De meeste liedjes worden gespeeld door muziekinstrumenten. Maar als iemand zingt zonder instrumenten noem je dat a capella. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Zingen, dansen en toneel spelen. Dominique van Vliet is een bekende actrice. In deze clip vertelt ze hoe het is om in een echte musical te spelen. Wat moet je allemaal kunnen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Zingen doe je met je lichaam! Je houding en ademhaling zijn dus heel belangrijk als je gaat zingen. Gino en Jady doen het voor. Bekijk het filmpje van kinderen voor kinderen op Schooltv.nl.
Bijna alle muziek bestaat uit akkoorden. Dat zijn combinaties van drie of meer tonen die mooi bij elkaar klinken. Willem legt uit wat het verschil is tussen mineur en majeur akkoorden en laat zien hoe je ze speelt. Bekijk het filmpje van Méér muziek in de Klas op schooltv.nl.
Hoe lees je akkoorden en hoe schrijf je ze op? Om akkoorden makkelijk en snel te kunnen spelen kun je ze tekenen zoals je ukulele eruitziet. Dat plaatje noem je een akkoorddiagram. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In Tivoli Vredenburg in Utrecht zijn een heleboel zalen waar concerten worden gegeven. In de ene zaal galmt muziek meer dan in de andere. En hoe zorg je ervoor dat mensen die in de ene zaal naar een klassiek concert zitten te luisteren geen last hebben van het rockconcert in de zaal ernaast? Door slim...
Overal waar de Amsterdam Klezmerband speelt is het groot feest. Maar wat is klezmer voor soort muziek en met welke instrumenten wordt het gespeeld? Lisa vraagt het aan de mannen van de Amsterdam Klezmerband. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Louis Armstrong is één van de grootste jazzmuzikanten uit de jaren 20. Hij zingt, speelt trompet, en bedenkt ter plekke wat hij gaat spelen. Heel anders dan de muziek die mensen gewend zijn. Toch wordt jazz ook in Nederland razend populair. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en...
Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) bestaat elk jaar uit 105 nieuwe studenten. Als je lid wil worden, moet je auditie doen. Alleen de beste muzikanten gaan door. Janouk loopt mee met Sybren, die bastrombone speelt. Zou hij door de audities komen? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Katie, Frederieke, en Judith zijn achtergrondzangeressen, ofwel backing vocals. Ze vormen de groep Velvet Vox, en zingen bij de grootste artiesten van ons land. Van Maan tot Ronnie Flex tot Snelle. Tirsa gaat met ze op pad, en ontdekt hoe superbelangrijk hun rol is bij een optreden. Bekijk deze aflevering...
Geen band zonder basgitarist. De basgitaar is de basis en onmisbaar in veel muziekstijlen. Eva gaat langs bij bassist Nick Kamphuis. We zien hem in actie in zijn studio én in de band van Maan. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis
Ruud, oftewel 'Rudebeats', is beatboxer. Hij tovert een complete band, inclusief drumstel, synthesizer en raptekst, uit z'n mond. Je weet niet wat je hoort! Dolores krijgt een cursus beatboxen. Met de letters van het ezelsbruggetje 'potje kaarten' kun je een drumstel nadoen en een basisbeat maken. Neem...
Beatboxers kunnen met hun stem hele bijzondere geluiden maken. Als je wil leren beatboxen moet je heel veel oefenen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Om muziek te maken heb je vaak maar heel weinig nodig. Je kunt zingen met je stem. Maar wist je ook dat je eigen lichaam een fantastisch drumstel kan zijn? Je kunt namelijk op verschillende delen van je lijf trommelen. Dat noem je bodypercussie. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Samen zingen is nog leuker met een canon. Je zingt dan allemaal dezelfde melodie, maar je begint op een ander moment. Vajèn legt uit waar een canon aan moet voldoen. En ze laat zien dat je ook in je eentje een canon kunt zingen! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op schooltv.nl.
Close harmony is een vorm van meerstemmig zingen. Doordat de melodielijnen heel dicht bij elkaar liggen, klinkt het heel bijzonder. Het is niet makkelijk, maar oefening baart kunst! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op schooltv.nl.
Rob Gaasterland is componist. Hij speelt piano en gitaar.Maar Rob verzint ook zelf muziek. Componeren noemen we dat. Met muziek kun je van alles doen. Wat allemaal? Je ziet het in dit filmpje van Schooltv.nl.
Het voorbereiden van het optreden van een beroemde band is net een militaire operatie. Alles wordt strak gepland. Er worden kabels neergelegd, lampen opgehangen, een soundcheck gedaan en videoschermen opgehangen. Alles wordt gedaan zodat het publiek straks optimaal van het concert kan genieten. Bekijk...
