Wist je dat schimmels veel meer kunnen dan groeien op je bedorven eten? Janouk gaat kijken in het laboratorium bij schimmelprofessor Han Wosten. Het is zijn droom om in de toekomst huizen te bouwen met schimmels. Misschien lukt het ook wel om er materialen van te maken voor kleding, verpakkingen en veel...
Pascal gaat op bezoek in een circulair gebouw. Dat betekent dat het gebouw helemaal gemaakt is van recyclebare producten. Ze hebben dat gedaan op een manier waarop alle producten uit het gebouw ook weer hergebruikt kunnen worden. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Woezel en Pip hebben een toren gebouwd van blokken. Wat voor torens zijn er eigenlijk nog meer? Molletje gaat op zoek! Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.
Musicals, toneelstukken, soaps... Ze spelen zich allemaal af in een decor. Wie bedenkt zo'n decor eigenlijk? En hoe wordt het gemaakt? Kijk naar het filmpje van Schooltv.nl.
Als je in Pisa bent, moet je natuurlijk een foto maken waarop je tegen de toren van Pisa leunt. Die toren is zo scheef, doordat de grond van Pisa te zacht is. Bart legt uit hoe het komt dat de toren van Pisa nooit is omgevallen, en waarom ze hem nooit rechtop hebben gezet. Bekijk het filmpje van Het...
De torenvalk is een echte roofvogel. Hij jaagt op muizen en andere kleine dieren. En als de torenvlak jonkies krijgt, blijft moeder op het nest terwijl vader op jacht gaat naar eten. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Een torenvalk ziet een muis. In een snelle glijvlucht gaat hij erop af en pakt de muis met zijn sterke klauwen. Hij knijpt de muis dood. De snavel is scherp en komt goed van pas bij het verscheuren van de prooi. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Je hebt vast weleens gehoord van een kaartenhuis. Het kan nog best lastig zijn om van losse, gladde kaarten een stevig bouwwerk te maken. Wat is de beste strategie om van kaarten een stevige constructie te maken? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Hoe bouw je een brug van 150 meter lang over het Amsterdam-Rijnkanaal? Maurice legt uit hoe ze het gevaarte van 3 miljoen kilo de oversteek laten maken van de ene oever naar de andere. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Vogels zijn niet de enigen die nestjes maken. Andere dieren zoals termieten bouwen ook nesten. Waarom en hoe doen ze dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.
Tien torens diep is een televisieserie over de mijnen in Zuid-Limburg. De serie is gebaseerd op het boek van Jacques Vriens. Hier kun je de afleveringen nog eens bekijken.
Zwaluwen bouwen een nest het liefst in de buurt van mensen. In de zomer zie je vaak zwaluwen vliegen. Ze dartelen vrolijk rond een huis en verdwijnen zo nu en dan onder het dak. Wil je weten wat ze daar doen? Kijk dan naar deze clip van Schooltv.nl!
Nederland heeft niet alleen veel water, maar ook veel bruggen. Alleen de stad Amsterdam heeft al duizend bruggen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 037. Kijk in de (school)bieb.
Een ongekookte spaghettisliert is dun en breekbaar. Hoe kan het dat je er toch een stevige brug van kan bouwen? Als je het gewicht goed verdeelt door middel van een balkbrug, boogbrug, vakwerkbrug of kabelbrug, dan is die breekbare spaghetti ineens heel sterk. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In Den Bosch was de finale van een grote robotwedstrijd voor kinderen. De winnende teams mogen naar de internationale First Lego League-finale in Amerika. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 9 maart 2024.
Normaal gesproken mag je niet spelen met je eten. In het kader van de wetenschap mag het wel. Ontdek hoe je een zo hoog mogelijke toren bouwt, met zo min mogelijk spekjes en spaghetti. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Het bouwen van steigers is topsport en gebeurt vaak hoog in de lucht. Dolores krijgt een lesje steigerbouw op tachtig meter hoogte bij de Nieuwe Kerk in Delft, waar aan de buitenkant van de toren renovatiewerkzaamheden plaatsvinden. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Houd je van tekenen, knutselen en bouwen? Van techniek en mooie dingen? Dan is het beroep van architect misschien wel iets voor jou. Een architect ontwerpt bijvoorbeeld huizen, fabrieken, bruggen of winkelcentra. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...
