Blokfluit, piano of saxofoon, welk instrument kies jij? Klik op één van de muziekinstrumenten en bekijk de filmpjes. Die helpen je vast om een keuze te maken.
In dit Kies-pad kun je luisteren, kijken en spelletjes doen rond het thema Griezelen. Dit kies-pad gaat over de Kinderboekenweek 2017. Het thema is: Gruwelijk eng!
Op 12 december 2017 is het precies 100 jaar geleden dat alle mannen in Nederland kiesrecht kregen. Ze mochten gaan stemmen bij verkiezingen. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen: Wat is kiesrecht? Mag iedereen stemmen? Waarom mogen kinderen niet stemmen?
Net als een dokter gebruikt een dierenarts instrumenten voor het onderzoeken van patiënten. Zo heeft een dierenarts bijvoorbeeld een stethoscoop om naar het hart en de longen te luisteren, een krabbertje voor tandsteen, een luizenkam en een nagelschaar. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
In deze podcastreeks vertellen kinderen over hun muziekinstrument en waarom ze juist dit instrument spelen. Ook hoor je hoe elk instrument kan klinken in bekende en minder bekende muziekstukken. Deze podcast is gemaakt in opdracht van Het Concertgebouw met kinderen uit het Leerorkest en het Amsterdams...
Insecten en planten zijn doorlopend met elkaar in strijd. Insecten worden daarom vaak kieskeurige eters. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.
De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan! Wat vind jij van een smartphone-verbod in de klas? En hoe moet Nederland omgaan met de wolf? Vul de Kidsweek Kieswijzer in en ontdek welke politieke partij bij jou past.
Het is 1891, op Java in Indonesië vindt Eugene Dubois een kies en een schedeldak. Ruim een eeuw later bewezen wetenschappers dat het van mensachtigen is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.
In de Nederlandse taal kun je met uitdrukkingen ook vertellen wat er gebeurt in bepaalde situaties. Op de website van Kidsweek wordt uitgelegd wat de uitdrukking ‘Lachen als een boer met kiespijn’ betekent. Dit is een bericht van 18 oktober 2024.
In de meeste platformgames kijk je als speler van de zij- of bovenkant op het spel. In de Klokhuis Game Studio kun je dit zelf bepalen. Pascal laat zien hoe je dat doet. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Als je een game maakt, is het belangrijk om je speler een speldoel te geven. Dat kunnen punten zijn, een finish of het doel om als laatste over te blijven. Pascal laat zien hoe dat werkt in de Klokhuis Game Studio. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.
De wolharige neushoorn kwam hier voor tijdens de laatste ijstijd. Hij leefde samen met de wolharige mammoet. Zijn dikke wollige vacht beschermde hem tegen de ijzige kou. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als je 6 of 7 jaar bent gaan je melktanden wisselen voor een blijvend gebit. Je hebt dan 32 tanden en kiezen. Daarna krijg je geen nieuwe tanden en kiezen meer. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als je een muziekinstrument speelt, kun je meespelen met bekende liedjes, of je eigen muziek maken. Hartstikke leuk dus! Kies een instrument dat bij je past, ga op muziekles en oefen veel. Bekijk het filmpje van Mr. Right op Schooltv.nl.
Overal waar de Amsterdam Klezmerband speelt is het groot feest. Maar wat is klezmer voor soort muziek en met welke instrumenten wordt het gespeeld? Lisa vraagt het aan de mannen van de Amsterdam Klezmerband. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In Nederland is het volk de baas. Maar dat is niet altijd zo geweest. In 1848 schrijft Thorbecke een nieuwe grondwet waarin staat dat de koning minder macht krijgt. En pas in 1919 krijgt iedereen kiesrecht. Bekijk het filmpje van De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.
In de negentiende eeuw is het gewoon dat meisjes niet gaan studeren maar moeder worden en voor het huishouden zorgen. Aletta Jacobs vindt dat onzin. Ze wordt de eerste vrouwelijke arts van Nederland en zorgt ervoor dat vrouwen net als mannen kiesrecht krijgen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Als je stemt, beslis je mee over wie er wint. Als je achttien jaar of ouder bent, heb je stemrecht of kiesrecht. Dan mag je stemmen over wat er gebeurt in je woonplaats, in je land en in Europa. Dat doe je als er verkiezingen gehouden worden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...
Een orkest wordt gevormd door instrumenten. De geluidstechnicus zorgt ervoor dat alle instrumenten goed hoorbaar zijn. Maar hij kan ook wat extra galm toevoegen, of een instrument helemaal laten verdwijnen. Dat doet hij op een enorme mengtafel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In deze aflevering van Het Klokhuis praat Lisa met kunstenaar Harm Goselink Kuiper, die instrumenten maakt van oude materialen. Zijn instrumenten hoeven niet technisch perfect te zijn en hij speelt bij voorkeur op een charmant en krakkemikkig instrument. Hij schrijft speciaal voor Lisa een liedje en...
