eigenlijk 'thanks'? Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is het nut van tranen?
  schooltv.nl
  Wat is het nut van tranen?

  Of we nu huilen van verdriet of van blijdschap, onze tranen zijn uniek. Maar wat is er eigenlijk het nut van? Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom vliegen trekvogels in V-vorm?
  schooltv.nl
  Waarom vliegen trekvogels in V-vorm?

  In de herfst vliegen trekvogels naar het zuiden. Dat doen ze niet in een rijtje, of gezellig naast elkaar, maar in V-vorm. Waarom eigenlijk? Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wanneer schrijf je een tussen-n?
  schooltv.nl
  Wanneer schrijf je een tussen-n?

  Waarom schrijf je pannenkoek met een n en groentesoep niet? Daar is een officiële regel voor! Maar er zijn ook heel wat uitzonderingen. Hoe zit het ook alweer met de tussen-n? Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is een vallende ster?
  schooltv.nl
  Wat is een vallende ster?

  Als je een vallende ster ziet, mag je een wens doen. Maar eigenlijk zie je gewoon een stukje ruimtestof door de dampkring heen vliegen. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is vergrijzing?
  schooltv.nl
  Wat is vergrijzing?

  Er zijn steeds meer ouderen in ons land. Dat betekent dat we met zijn allen steeds meer moeten betalen aan de pensioenen en AOW’s. Maar gelukkig kun je vergrijzing van verre zien aankomen. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is vogelgriep?
  schooltv.nl
  Wat is vogelgriep?

  De vogelgriep is een besmettelijk virus waar kippen doodziek van kunnen worden. Wanneer er op een pluimveebedrijf vogelgriep wordt vastgesteld worden de dieren afgemaakt. Uit voorzorg moeten de dieren binnenblijven en mag er in de omgeving van een besmet bedrijf geen pluimvee worden vervoerd. Ook wordt...

  x
 • Plaatje Waarom is vrijdag de dertiende een ongeluksdag?
  schooltv.nl
  Waarom is vrijdag de dertiende een ongeluksdag?

  In vliegtuigen kun je lang zoeken naar rij 13. En ambtenaren van de burgerlijke stand kunnen op vrijdag de 13e rustig een snipperdag nemen: niemand die dan wil trouwen. Waar komt die angst voor vrijdag de 13e vandaan? Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom steken we vuurwerk af?
  schooltv.nl
  Waarom steken we vuurwerk af?

  Lekker knallen met z'n allen. Vuurwerk hoort bij Oud & Nieuw. Dat heeft te maken met de Germanen en de Chinezen. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom is oranje onze nationale kleur?
  schooltv.nl
  Waarom is oranje onze nationale kleur?

  Op Koningsdag en tijdens belangrijke voetbalwedstrijden van het Nederlands Elftal, kleurt Nederland oranje. Waarom is dat eigenlijk onze nationale kleur? Het komt niet eens voor in onze vlag. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is Allerzielen?
  schooltv.nl
  Wat is Allerzielen?

  Op 2 november herdenken veel mensen hun overleden dierbaren. Allerzielen is door de katholieke kerk bedacht om overledenen vanuit het vagevuur naar het hemelse paradijs te helpen door te bidden. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe werkt zonnebrand?
  schooltv.nl
  Hoe werkt zonnebrand?

  De UV-straling van de zon kan je huid lelijk verbranden. Gelukkig bestaan er UV-filters in een flesje: zonnebrandcrème. Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is hemelvaart?
  schooltv.nl
  Wat is hemelvaart?

  Met Hemelvaart kun je gaan dauwtrappen of luilakken. Maar eigenlijk is het een feestdag waarop christenen vieren dat Jezus na zijn opstanding naar de hemel ging. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom rimpelen onze vingers in bad?
  schooltv.nl
  Waarom rimpelen onze vingers in bad?