Huizen, kantoren, sporthallen, scholen: bijna alles is gebouwd met bakstenen. We bouwen er al eeuwen mee. Ook oude kastelen, kerken en forten: allemaal muren van baksteen! Maar hoe worden ze gemaakt? Serah brengt een bezoek aan de baksteenfabriek. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Onnodige details en versiersels komen vrijwel niet voor in dierenarchitectuur. Dat is zo gekomen omdat de dieren die het meest efficiënt bouwen, overleven. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Over een paar jaar hoopt de regering van Egypte een nieuwe hoofdstad te hebben, De oude hoofdstad Caïro wordt namelijk te vol, vindt de regering. Een nieuwe stad bouwen zou daarom een goede oplossing kunnen zijn. Maar er is ook veel kritiek op de nieuwe stad. In deze video van het Jeugdjournaal...
Voordat bouwvakkers aan het werk gaan om een huis te bouwen, moet er van alles gebeuren. De gemeente bepaalt welke grond in hun gebied bebouwd mag worden. Elk jaar worden er Nederland ongeveer 40 duizend nieuwe huizen gebouwd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...
Huizen in Groningen zijn er niet op gebouwd om aardbevingen te weerstaan, terwijl ze er nu wel mee te maken krijgen. Door de muren te verstevigen met speciale strips of matten storten ze niet in bij een volgende beving. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In Nederland worden veel huizen met bakstenen gebouwd. Een vrijstaand huis kan wel van 20 duizend bakstenen gemaakt zijn! Maar hoe worden bakstenen gemaakt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een groepje kinderen bekijken een plat pakket in een doos. Ze raden wat erin zou kunnen zitten; misschien wel een hut! In het pakket zitten houten planken en een bouwtekening. Aha, het is een kastje! Met schroeven en een schroevendraaier gaan ze aan de slag. Knap gedaan zeg! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Voor veel gebouwen wordt beton gebruikt. Beton wordt sterker als er wortelen of andere groenten doorheen gemengd worden. Een stofje in de groente zorgt dat er meer cement ontstaat. Daardoor is er minder beton nodig en dat is dan weer beter voor het milieu. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.
'In Holland staat een huis, in Holland staat een huis...' Dit is een zinnetje uit een liedje dat al heel oud is. In Nederland staan heel veel huizen. Grote huizen, kleine huizen, flats, villa's en zelfs woonboten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...
Bij een piramide denk je onmiddellijk aan de Egyptenaren. En aan de farao als het goed is. Voor hem werden deze kolossen gebouwd. Piramides zijn hartstikke sterk, dat begrijp je wel. Anders waren het door de jaren heen allang ruïnes. Hoe komt het dat de piramides zo sterk zijn? Bekijk het filmpje...
Een groepje kinderen maken van restmaterialen een stoel voor Flip. Ze meten hoe hoog de stoel moet zijn, ze bekijken welke manier het beste is om de poten eronder vast te maken en ze zorgen ervoor dat Flip lekker zacht kan zitten! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Saai hè, dat je vader en moeder de hele zaterdag de krant zitten te lezen. Maar... daar kan je wat aan doen. Sta extra vroeg op, pak de krant van de deurmat en bouw er een tipi van. Maar hoe bouw je van een slappe krant een stevige tipi? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
In de jaren dertig van de twintigste eeuw is ons land in crisis. Veel mensen zijn werkloos en daardoor erg arm. De regering wil de mensen weer aan het werk krijgen en bedenkt allerlei projecten die veel werk opleveren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De Zaanse Schans is een bijzondere woonwijk. Want alle huizen zijn er niet gebouwd, maar naar toe verhuisd. Waarom moesten al die mooie groene huizen verplaatst worden? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De Zaanse Schans is een woon-werkbuurt uit de 18e en 19e eeuw. Met houten molens, schuren en woningen. Ga er eens een keertje heen. Je leert er veel over de Zaanse houtbouw-architectuur. Op de site vind je alle informatie.