Houtblazers zijn instrumenten die van hout zijn, zoals de blokfluit. Maar de saxofoon is ook een houtblazer. Dat komt omdat het mondstuk een riet bevat, terwijl de rest van het instrument van koper is. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Waarschijnlijk heb je wel eens een symfonieorkest gehoord, misschien zelfs zonder dat je het doorhad. Een symfonieorkest: wat is dat precies? Welke instrumenten spelen er mee en hoe zijn ze gemaakt? Ontdek hier alles over het orkest in tien verrassende filmpjes over het orkest en haar instrumenten.
De meeste liedjes worden gespeeld door muziekinstrumenten. Maar als iemand zingt zonder instrumenten noem je dat a capella. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een accordeon is een blaasinstrument. Pas als er lucht doorheen gaat, kan er geluid uit komen. Je blaast de lucht niet met je mond in het instrument, zoals bij een trompet. Je drukt op een toets en je trekt of duwt aan het middelste gedeelte van de accordeon. Lees er over op de website van Docukit. Meer...
De accordeon is blaasinstrument én toetsinstrument met toetsenborden aan beide uiteinden. De accordeon is een veel gebruikt instrument in de volksmuziek. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De atlassen en kaarten van de familie Blaeu uit Amsterdam zijn wereldberoemd. de beroemdste daarvan is de Atlas Maior uit 1662. In bijna 600 kaarten en duizenden pagina's beschrijvingen bracht deze meerdelige atlas de wereld van toen in kaart. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is...
Muziekinstrumenten zijn er in alle soorten en maten. Instrumenten waar je op moet blazen om er geluid uit te krijgen, heten blaasinstrumenten. Geluid ontstaat doordat de lucht om je heen gaat trillen. De trillingen van de lucht heten geluidsgolven. Zijn de trillingen regelmatig, dan hoor je een toon....
Je kunt niet over de geschiedenis van Nederland praten zonder naar het buitenland te kijken. Wat in het buitenland gebeurt, is ook vaak belangrijk voor Nederland. Aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw was dat zeker zo. Napoleon Bonaparte uit Frankrijk was heel belangrijk voor de geschiedenis...
Jeroen Bosch is een beroemde schilder uit de Middeleeuwen. Met zijn schilderijen wilde hij mensen waarschuwen om een goed, gelovig christen te zijn. Anders kon het wel eens slecht met ze aflopen. Lees meer over deze beroemde schilder op de site van de canon van Nederland.Let op: kies de informatie die...
Toen de vader van Maria van Bourgondie tijdens één van zijn oorlogen overleed, werd Maria in één klap de rijkste erfgenaam van Europa. Lees meer over hertogin Maria van Bourgondie op de site van de canon van Nederland. Let op: kies de informatie die geschikt is voor jouw groep...
Hier kun je gratis papieren bouwmodellen printen. Een dinosaurus, het Witte Huis, een kerstman en nog veel meer. Kies maar. Het is wel handig als je een kleurenprinter hebt. De site is Engelstalig, maar wijst zich vanzelf. (Let op: deze site bevat reclame)
Langs de rivier de Vecht staan veel buitenhuizen. Deze buitenhuizen zijn gebouwd in de 17e en 18e eeuw. De 17e eeuw was de Gouden Eeuw. Amsterdam was toen heel rijk. Rijke mensen gingen in de zomer liever weg uit de stad. Daarom bouwden ze grote huizen in de natuur. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie...
Zes eilanden in de Caribische zee heetten tot 2010 de Nederlandse Antillen. Deze eilanden waren in de zeventiende eeuw door Nederland veroverd. Nog altijd horen ze bij het Koninkrijk der Nederlanden. Ze hebben samen een lange geschiedenis, maar er zijn ook vaak spanningen. Lees meer over het Caribisch...
De jaren tussen 1929 en 1940 noemen we de crisisjaren of de grote depressie. Waarom? Omdat het in die tijd niet goed ging in Nederland. Er waren veel problemen. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Roald Dahl bedacht voor zijn verhalen vele bijzondere en grappige personages. Kies op deze site een personage en lees er alles over. Je kunt ook alle personages van één boek bekijken.
Bij Amsterdam lag een groot meer, de Beemster. De Amsterdammers wilden het water uit dit meer halen. Ze bouwden een dijk om het hele meer heen. De dijk was wel 38 kilometer lang. Daarna maakten ze het meer leeg met 43 windmolens. In 1612 was het werk klaar. Het meer was helemaal droog. Het was een groot...
Op 20 september 1839 werd de eerste spoorlijn in Nederland geopend. Een stoomtrein met de naam 'De Arend' reed van Amsterdam naar Haarlem. De reis duurde 25 minuten. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
De Grondwet is de belangrijkste wet van een land. In de Grondwet lees je wie de macht heeft in de staat. En hoe hij die mag gebruiken. De man die de Grondwet van 1848 maakte heette Thorbecke. Veel mensen vinden de 'Grondwet van 1848' het begin van de democratie. Het begin van een eerlijke verdeling van...