Enig idee wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een groot popconcert? Janouk gaat het ontdekken bij een optreden van de band Kensington, voor een publiek van 17.000 mensen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Iris Hond is een wereldberoemde pianiste. Ze geeft concerten op allerlei bijzondere plekken in binnen- en buitenland. Om zo goed te worden in piano spelen, moet je veel oefenen en een goede conditie blijven houden. Bekijk het filmpje van Het klokhuis op Schooltv.nl.
Als je een cowboyfilm kijkt, hoor je vaak countrymuziek. Het is Amerikaans, maar overal op de wereld is het populair. Wist je dat countryliedjes vaak hele grappige namen hebben? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Ben jij net als Nienke ook gek op dansen? Schuif dan lekker alles aan de kant en dans en zing mee met het vrolijke liedje 'Van hoog naar laag'. Speciale gast in deze aflevering: Cor Bakker! Download ook de kleurplaat onder de video. Veel plezier! Bekijk het filmpje van Kliederen met Klanken op schooltv.nl.
Meisjesstemmen en jongensstemmen klinken vaak heel anders. In deze energizer zingen we Shape of you van Ed Sheeran samen met Suzan & Freek en Ilse DeLange! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
In 2014 wordt Ilse DeLange met de Common Linnets tweede op het Eurovisie Songfestival! In deze energizer zingen we mee met haar nummer Calm after the storm en leren we meer over modulatie. Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Wist je dat veel hits gebruikmaken van dezelfde drie akkoorden? In deze energizer zingen we de hit 'The middle' met Ilse DeLange! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
In musicals wordt veel gezongen. In deze energizer zingen we het lied Do-Re-Mi uit The Sound of Music met Ilse DeLange! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Rock is stoere muziek, met drums en gitaren. In deze energizer gaan we drummen met meester Willem en Ilse DeLange! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Westerse muziek klinkt heel anders dan muziek uit Turkije. In deze energizer zingen we onze eigen tekst op een Turks liedje van Tarkan met Ilse DeLange en meester Willem! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de klas op Schooltv.nl.
Een dirigent is het misschien het makkelijkste te vergelijken met een trainer of een coach van een voetbalelftal. Als dirigent train je het orkest, zodat ze straks klaar zijn om een mooi concert te geven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Janouk wil weten wat een dirigent allemaal doet. Het ziet er supermakkelijk uit, zwaaien met een stokje voor een orkest, maar het is veel moeilijker dan je denkt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De dirigent staat aan het hoofd van het orkest. Hij weet dus precies welk instrument wat moet spelen. Met een stokje, de baton, stuurt hij de muzikanten aan. Hij geeft aan hoe snel ze moeten spelen en hoe hard. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Een dirigent is de leider van een orkest of koor. Een dirigent geeft de maat aan voor het gezelschap, maar dat niet alleen. Hij heeft ook de emotie weer door hard of zacht te dirigeren. Hoe doet hij dat? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een disco is niet alleen een club waar je kunt dansen, het is ook een muziekstijl uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Discomuziek is funky, swingend en gemaakt om op te dansen. Meester Willem en zijn klas laten hun beste dansmoves zien. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas...
Een dj kiest de muziek voor een feest, discotheek, club of festival. Hij of zij draait de muziek die het publiek leuk vindt en laat de nummers in elkaar over vloeien. Dj’s die heel goed zijn, kunnen het voor hun beroep doen. Dj is een afkorting voor het woord diskjockey. Het betekent zoiets als...
DJ betekent diskjockey. Deze naam stamt uit de tijd van de grammofoonplaat. Een DJ was toen iemand die in discotheken of op feestjes de plaatjes uitkoos en draaide. Later gingen DJ’s ook platen remixen. Remixen is het bewerken van bestaande muziek. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een drumfanfareorkest is een orkest dat eigenlijk uit alleen maar koperblaasinstrumenten bestaan en een beetje slagwerk. Dat is wel handig ook, want die instrumenten kun je tenminste bespelen terwijl je loopt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het juiste geluid kan een film of video spannend maken, of juist grappig. Bijna alle geluiden die je hoort, worden er achteraf bij gemaakt. Foley artist Tijn laat zien hoe hij dit in zijn studio doet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een film zonder muziek is heel erg saai. Sosha loopt een dag mee met filmcomponist Fons Merkies en ontdekt hoe hij filmmuziek bedenkt en maakt. Hoe bepaalt hij met muziek de sfeer in een film? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Films kunnen niet zonder muziek. Met muziek kun je een film heel triest maken, of juist heel spannend. Meester Willem gaat samen met de klas aan de slag met zelfgemaakte filmmuziek. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Als je gitaar en zuid Spanje zegt, dan denk je natuurlijk gelijk aan de flamenco! Dolores komt van flamencogitarist Eric Vaarzon Morel alles te weten over deze muziekstroming. Kijk maar eens naar deze aflevering van Het Klokhuis.