Als je een stevige bekertjestoren wil maken, moeten alle krachten onder controle zijn. Hoe je dat doet lees je hier. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
De Dom van Utrecht is de hoogste kerktoren van Nederland. Het kostte ruim 250 jaar om de kerk te bouwen! Er was heel veel geld en mankracht voor nodig. Maar tijdens een zware storm in 1674 is de kerk helemaal verwoest, alleen de Domtoren bleef overeind staan. Sosha zoekt uit hoe dat kan én hoe...
Op deze interactieve website kun je online door het Binnenhof lopen. Op de website zijn foto’s, video’s en teksten te vinden die meer laten zien over de achtergrond van het Binnenhof. Ook is het mogelijk om binnen te kijken in onder meer het Torentje, de Ridderzaal en de Trêveszaal.
Bij Beleef de Lente kijk je live mee in de vogelnesten van de bosuil, de kerkuil en de steenuil, de ooievaar, de koolmees, de zeearend en andere vogels. Je kunt de vogels volgen terwijl ze nestelen, broeden en hun jongen voeden.
De Domtoren is de trots en het symbool van Utrecht. Vier jaar stond hij in de steigers. Lees de weetjes over de hoogste kerktoren van Nederland op de site van Kidsweek. Dit is een bericht van 24 september 2023.
Als je een hut wilt bouwen in het bos, heb je sterke takken nodig en een hoop bladeren. Maar hoe bouw je precies een stevige hut die wind- en waterdicht is? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Hutten bouwen is leuk! Maar hoe bouw je een stevige hut die ook nog waterdicht is? Je leert het van Jayjay Boske, die je misschien kent uit Expeditie Robinson. Bekijk de tutorial van Zapp Skills op Schooltv.nl.
Bushcrafters zijn mensen die leven in de natuur, van de natuur en met respect voor de natuur. Pascal leert een waterdichte hut van takken en bladeren bouwen van een bushcrafter. Zo’n hut moet groot genoeg zijn om in te liggen en gemaakt zijn van stevige takken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...
De meeste vogels bouwen nesten om veilig hun jongen in groot te brengen. Een nest bouwen is een hele kunst, elke vogelsoort gebruikt daar weer andere materialen en technieken voor. Eva en bioloog Auke-Florian gaan op zoek naar vogelnesten in de stad. En die vind je op allerlei plekken. Eva ontdekt dat...
In Nederland maken we gelukkig geen heftige aardbevingen mee, maar de laatste jaren komen ze toch steeds meer voor. Dit komt door aardgas dat uit de grond wordt gehaald in Groningen. Diederik gaat naar de TU Delft en kijkt hoe we onze huizen beter kunnen beschermen tegen aardbevingen! Bekijk het filmpje...
Het bouwen van de piramides was ontzettend veel werk. Zelfs met duizenden mannen duurde het wel 30 jaar om een piramide te bouwen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De Domtoren in Utrecht wordt de komende 5 jaar opgeknapt. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de hoogste kerktoren van Nederland: Waarom moet de toren opgeknapt worden? Wat is er bijzonder aan De Dom? Waar staat deze toren nog meer om bekend?
De meeste mensen in ons land wonen in een stenen huis. Vroeger woonden veel mensen in een hut. Heel arme mensen maakten zelf een hut van plaggen. In zo’n plaggenhut was het ongezond om te leven. Het was er koud en vochtig. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...
Omdat de aarde rond is, kunnen voorwerpen achter de horizon verdwijnen. Je kunt de hoogte van een toren berekenen, door eerst de afstand te meten waarna je de toren niet meer kunt zien. Hoe werkt dat? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In Nederland staan nu nog ongeveer 300 kastelen, maar ooit waren er 2200. De meeste kastelen werden gebouwd in de middeleeuwen, tussen 500 en 1500. Dat was de Tijd van monniken en ridders. Kasteelheren lieten kastelen bouwen. Zo liet graaf Floris de Vijfde het Muiderslot bouwen. Lees er over op de website...
Om te zorgen dat er genoeg huizen zijn voor iedereen, moet er de komende jaren flink worden gebouwd. Pascal bezoekt een fabriek waar ze prefab woningen maken - prefab wil zeggen vooraf gebouwd. In de fabriek worden onderdelen van een gebouw gemaakt, soms zelfs hele appartementen. Die worden later vervoerd...
