Doe mee met de Alternatieve Vierdaagse 2023! In de 4Daagse-week van 18 t/m 21 juli loop jij elke dag een zelfgekozen route van tussen de 5 en 50 kilometer. Je prestaties houd je bij in de Wandel.nl-app. Ga jij voor die digitale medaille? Meedoen is gratis. Kijk voor alle informatie, inschrijfformulier...
Doe jij mee aan de Grote BiebBoys Zomerchallenge? De grootste vijand van de BiebBoys, de Antilezer, laat met zijn nieuwe uitvinding boeken verdwijnen. Het is aan de BiebBoys om dit te stoppen. Daar kunnen de BiebBoys wel wat hulp bij gebruiken. Lees en ga mee op spionnenexpeditie. Deze boekentips kan...
Een frisse duik in het water met warm weer is heerlijk, maar dan moet het water wel schoon zijn. Bij warm weer komt er op steeds meer plekken blauwalg voor. Lees er over en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.
Tussen mei en oktober kan blauwalg voorkomen in zwemwater. Blauwalg is een bacterie die bijvoorbeeld huiduitslag en misselijkheid kan veroorzaken. Vooral als het warm is, verspreidt de bacterie zich snel. Ga dus niet zwemmen als je een waarschuwingsbord ziet. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal...
Als er bij je favoriete zwemvijver wordt gewaarschuwd voor blauwalg, kun je er beter niet gaan zwemmen. Deze bacteriën zorgen voor een vies laagje smurrie op het water. Als je ermee in contact komt kun je last krijgen van huidirritatie, hoofdpijn en darmklachten. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.
Een bosbrand betekent meestal dat er een bos in brand staat. Het is een vorm van een natuurbrand. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.
In Frankrijk zijn de zomers warm en droog. Daardoor kunnen er gemakkelijk branden ontstaan in de bossen. Gelukkig zijn er maatregelen getroffen om bosbranden te voorkomen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Zonlicht is goed voor de aanmaak van vitamine D. Maar te lang in de zon is niet goed. Een bestralingsdeskundige legt Bart uit wat er met je huid gebeurt als je te lang in de zon zit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In de zomer wil iedereen graag een lekker bruin kleurtje. Maar waarom eigenlijk? Iedereen weet toch dat te lang in de zon zitten helemaal niet goed voor je is? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
De mannetjes zijn zo geel als... een citroen! Als het warmer wordt in het voorjaar wordt de citroenvlinder wakker uit zijn winterslaap. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De eikenprocessierups is een rups die op eikenbomen zit. Ze eten de blaadjes van die boom. Op zijn lijf heeft de processierups veel kleine haartjes die zwellingen, jeuk of brandwonden op je huid kunnen veroorzaken. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
De eikenprocessierups heeft allemaal kleine haartjes. En juist die zijn gevaarlijk. Als je die aanraakt, krijg je jeuk en uitslag op je huid. Meer weten? Bekijk het filmpje op de website van het Jeugdjournaal.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de eikenprocessierups: Wat weten we over de eikenprocessierups? Waarom zijn deze rupsen zo vervelend? Wat kan eraan gedaan worden? Dit is een bericht van 20 juni 2019.
Veel mensen hebben last van de eikenprocessierupsen. Ze verspreiden kleine brandhaartjes, en als je die aanraakt, krijg je jeuk en uitslag op je huid. Pascal gaat naar een proefstation waar de rups wordt onderzocht. En hij zoekt de rupsen op in het wild, waar wordt gekeken hoe ze kunnen worden bestreden....
Nederland is door klimaatverandering aantrekkelijker geworden door de eikenprocessierups. De rondvliegende haartjes van deze rups kunnen bultjes, rode ogen en zelfs brandwonden veroorzaken. Om deze rups aan te pakken wordt nu geprobeerd om hiervoor hun natuurlijke vijanden in te zetten, zoals de sluipwesp...
In het voorjaar krijgen steeds meer eikenbomen last van de eikenprocessierups. Deze rups heeft op zijn lijf honderdduizenden haartjes. Als die haartjes losraken, kunnen ze bij mensen vervelende bultjes, prikkende ogen en zelfs brandwonden veroorzaken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
In de zomer kan het behoorlijk warm zijn. Voor sommige mensen is dat niet prettig, zij hebben er last van. Op deze site vind je tips om de hitte een beetje te beperken.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over zomerhitte. Want wat kan je het beste doen op een heel warme dag? Pien en Annabelle gaan op onderzoek uit. Luister naar de podcast in je podcast-app.
Een verfrissend ijsje of een duik in het water, dat kun jij doen als je het warm hebt. Maar jouw huisdier niet. Op de site van Kidsweek vind je een huisdierenhitteplan met tips die er voor zorgen dat je huisdier wat minder last van de hitte heeft.
Chocola raspen, nootjes fijn maken, slagroom, melk en suiker erbij, dan goed roeren en in de vriezer! Zelf ijs maken, lekker. Kijk maar goed naar deze clip van Schooltv.nl.