Kam je haren strak naar achteren, doe een grote bloem in je haar, trek je flamencorok aan, zet een mooie Spaanse hoed op, vergeet je dansschoenen niet en neem een waaier mee want het wordt heel warm! Hoor! De gitaar roept ons! Olé! Meer weten over flamenco? Kijk hier.
Flamenco wordt gespeeld door een zangeres en een gitarist. Het is Spaanse volksmuziek, die heel dramatisch kan zijn. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Tegenwoordig bestaan er hele ingewikkelde telefoons met heel veel functies, zoals bijvoorbeeld spelletjes. Maar de belangrijkste functie van een telefoon is toch dat je met iemand op afstand kunt spreken. Wist je dat je daar helemaal geen ingewikkelde apparatuur voor nodig hebt? Kun jij iemand die ver...
Je kunt op een fles fluiten, door tegen de rand aan te blazen. Op deze fluit kun je maar één toon maken. Of kun je de toon veranderen tijdens het blazen? Ontdek het met dit proefje!
Een ode aan Jack Foley (1891-1967). Hij was de 'master' in het maken van extra geluid bij films om die spannender, verdrietiger en mooier te maken. Pascal gaat naar een studio en leert hoe hij 'Foley', maakt bij films. Voor de microfoon loopt hij in een grindbak, knakt vingers doormidden (bleekselderij)...
Vroeger lukte het nog niet om de stemmen en geluiden op te nemen en tegelijkertijd met een film af te spelen. Daarom maakte een explicateur tijdens de filmvertoning allerlei geluidseffecten. Tegenwoordig worden veel geluidseffecten in een studio gemaakt om de belevenis van een film zo mooi mogelijk te...
In twaalf korte films leer je de geschiedenis van de slavernij en het ontstaan van de frevo kennen. Een bijzonder verhaal over slavenhandel, militaire orkesten en vechtdansen uit Angola.
Wanneer wordt een tekst een liedje, en wanneer een gedicht? Lotte van Dijk schrijft songteksten maar daarnaast ook gedichten. Een gedicht is niet zomaar een songtekst waar je de muziek van weglaat, maar heeft een andere manier van ontstaan. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Om een film zo meeslepend mogelijk te maken, is geluid erg belangrijk. In een geluidsstudio worden daarom na het opnemen van een film geluiden toegevoegd. Dit wordt foley genoemd. Hiervoor wordt van alles gebruikt: bleekselderij voor botbreuken, een kussensloop voor een hartslag of een stofzuiger voor...
Geluid is eigenlijk niets anders dan trillende luchtdeeltjes. Muziek kan zich dus door de lucht verplaatsen en bij je oor terecht komen, waardoor je het kunt horen. Maar hoe maakt een geluidsspeaker van die geluidstrillingen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Alle muziek wordt opgenomen in een geluidsstudio. De geluidstechnicus zorgt ervoor dat alle instrumenten zo goed mogelijk klinken. Hoe dat gaat kun je zien in deze clip van Schooltv.nl.
Een orkest wordt gevormd door instrumenten. De geluidstechnicus zorgt ervoor dat alle instrumenten goed hoorbaar zijn. Maar hij kan ook wat extra galm toevoegen, of een instrument helemaal laten verdwijnen. Dat doet hij op een enorme mengtafel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wanneer je in een koor zingt komt daar veel bij kijken.In een koor moet je naar iedereen luisteren: naar je buren maar ook naar de andere stemgroepen, want er zijn vier stemgroepen in het koor, Samen moet je zorgen dat het één mooi geheel wordt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Rapper Def P. van de Osdorp Posse weet alles over rappen. Dolores maakt zelf een rap en gaat samen met Def het podium op om de Klokhuisrap aan het publiek te laten horen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Hoe schrijf je een songfestivallied? Als er iemand is die weet hoe je een songfestivallied schrijft, is het Jeangu Macrooy! Samen met Buddy bedenkt hij eerst een tekst die past bij het thema van het Songfestival. En op muziek klinkt het nog beter! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de...
Op een cd kunnen heel veel liedjes en filmpjes staan. Maar hoe kan dat eigenlijk, en hoe worden ze gemaakt? Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.