De grachtengordel is gebouwd in een tijd dat Amsterdam één van de belangrijkste handelssteden ter wereld is. Rijke kooplieden bouwen hun karakteristieke grachtenpanden. De rijkdom van die kleine groep heeft ook een keerzijde: de gewone bevolking was straatarm en veel winst werd gemaakt...
Wij zijn hele grote machines. Wij kunnen dingen bouwen, slopen, tillen, hakken, zagen, malen, slepen en graven. Dat is wat we doen. Dit is de autotransportwagen, die heel veel auto’s kan vervoeren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wij zijn hele grote machines. Wij kunnen dingen bouwen, slopen, tillen, hakken, zagen, malen, slepen en graven. Dat is wat we doen. Dit is de betonmixer die vervoert vloeibaar beton. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De BiebBoys Kees en Joran komen in de studio aan en ontdekken dat die verbouwd wordt. Oh nee, wat nu? Waar moeten ze nu de nieuwe aflevering opnemen? De BiebBoysbus biedt een oplossing. Daar bouwen ze een nieuw plekje. Gaan ze zich daar ook echt thuisvoelen? Je ziet het in deze video. Voor leerkrachten:...
Wij zijn hele grote machines. Wij kunnen dingen bouwen, slopen, tillen, hakken, zagen, malen, slepen en graven. Dat is wat we doen. Dit is de brandweerauto die spuit heel veel water. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bij het bouwen van een brug komt heel wat kijken. Een brug moet stevig genoeg zijn om auto’s, vrachtwagens of zelfs een trein te dragen. Maar het moet ook gemaakt zijn van licht en duurzaam materiaal. Hoe zorg je ervoor dat een brug zo stevig mogelijk is? Ontdek de leukste weetjes op de site van...
Als je in de Gouden Eeuw een beetje geld hebt, dan laat je een mooi 'buiten' bouwen. Deze buitenplaatsen dienen in de zeventiende en achttiende eeuw als zomerverblijf waar je even terug kunt naar de natuur. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.
In de Gouden Eeuw gaat het Nederland voor de wind: het is op dat moment een van de rijkste landen ter wereld. De rijke kooplieden wonen grotendeels in de grote stad, Amsterdam. Daar bezitten ze fraaie grachtenpanden, maar om de stinkende stad in de zomer te ontvluchten, bouwen ze buitenhuizen langs de...
Pascal gaat bushcraften. Dat is leven in de natuur, van de natuur en met respect voor de natuur. Hij leert een waterdichte hut bouwen, en hoe je een vuur maakt. Maar vooral, hoe laat je alles wat je doet weer netjes achter? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In Friesland ligt het treinverkeer stil tussen Stavoren en Koudum-Molkwerum. In Noord-Brabant rijden geen treinen meer tussen Den Bosch en Boxtel. De reden? Dassen! De dieren bouwen burchten bij het spoor: een heel gangenstelsel onder de grond, waar ze leven. Daardoor kan het spoor verzakken en dat is...
Studenten van de TU Delft bouwen als experiment een libelle na in de vorm van een vliegtuigje: de DelFly. Het miniatuurvliegtuigje vliegt zoals insecten dat doen. De DelFly is uitgerust met een camera, die een goed overzicht geeft van de omgeving. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Egels sporen hun prooi op met hun reuk en hun gehoor. Ze jagen vooral 's nachts. Harde insectenpantsers worden met de grote, scherpe kiezen achter in de bek gekraakt. Een egel heeft een veelzijdig menu. Hij eet erg veel om een vetreserve voor de winterslaap op te bouwen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Om snel te fietsen heb je talent en kracht nodig, maar de wetenschap is ook heel belangrijk. Bij de TU in Delft bouwen ze supersnelle fietsen en ontwerpen ze aerodynamische kleding zodat wielrenners zoals Tom Dumoulin nog sneller kunnen fietsen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Alle bossen in Europa waren vroeger productiebossen. Het hout werd gebruikt voor het bouwen van een huis en takken als brandstof om te koken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In veel games kun je punten verdienen door doelen te halen of muntjes te pakken. Sosha laat zien hoe je dit met de Klokhuis Game Studio in jouw game kunt bouwen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Bij de Landmacht zitten niet alleen soldaten. Er zijn ook mensen nodig die zorgen dat de soldaten hun werk kunnen doen. Handige mensen die bijvoorbeeld kampen bouwen, wapens en voertuigen onderhouden en de soldaten verzorgen. Deze militairen horen bij de genie. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Tijdens de Gouden Eeuw groeide Amsterdam uit tot één van de belangrijkste handelssteden ter wereld. Er moest uitbreiding komen. Op de tekentafel werd de grachtengordel ontworpen en het duurde 50 jaar om het project te bouwen. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.