Bloedjeheet! Wat is er dan lekkerder dan een flinke bak ijs? Nou: een bak met zelfgemaakt ijs! Met deze supersimpele recepten van Kidsweek is dat een fluitje van een cent. En daar heb je geen dure ijsmachine bij nodig.
Met een zelfgebouwd insectenhotel maak jij van je tuin de perfecte bestemming voor bijen, lieveheersbeestjes en andere zoemende vrienden. Kijk op de website van Zo Zit Dat hoe je dat doet.
Er zijn tegenwoordig veel te weinig plekken waar insecten, zoals de bij, een nest kunnen maken. Help ze een handje en maak een insectenhotel! Kijk op de site van Natuurmonumenten voor handige tips.
Meester-ijsbereider Roberto maakt Italiaans ijs in alle smaken die je kunt bedenken. Pascal gaat hem een handje helpen. En waar komt ijs eigenlijk vandaan? Hoe maakten ze het vroeger toen er nog geen machines bestonden? Waar zat je ijsje in toen er nog geen hoorntjes bestonden? En welke smaken eten we...
Een krab is een eigenwijs dier: in tegenstelling tot andere dieren loopt hij niet vooruit, maar zijwaarts. Op die manier kan een krab zich snel voortbewegen, en wurmt hij zich tussen smalle openingen door. Hoe ziet dat eruit in slow-motion? Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Muggen, vervelende bloedzuigers! Er hoeft er maar eentje te prikken en je loopt weer een paar dagen te krabben. Maar waarom groeit er eigenlijk zo'n jeukende bult? Wil je daar wel eens meer van weten? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.
Ga je zwemmen in de zee? Pas goed op voor muien, die zijn namelijk levensgevaarlijk! Lees op de site van de Reddingsbrigade hoe je een mui herkent en wat je moet doen als je in een mui terechtkomt.
Dowload op de site van de Reddingsbrigade de poster: Een mui is levensgevaarlijk! Jij kan uit een mui komen! Weet wat je moet doen! Deze campagneposter is ook beschikbaar in het Arabisch, Duits, Engels en Pools. Zie onderaan de pagina.
Een mui is een geul in zee tussen twee zandbanken. Als je daar zwemt, trekt de sterke stroming je mee richting zee. Probeer hier niet tegenin te zwemmen, maar zwem mee naar achteren, waar de stroming minder sterk wordt. Je kan dan opzij en vervolgens terug naar het strand zwemmen. Bekijk het filmpje...
Warme zomerdagen kunnen soms eindigen met een fikse onweersbui. Wat is onweer precies en hoe ontstaat een onweerswolk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De vlinders van de processierups komen uit ondergrondse poppen. Ze gaan na het uitkomen zo snel mogelijk paren. Het vrouwtje legt eieren, waar rupsen uitkomen. De rupsen eten een boom met z'n allen kaal. In een lange rij gaan ze daarna op zoek naar een andere boom. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje...
Dolores vertelt de geschiedenis van ons ijsje. De eerste ijssalon ter wereld werd in 1686 geopend in Parijs en bestaat nog steeds. Luc, één van de dertig Nederlandse meesterijsbereiders, legt aan Dolores uit hoe tegenwoordig schepijs in zijn ijssalon gemaakt wordt. Bekijk deze aflevering...
Op een warme zomerse dag smaakt zelfgemaakt sorbetijs heerlijk. Meesterijsbereider Luc laat je in de Klokhuis Studio stap voor stap zien hoe je dat moet doen .
Stekkie bestaat uit visnieuws, leren vissen en een overzicht van alle favoriete visstekken in Nederland. Kortom: alles over sportvisserij speciaal voor jou.
"Doe je broek in je sokken als je gaat buitenspelen en controleer jezelf daarna altijd op tekenbeten!" Dat zeggen deskundigen. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.
Heb je in het gras gespeeld, door het bos gewandeld of gewoon in de tuin gezeten? Dan is het een goed idee om te controleren op teken. Want van een tekenbeet kan je ziek worden. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.
Wil je een spreekbeurt of presentatie houden over teken en de ziekte van Lyme? Op deze pagina vind je allerlei informatie, plaatjes en filmpjes die je hiervoor goed kunt gebruiken.
Op 11,12 en 13 juli 2025 kun je meedoen aan de TuinVlinderTelling. Tel alle vlinders in jouw tuin. Klaar met vlinders tellen? Geef op de website je tellingen door. Hier kun je ook het telformulier en de vlinderkaart downloaden.
In de zomervakantie gaan veel mensen op vakantie. Een kwart viert het in eigen land, maar de meeste mensen gaan toch de grens over voor een paar weken vakantie in het buitenland. Onze favoriete landen zijn Duitsland, Frankrijk en Spanje en vaak nemen we dan de tent of caravan mee om te kamperen. Bekijk...