Zwolle, Kampen en Deventer waren vroeger rijke en belangrijke steden. Ze worden wel de hanzesteden genoemd. Lees verder op de website als je meer wilt weten.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Tijdens de Nederlandse Opstand, beter bekend als Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), komen de Nederlandse gewesten in verzet tegen koning Filips II van Spanje. In 1588 ontstaat uiteindelijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Voor meer informatie neem je een kijkje op deze site. Let op: kies...
De Stijl was een groep kunstenaars in Nederland. Ze maakten schilderijen, beelden, meubels en gebouwen op een speciale manier. De Stijl bestond van 1917 tot 1931. Het werk van deze kunstenaars is in de hele wereld beroemd. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep...
Op de website van Artis Zoo vind je weetjes over de dieren die je kunt bekijken in deze dierentuin. Misschien vind je iets voor je werkstuk of spreekbeurt. Bijvoorbeeld over de brilbeer, de chimpansee of de kameel. Kies de categorie dieren.
Als honden pijn of moeite hebben met lopen vanwege een blessure of een ongeluk, hebben ze net als mensen vaak een brace of een prothese nodig. Jurriaan is één van de weinige orthopedische instrumentenmakers voor dieren van Nederland. Pascal kijkt toe hoe hij ervoor zorgt dat honden met...
De dirigent staat aan het hoofd van het orkest. Hij weet dus precies welk instrument wat moet spelen. Met een stokje, de baton, stuurt hij de muzikanten aan. Hij geeft aan hoe snel ze moeten spelen en hoe hard. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Een dj kiest de muziek voor een feest, discotheek, club of festival. Hij of zij draait de muziek die het publiek leuk vindt en laat de nummers in elkaar over vloeien. Dj’s die heel goed zijn, kunnen het voor hun beroep doen. Dj is een afkorting voor het woord diskjockey. Het betekent zoiets als...
Van 1914 tot 1918 was er een grote oorlog in Europa. Nederland deed niet mee in deze oorlog. Maar Nederland merkte er wel wat van. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Eise Eisinga was heel slim, maar hij mocht niet doorleren na de lagere school. Zijn vader wilde dat hij ging werken in het familiebedrijf. Omdat hij niet naar school mocht, leerde Eisinga zichzelf heel veel. Hij las boeken over wiskunde en sterrenkunde. Op deze manier is Eisinga astronoom geworden, hij...
Erasmus was een denker. Hij dacht veel na over de kerk en het geloof. Lees verder op de website als je meer over hem wilt weten. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Xavier vindt de fagot het mooiste instrument dat er is. Maar toch zou hij later liever profvoetballer willen worden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een drumfanfareorkest is een orkest dat eigenlijk uit alleen maar koperblaasinstrumenten bestaan en een beetje slagwerk. Dat is wel handig ook, want die instrumenten kun je tenminste bespelen terwijl je loopt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De Cruiser, de Shopper, de Lowrider: het zijn allemaal zogenaamde custom-bikes. Margreet laat haar fiets ook lekker pimpen tot custom-bike en kiest voor de Bling-Blingshopper. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Floris de Vijfde is de beroemdste graaf uit de middeleeuwen. Hij regeerde over een groot stuk land, voor de Duitse keizer. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
In de jaren dertig waren veel mensen in Duitsland boos. Ze waren boos omdat Duitsland de Eerste Wereldoorlog had verloren. En omdat er veel economische problemen waren. Ze richtten deze boosheid op de Joodse mensen. Er woonden toen ook veel Joden in Nederland. Een van deze Joodse mensen is heel bekend...
Als het goed gaat met een land, is er veel werk. Begin jaren zestig was dat het geval in Nederland. Er waren veel arbeiders nodig. Hoe kwam je daaraan? Nederland ging mensen uit andere landen halen. Ze werden ‘gastarbeiders’ genoemd. Ze waren hier te gast, het was de bedoeling dat ze niet...
Vanaf 2 februari 2024 is het boek 'Mees Kees, een pittig klasje' geschreven door Mirjam Oldenhave te koop voor 2,99 euro. Geef een boek cadeau is een idee van de landelijke boekhandels. Ieder jaar kiest de boekhandel een nieuw jeugdboek. Zo kun jij een fantastisch boek kopen voor super weinig geld en...
De actie 'Geef een prentenboek cadeau' is een idee van de landelijke boekhandels. Het prentenboek van 2024 is Kom uit die kraan!!, geschreven door Tjibbe Veldkamp en getekend door Alice Hoogstad. En is vanaf 17 mei voor 2,99 euro te koop. Ieder jaar kiest de boekhandel een nieuw prentenboek. Zo kun jij...
Alle muziek wordt opgenomen in een geluidsstudio. De geluidstechnicus zorgt ervoor dat alle instrumenten zo goed mogelijk klinken. Hoe dat gaat kun je zien in deze clip van Schooltv.nl.