Heb je je wel eens afgevraagd hoe gigantische torens worden gebouwd? Hoe mensen stalen balken, betonplaten en ander materiaal naar boven krijgen? Met de hijskraan. Tirsa klimt erin en leert hoe een hijskraan werkt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Midden in de provincie Gelderland ligt een gebied waar niemand een huis mag bouwen of een fabriek mag neerzetten. In dat gebied mag alleen de natuur haar gang gaan. De bossen, de hei, maar ook dieren als herten, everzwijnen, vossen en konijnen krijgen er alle ruimte. Ze worden er beschermd. Het gebied...
Karel de Grote vond het belangrijk dat kinderen naar school gingen. Nou ja... jongens dan. Daarom liet hij scholen bouwen en monniken werden de meesters. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.
Kasteel de Haar zoals we dat nu kennen is in de 19e eeuw gerestaureerd tot het prachtige kasteel zoals we dat nu kennen. Compleet met ophaalbruggen, torentjes en een ouderwetse plonsplee. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Jelle Bakker is een echte pro in het bouwen van knikkerbanen. Deze banen zijn zo groot dat hij er online spannende knikkerraces mee houdt, die veel mensen van over de hele wereld volgen. Janouk zoekt uit hoe Jelle zijn knikkerracebanen bouwt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een krant niet sterk? Echt wel! Probeer maar eens een tafel van kranten te bouwen die een glaasje, bestek en een bord kan dragen. Hoe maak je het stevig? Hoe verbind je de onderdelen? En wie test de tafel uit? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Lucht is niet gewichtloos, één liter lucht weegt namelijk 1,29 gram. De lucht boven ons – een laag van wel 50 kilometer – drukt dan ook op ons. Die druk vermindert naarmate je hoger in de lucht komt. Kun je op deze manier de hoogte van een toren opmeten? Bekijk het filmpje van...
Eén liter water weegt één kilo. Als je dieper onder water gaat, heb je meer water boven je en drukt er dus een zwaarder gewicht op je. Dit noem je waterdruk. Maar kun je waterdruk ook gebruiken om de hoogte van een toren te meten? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Hoe hoger je komt, hoe harder de wind waait. Laag op de grond wordt de wind namelijk tegengehouden door allerlei obstakels, zoals bijvoorbeeld bomen, huizen en zelfs het gras. Maar kun je met die windsnelheid ook meten hoe hoog een toren is? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In een helikopter zit een hoogtemeter. Daarmee kan de piloot zien op welke hoogte er gevlogen wordt. Maar kun je met de helikopter ook meten wat de hoogte van een toren is? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In de lente komt er bloesem aan de bomen en bouwen vogels een nest. Waaraan kun je nog meer zien dat het lente wordt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Jefferson woont in de Atacamawoestijn in Chili. Astronomen vanuit de hele wereld bezoeken zijn dorp. Het is een goede plek om naar sterren te kijken, omdat er bijna geen wolken zijn en ook bijna geen lichtvervuiling. Jefferson wil een eigen telescoop bouwen en moet daarom meer weten over lenzen. Hij...
Organismen bouwen de aarde niet alleen op, maar helpen ook met afbreken. Slopen maar... Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.
Een basis op de maan: ruimtewetenschappers zijn ermee bezig om die te bouwen. De bedoeling is dat in de toekomst het nieuwe ruimtestation Gateway een maanbasis gaat worden voor astronauten. Janouk neemt een kijkje in de wereld van ruimteschepen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Als je een kleine versie van een gebouw maakt, een maquette dus, is het belangrijk dat je precies weet hoeveel kleiner die maquette is ten opzichte van het te bouwen pand. Een maquette met een schaal van 1 op 200 wil zeggen dat het uiteindelijke echte gebouw 200 keer zo groot is. Bekijk het filmpje van...
