Manon neemt een kijkje achter de schermen van Paleis Noordeinde, het werkpaleis van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Er werken ongeveer tweehonderd mensen in het paleis en er gebeurt een hoop. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In Londen wordt het paleis van de koningin bewaakt door paleiswachten. Ze staan de hele dag stil en mogen zich niet laten afleiden, ook niet door de duizenden toeristen naar ze komen kijken. Dat kan in de winter best koud zijn! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Informatie en foto's van het Koninklijk Paleis in Amsterdam, bekend als het Paleis op de Dam. Het paleis wordt gebruikt door het Koninklijk Huis voor staatsbezoeken, prijsuitreikingen, nieuwjaarsrecepties en andere officiële ontvangsten. Lees hier alles over de geschiedenis.
In deze aflevering van Het Klokhuis bezoekt Lisa Paleis Soestdijk. Ze vertelt er over de geschiedenis van het paleis, de Koninginnedagvieringen, de oud-bewoners (o.a. de eerste eigenaar Cornelis de Graeff, burgemeester van Amsterdam, Lodewijk Napoleon, koning Willem II en koningin Juliana en prins Bernhard),...
Bart hangt een camera aan een heliumballon. Zo wil hij onderzoeken hoe de dampkring eruit ziet. Maar hoe vind je ballon en camera terug en zijn de beelden bruikbaar? Wat komt Bart met camera, KNMI-ballon en camerabeelden te weten over de dampkring? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De aarde is de enige planeet in ons zonnestelsel waar zóveel planten en dieren leven. Dat komt door de dampkring. Die zorgt ervoor dat we op aarde temperaturen hebben waarin we goed kunnen leven. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Hoe zit het ook alweer met de spelregels van dammen? Neem snel een kijkje op deze website. Waar je ook live kunt trainen en kunt spelen tegen andere kinderen.
Het Paleis op de Dam in Amsterdam heeft in de Nederlandse geschiedenis een grote rol gespeeld. Het is gebouwd in de Gouden Eeuw als stadhuis. In de verschillende ruimtes van het gebouw kun je de functies nog zien in de versieringen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Als je kunt schaken of dammen, kun je overal vrienden maken, want deze bordspellen worden over de hele wereld gespeeld. Je hersenen laten ‘kraken’ om anderen te slim af te zijn, dat vinden veel mensen leuk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...
In het zuiden van Oekraïne is een belangrijke dam opgeblazen. Waardoor het water dat de dam tegenhield nu wegstroomt. Tientallen dorpen lopen gevaar. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 6 juni 2023.
Hardlopen is de populairste sport van ons land. De grootste wedstrijd in ons land is de Dam tot Damloop. Nienke doet mee en Bart moedigt aan. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Vanaf de aarde gezien is de lucht blauw. Of zwart als het nacht is. Vanuit de ruimte gezien is de lucht altijd zwart. Dat we hem op aarde als blauw zien, komt door de dampkring. Bekijk de cipphanger op Schooltv.nl.
Op 4 mei wordt jaarlijks op de Dam de officiële Dodenherdenking gehouden. Maurice laat zien wat er gebeurt vóór die twee minuten stilte. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Alle omstandigheden op aarde zijn perfect voor ons. Niet te koud, niet te heet, en er is vloeibaar water om te drinken. Zijn deze omstandigheden er ook op andere planeten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Dit spreekbeurtpakket kan gebruikt worden bij een boekbespreking over het boek De reis van Syntax Bosselman, geschreven door Arend van Dam. Je kunt de informatie ook gebruiken bij een spreekbeurt over slavernij. Kijk onder het kopje Spreekbeurtpakket & lesbrief, daar staat een link en kun je het...
De Dam is een groot en beroemd plein in Amsterdam. Maar waarom heet dat plein 'De Dam' en hoe is Amsterdam eigenlijk ontstaan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bernadette woont in een molen in het stadje Lourdes in Frankrijk. Op een dag ziet Bernadette iets heel bijzonders: een mooie dame in witte kleren. Die mooie dame is Maria, de moeder van Jezus. Lees er over op Missiokids.
Voor Nederland was de 17e eeuw (1600-1700) de Gouden Eeuw. Het was een tijd van grote rijkdom. De grachtenpanden in Amsterdam en het Paleis op de Dam werden in die tijd gebouwd. Vooral kooplieden werden schatrijk met de handel. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...
Wat is het verschil in training tussen sprinters en marathonlopers? En welke lichaamsbouw past het best bij deze verschillende manieren van hardlopen? Nienke gaat naar sportcentrum Papendal om tips te krijgen voor de Van Dam tot Dam loop waar ze aan mee gaat doen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Het is 4 mei, ’s avonds om 8 uur. Op de Dam in Amsterdam, staan duizenden mensen. Iedereen is 2 minuten stil en denkt aan alle Nederlanders die gestorven zijn in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) en in oorlogen daarna. De koning en de koningin zijn ook bij de ceremonie. Zij leggen een bloemenkrans...