Cleopatra, Isaac Newton, George Washington... Op deze website vind je 72 LEGO® minifiguren die jou meenemen door de wereldgeschiedenis. Kies een minifiguur en kom zo meer te weten over deze persoon.
Een commissie in Nederland vindt het belangrijk dat alle Nederlanders een aantal belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van het land kennen. Op deze website vind je de 50 belangrijkste gebeurtenissen. Klik op 'voor leerlingen', kies jouw groep en het onderwerp waarover je meer wilt weten.
Jeugdbieb.nl staat boordevol gi-ga-groene weetjes. Kies een onderwerp dat jij interessant vindt en snuffel lekker rond tussen alle informatie, weetjes en feiten.
Speel dit spel en kom er achter wat je leuk vindt en waar je goed in bent. In sporten, in schrijven, in techniek? Ontdek hoe het voortgezet onderwijs in elkaar zit. En welk niveau en welke school het beste bij jou past. Meld je aan, kies je avatar en ga op ontdekkingstocht.
Vincent van Gogh is een heel bekende Nederlandse schilder. In de hele wereld kennen mensen Vincent van Gogh en zijn schilderijen. Mensen vinden de kleuren op de schilderijen mooi. Ieder jaar komen veel mensen naar het Van Gogh Museum in Amsterdam. Lees hier meer over Vincent van Gogh.
Let op: kies de...
In Amsterdam zijn veel grachten. Bijvoorbeeld de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Deze grachten hebben de vorm van een halve cirkel. We noemen het ook wel de grachtengordel. Voor meer informatie neem je een kijkje op deze website.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen...
Hugo de Groot werd geboren in 1583 in Delft. Hugo was een wonderkind, hij kon heel goed leren. Hij schreef boeken over geloof, geschiedenis en rechten. Wij kennen vooral het verhaal over zijn ontsnapping in een boekenkist uit Slot Loevestein. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is...
De haven van Rotterdam is een grote, belangrijke haven voor Nederland. Het is één van de grootste en belangrijkste havens van de wereld. De haven ligt bij de grote Europese rivieren Rijn en Maas en ook dichtbij zee. Je kunt snel met de boot van Rotterdam naar andere landen. Lees hier meer.
Let op:...
'Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?' Je zou het misschien niet denken, maar dit is echt een Nederlandse zin. Deze zin is heel bijzonder. Want het is de oudste Nederlandse zin die we kennen. Wil je meer weten lees dan hier verder.
Let op: kies de informatie die...
De hobo is een houten blaasinstrument met een dubbel riet. Het instrument kenmerkt zich door zijn warme, maar doordringende geluid. Kijk en luister naar het filmpje op Schooltv.nl. Met werkblad.
Een Klokhuis-ode aan de hobo. Sosha ontmoet één van de beste hoboïsten van Nederland: Pauline Oostenrijk. Zij legt uit waarom de hobo zo'n belangrijk instrument is in een orkest en ze laat zien en horen wat er zo bijzonder is aan een hoboriet. En Peter Hendriksz laat in zijn hobo-atelier...
Ze zeggen wel eens dat honden op hun baasje lijken. En dat is ook eigenlijk helemaal niet zo gek, want je kiest natuurlijk een hond die bij je past. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
De hoorn is een koperen blaasinstrument waarvan de buis is opgerold tot een cirkel. De totale buislengte van het instrument is ongeveer 4 meter! Kijk en luister naar het filmpje op Schooltv.nl. Met werkblad.
Zimbabwe is een land in Afrika. Daar maken ze muziek op de hosho en mbira. Het zijn instrumenten die allebei worden gemaakt van uitgeholde groentes. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Houtblazers zijn niet allemaal van hout. Dit is een basklarinet, die is van hout. De saxofoon is van metaal. En deze is dan ook weer van metaal, maar er zijn ook modellen die in hout zijn uitgevoerd. Ondanks dat ze van verschillende materialen zijn gemaakt behoren ze wel tot dezelfde instrumentengroep....
Als je huisdier doodgaat, is dat natuurlijk heel verdrietig. Er zijn speciale dierenbegraafplaatsen waar je jouw huisdier zijn laatste rustplaats kunt geven. Je kiest een kistje en een mooi plekje op de begraafplaats. Hoe gaat zo'n dierengrafenis in zijn werk? En is er ook cake na afloop? Bekijk het...
Vijfduizend jaar geleden woonden er ook al mensen in Nederland. We weten niet veel van deze mensen. Er is weinig bewaard gebleven. Maar in de provincie Drenthe kun je nog wel resten zien. Daar staan hunebedden. Meer weten, neem hier een kijkje. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen...
Christiaan Huygens is geboren in 1629. Zijn vader wilde dat Christiaan een baan in de politiek zou krijgen. Hij moest in Leiden en Breda rechten studeren. Maar Christiaan wilde liever rekenen en de sterren onderzoeken. Hij bouwde kleine machines. En hij keek naar interessante dingen in de natuur. Lees...