In de jaren 80 van de vorige eeuw wordt housemuziek heel populair. Op deze elektronische muziek kan je gewoon niet stil blijven staan! Tirsa leert uit welke pasjes house dance bestaat, zoals de shuffle en de cross-step. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
De Jostiband is een orkest met 140 muzikanten die allemaal een verstandelijke beperking hebben. Dankzij speciale kleurentoetsen weten ze precies wat ze moeten spelen. Janouk volgt een accordeonist bij de repetitie voor een groot concert. Verder vertelt professor Scherder wat er met je hersens gebeurt...
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de Jostiband. Wie mogen er optreden in de band? Waarom is de band opgericht? Wat voor optredens hebben ze al gedaan? Bekijk het filmpje.
De Jostiband is een orkest met muzikanten met een verstandelijke beperking. De muzikanten leren een nieuw muziekstuk en repeteren voor een groot concert. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Op 26 november 2023 vindt in Nice (Frankrijk) het Junior Eurovisie Songfestival plaats. Wil je meer weten over dit songfestival, neem dan een kijkje op deze Engelstalige site. Sep & Jasmijn vertegenwoordigen Nederland met het liedje Holding on to you.
In 2000 werd er in Denemarken een liedjeswedstrijd speciaal voor kinderen gehouden. Twee jaar later mochten ook kinderen uit Zweden en Noorwegen meedoen. In 2003 werd de liedjeswedstrijd het Junior Eurovisie Songfestival. Elk jaar mogen zo'n 16 tot 20 landen in Europa en het Midden-Oosten meedoen. Bekijk...
Op deze vrolijke site kun je kijken naar videoclips, luisteren naar liedjes en lekker meezingen. Natuurlijk vind je er ook informatie over het koor en het songfestival.
Op het YouTube kanaal van Kinderen voor Kinderen vind je de leukste dansvideo's. De kinderen uit het koor laten daarna zien hoe de dans gaat. Dans maar lekker mee!
Het eerste nummer van Kinderen voor Kinderen kwam uit in 1980 met de titel; Ik heb zo waanzinnig gedroomd. Vanaf dat moment brak Kinderen voor Kinderen door en volgden er meer nummers. In deze aflevering van de podcast Toen Was Ik 12 vertelt Annemieke hoe het was om de eerste hit van Kinderen voor Kinderen...
Zelf muziek maken of liever alleen luisteren? Je mag zelf kiezen! In de Kindermuziekweek, 5 tot en met 14 april 2024, is heel Nederland tien dagen in de ban van muziek voor kinderen van 0 tot 12. Op deze website vind je alle informatie.
Kinderogen is een mooi lied van Kinderen voor Kinderen. Het gaat over kinderen, die overal ter wereld gelijk zijn. Zangcoach Michiel legt het je stap voor stap uit - leuk voor thuis of in de klas. Bekijk het filmpje van Kinderen voor Kinderen op Schooltv.nl.
Lees op de website van Kidsweek zeven weetjes over de artiest Joost Klein. Hij vertegenwoordigt Nederland met het lied Europapa op het Songfestival 2024.
Veel muziekinstrumenten hebben snaren om tonen, of klanken mee te maken. Maar toch klinkt elk snaarinstrument weer heel anders. Hoe kan dat? Bekijk het filmpje van Schooltv.nl.
Kytopia is een oude poptempel die is omgebouwd tot een plek waar muzikanten samenwerken aan nieuwe muziek. Dolores neemt de oude Klokhuis-tune mee en laat er een nieuwe versie van maken! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Latin muziek is zonnig, vrolijk en vooral heel swingend. Wat weet jij van latin? Start de quiz, bekijk de video op Schooltv.nl en beantwoord de vragen.
Latin is de verzamelnaam voor muziek uit Latijns-Amerika. Het klinkt zonnig, vrolijk en vooral heel swingend. Dat komt door de instrumenten en de ritmes. Swing mee met Willem en zijn klas! Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Fado is het Portugese levenslied. Maar door zangeres Nynke Laverman is er nu ook een Friese fado. Lisa wil weten hoe en waarom Nynke haar Friese levensliederen in een Portugees jasje giet. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Je hebt vast wel eens het geluid van een kerkklok gehoord. Als je met een lepel tegen de tafel tikt geeft dit een heel ander geluid. Of toch niet? Ontdek het met dit proefje.
