Er zijn een heleboel soorten baklava, in allerlei vormen en maten. Vooral op feestdagen zoals het Suikerfeest wordt het veel gegeten. Janouk gaat kijken in een Turkse bakkerij waar ze maar liefst 24 soorten baklava maken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Messen, vorken en lepels zijn meestal onmisbaar gereedschap bij het eten. Maar sinds wanneer gebruiken we bestek om te eten? En waarom eten ze in andere culturen met stokjes? Dolores zoekt alles uit wat jij altijd al wilde weten over bestek. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Hier vind je alle informatie over de Gouden CupCakeCup 2023-2024. Met recepten om zelf lekkere cupcakes te bakken en tips van de chef. Je kunt ook de battles en de eerdere edities terugkijken.
Estée Strooker is een van de nieuwste sterren aan het culinaire firmament van Nederland. Ze is de eerste winnaar van MasterChef, eigenaar van drie restaurants en heeft al twee kookboeken op haar naam staan en ze is nog niet eens dertig jaar! De uitgelezen persoon dus om Janouk een spoedcursus...
Aardappels, groente en vlees zitten vol voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Maar die komen pas vrij als je ze verhit. Bovendien bevat rauw vlees bacteriën waarvan je ziek kunt worden. Eerst even bakken dus! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Het is een oeroude techniek. Voedsel laten rotten om het goed en lang houdbaar te houden. Maar ook om er allerlei lekkernijen van te maken. Dat heet fermenteren. Bijvoorbeeld zuurkool. Dat wordt gefermenteerd en in dat proces komt ook dan die zure smaak los. In dit ‘verrotte’ proces ontstaat...
Van avocado’s kun je heel goed guacamole maken. Dat is een dipsaus die lekker is bij taco’s, burrito’s en chips. Bart krijgt in een Boliviaans kookprogramma een workshop guacamole maken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Tijdens ramadan verbreken veel moslims hun vasten met de voedzame soep harira. Safouane (11) uit Amsterdam dook de keuken in en laat in dit filmpje zien hoe hij 'm maakt.
Chocola raspen, nootjes fijn maken, slagroom, melk en suiker erbij, dan goed roeren en in de vriezer! Zelf ijs maken, lekker. Kijk maar goed naar deze clip van Schooltv.nl.
Bloedjeheet! Wat is er dan lekkerder dan een flinke bak ijs? Nou: een bak met zelfgemaakt ijs! Met deze supersimpele recepten van Kidsweek is dat een fluitje van een cent. En daar heb je geen dure ijsmachine bij nodig.
Mmm, lekker groenten. Kijk voor lekkere recepten op deze site. Van de makers van het boek 'Chef Het Samen met tomaat. Het kinderkookboek dat werd uitgeroepen tot beste kinderkookboek van de wereld.
Een koekenpan is onmisbaar, zeker als je pannenkoeken wilt bakken. Maar een koekenpan moet natuurlijk ook niet roesten of aanbakken. Daar zorgen ze in de fabriek voor. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op de website van Albert Heijn vind je lekkere gerechten die jij zelf kunt klaarmaken. Stap voor stap en met korte filmpjes wordt verteld wat je moet doen. Met coole extra's zoals een puntzakmaker, video ei breken, Miss-Spaghetti en meer. Bij sommige recepten moet je wel even wat hulp vragen. En doe...
Jacob en Josephine wonen in Hong Kong. Ze gaan koken met een echte kok. Eerst gaan ze naar de markt, waar ze allemaal vreemde vissen en dieren tegenkomen. Ze maken zeekomkommers klaar en ganzenpoten. Eet smakelijk! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de clip van Schooltv.nl kun je zien hoe kinderen chips maken, een gepofte aardappel vullen en rosti bakken. Misschien wil je het zelf ook eens proberen? Met quiz.
Bij patat hoort mayonaise. Het bestaat uit olie, azijn, ei en kruiden. Omdat olie en azijn niet met elkaar mengen, werkt het ei als een zogenaamde emulgator. Zo krijg je dus dat lekkere witte sausje. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Microgroente smaakt knapperig en fris. Daarom worden ze bijvoorbeeld gebruikt in springrolls of als garnering bij soep, maar Janouk proeft ook een smoothie met tuinkers erin. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Als je het bereiden van voedsel met een scheikundig oog bekijkt, dan kun je misschien nieuwe recepten bedenken. In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Bart koken met behulp van scheikunde en maakt een moleculair driegangenmenu.
Bak er wat moois van op de nationale pannenkoekdag op 8 maart 2024. Hier vind je alle informatie over deze dag. Met pannenkoekweetjes en heerlijke recepten.
Een stapel pannenkoeken of eens iets anders proberen. Hier vind je negen recepten van supperlekkere pannenkoeken. Ga je zelf pannenkoeken bakken doe wel voorzichtig of vraag hulp.
Bakt jouw moeder de lekkerste pannenkoeken? Vanaf nu niet meer! Met de hulp van topkok Ramon Beuk bak je binnen no-time zelf de lekkerste pannenkoeken. Bekijk de tutorial van Zapp Skills op Schooltv.nl.
Jeroen is top-patissier. Hij maakt hele bijzondere toetjes, ook wel desserts genoemd. Hiervoor gebruikt hij allerlei lekkere ingrediënten zoals nootjes, crèmes en krokantjes. Voor Eva maakt hij een speciaal Klokhuis-dessert. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Peper heb je in allerlei kleuren. Eva komt erachter dat al die peperkorrels afkomstig zijn van de tropische peperplant. Door ze op verschillende manieren te bewerken, krijgen ze verschillende kleuren en ook een verschillende smaak. Daarom is de ene peper scherper dan de andere. Bekijk het filmpje van...
Robèrt is jurylid van Heel Holland Bakt en de bekendste bakker van Nederland. Hij maakt de lekkerste taarten en broden. Janouk maakt samen met hem een koekhuisje. Hoe maak je het beste deeg, zonder klontjes? En hoe zorg je ervoor dat het huisje niet in elkaar stort? Bekijk deze aflevering van...
Schuim bestaat voor een groot deel uit lucht. Als je eiwitten of slagroom klopt, houden die de lucht vast waardoor het gaat schuimen. En daar kun je lekkere dingen mee maken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Sinterklaas is een feest van heerlijke lekkernijen! Op deze site vind je allerlei lekkere recepten. Wil je iets lekkers maken vraag dan altijd toestemming aan een volwassenen en doe voorzichtig met oven en vuur! Bij de meeste recepten vind je bij "leuk om te weten" interessante weetjes over het gerecht....
Kaas van amandelen, saus van de bast van een boom, chocolade van kastanjes: de meest onverwachte ingrediënten weet sterrenkok Emile van der Staak om te toveren tot heerlijke gerechten. Janouk neemt een kijkje in zijn keuken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De meeste mensen eten vis het liefste gefileerd: zonder graten. Maar hoe fileer je een vis, zodat er geen graten achterblijven? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Water komt in verschillende fases voor. Vloeibaar, vast en gas. En met water in vaste vorm kan je lekkere dingen maken! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.