Tip van Bloem "Maar haar vader zag het niet meer. Hij liep als een gehypnotiseerde de tuin in, recht op de kikker af." (p. 7,5) Uit: De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes / geschreven door Janneke Schotveld.
Tip van Tibbe "'Nu zou ik gaan rennen, Pepijn!' riep Trubbel. Pepijn draaide zich om en zette het op een lopen. Samen met Trubbel rende hij over de heide in de richting van de bosrand. 'Ik krijg jullie wel!' riep de vrouw hen na. 'Stelletje pestkoppen!' 'Jippie!' riep Trubbel. 'Dit is mijn lievelingsspelletje!'" (p....
Een kikker komt uit een ei. Dan is het een kikkervisje. We noemen het ook wel dikkopje. Pas na een tijdje groeit het kikkervisje uit tot een kikker. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Met een glazen bak, wat zand, waterplanten, hout en steen kun je een aquarium maken. Zo kun je met eigen ogen zien wat er met kikkerdril gebeurt. Elke kikker begint als een bolletje in het kikkerdril. In dit kikkerdril zitten kikkereitjes en uit deze kikkereitjes komen weer kikkervisjes. Maar er moet...
Ken je de boeken van Kikker? Kikker beleeft samen met zijn vriendjes Rat, Varkentje, Haas en Eend allerlei avonturen. Elk jaar in de maand maart is het Kikkertiendaagse. Dan is er op scholen, in boekhandels en bibliotheken van alles te beleven met Kikker. Neem maar eens een kijkje op deze site.
Groene kikkers zijn goed gecamoufleerd. Ze vallen niet op tussen de waterplanten. Een mannetje lokt een partner door keihard te kwaken. De eieren heten kikkerdril. De jongen maken een gedaanteverwisseling door. Als je meer wilt weten over de voortplanting van de groene kikker bekijk je het filmpje van...
In de lente drijven slijmerige klompen in de sloot. Daarin zitten ontelbare zwarte puntjes: dat is kikkerdril, duizenden kikkereitjes. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes over kikkers.
Door het warme weer is er al veel kikkerdril te zien. Doe jij mee aan de kikkerdriltelling? Op deze website lees je wat je precies moet doen. Je kunt meedoen aan de telling van 23 februari tot en met 10 maart 2024.
Eerst is het een hoopje kikkerdril, dan een visje dat langzaam poten krijgt en uiteindelijk een amfibie dat op het land rondspringt. Kijk voor weetjes over kikkers op de site van National Geographic Junior.
Kikkers en padden lijken best veel op elkaar. Toch zijn er verschillen. Maar hoe houd je ze uit elkaar? Dit Snapje? van Lienke Iburg helpt je een handje. Bekijk het filmpje van Snapje? op Schooltv.nl.
Kikkers, padden en salamanders gaan in het voorjaar op pad om zich voort te planten. Dit noem je de paddentrek. Hierbij komen ze vaak gevaarlijke wegen tegen. Gelukkig worden ze een handje geholpen om veilig over te steken. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
In de lente worden padden en kikkers weer actief. Met gevaar voor eigen leven steken ze de weg over. Dat loopt niet altijd goed af.Gelukkig hebben boswachters daar iets op bedacht. Bekijk het artikel en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 14 maart 2021.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Het is belangrijk eieren goed te beschermen. Ieder dier doet dit op een andere manier. De Pipa pipa heeft hier wel een heel bijzondere manier voor gevonden. Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.
Heb jij regelmatig muziekles op school? Nou, de kikker uit dit lied niet! Iedereen wordt gek van zijn valse gekwaak. Zou muziekles daar verandering in kunnen brengen? Zing maar mee met de nieuwe tekst op een bekende melodie! Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op schooltv.nl.
Een liedje over een kikkerprinsje die wacht op zijn prinsesje. Maar wat duurt het lang voordat ze komt! Zing je mee? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het vrouwtje van een buidelboomkikker draagt haar eieren in een broedbuidel met zich mee. In de buidel komen de eieren uit. Als de larven groot genoeg zijn, laat de moeder ze los in het water. Ze groeien daar uit tot kleine boomkikkertjes. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.