Mieren zijn harde werkers. Ze zijn de hele dag bezig met het opruimen van blaadjes, insecten ander afval uit de natuur. Met zijn allen bouwen ze een gigantisch bouwwerk, een mierenhoop. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Mosselbanken zijn de koraalriffen van de Waddenzee. Janouk ontdekt op Texel hoe mosselen een mosselbank bouwen. Onderzoekers Tjisse en Ralph proberen de mossel een handje te helpen met hun 3D-geprinte matten. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In de natuur broeden zwanen op een nest van takjes. Maar in de stad bouwen ze hun nest van plastic en ander afval. Is dat nog wel natuurlijk? Bekijk het filmpje van Dus Ik Ben Jr. op Schooltv.nl.
Veel vogels gebruiken graag een nestkast. Ze zijn blij met een plek om te nestelen of te slapen. Op de site van de Vogelbescherming vind je handige tips en aanwijzingen voor het bouwen van verschillende nestkastjes.
Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel mensen naar Nederland gekomen om hier een nieuw bestaan op te bouwen. De immigranten kwamen vooral uit Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen. In de jaren 60 en 70, werden er Turkse en Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland gehaald. Bekijk het filmpje...
Mustafa reist af naar Chili. Daar wordt een enorme telescoop gebouwd. Een Nederlandse onderzoeker die helpt met bouwen, legt uit wat er met de telescoop allemaal kan. Sterrenkundige hopen er nu nog onzichtbare sterren mee te kunnen waarnemen. Maar hoe kan je nou onzichtbare sterren zien? Bekijk deze...
Wij zijn hele grote machines. Wij kunnen dingen bouwen, slopen, tillen, hakken, zagen, malen, slepen en graven. Dat is wat we doen. Dit is de oogstmachine, die helpt de boer op het land. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wit lijf, zwarte veren en een rode snavel. Ooievaars bouwen hun nest graag op hoge plaatsen. Zo kunnen ze de omgeving goed in de gaten houden! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de lente komen ooievaars naar Nederland om een nest te bouwen. Ooievaars krijgen meestal drie tot vijf jongen. Als de jongen groot zijn vliegen ze uit. Dan kunnen ze net als hun ouders op weg naar het warme Afrika om te overwinteren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De meeste steden in Nederland zijn tussen het jaar 1200 en 1400 ontstaan. Ze werden allemaal op ongeveer dezelfde manier gevormd. In het midden is het centrum. Daar omheen ligt een gracht. Er zijn kerken, bruggen, smalle straatjes, torens en molens. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Wij zijn hele grote machines. Wij kunnen dingen bouwen, slopen, tillen, hakken, zagen, malen, slepen en graven. Dat is wat we doen. Dit is een hele grote kiepwagen, die heel veel stenen kan vervoeren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Dijken beschermen ons tegen overstromende rivieren, maar zorgen ook dat die rivieren minder ruimte hebben. Door de dijken te verplaatsen en ze verder van de rivier af te bouwen, worden de uiterwaarden groter en is er meer plaats voor water. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Flip de Beer gaat met twee kinderen naar de 'robotdierentuin'. Daar zien zij allerlei robotdieren. Flip de Beer en de kinderen bouwen zelf een vogelbekdier, takelen het hoofd van een robotneushoorn omhoog en zien hoe een robotvlieg in elkaar zit. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Zo’n 2000 jaar geleden is Nederland onderdeel van het Romeinse Rijk. De grens van dit rijk loopt dwars door ons land en wordt de ‘limes’ genoemd. De Romeinen brengen allerlei moderne veranderingen aan in Nederland, zoals het aanleggen van het riool en het bouwen van boerderijen. Start...
Niet als astronaut de ruimte, maar als toerist! Dat lijkt nu nog onmogelijk, maar over een paar jaar zal de toekomst van de ruimtevaart totaal veranderen. Zo is de vader van Irene en Helen een ruimteschip in Amerika aan het bouwen midden in de Amerikaanse woestijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Voor de geschiedenis is het bedenken en bouwen van steeds betere schepen erg belangrijk geweest. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 219. Kijk in de (school)bieb.