  Na een heerlijke badsessie ben je misschien wel ontspannen en schoon, maar je houdt er ook rimpels op je handen en voeten aan over. Hoe kom je eigenlijk aan die oudevrouwtjeshanden en voeten? Bekijk de cliphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom slapen we?
  schooltv.nl
  Waarom slapen we?

  Zonder slaap kunnen we niet leven. Maar waarom eigenlijk niet? Wat maakt die acht uurtjes slaap per nacht zo onmisbaar? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe ontstaat een steek in je zij?
  schooltv.nl
  Hoe ontstaat een steek in je zij?

  Als je tijdens het lopen een steek in je zij krijgt, betekent dat dat je middenrif te weinig zuurstof krijgt. Even stoppen, rustig ademen en uitkijken voor wespen! Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is vliegschaamte?
  schooltv.nl
  Wat is vliegschaamte?

  Het vliegtuig pakken voor een vakantie of stedentrip is makkelijk en goedkoop. Maar het milieu wordt niet blij van alle CO2 en fijnstof die jouw vlucht veroorzaakt. Steeds meer mensen zijn zich daar bewust van en gaan op zoek naar alternatieve manieren om te reizen. Bekijk de Cliphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom is de lucht blauw?
  schooltv.nl
  Waarom is de lucht blauw?

  Vanaf de aarde gezien is de lucht blauw. Of zwart als het nacht is. Vanuit de ruimte gezien is de lucht altijd zwart. Dat we hem op aarde als blauw zien, komt door de dampkring. Bekijk de cipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom zweten we?
  schooltv.nl
  Waarom zweten we?

  Zweten: het klinkt niet fris maar we hebben het wel nodig om ons lichaam op temperatuur te houden. Daarom zweet je als je een zware inspanning levert, het warm hebt, of een puberende jongen bent. Bekijk declipphanger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is aardgas?
  schooltv.nl
  Wat is aardgas?

  Gas komt bijna gratis uit de grond. Het is een fossiele brandstof en niet al te best voor het milieu. Daarom wordt de gaskraan langzaam dichtgedraaid en stappen we over op duurzamere vormen van energie. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is ALS?
  schooltv.nl
  Wat is ALS?

  Als je de diagnose ALS krijgt, heb je niet lang meer te leven. Je spieren vallen één voor één uit, totdat je ademhalingsspieren ermee stoppen. ALS kan nog niet genezen worden, dus wetenschappelijk onderzoek naar een werkende behandeling is van levensbelang. Bekijk de clipphanger...

  x
 • Plaatje Wat zijn antioxidanten?
  schooltv.nl
  Wat zijn antioxidanten?

  Door het zuurstof dat je inademt, ontstaat er roest. Dit noem je ook wel oxidatie. Om de negatieve gevolgen daarvan te beperken komen de antioxidanten in je lichaam in actie. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is een blindedarmontsteking?
  schooltv.nl
  Wat is een blindedarmontsteking?

  De meeste buikpijn gaat vanzelf weer over, maar als je een blindedarmontsteking hebt, moet je vaak meteen geopereerd worden. Het wormvormig aanhangsel wordt verwijderd, waarna jij met een klein litteken weer naar huis kan. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wie was Charles Dickens?
  schooltv.nl
  Wie was Charles Dickens?

  Charles Dickens is de schrijver van Oliver Twist, David Copperfield en het overbekende A Christmas Carol. Hij gebruikt in zijn verhalen veel humor en eindigt zijn altijd met een cliffhanger. Bekijk deze clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is HPV?
  schooltv.nl
  Wat is HPV?

  HPV is een heel besmettelijk virus dat kanker kan veroorzaken. Je kunt het krijgen door seksueel contact met iemand die HPV heeft. Door je te laten vaccineren kun je voorkomen dat je HPV krijgt. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is misofonie?
  schooltv.nl
  Wat is misofonie?

  Als het geslurp, gekuch of gesnuif van andere mensen op je zenuwen werkt, kun je last hebben van misofonie. Sommige menselijke geluiden roepen dan een sterke, emotionele reactie op. Misofonie is te behandelen met therapie. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

  x