Een vallende ster is geen echte ster, maar een stukje steen of stof uit de ruimte. Als die door de dampkring van de aarde vliegen, verbranden ze. Zo ontstaat het lichtspoor dat wij zien als vallende ster. Als er heel veel steentjes door de dampkring komen, spreek je van een meteorenregen. Bekijk het...
Een steen die door de ruimte heen zweeft, dat noemen we een meteoroïde. En als-ie naar de aarde toe gaat en in de dampkring terechtkomt, dan wordt-ie steeds warmer omdat-ie de lucht in elkaar duwt. En dan wordt het een vallende ster of een meteoor. Als-ie dan tijdens het vliegen door de dampkring...
Hoe kan het opeens gaan regenen? Als een pan water kookt zie je damp boven de pan. In die damp zitten allemaal kleine waterdruppeltjes. Een wolk bestaat ook uit allemaal kleine waterdruppeltjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.
Dit is de site van de Schrijvers van de Ronde Tafel. Onder deze naam komt een twintigtal schrijvers regelmatig bijeen. Het liefst op een plaats die iets met geschiedenis te maken heeft. Op deze site kun je de schrijvers en hun boeken leren kennen.
Damien maakt graag stop-motion filmpjes. Om er beter in te worden heeft hij een afspraak met Jorn. Hij leert Damien hoe hij goede stop-motion filmpjes kan maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Symbolica, paleis der fantasie, is de nieuwste attractei in de Efteling. Vanaf 1 juli 2017 kun je dit wonderlijke paleis bezoeken.Lees hier meer informatie. En bekijk de filmpjes van de making-of.
De Afsluitdijk verbindt Noord-Holland met Friesland. Hij is maar liefst 32 kilometer lang en daarmee de langste dijk van Europa. Maar wist je dat de Afsluitdijk eigenlijk een dam is? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Veel mensen vinden de geur van versgebakken brood de lekkerste die er is. Dat vinden bakkers zelf ook. Elke ochtend halen ze in alle vroegte de dampende broden uit de oven: bruin, volkoren en wit, brood met sesam of zonnepitten, kadetjes, krentenbrood. Te veel om op te noemen. Lees er over op de website...
Op denkboek.nl kun je van alles ontdekken en leren over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren. In de tijdlijn ontdek je wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de vrijheidswijzer mag jij vertellen wat vrijheid voor jou betekent. In de kijkwijzer wordt uitgelegd wat er gebeurt tijdens...
Ieder jaar op 4 mei is het monument op De Dam het decor van een bijzondere bijeenkomst: Dodenherdenking. Iedereen die hier naartoe komt is om precies 8 uur twee minuten stil. Vooraf wordt in de Nieuwe Kerk een bijeenkomst gehouden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Zijn er meisjeskleuren? Of jongensberoepen? Over wat bij wie hoort hebben we allerlei ideeën. Het woord dat daarmee te maken heeft is gender. Pascal legt het verschil uit tussen geslacht, gender en genderidentiteit. In Paleis het Loo leert hij dat jongens vroeger jurkjes droegen en op straat praat...
De koning en de koningin rijden in de Glazen Koets van paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daar zal koning Willem-Alexander de troonrede voorlezen. Bekijk op de site van de Rijksoverheid de route.
De hoofdstad van Groot-Brittannië is Londen. Er staan veel kantoorgebouwen en banken, maar ook veel mooie oude gebouwen. Zoals Westminster Abbey, de belangrijkste kerk van Engeland. En midden in Londen staat het paleis Buckingham Palace. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...
In Nationaal Park de Veluwezoom kun je zomaar oog in oog komen te staan met een damhert of een edelhert. Pascal heeft mazzel, want hij en boswachter Jose spotten er een heleboel. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Damiano (8) vertelt over zijn lievelingsboek Kalle en de killercactus van Hermine Landvreugd. Een bizar boek over een heel gewone jongen en een zware crimineel die dwars door Amerika trekken in een vuilniscontainer om te ontsnappen aan de politie. O ja, en behalve de politie zit er ook een killercactus...
Janouk krijgt een nieuwe look op de kappersschool. Als je opgeleid wordt tot kapper, leer je alles over kniptechnieken, stylen, kleuren, krullen, vlechten en kapseltrends, voor dames en heren! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Tijl Damen viert de verjaardag van de Kinderboekenweek. Zing en dans mee met de vrolijke liedjes. Hier kun je de liedjes beluisteren en de tekst downloaden.
In het Brabantse Asten staat de grootste klokgieterij ter wereld! De klok van de Notre Dame in Parijs is daar gegoten. Nienke gaat op bezoek bij Bert Augustus. Hij is campanoloog, oftewel klokkendeskundige. Ze volgt het hele proces van het smelten van het brons tot het gieten en stemmen van de klok....
