Op de website van de Waddenvereniging vind je een spreekbeurtpakket boordevol weetjes over de Waddenzee, de Waddeneilanden, vuurtorens, zeehonden, vissen, scheldieren en planten. Ok wordt uitgelegd wat de Waddenvereniging precies doet.
Waddenzeeschool is een internetportaal voor leraren en leerlingen over de Waddenzee. In de Waddenbieb vind je veel weetjes en feiten over Werelderfgoed Waddenzee.
In en bij de Waddenzee leven veel dieren. De Waddenzee is een beschermd natuur-gebied. Er wordt voor gezorgd dat de dieren en planten daar rustig en gezond kunnen leven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 217. Kijk in de (school)bieb.
Janouk gaat op expeditie op Terschelling met boswachter Joeri. Ze gaan wadlopen, krabben zoeken en slapen op het strand. De volgende ochtend vroeg maken ze een kanotocht om zeehonden te spotten. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Wil je meer weten over het leven op de Waddeneilanden, neem dan hier maar eens een kijkje. De website vertelt over de geschiedenis, de natuur, de dieren, over strandjutten en vuurtorens en meer. Met doe-opdrachten.
Jeugdbibliotheek.nl helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Let op, zit je in groep 7 of 8, kies dan Basisschool groep 7-8.
De Waddeneilanden zullen gaan verdwijnen omdat we het water uit de Waddenzee gebruiken als bad- en drinkwater. Kletspraat of niet? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.
Tussen Friesland en de Waddeneilanden ligt de Waddenzee, met zijn zeehonden, meeuwen en vuurtorens. De Buitenband heeft er een mooie videoclip over gemaakt. Luister het liedje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Nederland heeft vijf bewoonde Waddeneilanden. Het Waddengebied is uniek in de wereld. Nergens ter wereld is een gebied dat erop lijkt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 13. Kijk in de (school)bieb.
Schelpdieren, vogels, zeehonden: in het waddengebied leven een heleboel dieren die afhankelijk zijn van de zandplaten die droogvallen bij laag water. Maar als de klimaatverandering doorzet, kan de Waddenzee binnen een eeuw onder water komen te staan. Wat betekent dat voor de dieren die er leven? Bekijk...
Bovenin Nederland ligt een bijzonder stukje natuur, de Waddenzee. Bart vaart mee met een schip van de Waddenunit. Zij zijn een soort boswachters op zee en ze controleren of mensen de rustplaatsen van zeehonden en wadvogels niet verstoren. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Er is een stuk van Nederland dat wereldberoemd is. Dat is de Waddenzee. Precies in dat prachtige natuurgebied zit aardgas in de grond. Gas waarmee je huizen kunt verwarmen en waarop je eten kunt koken. Dat gas is veel geld waard. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...
Saskia en Justin gaan samen met onderzoeker Suzanne de Waddenzee op. Daar vangen ze vissen. Terug in het onderzoeksinstituut tellen en meten ze de vissen. Ook kijken ze wat er in de maag van de vissen zit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Sanny gaat samen met gids Hans wadlopen op Ameland. Zij leert o.a. dat de schelpdieren die in de Waddenzee leven het water schoon houden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het Markermeer is een saaie, dode boel geworden. Doordat het slib geen kant op kan, leven er helemaal geen planten en dieren. Om dat op te lossen, wordt er een nieuwe eilandengroep aangelegd. De Marker Wadden komen midden in het Markermeer te liggen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een eilandengroep maken?...
Nederland krijgt er een nieuwe eilandengroep bij: Marker Wadden.Op de site van Natuurmonumenten vind je meer informatie over dit bijzondere project in het Markermeer. (Foto: Straystone fotografie)
Jeugdbibliotheek.nl helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Let op, zit je in groep 7 of 8, kies dan Basisschool groep 7-8.
Op een zandplaat op het wad staat een camera om het doen en laten van wadvogels te bestuderen. In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Bart kijken wat de vogels zoal uitspoken. Het draait natuurlijk allemaal om eten, op elke vierkante meter wad is al gauw één kilo voedsel te vinden.
In het Markermeer is een hele nieuwe eilandengroep gemaakt. Van slib! Hoe verovert de natuur deze Marker Wadden? Pascal gaat op safari en ziet hoe vogels en vissen bezit nemen van het gebied. Hoe ziet de toekomst van de Marker Wadden eruit? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Op de stranden van Terschelling, Ameland en Vlieland zijn allerlei spullen aangespoeld. Dat komt doordat er in Duitsland 270 containers overboord zijn geslagen. Lees er over of bekijk de filmpjes op de site van het Jeugdjournaal.
Dwaal mee door de natuurfilms in miniatuur met in de hoofdrol moerassen, beken, rivieren, de zee. In meer dan 300 filmpjes worden verhalen verteld over de planten en de dieren in de Nederlandse natuur.
We gaan op zoek naar de nieuwe natuur op de Marker Wadden. De eilanden zijn net aangelegd en waren tot voor kort kaal en zanderig. Pascal ontdekt dat er overal razendsnel leven is ontstaan. Op een plek waar vorig jaar alleen maar water was zijn nu overal insecten, planten en nestelende vogels te vinden....
Zeehonden zijn de schattige bewoners van de Waddenzee. Maar ze hebben het moeilijk, doordat mensen allerlei afvalstoffen in het zeewater dumpen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Meer dan 1100 plekken over de hele wereld staan op de Werelderfgoedlijst. Bekende voorbeelden zijn de piramides in Egypte, de Eiffeltoren in Parijs en de Chinese Muur, en in Nederland de Waddenzee en de molens van Kinderdijk. Deze plekken zijn zo belangrijk voor de mensheid, dat ze altijd bewaard en...
