Nina en Henok uit Amsterdam houden van chocoladeletters. Maar dan het liefst gemaakt van ‘goede’ chocola. Maar wat is dat? En hoe herken je het in de winkel? Ze gingen op bezoek bij het keurmerk UTZ. Bekijk het filmpje op de site van Samsam.
Mensen eten al heel lang chocola. Een van de eerste mensen die de cacaoboon ontdekten, waren de Maya's, in Zuid-Amerika. Maar hoe maak je van een cacaoboon eigenlijk lekkere eetbare chocolade? Bekijk deze aflevering van het Klokhuis.
Sinterklaas kan natuurlijk niet zonder chocoladeletters! Lisa laat zien hoe dit heerlijk snoepgoed wordt gemaakt. Verrassend: ze begint in de haven van Amsterdam, daar liggen enorme bergen cacaobonen. Maar ze eindigt uiteraard in de chocofabriek. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Nederlanders zijn gek op chocolade. Ze eten er ieder elk jaar gemiddeld zo'n zeven kilo van op. Je hebt chocolade in soorten en maten. Ga maar eens bij een chocolaterie kijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 050. Kijk in de (school)bieb.
Werken in een chocoladefabriek, wie droomt er niet van. De Schooltv.nl neemt een kijkje in zo'n fabriek en laat je zien hoe die heerlijke chocola gemaakt wordt.
Sinterklaas en chocoladeletters zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe is dat zo gekomen? Bekijk de clipphanger over de oorsprong van de chocoladeletter in dichtvorm op schooltv.nl.
Chocola wordt gemaakt van de cacaoboon. In de fabriek worden de bonen verhit en samen met andere ingrediënten verwerkt enorme chocoladeblokken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Lekker, een croissant met chocola vanbinnen! Hoe krijgen ze dat eigenlijk voor elkaar? Eerst wordt het deeg gemaakt: rollen, rollen en nog eens rollen. Daarna gaat de chocola erin en kunnen de croissants in de oven. Smullen maar! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Chocoladepastilles worden gemaakt van chocola. Dat gebeurt in de fabriek. Daar krijgen ze alle kleuren van de regenboog. Wil je zien hoe dat gaat? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Elias (10) vertelt over het boek Sjakie en de chocoladefabriek: ‘Toen ik dit boek las had ik zo’n zin in chocolade. Ik wilde steeds een reep pakken en opeten. Ik wou eigenlijk zelf in die chocoladefabriek zijn, en álles op eten. Maar ja Elias weet wel beter, want wat je leert uit dit...
Warme chocolademelk kun je maken van poeder dat je oplost in heet water. Ha lekker, denk je misschien. Maar weet je ook hoe warme chocolademelk klinkt? Probeer het maar eens.
Uit onderzoek blijkt: we snoepen in Nederland behoorlijk meer in coronatijd. Vooral aan chocola en drop geven we meer geld uit dan vóór de pandemie. Bekijk dit nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 7 juni 2021.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Een chocoladeletter in je schoen. Heel lekker natuurlijk, maar wat als je die letter niet kan lezen omdat je slechtziend of blind bent? Daar heeft een kleuterjuf uit Rotterdam iets op bedacht: een chocoladeletter in braille. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit...
Het boek Sjakie en de chocoladefabriek, geschreven door Roald Dahl, is bekroond met een Gouden Boek. In dit bericht van Jeugdbieb.nl lees je er meer over.
Een bonbon wordt gemaakt van chocolade, met een zachte vulling aan de binnen kant. Bijvoorbeeld een vulling met aardbeiensmaak, pistachesmaak of van crème freche. Maar hoe krijg je die vulling er eigenlijk in? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over snoep. Dit webpad is speciaal gemaakt voor de Kinderboekenweek 2009 met als thema: Eten en snoepen in kinderboeken.
Een adventure game en lessen voor groep 7/8 over kinderarbeid. Wereldwijd gaan 160 miljoen kinderen niet naar school omdat ze moeten werken. Daarmee wordt de kans op het kiezen van een opleiding en een eigen toekomst een stuk kleiner. Jij speelt hierin een belangrijke rol. Ontdek het in deze game en...
Eet jij graag hagelslag bij het ontbijt? Chocolade of gekleurd, een lekkere manier om je dag zoet te beginnen. Maar toch zonde om al die gemorste hagelslag om je bord weg te gooien. Met deze hagelslagzuiger is dat verleden tijd! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Voor 1 kilo chocola zijn minstens 300 cacaobonen nodig! Cacaobonen komen uit Midden- en Zuid-Amerika, waar ze groeien in de peulen van de cacaoboon. Na de oogst moeten de bonen gisten en drogen. Daarna zijn ze klaar om chocola van te maken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Dolores en Lisa houden een broodbelegwedstrijd: wie weet het eerst hoe hagelslag en muisjes worden gemaakt? Lisa gaat naar de hagelslagfabriek en Dolores naar de muisjesfabrikant. En waarom eten we bij geboorten beschuit met muisjes? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Tony’s Chocolonely is een voorbeeld van eerlijke chocolade. Vind je het leuk en belangrijk om daar een spreekbeurt over te houden? Tony's helpt je een handje met dit spreekbeurtpakket.
