Zoeken: landbouw

Ik zoek informatie voor groep:
4 5 6 7 8 iedereen
  • Plaatje Verticale landbouw
    hetklokhuis.nl
    Verticale landbouw

    Met een groeiende wereldbevolking en steeds meer mensen die in steden wonen, zoeken we continu naar slimmere manieren om voedsel te verbouwen. Bijvoorbeeld door de hoogte in te gaan en minder landbouwgrond te gebruiken zoals met verticale landbouw. Janouk gaat langs bij een verticaal landbouwbedrijf...

    x
  • Plaatje Biologische landbouw
    agriculture.ec.europa.eu
    Biologische landbouw

    Weet jij hoe biologische groenten op een boerderij uit zaadjes worden opgekweekt? Of wat biologische melk is? Ga mee op reis, van de boer tot je bord! En ontdek allerlei weetjes over biologische producten.

    x
  • Plaatje Landbouw
    jeugdbibliotheek.nl
    Landbouw

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Zaadveredeling
    hetklokhuis.nl
    Zaadveredeling

    Groenten ontstaan uit zaad. Uit één zaadje kan bijvoorbeeld wel 40 kilo tomaten voortkomen. Pascal gaat naar een zaadveredelaar en ziet hoe ze er jaren over doen om de allerbeste en sterkste zaden te ontwikkelen voor de lekkerste groenten. Ook ontdekt hij hoe nieuwe rassen biologische pompoenen...

    x
  • Plaatje Hoe gebruikt een boer moderne technieken?
    schooltv.nl
    Hoe gebruikt een boer moderne technieken?

    Technologie wordt steeds belangrijker in de landbouw. Boer Gert gebruikt een computer om zijn tractors door middel van gps aan te sturen, waardoor ze volledig automatisch over het land rijden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe train je een sluipwesp?
    schooltv.nl
    Hoe train je een sluipwesp?

    Sluipwespen hebben een uitstekend reukvermogen. Zo kunnen ze drugs en vuurwerk opsporen. Ze leggen hun eitjes graag in rupsen en helpen zo om ongedierte te bestrijden, bijvoorbeeld in de landbouw. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Italiaanse wintergroenten
    schooltv.nl
    Italiaanse wintergroenten

    In de winter valt er in onze moestuin weinig te oogsten. Het is er te koud. Op het Italiaanse eiland Sicilië heerst een ander klimaat dan in Nederland. De winters zijn er zachter. Daarom kom je daar in de winter heel wat rijpe groenten en fruit tegen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Stadslandbouw
    schooltv.nl
    Stadslandbouw

    In steeds meer grote steden worden tuinen aangelegd om groente te verbouwen. Hoe wordt dat gedaan en wat hebben we er eigenlijk aan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tarwe
    schooltv.nl
    Tarwe

    Op de zeeklei groeit graan, heel veel graan. Het wordt met grote machines geoogst. Dan houdt de boer tarwe en stro over. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe groeit maïs?
    schooltv.nl
    Hoe groeit maïs?

    In de clip van Schooltv.nl zie je met versnelde opnames hoe een maïskorrel uitgroeit tot een maïsplant en hoe de maïsplant daarna weer maïskorrels krijgt.

    x
  • Plaatje Maïsoogst
    schooltv.nl
    Maïsoogst

    In Nederland zie je in de zomer veel volle maïsvelden. Meestal wordt deze maïs gebruikt als veevoer. Maar er is ook maïs die we zélf kunnen eten. Dat zie je in het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Trekkerweb
    trekkerweb.nl
    Trekkerweb

    Op deze website staan heel veel foto's en filmpjes van trekkersen landbouwmachines. (Let op: deze site bevat reclame)

    x
  • Plaatje Bestrijdingsmiddel: redder of doder?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bestrijdingsmiddel: redder of doder?

    Stel je bent boer. Dan landen er hongerige insecten zoals sprinkhanen op je planten, die ze helemaal tot de grond dreigen op te eten. Wat doe je? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De bietenrooimachine
    schooltv.nl
    De bietenrooimachine

    Suiker wordt gemaakt van suikerbieten. Maar daarvoor moeten ze wel eerst gerooid worden. Dat gebeurt met een speciale machine: de bietenrooimachine. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hennep
    hetklokhuis.nl
    Hennep

    Hennep heeft door de coffeeshops een slechte naam. Toch is het een oud en nuttig gewas. Je kunt er van alles mee maken. Van schoenen tot autodeuren. Maurice legt uit waarom het zo sterk is en gaat naar een hennepboer om te zien hoe het gewas geteeld en verwerkt wordt. Dat wordt hameren en hekelen! Bekijk...

    x
  • Plaatje De steksteekrobot
    schooltv.nl
    De steksteekrobot

    Stekjes groeien uiteindelijk uit tot planten die bij ons op de vensterbank komen te staan. Om het makkelijk te maken is er een robot die de stekjes op de juiste manier in de aarde steekt: de steksteekrobot. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Biologische bestrijding
    hetklokhuis.nl
    Biologische bestrijding

    In de paprikakas van Danny komt Sosha erachter dat wij niet de enige zijn die houden van een knapperige paprika. Ook plaaginsecten, zoals de spintmijt, zijn er dol op. Danny gebruikt daarom de natuurlijke vijand van de spint, de roofmijt, als bestrijdingsmiddel. In het lab ziet Sosha hoe je nieuwe biologische...

    x
  • Plaatje Hoe werkt biologische bestrijding?
    schooltv.nl
    Hoe werkt biologische bestrijding?