Op deze site vind je heel veel informatie over het leven in en rond de Noordzee, Waddenzee en de Schelde. Ga met je muis over de afbeeldingen en beweeg je zo door lucht en water van zeekoet naar kabeljauw, naar witsnuitdolfijn en nog veel meer. Alles wat je maar wil weten over de zee vind je in de zee-encyclopedie.
Terschelling is één van de Waddeneilanden. Janouk is daar om zeehonden te spotten. Met een kano vaart ze naar de zandplaten, waar de zeehonden rusten voor en na het jagen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Ze leggen gigantische afstanden af en hebben een ijzersterk geheugen. Ze kennen de Noord- en de Waddenzee op hun duimpje. Janouk staat oog in oog met het grootste roofdier van Nederland: de zeehond. Hoe gaat het met de zeehond? Janouk loopt een dagje mee op de zeehondenopvang op Texel. Bekijk deze aflevering...
De Afsluitdijk verbindt Noord-Holland met Friesland. Hij is maar liefst 32 kilometer lang en daarmee de langste dijk van Europa. Maar wist je dat de Afsluitdijk eigenlijk een dam is? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In 1932 wordt het laatste gat in de Afsluitdijk gesloten. De Zuiderzee heet voortaan IJsselmeer. Maar of iedereen daar zo blij mee is? Daar gaat dit liedje over! Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en 30 op Schooltv.nl.
Tussen Flevoland en Noord-Holland ligt het Markermeer. In het water zit zoveel slib dat er geen waterplanten, vissen en vogels kunnen leven. Daarom worden er vijf eilanden gemaakt, van zand, klei en slib. De Marker Wadden maken het water weer schoon en aantrekkelijk voor vissen en vogels. Bekijk het...
In het Markermeer wordt gebouwd aan vijf nieuwe eilanden: de Marker Wadden. Met drones kunnen technici meten of er overal genoeg zand ligt. Zo maken ze de eilanden precies zoals op de bouwtekeningen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
De oma van Ezra was vijf jaar oud tijdens de watersnoodramp. Haar ouders haalden haar uit bed en ze vluchtten naar zolder. Gelukkig hebben zij het overleefd, maar hulp kwam niet voor iedereen op tijd. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Door de opwarming van de aarde komen kanoeten soms in de problemen. Hun voedselkringloop raakt verstoord. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.
Het heeft blauw bloed, tien poten, ogen op stokjes en een keihard pantser: de krab. Alleen in Nederland zijn er al zo'n veertig soorten! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Nederland heeft er een piepklein eilandje bij. Het ligt in het Markermeer. Daar komen vijf eilandjes die de Marker Wadden gaan heten. Bekijk dit onderwerp op de site van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van 24 september 2016)
Ga je een spreekbeurt houden over het werelderfgoed in Nederland? Op deze site staat een PowerPoint-sjabloon voor je klaar. Hierin kun je jouw spreekbeurt voorbereiden. In het document ‘Stappenplan voor een slimme spreekbeurt’ vind je tips.
De bouwwerken die tot het werelderfgoed van ons land behoren vertellen het bijzondere verhaal van Nederland en de Nederlanders. Ontdek hier allerlei interessante weetjes.
De Marker Wadden zijn eilanden die worden gemaakt van zand, klei en slib. Dat wordt met een grote zandzuiger van de bodem van het Markermeer gehaald. Daarna gaat het met buizen naar de plek waar de eilanden moeten komen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In het Markermeer, tussen Flevoland en Noord-Holland, worden vijf nieuwe eilanden gemaakt. Het is de bedoeling dat er een natuurgebied ontstaat waar vogels zoals de lepelaar gaan leven. Nienke en Yannick nemen een kijkje op de eilanden, die nu alleen nog bestaan uit zand. Bekijk het clipje van De Buitendienst...
In het Markermeer ligt een nieuw eilandje. Het is de eerste van de vijf stukjes land die Nederland erbij krijgt. Lees erover op de site van Kidsweek. (Beeld: Kidsweek / Natuurmonumenten)
Nederland is een echt waterland. Het grenst aan de Noordzee en de Waddenzee. In het binnenland zijn allerlei rivieren zoals de Maas, de Rijn en de IJssel. Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Gelukkig beschermen dijken het land tegen het water. Lees er over op de website van Docukit....
Iedere zomer komen er veel Duitsers naar Nederland om hier vakantie te vieren. Ze gaan vooral graag naar de stranden van de Noordzee. Duitsland grenst zelf alleen in het noorden aan zee: de Waddenzee, de Noordzee en de Oostzee. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...
Vroeger had de zee er vrij spel en was er een open verbinding met de Waddenzee. Uit angst voor overstromingen werd in 1969 een dam gebouwd. Er ontstond een prachtig nieuw landschap met bijzondere bloemen en veel vogels. Als je wilt weten hoe zo'n nieuw landschap ontstaat kijk je op deze website.
De jonge orka Morgan is gevonden in de Waddenzee en overgebracht naar het Dolfinarium. Dolores kijkt hoe het met haar is en komt van alles over orka's te weten zoals: hoe ademt een orka en wat eten ze? En orka's 'kijken' met hun oren, dat doen ze met behulp van echolocatie, maar wat is dat dan? Dolores...
In de zeehondenopvang wonen zeehonden die te oud of te ziek zijn om weer terug te gaan naar de Waddenzee. Het is een soort bejaardentehuis! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Vroeger kon het bij storm flink spoken op de Zuiderzee. Maar in 1932 kwam er een dijk tussen de Waddenzee en de Zuiderzee: de Afsluitdijk. De Zuiderzee heette vanaf toen IJsselmeer. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 215. Kijk in de (school)bieb.