Een liedje opnemen gebeurt in een geluidsstudio. Eerst wordt de muziek opgenomen en daarna komt de zang erbij. Willem kijkt hoe India, Flore, Luna en Esmée van 4Life het liedje ‘Onze song’ opnemen en vraagt aan muziekproducer Eric van Tijn hoe zoiets werkt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Sam de Block, reclame-tekstschrijver, laat zien hoe hij een nieuwe liedtekst schrijft op een bestaand liedje. Stap voor stap doet hij voor hoe hij te werk gaat. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Lock is Engels voor slot. En dat is precies wat dansers bij locking doen met hun lichaam: ze zetten hun lichaam in verschillende houdingen op slot. Locking wordt gedanst op vrolijke funkmuziek. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Muziek-app waarmee je zelf speelt door de aanslagen met je vingers. Speel zo goed mogelijk en je speelt nieuwe nummers vrij. Met nummers van Bruno Mars tot Mozart. Engelstalig.
Samen muziek maken is leuk! En muziek is goed voor je hersenen. Daarom is het belangrijk dat er op school muzieklessen worden gegeven. 'Meer muziek in de klas' wil dat extra onder de aandacht brengen met een grote muziekwedstrijd. Kinderen uit groep 5, 6 en 7 kunnen meedoen aan de grote muziekwedstrijd...
Nederland doet met het liedje Birth of a new age mee aan het Songfestival 2021. Het lied wordt gezongen door zanger Jeangu Macrooy. Lees hier het nieuwsbericht en luister het hele nummer. Dit is een bericht van 4 maart 2021.
Joost Klein gaat met het liedje Europapa meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Milou van het Jeugdjournaal sprak met Joost Klein over het nummer. Bekijk de video met het interview. Dit is een bericht van 29 februari 2024.
Mia Nicolai en Dion Cooper doen voor Nederland mee aan het Songfestival 2023. In dit filmpje van het Jeugdjournaal geven ze antwoord op jullie vragen. Dit is een bericht van 1 mei 2023.
Een zanger of zangeres die met een band speelt, kan natuurlijk niet zonder microfoon. Waar letten zij op als ze een microfoon bij een optreden gebruiken? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In musicals wordt gedanst, gezongen en geacteerd. Denk maar aan The Lion King, The bodyguard en Soldaat van Oranje. De klas zingt en danst samen met Meester Willem het lied ‘Wacht maar af totdat ik koning ben’ uit The Lion King. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Musicals zijn populair. Elk jaar gaan drie miljoen mensen in Nederland een musicalvoorstelling bekijken. Er is keuze genoeg: ieder jaar zijn er ongeveer twintig verschillende te zien. Wat is nu het verschil met toneel? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...
Als jonge musicalster moet je dagelijks repeteren. Daarnaast moet je ook gewoon naar school. Maurice kijkt hoe het in zijn werk gaat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In deze aflevering van Het Klokhuis: hoe werkt een musicalschrijver? Klokhuisschrijver Niek Barendsen heeft het bekende kinderboek Otje (van Annie M.G. Schmidt) bewerkt tot musical. Hoe maak je van een leuk boek nou ook een leuke musical? Lisa vraagt aan Niek hoe hij te werk is gegaan en kijkt ook achter...
Voor de musical Tarzan zwaaien en zwieren de acteurs bijna de hele voorstelling door de lucht. Ze vliegen vanuit alle hoeken van het theater over het publiek heen en ze bungelen vaak boven het podium. Hoe gaat dat allemaal in z'n werk? En hoe verander je het theater in de jungle? In deze aflevering van...
Janouk loopt mee in een ziekenhuis waar ze een heel interessant medicijn voorschrijven. Geen prikken, pillen of vieze drankjes, maar iets wat iedereen kent: muziek. Hoe kan het dat muziek werkt als medicijn? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Waarschijnlijk ken je Spotify wel, en de LP is ineens weer terug van weggeweest. Welke manieren om muziek te luisteren waren er vroeger nog meer? Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
Een lege fles kun je recyclen. Glas in de glasbak en plastic bij het oud plasticafval. Maar je kunt ook een proefje doen met oude flessen. Wat denk je, zit er muziek in een fles? Ontdek het met dit proefje!
Voordat je naar muziek kunt luisteren op je telefoon, de radio of een cd, is het opgenomen in een studio. Een geluidstechnicus zorgt ervoor dat alles zo goed mogelijk klinkt. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Een liniaal is handig om lengtes af te meten. Maar je kunt er ook geluid mee maken. In dit proefje zie je hoe je verschillende tonen kan maken met een liniaal.
Je zult het misschien niet denken, maar er zijn veel overeenkomsten tussen muziek en sport. Bij allebei werk je met je lichaam en moet je je spieren onder controle hebben. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Muziek is er altijd en overal. Al deze muziek is ooit door iemand gemaakt. Het kan klassieke muziek zijn, maar ook popmuziek. Muziek schrijf je in een speciale taal: het notenschrift. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 36. Kijk in de (school)bieb.