    In glastuinbouwkassen in Nederland worden allerlei groentes en fruit verbouwd. Helaas kunnen plaagdieren, die ook graag bijvoorbeeld paprika’s eten, ook die kassen in. Om die plaagdieren zo biologisch mogelijk te bestrijden en zo weinig mogelijk milieuonvriendelijke producten te gebruiken, worden...

    x
  • Plaatje Koeienhotel
    hetklokhuis.nl
    Koeienhotel

    Wat is het beste voor de koe? Bart ontdekt het op een biologische testboerderij. Je kan het beter een koeienhotel noemen, want alles is er om het de koeien zoveel mogelijk naar de zin te maken. Zo heeft de stal een koevriendelijk vorm, is er een speciale massageafdeling en kan de koe kiezen uit een matras...

    x
  • Plaatje Azteken
    schooltv.nl
    Azteken

    De Azteken zijn misschien wel de bekendste Indianen ter wereld. Ze waren al een zeer ontwikkelde en verfijnde landbouwbeschaving. Wil je weten hoe de Azteken leefden? Bekijk deze clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Beemster
    docukit.nl
    De Beemster

    Ten noorden van Amsterdam ligt de Beemster. Dit gebied was vroeger een groot meer. Omdat er in de zeventiende eeuw (1600-1700) behoefte was aan landbouwgrond, werd het meer droog gepompt. Aan het landschap in de Beemster kun je goed zien hoe men vroeger dacht over land dat je zelf had gemaakt en de indeling...

    x
  • Plaatje Het cultuurstelsel
    schooltv.nl
    Het cultuurstelsel

    In de 19e eeuw is Nederlands-Indië een kolonie van Nederland. De Nederlandse regering is er de baas. In 1830 wordt het cultuurstelsel ingevoerd om nog meer winst te behalen uit de landbouw. En de Indiërs? Die konden er niks tegen doen. Bekijk het filmpje van Welkom in de IJzeren Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De dierenarts
    docukit.nl
    De dierenarts

    Wist je dat er meer dieren dan mensen in Nederland wonen? Een groot aantal van de dieren woont bij mensen. Als gewoon huisdier of op de boerderij als landbouwhuisdier. Dieren die bij mensen wonen, gaan soms naar de dierenarts. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Droogmaken laagveen
    schooltv.nl
    Droogmaken laagveen

    In de laagveengebieden is veel veen afgegraven. Hierdoor ontstonden er grote plassen in die gebieden en bleef er te weinig landbouwgrond over. Molens moesten ervoor zorgen dat de gebieden weer droog werden gepompt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De eerste boeren
    geschiedenisinminifiguren.nl
    De eerste boeren

    De eerste boeren vestigden zich in het gebied de "Vruchtbare Sikkel" wordt genoemd. Dat ligt tussen het huidige Egypte, Syrië en Irak in. De "Vruchtbare Sikkel" is een gebied waar hele goede grond was voor de landbouw. Op de website Geschiedenis in minifiguren vertelt dit LEGO® minifiguur meer...

    x
  • Plaatje Hongarije
    docukit.nl
    Hongarije

    Heb jij wel eens goulash gegeten? Dat is een gerecht met rundvlees, aardappels, tomaten, paprika en kruiden. Het is echt Hongaars eten. Hongaren maken het met groenten en vlees uit het eigen land. Een groot deel van Hongarije bestaat uit landbouwgrond. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Wat heeft klimaatverandering met regen te maken?
    schooltv.nl
    Wat heeft klimaatverandering met regen te maken?

    Het regent steeds vaker en harder. Behalve dat je er nat van wordt, kan veel regen ook nadelig zijn voor de landbouw en bijvoorbeeld overstromingen veroorzaken. Hoe komt het dat het steeds meer regent? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Landschap hoogveen
    schooltv.nl
    Landschap hoogveen

    In de afgelopen eeuw is de turf in het hoogveengebied afgestoken. Hierdoor is het gebied veranderd in landbouwgrond. Je ziet grote akkers, veel kanalen en langgerekte dorpen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Löss
    schooltv.nl
    Löss

    In Zuid-Limburg vinden we hellingen. Soms zelfs hele steile. Dit is niet handig voor de landbouw, maar toch zijn er veel akkers. Dat komt door de vruchtbare grondsoort loss. Deze is alleen daar te vinden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Recycling
    docukit.nl
    Recycling

    Wist je dat driekwart van al het afval in Nederland opnieuw gebruikt wordt? Dat is maar goed ook. Want ieder jaar produceren we in ons land zo'n 60 miljard kilo afval. Door bouwbedrijven, fabrieken, landbouwbedrijven, scholen, winkels én door mensen thuis. Het Engelse woord recycling betekent dat iets...

    x
  • Plaatje De voetafdruk van Nederland
    hetklokhuis.nl
    De voetafdruk van Nederland

    Om te leven heeft iedereen een stukje van de aarde nodig: landbouwgrond voor je groente, katoen voor je kleding, bomen voor hout. Het stuk land dat één persoon nodig heeft om een jaar te leven, noem je je ecologische voetafdruk. De voetafdruk van een Nederlander is behoorlijk groot, bijna...

    x