Een komeet herken je aan zijn witte staart van stof en gas. Een meteoor kan afkomstig zijn uit een komeet en wordt pas zichtbaar als hij door de dampkring suist: een vallende ster. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Op de boerderij van Damian worden veel lammetjes geboren. Soms gaat het niet goed en moet het lammetje een handje geholpen worden. Tja, dan moet je dus met je hand naar binnen bij het moederschaap. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De Franse koning Lodewijk XIV zit maar liefst 72 jaar op de troon. Hij noemt zichzelf de zonnekoning, woont in een schitterend paleis en voert allerlei oorlogen in Europa. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.
Madurodam is de kleinste stad van Nederland. Het is een stad in een stad, want Madurodam ligt in Den Haag. Je ziet er maquettes van bekende Nederlandse gebouwen, zoals het Koninklijk Paleis en het Muiderslot. Je kunt er niet alleen dingen bekijken, maar ook dingen doen. Lees er over op de website van...
Stenen uit de ruimte die neerkomen op aarde, noemen we meteorieten. En hoewel er in de ruimte om ons heen van alles rondvliegt, is een echte meteoriet hartstikke zeldzaam. De meeste meteoren verbranden namelijk in de dampkring rond de aarde. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.
Het bekendste schilderij van alleskunner Leonardo da Vinci is de Mona Lisa. Een portret van een glimlachende dame. Het werk is tegenwoordig wereldberoemd en is tentoongesteld in het Louvre in Parijs. Bekijk het filmpje van Welkom in de middeleeuwen op schooltv.nl.
Sarah fantaseert tijdens het luisteren naar muziek van Mozart over een prinses die verliefd wordt op een prins. Aan de muziek kan ze horen hoe de prins en de prinses samen dansen en naar elkaar kijken achter een bosje in de paleistuin. Bekijk het filmpje van Tussen je oren op schooltv.nl.
Vroeger had de zee er vrij spel en was er een open verbinding met de Waddenzee. Uit angst voor overstromingen werd in 1969 een dam gebouwd. Er ontstond een prachtig nieuw landschap met bijzondere bloemen en veel vogels. Als je wilt weten hoe zo'n nieuw landschap ontstaat kijk je op deze website.
Ieder jaar komen op 4 mei duizenden mensen naar de Nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Wat doen ze daar? Wie herdenken ze? En wat betekenen de kransen die gelegd worden door de koning of koningin? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Nienke kijkt mee bij de dames van Nederlandse rolstoelbasketbalteam: de Orange Angels. Zij zijn de wereldtop en doen mee aan de Paralympics. Wat zijn de regels bij rolstoelbasketbal? En hoe kun je zo behendig en snel zijn in een rolstoel? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Om rugby te spelen heb je nodig: een ovale bal, stevige kleding, schoenen met noppen en een portie lef. Dat merkt Pascal als hij een dagje meetraint met het Nederlands Damesteam. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een liedje over Sint Maarten van Tijl Damen. Leuk om te zingen als je met je lampion de deuren langs gaat. Zing maar lekker met hem mee. Met tekst, bladmuziek en akkoorden.
Zes liedjes van Tijl Damen in het thema Sport en spel, klaar voor de start! Naast liedjes heeft Tijl een uitgebreid lespakket rond de liedjes geschreven. Met teksten, akkoorden en meezingvideo's.
De penalty is de grootste uitdaging van een keeper. Hoe kun je trainen in het tegenhouden van zo’n strafschop? Janouk kijkt via eyetrackers mee hoe keeper Alessandro Damen bepaalt welke kant hij op gaat duiken als hij in het doel staat. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Hoor je de wind langs de daken huilen? Hoor je de regen striemen op de ruiten? Het is herfst! Tijl Damen zingt vrolijke liedjes over de herfst. Bekijk de filmpjes en zing lekker met hem mee. Met akkoorden, teksten en bladmuziek.
Als je een vallende ster ziet, mag je een wens doen. Maar eigenlijk zie je gewoon een stukje ruimtestof door de dampkring heen vliegen. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Pascal gaat op expeditie met boswachters Jamie en José dwars door de Veluwezoom. Ze spotten egels, eekhoorns en wilde zwijnen. Na een avond bij het kampvuur gaat Pascal de volgende ochtend al heel vroeg op zoek naar edelherten en damherten. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Tijdens hun leven zwemmen vissen naar verschillende gebieden. Om zich voort te planten, om voedsel te vinden of om te overwinteren. Ze zwemmen van zout naar zoet water, of andersom. Dit noem je vismigratie. Onderweg komen vissen allerlei hindernissen tegen zoals dammen, gemalen, stuwen of sluizen. Daardoor...
Op warmetruiendag zet je de verwarming lager, en trek je een warme trui aan om energie te besparen. Jona en Julia hebben speciaal voor de koning een trui gebreid, die Manon op paleis Huis ten Bosch mag overhandigen. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.
Nederland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. Daarom hebben we dijken, dammen en duinen nodig die ons beschermen tegen het water. Maar wat als de zeespiegel nog verder gaat stijgen? Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.
Kamperen in de tuin, een dagje naar het strand. Het is zomer! Tijl Damen zingt vrolijke liedjes over de zomer. Bekijk de filmpjes en zing lekker met hem mee. Met akkoorden, teksten en bladmuziek.