Als iemand vals zingt, kan dat bijna pijn doen aan je oren! Soms zingt of speelt iemand gewoon de verkeerde noot. Maar muziek kan ook vals klinken als die uit een ander land komt, of uit een andere tijd. Violiste Diamanda laat horen dat vals ook heel mooi kan zijn! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...
Muziek is enorm belangrijk. Het kan zorgen dat je vrolijk wordt en niet meer stil kan zitten. Wetenschapper Erik Scherder legt uit waarom: het stimuleert in je hersenen gebieden die met taal, beweging en emotie te maken hebben. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Tijdens het programmeren van een computer moet je een computer heel precies een opdracht geven. Het enige wat de computer kan is de opdracht uitvoeren. Met deze opdracht programmeer je een levende muziekcomputer. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Festivals zijn feesten waarbij je samen met een heleboel mensen van allerlei optredens kan genieten. In Nederland zijn Lowlands en Pinkpop populaire festivals. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
De meeste mensen kunnen wel op de maat meeklappen met een liedje. Dat is ritmegevoel. Daarnaast heb je relatief gehoor: dat is het herkennen van een liedje als het op een andere toonhoogte wordt gespeeld. Wie is er muzikaler: Sosha of Jonata? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Weet jij hoe een viool klinkt? Heb je wel eens muziek gemaakt zonder instrumenten? Heb je ooit zelf dirigent willen zijn? En word je ook zo blij van zingen? Muziek maken is leuk, sámen muziek maken is nog leuker! Vraag je broertjes, zusjes, ouders en klasgenootjes om mee te doen! Ga hier naar...
Wij kunnen luisteren naar muziek via onze koptelefoons of boxen. Maar die muziek is niet zomaar te af te spelen. Die is ooit opgenomen. Om te zien hoe dat gaat duikt Tirsa de muziekstudio in. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Van 12 augustus tot en met 14 oktober 2024 kun je meedoen aan de Muziekwedstrijd. In de Muziekwedstrijd kun je meedoen met alle soorten muziek en met ieder instrument. Zingen mag ook! Je kunt een filmpje (laten) maken van jezelf of samen met andere kinderen. Kijk voor alle informatie op deze site.
Het Nederlands Blazers Ensemble (BNE) is een groep enthousiaste blazers. Lees hier ook de speciale projecten voor jongeren, zoals de compositiewedstrijd 'Op weg naar het Nieuwjaarsconcert' en 'Het Half Uur'. Bevat ook informatie over de ensembles jongNBE en jongjongNBE.
Maria Fiselier is klassiek zangeres. Ze legt aan Nienke uit hoe ze haar stem traint om uiteindelijk haar droom in vervulling te laten gaan; operazangeres worden. Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag legt ze uit hoe met behulp van twee kleine stembandjes zulk prachtig geluid gemaakt kan worden....
Waarschijnlijk heb je wel eens een symfonieorkest gehoord, misschien zelfs zonder dat je het doorhad. Een symfonieorkest: wat is dat precies? Welke instrumenten spelen er mee en hoe zijn ze gemaakt? Ontdek hier alles over het orkest in tien verrassende filmpjes over het orkest en haar instrumenten.
Je kunt een muziekinstrument alleen bespelen, maar het is natuurlijk veel leuker om dit samen te doen! Als je samen muziek maakt met verschillende muziekinstrumenten, vorm je een orkest. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Sosha is in het concertgebouw van Amsterdam, een van de beroemdste concertgebouwen van de wereld. Daar krijgt ze een privéconcert van pianiste Iris Hond. Iris is wereldberoemd! Om zo goed te worden moet je heel veel oefenen én in topconditie zijn. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over het Songfestival 2021. Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.
Portugal is niet alleen een mooi vakantieland, maar ook echt een Songfestivalland! In deze energizer maak je kennis met het Portugese levenslied: de fado. Edsilia Rombley laat je horen hoe dat klinkt. Zing je mee? Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op schooltv.nl.
Rappen is spreken in een bepaald ritme. De teksten rijmen en worden begeleid door een beat. Rapmuziek is eigenlijk heel oud. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Cristoffe wil rapper worden. Hij heeft een tekst geschreven en samen met rapper Josylvio maakt hij er een echte track van. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Nienke gaat samen met Reggaeband de Rootsriders op zoek naar de wortels van de Reggae. Bob Marley maakte in de jaren zeventig deze Jamaicaanse muziek wereldberoemd. Wat was de achtergrond waarin deze typische muziek is ontstaan? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Reggae herken je aan het ritme. Het is afkomstig van het tropische eiland Jamaica. Daar is het groot gemaakt door Bob Marley, de vader van de reggae. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Er is één school in Nederland waar je kunt worden opgeleid tot zanger of zangeres van het Nederlandse lied. De leerlingen die daar studeren moesten auditie doen om aangenomen te worden. Zingen kunnen ze allemaal, maar Janouk ontdekt dat je nog veel meer in huis moet hebben om artiest te...
