Hiërogliefen, tekeningetjes en tekens; de taal van de oude Egyptenaren ziet er geheimzinnig uit. Maar het hiërogliefenschrift is ontcijferd! Op deze site van het RMO, het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vind je uitgebreide informatie.
Mummies: dode lichamen van soms duizenden jaren oud. Vrijwel intact. Van mensen en dieren. Hoe kan dat, en waarom mummificeerden de oude Egyptenaren hun doden? Tegenwoordig worden mummies met moderne technieken onderzocht. Kijk voor meer info op deze site van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Egyptenaren geloofden in een leven na de dood. Belangrijke mensen werden daarom op een bijzondere manier begraven. Het lichaam werd gedroogd en verpakt in doeken. Zo bleven niet alleen de botten, maar ook de huid over. Dit noem je mummificeren. Zo’n lichaam noem je een mummie. Bekijk het filmpje...
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over mummies: Worden er vaker mummies gevonden in Egypte? Waarom maakten de Egyptenaren mummies? Zijn er in Nederland ook mummies gevonden? Dit is een uitzending van 20 januari 2021.
Archeologen in Egypte hebben een graf ontdekt van meer dan 4400 jaar oud. Ze vonden het graf onder een laag zand van vijf meter dik. Het is het graf van een priester en zijn vrouw. Zij leefden tussen 2500 en 2300 voor Christus. Lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.
Het bouwen van de piramides was ontzettend veel werk. Zelfs met duizenden mannen duurde het wel 30 jaar om een piramide te bouwen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Dummie komt bij toeval door een bliksemschicht tot leven. Hij gaat langdurig logeren bij vader Klaas en zoon Goos in Polderdam. Op deze website vind je alles over Dummie de mummie. Dummie is bedacht door de schrijfster Tosca Menten en zij schrijft spannende avonturen over hem.
Egypte is 24 keer zo groot en heeft vier keer zoveel inwoners als Nederland. Egypte staat bekend om zijn piramides. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 175. Kijk in de (school)bieb.
Archeologen komen steeds meer te weten over een bijzondere graftombe in Egypte. Bekijk het filmpje en lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.
Jeugdbibliotheek.nl helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Let op, zit je in groep 7 of 8, kies dan Basisschool groep 7-8.
In Egypte zijn honderden dieren van mummies gevonden. Deze mummies worden nu tentoongesteld. Lees en bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.
Jeugdbibliotheek.nl helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Let op, zit je in groep 7 of 8, kies dan Basisschool groep 7-8.
Sosha gaat op bezoek bij de mummies. Ze zoekt uit hoe mensen en zelfs dieren werden gemummificeerd. Ook kijkt ze mee in het ziekenhuis waar een echte mummie wordt onderzocht. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Archeologen in Egypte hebben een bijzondere ontdekking gedaan: ze hebben een complete stad gevonden! De stad werd waarschijnlijk 3400 jaar geleden gebouwd, toen farao Amenhotep III aan de macht was. Bekijk het filmpje en lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van...
Piramides, wie kent ze niet? Driehoekige gebouwen, middenin de woestijn. Ze zijn al lang geleden ontdekt door avonturiers, archeologen en onderzoekers. De natuurkundigen Daniel Bonn en Bart Weber van de Universiteit in Amsterdam vertellen erover tijdens de kinderlezing van het NEMO Science Museum van...
Brengt een klavertje vier geluk? Ze zeggen van wel! Elke cultuur heeft weer andere gebruiken waarvan ze denken dat die geluk brengen. De Egyptenaren waren er bijvoorbeeld van overtuigd dat mestkevers geluk brachten. Kijk maar naar het filmpje op Schooltv.nl.
Mensen slapen gemiddeld 8 uur per nacht. Maar we lagen niet altijd in een lekker zacht, warm bed! Hoe ging dat vroeger bij de Egyptenaren en de Romeinen bijvoorbeeld? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Granaatappels zijn heel gezond en worden al eeuwenlang gegeten. De Egyptenaren dachten zelf dat je er onsterfelijk van kon worden. Maar wat is dat eigenlijk, een granaatappel? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Als je op een klarinet wil spelen, moet je blazen op een stukje riet. Wist je dat de oude Egyptenaren ook al klarinet speelden? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Knoflook bestaat al heel erg lang, de Egyptenaren gebruikten het al. Maar wat is knoflook precies en waar komt het vandaan? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Bij een piramide denk je onmiddellijk aan de Egyptenaren. En aan de farao als het goed is. Voor hem werden deze kolossen gebouwd. Piramides zijn hartstikke sterk, dat begrijp je wel. Anders waren het door de jaren heen allang ruïnes. Hoe komt het dat de piramides zo sterk zijn? Bekijk het filmpje...
De oude Egyptenaren lazen de tijd middels zonnewijzers. Die zijn alleen niet heel handig als het bewolkt is. Daarom bedachten ze zandlopers. Maar die moet je heel vaak omdraaien, ook niet handig. Toen is de slingerklok uitgevonden door de Nederlander Christiaan Huygens. Bekijk het filmpje van Willem...