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. Veel kinderen vinden het tijdens de vakantie leuk om nieuwe vrienden te maken. Maar hoe doe je dat? Daarover gaat deze podcast. Je kunt naar de podcast luisteren in je podcast-app.
Je wordt rood door verbranden doordat de UV-straling uit het zonlicht de cellen in de huid beschadigen. De bloedvaatjes in de huid, gaan uit elkaar staan. Zo kunnen ze de ruimte van de zon beter kwijt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Deze website vertelt je alles over de Vierdaagse in Nijmegen. Deze Vierdaagse is het grootste wandelevenement in de wereld. De Vierdaagse vindt plaats van 15 juli tot en met 18 juli 2025.
Op de site van de Vlinderstichting vind je een overzicht van alle dag- en nachtvlinders uit de Benelux. Bij elke vlinder lees je allerlei weetjes, zoals de kernmerken van de vlinder en de rups en de leefwijze.
Een frisse duik met dit warme weer is heerlijk, maar dan moet het water wel schoon zijn. Helaas komt er op steeds meer zwemplekken blauwalg voor. Wat is dat en kan het kwaad? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 9 augustus 2022.
In de zomer gaat er niets boven een verfrissend waterijsje! Ze bestaan meestal uit laagjes met verschillende smaken en kleuren. Pascal laat zien hoe waterijsjes gemaakt worden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Download de woordzoeker. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de woordzoeker die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over de zomer.
De zomer betekent voor veel kinderen vakantie, zwemmen en ijsjes eten. Maar hoeveel weet jij van de zomer? Test je kennis van de zomer en ontdek of jij er helemaal klaar voor bent! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Zing mee met Zomeravond van Annie M.G. Schmidt. Deze versie werd uitgevoerd ter ere van het 125-jarig bestaan van het Concertgebouw. Een clip van Schooltv.nl.
Kamperen in de tuin, een dagje naar het strand. Het is zomer! Tijl Damen zingt vrolijke liedjes over de zomer. Bekijk de filmpjes en zing lekker met hem mee. Met akkoorden, teksten en bladmuziek.
Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Op de site van de Dierenbescherming vind je allerlei handige tips.
In de zomer gaan we lekker naar het zuiden op vakantie. Daar is het namelijk lekker warm, veel warmer dan bij ons. Maar hoe komt dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het is verstandig om je in te smeren als je naar buiten gaat op een zonnige dag. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen:`Wat doet de zon? Houdt niets dat dan tegen? Kun je zelf ook iets doen?
Lekker in de zon... dat betekent ook: insmeren! Waarom eigenlijk? Is de zon echt zo gevaarlijk voor ons? En wat gebeurt er als je je een keertje niet insmeert? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt uitgezocht wat het antwoord is op die vragen.
In de zon maakt je lichaam gelukshormonen aan. Geen wonder dus dat je zo blij wordt van lekker weer! Maar de zon heeft ook een minder leuke kant, je kunt flink verbranden. Dokter Jetske Ultee vertelt Eva wat er dan in je huid gebeurt. Met een speciaal apparaat laat Jetske aan Eva zien hoe zonnebrand...
De UV-straling van de zon kan je huid lelijk verbranden. Gelukkig bestaan er UV-filters in een flesje: zonnebrandcrème. Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.
Het is het begin van de zomer, de kinderen hebben bijna vakantie. Dat betekent lekker veel buiten spellen en ijsjes eten. En: goed insmeren. Met zonnebrandcrème. Maar hoe werkt zonnebrandcrème eigenlijk? En waarom is smeren zo belangrijk? Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van...
Het licht van de zon kan soms heel fel in je ogen schijnen. Om je ogen te beschermen tegen de zon kun je een zonnebril gebruiken. Hoe werkt een gepolariseerde zonnebril? Kom er achter met dit proefje!
Verbranden is niet gezond. Dat weet toch iedereen? Helaas gebeurt het nog veel te vaak, zeggen deskundigen. Er zijn veel misverstanden over zonnen en insmeren. Op de website van Kidsweek vind je antwoord op een aantal vragen.
Ga je een spreekbeurt houden over de ziekte kanker? Hier vind je antwoord op de meest gestelde vragen over kanker. Wat is kanker? Hoe werkt het menselijk lichaam? Hoe kunnen we kanker behandelen? En nog veel meer.
Lekker in de zon? Heerlijk! Maar het is wel belangrijk om je goed tegen de zon te beschermen. In de Zonnetjesweek van 26 mei tot en met 30 mei 2025 is hier extra aandacht voor. “Weren, Kleren en Smeren!', in drie stappen zorg je er voor dat je veilig van de zon kunt genieten. Op deze site vind...
In Nederland zijn er zo'n 700 plekken waar je officieel mag zwemmen in de natuur. Dat zijn plekken buiten de zwembaden met chloor. Om zoveel mogelijk mensen veilig te laten zwemmen, wordt het water in het zomerseizoen om de twee weken gecontroleerd op ziekteverwekkende bacteriën en blauwalg. Hoe...