Op 17 augustus 1945 vertelde leider Soekarno van Indonesië de wereld dat het land niet meer bij Nederland hoorde. Nederlands-Indië was geen kolonie meer. Het heette nu Indonesië. Indonesië was onafhankelijk. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Aletta Jacobs is een bekende Nederlandse feministe. Ze wilde dat vrouwen dezelfde rechten kregen als mannen. Bijvoorbeeld dat vrouwen ook mochten studeren. In de 19e eeuw mochten alleen mannen naar de universiteit. Vrouwen moesten thuis blijven en voor de kinderen zorgen. In die tijd hadden vrouwen minder...
Tegenwoordig zijn mannen en vrouwen volgens de wet gelijk. Maar dat was zo'n 150 jaar geleden wel anders! Meisjes en vrouwen moesten moeder worden en het huishouden doen. Ze mochten zeker niet studeren. Aletta Jacobs (1854-1929) vond dat oneerlijk. Ze werd de eerste vrouwelijke arts in Nederland. Hoe...
Karel de Grote leefde aan het begin van de middeleeuwen. In 771 werd hij koning van de Franken. Het Nederland van nu ligt in het gebied dat de Franken toen hadden. Kijk hier voor meer informatie. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Voor 1550 was Nederland nog geen land. Er waren toen verschillende gebieden. Elk gebied had zijn eigen wetten en regels. Ze hadden wel één leider: Karel de vijfde. Lees meer informatie op deze website.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Doe mee aan de wedstrijd en ontwerp het allerleukste kinderboekenspel. Kies en lees je favoriete boek en bedenk een spel op basis van dit boek. Alle informatie over deze wedstrijd vind je op deze site. Aanmelden kan tot en met 9 november 2024
Iedereen tussen 6 en 12 jaar kan meedoen aan de Nederlandse Kinderjury. Kies jouw favoriete boek uit 2023. Er zijn twee leeftijdsgroepen, die elk hun eigen winnaar kiezen: 6 t/m 9 jaar (groep 3 t/m 5) en 10 t/m 12 jaar (groep 6 t/m 8). Tijdens de leesweken van 7 februari tot en met 9 april lees je zoveel...
Het Klokhuis heeft een speciale serie gemaakt over Kindermishandeling. Dolores komt erachter dat veel slachtoffers van kindermishandeling er niet makkelijk over praten. Wat kun je als omgeving doen als je een vermoeden van kindermishandeling hebt? Dolores geeft een aantal instrumenten en tips voor slachtoffers...
Kinderen zijn goedkope arbeidskrachten en daarom willen fabriekseigenaren hen graag als personeel. Naarmate het aantal fabrieken toeneemt, groeit ook het verzet tegen kinderarbeid. In 1874 verbiedt het Kinderwetje van Van Houten arbeid van kinderen tot twaalf jaar. Vanaf 1901 moeten alle kinderen van...
Klassieke muziek wordt vaak gespeeld op violen en andere klassieke instrumenten. Maar ook met boomwhackers kun je klassieke muziek maken. Meester Willem en zijn klas laten zien hoe je dat doet. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Marga Klompé was in 1956 de eerste vrouwelijke minister in Nederland. Als minister leverde ze een belangrijke bijdrage aan Nederland als verzorgingsstaat. Ze bedacht een wet waardoor Nederlanders die arm waren geld kregen van de staat. Lees hier meer over Marga Klompé. Let op: kies de informatie...
In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Nienke aan de oostkust van Australië op zoek naar koalaberen. Een zeldzaam dier met een uiterst kieskeurig dieet; de jonge blaadjes van de eucalyptusboom. Nienke gaat het bos in met ranger Martin die een bijzondere manier heeft om de koala's te spotten. Met...
Voor warmte in je huis en om eten te koken is brandstof nodig. Nederland gebruikte in de loop van de tijd verschillende brandstoffen. Eerst hout en turf, daarna steenkool en aardgas. Nu wordt steeds meer gebruik gemaakt van wind-, waterstof- en zonne-energie. Lees meer over kolen en gas op de site van...
Anton de Kom is een Surinaamse schrijver en een verzetsheld. Hij werd in 1898 geboren in Suriname als zoon van een slaaf. Suriname was in die tijd een kolonie van Nederland. In zijn boek Wij slaven van Suriname protesteerde hij tegen de onrechtvaardigheid in zijn land. Nog steeds wordt zijn boek veel...