Triangel, tamboerijn, bekkens, kleine trom, grote trom, klokkenspel, xylofoon, marimba, pauken: Laura Trompetter is klassiek slagwerker en zij bespeelt al deze instrumenten! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Maurice gaat op bezoek bij een slagwerkfabriek. Hij krijgt te zien hoe verschillende maten trommels ambachtelijk in elkaar worden gezet. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Ronald Snijders speelt dwarsfluit en heeft daarmee veel prijzen gewonnen. Hij is z'n hele leven lang al bezig met muziek. Lisa gaat bij 'm langs voor een fluitles. Hij blijkt ook nog een verzameling muziekinstrumenten te hebben vanuit alle windstreken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Er is op de wereld geen groter muziekspektakel dan het Eurovisie Songfestival. Maar hoe is het eigenlijk begonnen? Songfestivalcommentator Jan Smit, winnaar Duncan Laurence en Buddy Vedder vertellen je er alles over! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op schooltv.nl.
Het Eurovisiesongfestival 2023 vindt plaats in Liverpool op 9, 11 en 13 mei. Wil je weten wat er in deze week precies staat te gebeuren, lees dan het artikel en bekijk het filmpje op de website van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 8 mei 2023.
In 1956 wordt het allereerste Eurovisie Songfestival georganiseerd. Nog steeds is het liedjesfestijn razend populair in heel Europa én daarbuiten. Veel artiesten hebben hun carrière aan het Songfestival te danken, zoals Abba en Duncan Laurence. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.
Als je meedoet aan het Eurovisie Songfestival wil je iedereen omver blazen. Niet alleen met je lied, maar ook met je act. Iemand die alles weet over jezelf presenteren, is Nikkie de Jager. Welke tips heeft zij voor de Songfestivalact van Buddy? Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas...
Het Songfestival is op 22 mei 2021 in Ahoy Rotterdam. Jeangu Macrooy zal Nederland vertegenwoordigen. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen: Wanneer is het songfestival? Waarom wordt het in Nederland gehouden? Hoe vaak heeft Nederland gewonnen? Dit is een bericht van 4 maart 2021.
Het Songfestival vindt plaats op 18, 20 en 22 mei 2021 in Rotterdam. De voorbereidingen zijn in volle gang. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 11 april 2021.
Elk jaar proberen meer dan dertig landen het Eurovisie Songfestival te winnen. En er kan er maar één de winnaar zijn. 'Europapa' van Joost Klein maakt een goede kans denken deskundigen. Maar hoe win je de liedjeswedstrijd? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt...
Meedoen is belangrijker dan winnen! Toch? Nou, grote kans dat alle 37 landen die deze week meedoen aan het Eurovisie Songfestival 2023 het liefst zelf winnen. Experts kunnen meestal redelijk inschatten welke landen kans maken op de overwinning. Dit jaar hebben ze één grote favoriet. Welk...
Waar gaat het songfestivallied Birth of A New Age van Jeangu Macrooy nou precies over? Wat betekenen de woorden in Sranantongo, de Surinaams taal. Lees het artikel op de website van Samsam.
Het Eurovisie Songfestival is het grootste muziekspektakel ter wereld. En werd in 2021 gehouden in ons eigen Rotterdam! Wat weet jij van de geschiedenis, de acts en de muziek? Test je kennis in de quiz! Bekijk de quiz van Meer Muziek in de Klas op schooltv.nl.
Shirma Rouse is soulzangeres. Nienke gaat bij haar op bezoek. Jou raken is mijn werk; aldus Shirma. Ze vertelt hoe de oorsprong van de soulmuziek haar geïnspireerd heeft tot haar manier van zingen. Volgens haar komt in soulmuziek de straat en de kerk bij elkaar. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Er komt heel wat samenwerking kijken bij het maken van een musical. Onder andere een regisseur, vele acteurs en producenten gaan aan de slag om van de musical een bijzonder avontuur te maken voor de bezoekers. Op deze pagina op de website van de Efteling lees je wie er samen werken aan een musical, hoe...
Jesse wil later popster worden, daarom wil hij weten hoe het er achter de schermen aan toegaat. Samen met Tess helpt hij stagemanager Jules op Pinkpop. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Streetdance is ontstaan uit breakdance en electric boogie. Dennis laat in deze aflevering van Het Klokhuis met zijn hiphopdansgroep zien waarom hij wereldkampioen streetdance is. Neem een kijkje.