Onderweg naar het verre Oosten maakten de schepen van de VOC in de zeventiende eeuw tussenstops in Zuid-Afrika. Ze lieten er verversingsposten bouwen om de schepen te bevoorraden. Daar gebruikte de VOC slaven voor. Bekijk het filmpje van Klokhuis op Schooltv.nl.
Volwassen stekelbaarzen trekken in het voorjaar de kanalen en rivieren binnen. De mannetjes bouwen daar hun nest. Ze halen de vrouwtjes over eieren in het nest te leggen. Het mannetje bewaakt het nest en de jongen. Als de jongen groot genoeg zijn trekken ze naar zee om te overwinteren. Kijk maar naar...
Zwemmen, schelpen zoeken, zandkastelen bouwen of een vlieger oplaten - op het strand vind je altijd wel iets leuks om te doen. Op warme dagen is het er druk met mensen die willen zwemmen en zonnen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 98....
Zo word je in tien stappen een supercoole amateurastronoom. Je leert onderzoeken, meten, observeren en zelf eigen instrumenten bouwen. Misschien heb je soms wat hulp nodig, maar uiteindelijk word jij een echte ruimteverkenner.
Studenten van de Technische Universiteit in Delft bouwen voor een techniekwedstrijd terugduwautootjes. Bart toont verschillende spectaculaire terugduwautomodellen en doet verslag van de wedstrijd. Zou dat nou een beetje hard gaan, zo'n terugduwauto? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Tona van der Heide woont aan de Torendijk in Kortgene in Zeeland. Ze vertelt hoe deze dijk tijdens de Watersnoodramp bijna volledig is weggespoeld. Door samen met haar moeder in een langsdrijvende kledingkist te klimmen weten ze veilig de dijk te bereiken en de watersnoodramp te overleven. Bekijk het...
Bas Maas en Chaim Achttienribbe bouwen violen aan de hand van bouwtekeningen die honderden jaren oud zijn. In hun werkplaats ziet Maurice dat een goed stuk hout het belangrijkste uitgangspunt is. Violisten Emma en Sofie van der Schalie laten horen welk geluid je uit zo'n viool kunt halen. Bekijk deze...
Vogels zijn altijd heel druk met het bouwen van hun nestjes. Maar hoe doen vissen dat eigenlijk? Maken zij ook nesten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als je geen boot hebt maar wil zin hebt om te varen, kun je ook een vlot bouwen! Wat heb je daarvoor nodig? Bertie laat het zien! Bekijk de tutorial van Zapp Skills op Schooltv.nl.
Wereldwijd zijn er miljoenen mensen gevlucht voor oorlog, geweld of honger. Ze komen vaak terecht in vluchtelingenkampen of een azc. Ook vluchtelingenkinderen proberen hier een nieuw leven op te bouwen. Bekijk de artikelen, interviews en filmpjes over vluchtelingen in het dossier van Kidsweek / Samsam.
Een vuurtoren staat dicht bij de zee of bij een haven. Meestal is een vuurtoren hoog en heeft hij felle kleuren. Overdag zie je hem al van ver. Maar in het donker zie je de toren nog beter, want helemaal bovenin brandt een heel fel licht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...
Het weer is belangrijk voor ons. Het bepaalt hoe we bouwen, hoe we ons kleden, wat we doen. We kijken of luisteren dus vaak naar het weerbericht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 210. Kijk in de (school)bieb.
In Nederland leven veel wilde dieren. Het zijn grote en kleine dieren, maar allemaal kunnen ze voor zichzelf zorgen. Ze zoeken zelf hun eten en ze bouwen zelf een nest of graven een hol. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 27. Kijk in...
Je denkt er misschien niet bij na, maar zand wordt voor heel veel dingen gebruikt. Om huizen mee te bouwen bijvoorbeeld. Sosha en Kiefer gaan langs bij een zandfabriek waar zand uit de bodem wordt gezogen om te worden verwerkt tot beton. Bekijk het filmpje De Buitendienst op Schooltv.nl.
Lelie woont met haar ouders in een huis dat ze zelf hebben gebouwd, midden in de natuur. Zelfs de wc is zelfgemaakt! Ze bouwen alles van afval, ze douchen met grondwater, wekken energie op met zonnepanelen...en ze gebruiken hun eigen poep als mest! Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.