Weet je wat een kompas is? Een instrument waarmee je met een wijzertje altijd kunt weten waar het noorden is. Je kunt een kompas kopen in een outdoorwinkel of een speelgoedwinkel. Maar je kunt er ook zelf een maken. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Toen de Fransen niet langer meer de baas waren in Nederland kwam de zoon van stadhouder Willem V terug naar Nederland. Deze zoon was Willem I (Willem de eerste). Hij werd koning van heel Nederland. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Eva duikt in de wereld van landkaarten maken. Ze maakt met oude instrumenten een plattegrond van een speeltuin. Daarna maakt ze een moderne kaart met een vliegtuig, waarmee ze van boven foto's van het landschap maakt. En nu maar hopen dat ze de weg niet kwijt raakt! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Latin is de verzamelnaam voor muziek uit Latijns-Amerika. Het klinkt zonnig, vrolijk en vooral heel swingend. Dat komt door de instrumenten en de ritmes. Swing mee met Willem en zijn klas! Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
In 1859 schreef Multatuli het boek Max Havelaar. Multatuli heette eigenlijk Eduard Douwes Dekker. Hij was een Nederlander die in Nederlands-Indië werkte. Maar hij was boos op de Nederlanders in Nederlands-Indië. Want Nederland was niet goed voor de inwoners. Het boek Max Havelaar is een klacht tegen...
In Mongolië bespelen mensen instrumenten die wij niet zo goed kennen. In deze clip van Schooltv.nl zie je hoe een mondharp wordt gemaakt en hoe die klinkt.
Muziek die in Europa is gemaakt tussen 1600 en 1900, noemen we klassieke muziek. Deze muziek wordt altijd met één of meer instrumenten gespeeld, of gezongen. Bekende componisten die klassieke muziek schreven, zijn Mozart, Bach en Beethoven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...
Elk instrument heeft een klankbron, iets dat zorgt dat de lucht gaat trillen. Daardoor gaat ons trommelvlies trillen en horen we dat als geluid. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Weet jij hoe een viool klinkt? Heb je wel eens muziek gemaakt zonder instrumenten? Heb je ooit zelf dirigent willen zijn? En word je ook zo blij van zingen? Muziek maken is leuk, sámen muziek maken is nog leuker! Vraag je broertjes, zusjes, ouders en klasgenootjes om mee te doen! Ga hier naar...
Van 12 augustus tot en met 14 oktober 2024 kun je meedoen aan de Muziekwedstrijd. In de Muziekwedstrijd kun je meedoen met alle soorten muziek en met ieder instrument. Zingen mag ook! Je kunt een filmpje (laten) maken van jezelf of samen met andere kinderen. Kijk voor alle informatie op deze site.
In de tijd van Johan van Oldenbarnevelt werden de Nederlanden een Republiek. Lees meer over van Oldenbarnevelt op de site van de canon van Nederland. Let op: kies de informatie die geschikt is voor jouw groep of klas.
Zingen is de oudste vorm van muziek maken. Pas daarna kwamen de instrumenten. Een hele oude kunstvorm van zingen is de opera. Opera is een toneelstuk waarin alle teksten gezongen worden onder begeleiding van een orkest. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als Nederlandse sporters winnen, komt het Oranjegevoel naar boven. De straten zijn dan oranje versierd. Ook op Koningsdag draagt iedereen oranje t-shirts en hoedjes… het kan niet gek genoeg zijn. Lees meer over 'ons oranjegevoel' op de site van de canon van Nederland. Let op: kies de informatie...
Heel veel informatie over paarden. Kies de knope 'Verdieping', via 'Sport' vind je beschrijvingen van alle disciplines in de paardensport. Bijv. dressuur, springen. Via de knop 'Fokkerij' vind je informatie over paardenrassen.
Het sterkste en het mooiste mannetje valt het best in de smaak! Soms kiest het vrouwtje de mooiste zangstem uit. Het is wel duidelijk dat er een flinke flirt periode aan vooraf gaat, aan de paring. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Allerlei leuke knutselwerkjes voor Pasen. Kies een werkje, klik er op en lees, bekijk of print de beschrijving. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de informatie downloaden en opslaan of printen.)
In de tweede helft van de 18e eeuw ging het niet goed meer met de Republiek. Veel mensen vonden Willem de Vijfde een slechte stadhouder. Mensen kwamen in opstand, zij wilden Nederland veranderen. Deze kritische burgers worden patriotten genoemd. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt...
Rembrandt is een wereldberoemde schilder. In 1642 schilderde hij De Nachtwacht. Het schilderij hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Rembrandt maakte ook veel andere schilderijen. Mensen kochten zijn schilderijen graag. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of...
Vroeger had elk land in Europa een koning, maar de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden niet. Nederland wilde wel een koning, maar kon geen goede koning vinden. Daarom waren deze zeven provincies een republiek geworden. Elke provincie had evenveel macht in de republiek. Meer weten, neem hier...
In de ritmesectie van het Metropole-orkest zitten allemaal instrumenten die ritmisch zijn. Het drumstel natuurlijk, maar ook een elektrische gitaar en een piano. Ze kunnen klassiek spelen, maar ook jazz! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De grens van het Romeinse rijk liep precies door Nederland. De Rijn was de grens. Deze rivier stroomt van Duitsland via Utrecht naar de zee. We noemen deze grens de Limes. Dit is het Latijnse woord voor grens. Meer weten, neem hier een kijkje.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen...