Buidelboomkikkers leven van insecten die ze tussen de takken van bomen vangen. Het zijn amfibieën, maar ze komen alleen in het water om de larven los te laten. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.
Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.
Het is misschien wel een van de bekendste pijlgifkikkers. Weinig roofdieren wagen zich aan deze kikker. Zijn huid is erg giftig. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.
Hummus wordt gemaakt van kikkererwten. Die worden eerst geweekt en gekookt. Daarna worden ze geplet en gemengd met lekkere kruiden. En daarna kun je het op je brood smeren! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Elk jaar worden er honderden nieuwe levende diersoorten ontdekt. Zo zijn er dit jaar al 105 bijzondere dieren gevonden: waaronder spinnen, kikkers en vleermuizen. Check op de website van Zo Zit Dat de meest bijzondere.
In de reddingshelikopter van de marine zit altijd een kikker. De kikker haalt mensen van schepen, maar redt ze ook uit zee. Bart krijgt een korte kikkeropleiding. Uiteindelijk gaat kikker Bart echt vanuit de helikopter te water om iemand te redden. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Heb jij wel eens een insect gezien dat een kikker kan verorberen? De reuzenwaterwants draait er zijn klauw niet voor om! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Deze kikker heeft zijn naam te danken aan de manier waarop hij zich voortbeweegt. Hij springt niet, maar klautert in de bomen als een aap. Raak hem vooral niet aan, want hij is erg giftig. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Hoe is het met de stand van de amfibieën in ons land? Bart gaat het vragen bij een amfibieënteller. Verder trekt hij z'n waadpak aan en gaat met z'n schepnet in een sloot op zoek naar amfibieën. Zal hij wat vinden? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een gladde huid met slijm, of eentje met wratten. Amfibieën hebben zo’n huid, ze doen er van alles mee. Zelfs ademen en drinken. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.
De boomkikker komt van oorsprong helemaal niet voor in de duinen bij Wassenaar. Toch leven er duizenden boomkikkers rond de plassen en poeltjes. De boomkikker is een exoot, afkomstig uit Griekenland. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas op schooltv.nl.
1 april, kikker in je bil! Dé dag om grappen te maken. Het Jeugdjournaal geeft in dit filmpje antwoord op de vraag: hoe is 1 april ontstaan? Dit is een bericht van 1 april 2022.
Bij giftige dieren denken we snel aan slangen, maar er zijn dieren die nog giftiger zijn. Het allergiftigste dier is een kikker, de pijlgifkikker. 0,14 milligram gif, ongeveer een suikerkorreltje, is al genoeg om een volwassen mens te doden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Verschillende camerastandpunten hebben hun eigen functie. Emoties zijn goed zichtbaar in close-up en je kan iemand dreigend laten lijken met een kikkerperspectief. Zo breng je het verhaal zo goed mogelijk over op de kijker. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De geelgouden gifkikker is zo giftig dat één kikker genoeg gif bij zich heeft om tien volwassenen te doden! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.
Lentekriebels! Tulpen, lekker weertje, jonge dieren, kikkerdril, blaadjes aan de bomen... Het is lente! De leukste weetjes, filmpjes en sites over de lente vind je hier.
Vosje wil graag een taart met jou bakken maar alle ingrediënten zijn gestolen! Help Vosje om alle ingrediënten terug te winnen van slechteriken Hagedis en Kikker. Wanneer het je lukt kan je samen met Vosje een heerlijke taart bakken.
Heb je wel eens gezien hoe een roofvogel zijn kostje bij elkaar scharrelt? Bekijk deze clip en wees maar blij dat jij geen arm kikkertje of muisje bent! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In deze energizer zingt Sterre een nieuwe tekst op de evergreen ’15 miljoen mensen’. Ga maar gauw staan, want we gaan samen meezingen en klappen met het lied over een arme, groene kikker. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op schooltv.nl.