Tip van Livia "De wind blies Lentes haar uit haar gezicht en bracht de geur van regen en verre, hoge plekken met zich mee. En toen was de heks er niet meer." (p. 334) Uit: Het jaar van Lente / geschreven door Heather Fawcett.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de lente. Waar komt het woord 'lente' vandaan? Vanaf wanneer is het lente? En wat zijn eigenlijk lentekriebels? Bekijk het filmpje.
Lentekriebels! Tulpen, lekker weertje, jonge dieren, kikkerdril, blaadjes aan de bomen... Het is lente! De leukste weetjes, filmpjes en sites over de lente vind je hier.
Het woord lente komt van 'lengen'. Dat betekent langer worden. In de lente worden de dagen langer. Doordat er meer licht is, en vaker zon, kan alles in de natuur gaan groeien en bloeien. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 099. Kijk in...
In de lente komt er bloesem aan de bomen en bouwen vogels een nest. Waaraan kun je nog meer zien dat het lente wordt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bloeiende bloemen, zingende vogels en warmere dagen. Dat kan maar één ding betekenen: de lente is weer begonnen! Dit wist je vast nog niet over de lente. Neem snel een kijkje op de website van Kidsweek. Dit is een bericht van 20 maart 2025.
Download de woordzoeker. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de woordzoeker die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over de lente.
Bij Beleef de Lente kijk je live mee in de vogelnesten van de bosuil, de kerkuil en de steenuil, de ooievaar, de koolmees, de zeearend en andere vogels. Je kunt de vogels volgen terwijl ze nestelen, broeden en hun jongen voeden.
Van 31 maart tot en met 4 april 2025 is het de 'week van de lentekriebels'. Op veel basisscholen wordt aandacht besteed aan deze week. Over verliefd zijn en alles wat daar mee te maken heeft. Het thema van de Week van de Lentekriebels 2025 is ‘Twintig jaar Week van de Lentekriebels’ Leerkrachten...
Van 31 maart tot en met 4 april 2025 is het de 'week van de lentekriebels'. Op veel basisscholen wordt aandacht besteed aan deze week. Over verliefd zijn en alles wat daar mee te maken heeft. Het thema van de Week van de Lentekriebels 2025 is ‘Twintig jaar Week van de Lentekriebels’. Hier...
Als je nu naar buiten kijkt, zou je het misschien niet zeggen. Maar vandaag begint de lente. De sterrenkundige tenminste want volgens weerexperts is de lente al op 1 maart begonnen. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 20 maart 2023.
Een vrolijk liedje over de lente. Als de zon meer gaat schijnen en de voorjaarsbloemen bloeien ga je uit je bol! Kijk maar naar de clip van Schooltv.nl. Zing je mee?
Download de woordzoeker. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de woordzoeker die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over Pasen. Als je alle woorden in de woordzoeker hebt ingevuld, lees je een...
Elk jaar weer moet het land genoeg graan, groente en fruit opleveren om iedereen te voeden. Daarom bidden christenen aan het begin van de lente voor een goede oogst. Protestanten doen dat op de 'Dag voor gewas en arbeid'. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Na een koude donkere winter komt de natuur weer tot leven. Hoe merken de planten wanneer het lente is en wanneer ze weer moeten bloeien? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.
Als je in de lente mooie bloemen wil hebben in de tuin, moet je in de herfst al bollen in de grond planten. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? In de clip van Schooltv.nl kun je dat zien.
Lente, zomer, herfst of winter, in elk jaargetijde ziet een boom er weer anders uit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 21. Kijk in de (school)bieb.
Een kenmerkend lentebeeld, een broedende vogel. Ook andere dieren kennen broedzorg, zoals vissen, amfibieën en zelfs zoogdieren. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.
In de Week van de Lentekriebels, van 4 t/m 8 maart 2024, gaat het over online weerbaarheid. In dit artikel op de website van Kidsweek geeft liefdesexpert Elsbeth Reitzema van Rutgers antwoord op de vraag: wat kun je doen als je online iets ziet waarvan je schrikt?
Aan het eind van de winter vieren de Hindoes het Holifeest. Ze vieren dan de overwinning van de lichte lente op de donkere winter én van het goede op het kwade. Voor de Hindoes is het ook een soort oud en nieuw. Bekijk hier de clip van Schooltv Beeldbank.
Holi Phagwa is het uitbundige feest waarmee hindoes de overwinning vieren van de lente op de winter. En van het goede op het kwade. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Flip de Beer mag samen met drie kinderen Holi vieren. Dat is het lentefeest! Ze zingen liedjes en versieren elkaar met mooie kleuren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Met het Holifeest vieren mensen met het Hindoestaanse geloof onder andere het begin van de lente en dat het goede altijd overwint van het kwade. Ze doen dat onder andere door met heel veel gekleurd poeder te gooien. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
Het Holifeest, lentefeest of Holi Phagwa is een feest uit het hindoeïsme waarin het goede het kwade overwint. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.
In de lente drijven slijmerige klompen in de sloot. Daarin zitten ontelbare zwarte puntjes: dat is kikkerdril, duizenden kikkereitjes. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes over kikkers.
In de lente komen ooievaars naar Nederland om een nest te bouwen. Ooievaars krijgen meestal drie tot vijf jongen. Als de jongen groot zijn vliegen ze uit. Dan kunnen ze net als hun ouders op weg naar het warme Afrika om te overwinteren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de lente worden padden en kikkers weer actief. Met gevaar voor eigen leven steken ze de weg over. Dat loopt niet altijd goed af.Gelukkig hebben boswachters daar iets op bedacht. Bekijk het artikel en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 14 maart 2021.
Het is heerlijk als het weer lente wordt, maar dat betekent ook dat de bomen en de planten en grassen weer gaan bloeien. Voor mensen met hooikoorts is dat geen feest. Heb jij ook last van hooikoorts, kijk op deze website, daar lees je welke bomen er bloeien en waar de meeste pollen in de lucht hangen,...
In de lente, als in Colorado de sneeuw van de Rocky Mountains smelt, begint daar het raftseizoen. Bart gaat op bezoek bij één van de beste raftplekken ter wereld; Cotopaxi. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De muziek van Stravinsky doet Celia en Isabel denken aan het begin van de lente: als alles wat dood is plaatsmaakt voor groen en iedereen weer vrolijk wordt. Bekijk het filmpje van Tussen je oren op schooltv.nl.
Als de lente komt dan stuur ik jou... tulpen uit Amsterdam! Maar komen de tulpen wel uit Amsterdam? Hoe worden ze gekweekt en hoe is het mogelijk dat tulpen het hele jaar door te koop zijn? In de clip van Schooltv.nl krijg je uitleg.
Lijkt het jou wel wat om de koude winter over te slaan en weer wakker te worden in de lente? Jammer genoeg houden mensen geen winterslaap. Ons lichaam kan dat namelijk helemaal niet aan. Maar het zou soms best handig zijn! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In Nederland verzetten we de klok twee keer per jaar om meer van het zonlicht te genieten en energie te besparen: vooruit in de lente en achteruit in de herfst. Maar hoe zit dat in andere landen? Doen zij dat ook, of niet? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 25 oktober...