Michiel Adriaenszoon de Ruyter is een beroemde zeeheld. Hij werd luitenant-admiraal. Dat is de belangrijkste baan in het leger op zee. Lees hier meer over deze zeeheld. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Betje Wolff en Aagje Deken schreven samen het bekende boek Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart. De boodschap van de schrijfsters aan vrouwen was: trouw niet voor het geld maar voor de liefde. Ontwikkel je verstand en maak je eigen keuzes. Lees meer over deze schrijfsters en hun boek op de site van...
De 'sax' heeft een rieten mondstuk en een breed uitlopende metalen buis (conus). Daardoor is het instrument eigenlijk een combinatie van een houten- en koperen blaasinstrument. In de clip van Schooltv.nl hoor en zie je de alt-saxofoon. Maar er bestaan meerdere soorten: sopraan-, alt-, tenor-, bariton-,...
Annie M.G. Schmidt is een Nederlandse schrijfster. Ze heeft heel veel geschreven, kinderboeken, verhalen voor volwassenen, liedjes en versjes. Je kent ze vast wel, de verhaaltjes van Jip en Janneke, maar ook de boeken Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie...
Kies het jaarfeest Sint Maarten, dan vind je allerlei liedjes. De bladmuziek kun je printen en de melodie van de liedjes zijn te beluisteren als midi-bestand. (De pdf-bestanden van de liedjes kunnen worden bekeken en geprint met de gratis Adobe Reader.)
Een sitar is een snaarinstrument uit India met een zeer typerende klank. Het instrument heeft behalve vier melodiesnaren en drie ritmesnaren (chikari), ook twaalf tot veertien resonantiesnaren (tarafs). Bekijk het filmpje van Schooltv.nl maar eens. Met werkblad.
Triangel, tamboerijn, bekkens, kleine trom, grote trom, klokkenspel, xylofoon, marimba, pauken: Laura Trompetter is klassiek slagwerker en zij bespeelt al deze instrumenten! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Om werk te doen voor de kolonisten werden slaven uit Afrika gehaald. Slaven moesten doen wat hun eigenaar wilde. Ze werkten op de plantages van de kolonisten en verdienden niks. Andere slaven moesten voor hun eigenaar en hun huis zorgen. Maar de slaven wilden vrij zijn, ze kwamen in opstand. Lees hier...
Spinoza is de bekendste filosoof van Nederland. Een filosoof is een denker. Een filosoof wordt ook wel een wijsgeer genoemd, iemand die graag veel wil weten. Lees hier meer over Benedictus de Spinoza.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Srebrenica is een stad in Bosnië-Herzegovina. Srebrenica was een veilige plek voor moslims. Er woonden veel moslims in Srebrenica. Nederlandse soldaten moesten zorgen dat deze moslims veilig waren. Deze Nederlandse soldaten werden 'Dutchbat' genoemd. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt...
De echte, oude teksten van de bijbel waren geschreven in het Grieks en in het Hebreeuws. Deze teksten werden begin 1600 vertaald in het Nederlands. Die vertaling werd de Statenbijbel genoemd. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Voor het inspreken van voice-overs wordt vaak gebruik gemaakt van professionele stemacteurs. Eva van Het Klokhuis gaat langs bij een stemmenbureau waar ze erachter komt hoe je de juiste stem kiest, en hoe een video wordt ingesproken. Deze video komt uit de aflevering 'Het Kantoor 316'. Bekijk hier het...
Kwartet betekent vier. En dat klopt, want in een strijkkwartet zitten vier strijkinstrumenten! Samen klinken ze heel mooi, alsof de instrumenten met elkaar praten! Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Zo word je in tien stappen een supercoole amateurastronoom. Je leert onderzoeken, meten, observeren en zelf eigen instrumenten bouwen. Misschien heb je soms wat hulp nodig, maar uiteindelijk word jij een echte ruimteverkenner.
Een zeer uitgebreide site over het symfonieorkest. Bevat info over de verschillende groepen instrumenten binnen het orkest: slagwerk, koperblazers, houtblazers, strijkinstrumenten en piano, klavecimbel en harp.
Het grootste orkest is het symfonieorkest. Daarin vind je de meeste instrumentgroepen: de strijkinstrumenten, de blaasinstrumenten, de slaginstrumenten en de toetsinstrumenten. Er is meestal een vaste opstelling. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De ketting op de fiets, één en al tandwiel. Zet je je fiets in een lagere versnelling, dan kies je voor een groter tandwiel. Bekijk de clip op Schooltv.nl
Rond 1950 kochten steeds meer mensen een televisie. Het bedrijf Philips uit Eindhoven maakte televisies. Veel mensen dachten dat een televisie ongezellig was. Philips vond dat niet. Philips maakte reclame dat televisie goed was voor het gezin. Philips ging zelf televisieprogramma's maken. Steeds meer...
Het Teylers Museum in Haarlem is in 1784 opgericht ter bevordering van kunst en wetenschap. Je vindt er daarom niet alleen schilderijen, maar ook natuurkundige instrumenten, fossielen en skeletten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Het beroemde Amerikaanse tijdschrift Time Magazine kiest elk jaar de meest invloedrijke persoon ter wereld. In 2019 won klimaatactivist Greta Thunberg. National Geographic Junior is het daar helemaal mee eens. Lees hier waarom.
