Net als een dokter gebruikt een dierenarts instrumenten voor het onderzoeken van patiënten. Zo heeft een dierenarts bijvoorbeeld een stethoscoop om naar het hart en de longen te luisteren, een krabbertje voor tandsteen, een luizenkam en een nagelschaar. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Overal waar de Amsterdam Klezmerband speelt is het groot feest. Maar wat is klezmer voor soort muziek en met welke instrumenten wordt het gespeeld? Lisa vraagt het aan de mannen van de Amsterdam Klezmerband. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een orkest wordt gevormd door instrumenten. De geluidstechnicus zorgt ervoor dat alle instrumenten goed hoorbaar zijn. Maar hij kan ook wat extra galm toevoegen, of een instrument helemaal laten verdwijnen. Dat doet hij op een enorme mengtafel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Waarschijnlijk heb je wel eens een symfonieorkest gehoord, misschien zelfs zonder dat je het doorhad. Een symfonieorkest: wat is dat precies? Welke instrumenten spelen er mee en hoe zijn ze gemaakt? Ontdek hier alles over het orkest in tien verrassende filmpjes over het orkest en haar instrumenten.
In deze aflevering van Het Klokhuis praat Lisa met kunstenaar Harm Goselink Kuiper, die instrumenten maakt van oude materialen. Zijn instrumenten hoeven niet technisch perfect te zijn en hij speelt bij voorkeur op een charmant en krakkemikkig instrument. Hij schrijft speciaal voor Lisa een liedje en...
De meeste liedjes worden gespeeld door muziekinstrumenten. Maar als iemand zingt zonder instrumenten noem je dat a capella. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Muziekinstrumenten zijn er in alle soorten en maten. Instrumenten waar je op moet blazen om er geluid uit te krijgen, heten blaasinstrumenten. Geluid ontstaat doordat de lucht om je heen gaat trillen. De trillingen van de lucht heten geluidsgolven. Zijn de trillingen regelmatig, dan hoor je een toon....
Als honden pijn of moeite hebben met lopen vanwege een blessure of een ongeluk, hebben ze net als mensen vaak een brace of een prothese nodig. Jurriaan is één van de weinige orthopedische instrumentenmakers voor dieren van Nederland. Pascal kijkt toe hoe hij ervoor zorgt dat honden met...
Een drumfanfareorkest is een orkest dat eigenlijk uit alleen maar koperblaasinstrumenten bestaan en een beetje slagwerk. Dat is wel handig ook, want die instrumenten kun je tenminste bespelen terwijl je loopt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Alle muziek wordt opgenomen in een geluidsstudio. De geluidstechnicus zorgt ervoor dat alle instrumenten zo goed mogelijk klinken. Hoe dat gaat kun je zien in deze clip van Schooltv.nl.
Zimbabwe is een land in Afrika. Daar maken ze muziek op de hosho en mbira. Het zijn instrumenten die allebei worden gemaakt van uitgeholde groentes. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Houtblazers zijn niet allemaal van hout. Dit is een basklarinet, die is van hout. De saxofoon is van metaal. En deze is dan ook weer van metaal, maar er zijn ook modellen die in hout zijn uitgevoerd. Ondanks dat ze van verschillende materialen zijn gemaakt behoren ze wel tot dezelfde instrumentengroep....
Houtblazers zijn instrumenten die van hout zijn, zoals de blokfluit. Maar de saxofoon is ook een houtblazer. Dat komt omdat het mondstuk een riet bevat, terwijl de rest van het instrument van koper is. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Het Klokhuis heeft een speciale serie gemaakt over Kindermishandeling. Dolores komt erachter dat veel slachtoffers van kindermishandeling er niet makkelijk over praten. Wat kun je als omgeving doen als je een vermoeden van kindermishandeling hebt? Dolores geeft een aantal instrumenten en tips voor slachtoffers...
Klassieke muziek wordt vaak gespeeld op violen en andere klassieke instrumenten. Maar ook met boomwhackers kun je klassieke muziek maken. Meester Willem en zijn klas laten zien hoe je dat doet. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Eva duikt in de wereld van landkaarten maken. Ze maakt met oude instrumenten een plattegrond van een speeltuin. Daarna maakt ze een moderne kaart met een vliegtuig, waarmee ze van boven foto's van het landschap maakt. En nu maar hopen dat ze de weg niet kwijt raakt! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Latin is de verzamelnaam voor muziek uit Latijns-Amerika. Het klinkt zonnig, vrolijk en vooral heel swingend. Dat komt door de instrumenten en de ritmes. Swing mee met Willem en zijn klas! Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
In Mongolië bespelen mensen instrumenten die wij niet zo goed kennen. In deze clip van Schooltv.nl zie je hoe een mondharp wordt gemaakt en hoe die klinkt.
Muziek die in Europa is gemaakt tussen 1600 en 1900, noemen we klassieke muziek. Deze muziek wordt altijd met één of meer instrumenten gespeeld, of gezongen. Bekende componisten die klassieke muziek schreven, zijn Mozart, Bach en Beethoven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...
Weet jij hoe een viool klinkt? Heb je wel eens muziek gemaakt zonder instrumenten? Heb je ooit zelf dirigent willen zijn? En word je ook zo blij van zingen? Muziek maken is leuk, sámen muziek maken is nog leuker! Vraag je broertjes, zusjes, ouders en klasgenootjes om mee te doen! Ga hier naar...
Zingen is de oudste vorm van muziek maken. Pas daarna kwamen de instrumenten. Een hele oude kunstvorm van zingen is de opera. Opera is een toneelstuk waarin alle teksten gezongen worden onder begeleiding van een orkest. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de ritmesectie van het Metropole-orkest zitten allemaal instrumenten die ritmisch zijn. Het drumstel natuurlijk, maar ook een elektrische gitaar en een piano. Ze kunnen klassiek spelen, maar ook jazz! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Triangel, tamboerijn, bekkens, kleine trom, grote trom, klokkenspel, xylofoon, marimba, pauken: Laura Trompetter is klassiek slagwerker en zij bespeelt al deze instrumenten! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Kwartet betekent vier. En dat klopt, want in een strijkkwartet zitten vier strijkinstrumenten! Samen klinken ze heel mooi, alsof de instrumenten met elkaar praten! Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Zo word je in tien stappen een supercoole amateurastronoom. Je leert onderzoeken, meten, observeren en zelf eigen instrumenten bouwen. Misschien heb je soms wat hulp nodig, maar uiteindelijk word jij een echte ruimteverkenner.
Een zeer uitgebreide site over het symfonieorkest. Bevat info over de verschillende groepen instrumenten binnen het orkest: slagwerk, koperblazers, houtblazers, strijkinstrumenten en piano, klavecimbel en harp.
Het Teylers Museum in Haarlem is in 1784 opgericht ter bevordering van kunst en wetenschap. Je vindt er daarom niet alleen schilderijen, maar ook natuurkundige instrumenten, fossielen en skeletten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Deze website geeft een overzicht van de wettelijke tijdregeling in Nederland en haar geschiedenis. Over tijdsystemen en tijdmeetkundige instrumenten waarmee de tijd bepaald werd. Met een overzicht van de zomertijdperioden in Nederland.
De stem is het oudste muziekinstrument ter wereld. En je hebt er helemaal niets voor nodig behalve je mond, je tong, je longen en je stembanden. De stem is ook één van de meest veelzijdige instrumenten: hij kan van hoog tot laag, van rauw tot lieflijk en van hard tot zacht. En wat is scatten...