Chocoladevlokken worden gemaakt van cacaobonen. Deze bonen zijn de zaden van een vrucht, die groeit aan grote cacaobomen in bijvoorbeeld Brazilië en Ecuador. Maar hoe worden er van die bonen nou gekrulde vlokken gemaakt, die je op je boterham kunt strooien? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...
De film Wonka is gebaseerd op Willy Wonka, de chocalatier uit het beroemde boek Sjakie en de chocoladefabriek, geschreven door Roald Dahl. De film is vanaf 13 december 2023 te zien in de bioscoop. (Kijkwijzer: 6 jaar, geweld)
De familie Dubbel neemt deel aan een chocoladewedstrijd. Wanneer er problemen ontstaan in de chocolaterie, worden ze gedwongen te verhuizen naar een camping, waar moeder Chanelle het animatieteam leidt en vader Jan de keuken runt. De film is vanaf 24 juli 2024 te zien in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:
Als de overgave van de Duitse troepen in Nederland is getekend, viert het hele land feest. Geallieerde troepen worden door duizenden mensen aan de kant van de weg begroet, kinderen rijden mee op tanks, krijgen kauwgum en chocolade van de soldaten en dagenlang wordt er feest gevierd. Bekijk deze aflevering...
In zijn boeken schept schrijver Roald Dahl werelden vol reuzen, heksen en andere griezels. Dahl overlijdt in 1990, maar zijn boeken zijn nog steeds erg populair onder kinderen. Ook zijn veel van zijn boeken verfilmd, zoals Sjakie en de Chocoladefabriek. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.
Met Pasen vieren christenen dat Jezus uit de dood is opgestaan. Een nieuw begin, net als een kuikentje dat geboren wordt uit een ei. Een ei heeft dus een feestelijk tintje, of je nu houdt van een zachtgekookt eitje of eentje van chocola. Bekijk het filmpje van Klokhuis op Schooltv.nl.
Als je chocola eet of je geliefde aanraakt, bezorgen de endorfines die daarbij vrijkomen je een (kortstondig) geluksgevoel. Maar je kunt ook gewoon even een marathon gaan lopen: endorfines zorgen dan voor een zogenaamde 'runners high'. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Heb je weleens op een pak chocoladehagel 'Fair Trade' zien staan? Fair trade betekent 'eerlijke handel'. De handel is niet overal eerlijk geregeld in de wereld. Mensen in verre landen moeten hard werken om producten te maken en te verbouwen voor de westerse landen. Vaak krijgen ze daar veel te weinig...
Het is een oeroude techniek. Voedsel laten rotten om het goed en lang houdbaar te houden. Maar ook om er allerlei lekkernijen van te maken. Dat heet fermenteren. Bijvoorbeeld zuurkool. Dat wordt gefermenteerd en in dat proces komt ook dan die zure smaak los. In dit ‘verrotte’ proces ontstaat...
Hagelslag is typisch Nederlands. Vruchtenhagel wordt niet gemaakt van chocola, maar van suiker, zetmeel en vruchtensap. Voor een vrolijk kleurtje en een lekkere smaak. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Chocola raspen, nootjes fijn maken, slagroom, melk en suiker erbij, dan goed roeren en in de vriezer! Zelf ijs maken, lekker. Kijk maar goed naar deze clip van Schooltv.nl.
Als je op een snelle manier iets wilt opwarmen, zoals chocolademelk of soep, dan kun je de magnetron gebruiken. Maar hoe werkt zo’n magnetron eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Begin jij al te kwijlen als je aan chocoladetaart denkt, of een patatje met? Dat speeksel verschijnt automatisch in je mond als je hersenen denken dat er eten aan komt. En het heeft best een belangrijke functie! Bekijk het filmpje van het Klokhuis op Schooltv.nl.
Een mueslireep wordt natuurlijk gemaakt van muesli, maar ook van bijvoorbeeld rozijnen, noten, appelstukjes en chocoladestukjes. Maar hoe maak je van al deze ingrediënten een reep? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Vanaf de puberteit tot aan de overgang is het voor meisjes elke maand hetzelfde liedje: je wordt ongesteld. Als de eicel in je baarmoeder niet bevrucht is, ruimt je baarmoeder het slijmvlies op via je vagina. Gelukkig zijn er voor tijdens je menstruatie tampons, maandverband, menstruatiecups en: chocoladerepen....
Jip en Pip bakken zandtaartjes met saus. Maar Flip heeft eigenlijk liever chocoladesaus! Saus schrijf je met een au. Hoe ziet de au eruit en waar zie je de letter au om je heen? Bekijk het filmpje van Letterjungle op schooltv.nl.
Mert (11) vertelt over Sjakie en de grote glazen lift van Roald Dahl. Dit verhaal begint waar het boek Sjakie en de chocoladefabriek eindigde: in de lucht! Sjakie en zijn familie komen in Amerikaans luchtgebied, wat leidt tot grote misverstanden… Luister naar De Waanzinnige Podcast op schooltv.nl.
Kaas van amandelen, saus van de bast van een boom, chocolade van kastanjes: de meest onverwachte ingrediënten weet sterrenkok Emile van der Staak om te toveren tot heerlijke gerechten. Janouk neemt een kijkje in zijn keuken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Wist je dat je varkens ook als huisdier kunt houden? Varkens zijn grappige dieren, en ze zijn ook nog eens heel slim. Ze kunnen zelfs ruiken waar de chocoladepinda’s verstopt zijn! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.