Streetdance is een kenmerk van hiphop en komt uit de Verenigde Staten. Met hiphop vertellen jongeren over grote problemen. Maar ook over gevoelens, als verliefdheid of verdriet. In de dans bedenken hiphoppers steeds nieuwe danspassen die ze op straat aan anderen laten zien. Lees er over op de website...
Het grootste orkest is het symfonieorkest. Daarin vind je de meeste instrumentgroepen: de strijkinstrumenten, de blaasinstrumenten, de slaginstrumenten en de toetsinstrumenten. Er is meestal een vaste opstelling. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een toonlader gaat van laag naar hoog en van hoog naar laag. Gino en Jady laten zien hoe je met toonladders kunt oefenen met zingen. Bekijk het filmpje van Kinderen voor Kinderen op Schooltv.nl.
Online vind je steeds meer sites waar je met AI allerlei creaties kunt maken. Met de app Udio kun je zelf muziek maken en daar is niet iedereen blij mee. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 24 april 2024.
Wanneer je zingt, is het wel zo handig als het publiek je kan verstaan. Je moet de woorden dus duidelijk uitspreken. Articuleren heet dat! Gino en Jady geven handige tips. Bekijk het filmpje van Kinderen voor Kinderen op Schooltv.nl.
Bewegen is gezond! In deze energizer gaan we niet alleen zingen, maar ook bewegen. Samen met Buddy gaan we rennen, springen en allerlei sporten uitbeelden. Want bewegen smaakt naar meer! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
De voorloper van de cd is de lp, oftewel de langspeelplaat van vinyl. Vooral dj's maken nog steeds gebruik van lp's omdat ze daar zo lekker mee kunnen scratchen. Bart laat de Klokhuistune op een ouderwetse lp persen en gaat er mee naar dj Rockit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Eric Vloeimans is trompettist. De trompet is voor hem het instrument waarmee hij verhalen kan vertellen. Hij speelt alle soorten muziek: klassiek, pop, jazz, flamenco, wereldmuziek. Dat doet hij solo, met een orkest, in een band of in de studio. Eric laat Tirsa horen hoe de trompet werkt en welke stijlen...
Voordat je gaat zingen is het belangrijk om je spieren en je gezicht lekker los te maken. Doe mee met de warming-up Gino en Jady. Bekijk het filmpje van Kinderen voor Kinderen op Schooltv.nl.
Net als sporters rek- en strekoefeningen doen om hun spieren op te warmen om spierschade te voorkomen, moeten de stembanden ook in conditie gebracht worden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Je kent vast wel hits die je overal hoort, maar er is ook muziek die alleen in bepaalde streken gespeeld wordt. Juist die muziek noem je ‘wereldmuziek’. Een andere naam is volksmuziek. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 118. Kijk...
Als er iets is wat alle mensen op de wereld met elkaar delen, is het wel muziek! In alle tijden, in alle landen en in alle culturen speelt muziek een rol. Zo heeft ieder land een eigen volkslied en hebben veel landen muziek die kenmerkend is voor hun cultuur. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een Klokhuisaflevering over zangtechniek. Bart krijgt zangles van zangeres en zangcoach Esther Hart en zijn stembanden worden onderzocht door stemmendokter Jaap van Twisk. Daarnaast volgt hij zangeres Edsilia Rombley als zij, voorafgaand aan haar optreden, een warming-up doet voor haar stembanden.
In deze energizer zingt Sterre een nieuwe tekst op de evergreen ’15 miljoen mensen’. Ga maar gauw staan, want we gaan samen meezingen en klappen met het lied over een arme, groene kikker. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op schooltv.nl.
Zingen, iedereen doet het. Als er iemand jarig is, of als Sinterklaas komt. Of zomaar omdat je er blij van wordt. Zingen is muziek maken met je stem. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 22. Kijk in de (school)bieb.
Zingen helpt als je je sip voelt. Daarom zingt Nienke een lekker vrolijk liedje, samen met de muzikanten, een heleboel kinderen en speciale gast Alain Clark! Zing je mee? Bekijk het filmpje van Kliederen met Klanken op schooltv.nl.
De stem is het oudste muziekinstrument ter wereld. En je hebt er helemaal niets voor nodig behalve je mond, je tong, je longen en je stembanden. De stem is ook één van de meest veelzijdige instrumenten: hij kan van hoog tot laag, van rauw tot lieflijk en van hard tot zacht. En wat is scatten...