Op deze site staan oefeningen om je voor te bereiden op de doorstroomtoets. Kies zelf waar je beter in wilt worden! En dan maar oefenen. Let op! Deze site bevat reclame.
Maak een tijdreis door 200 jaar topografie van Nederland en bekijk de topografische kaarten van vroeger. Kies een jaartal en bekijk de bijbehorende kaart.
De eerste bewoners van ons rivierenland wonen niet op een vaste plaats, maar trekken van plek naar plek. Ze jagen, vissen en verzamelen vruchten, noten en zaden. De winter brengen ze door in een vast kamp op een veilige plek. Op de plaats waar ooit zo’n nederzetting was, is in 1997 het skelet van...
Lennart speelt trombone. Dat is best moeilijk, want de trombone is een groot instrument. Hij laat zijn zusje moet zien hoe je moet blazen en hij speelt een liedje. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Van 1940 tot 1945 was er in de wereld weer een grote oorlog. Deze oorlog heet de Tweede Wereldoorlog. Nederland deed ook mee in deze oorlog. Lees meer op de website van entoen.nu.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
In 1900 woonden er in Nederland 5 miljoen mensen. In 2000 waren dat er bijna 16 miljoen. Er is veel veranderd. Door alle immigranten kwamen er veel nieuwe culturen in Nederland. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
De viool behoort tot de familie van gestreken snaarinstrumenten waartoe ook de altviool, de cello en de contrabas behoren. De viool is een instrument met vier snaren, die met een strijkstok, of met de vingers, in trilling gebracht worden. Bekijk hier het filmpje van Schooltv.nl. Met werkblad.
Eric Vloeimans is trompettist. De trompet is voor hem het instrument waarmee hij verhalen kan vertellen. Hij speelt alle soorten muziek: klassiek, pop, jazz, flamenco, wereldmuziek. Dat doet hij solo, met een orkest, in een band of in de studio. Eric laat Tirsa horen hoe de trompet werkt en welke stijlen...
In de zeventiende eeuw groeit in Europa de behoefte aan luxeproducten van overzee: specerijen, suiker, koffie, thee en porselein. Handelaren verdringen zich om aan deze vraag te voldoen. Maar voor kleine ondernemingen zijn verre reizen naar Azië, Afrika of Amerika kostbaar en gevaarlijk. Nieuwe...
Hoe kies jij je vrienden? Vind je het fijn dat jullie hetzelfde leuk vinden en dezelfde ideeën hebben? Of juist niet? Vriendschappen zijn er in alle soorten en maten. Bekijk de artikelen, interviews en filmpjes over vriendschap in het dossier van Kidsweek / Samsam.
Het vrouwenkiesrecht is het recht van vrouwen om te mogen stemmen tijdens verkiezingen en om op de kieslijst te staan. Lees er over op de site van Kidsweek/Samsam.
In 1953 waaide het heel hard: er was een grote storm. Dat was in de nacht van 31 januari op 1 februari. De dijken waren niet sterk genoeg. Het water kwam over de dijken heen. Het was een ramp. Een groot deel van Nederland kwam onder water: Zeeland, West-Brabant en een deel van Zuid-Holland. Lees hier...
Deze website geeft een overzicht van de wettelijke tijdregeling in Nederland en haar geschiedenis. Over tijdsystemen en tijdmeetkundige instrumenten waarmee de tijd bepaald werd. Met een overzicht van de zomertijdperioden in Nederland.
Willem van Oranje was heel belangrijk voor Nederland. We noemen hem de vader des vaderlands: de vader van het vaderland. Lees hier meer informatie.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Willibrord kwam uit Engeland. Hij was een monnik, een erg gelovige man. In 690 kwam hij naar Nederland. Hij kwam om over zijn geloof te vertellen, het christendom. Willibrord wilde dat alle Friezen ook christenen werden. De Friezen woonden in Nederland aan de zee. Meer weten, neem hier een kijkje.
Let...
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de dapperheid van het Oekraïense volk zijn Persoon van het Jaar. Een belangrijk Amerikaans tijdschrift kiest ieder jaar iemand uit die het belangrijkst was in de wereld. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is...
De stem is het oudste muziekinstrument ter wereld. En je hebt er helemaal niets voor nodig behalve je mond, je tong, je longen en je stembanden. De stem is ook één van de meest veelzijdige instrumenten: hij kan van hoog tot laag, van rauw tot lieflijk en van hard tot zacht. En wat is scatten...
Een spreekbeurt of werkstuk over zuivel? Op deze plek vind je alle informatie en tips die je nodig hebt. Ook vind je hier allerlei handige hulpmiddelen om je presentatie of werkstuk nog leuker en mooier te maken. Bijvoorbeeld afbeeldingen, filmpjes en een mooi PowerPointsjabloon voor je presentatie......