Er zijn drie belangrijke stromingen in het christendom: rooms-katholiek, protestant en orthodox. Op de site van Kidsweek lees je uitleg over het christendom.
In bijna alle landen van de wereld leven christenen. Er zijn heel veel verschillende richtingen binnen het christendom. Maar de bijbel is het heilige boek van alle christenen. En het kruis is het symbool van hun geloof. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
De belangrijkste feestdagen in het christendom hebben te maken met het leven van Jezus Christus. De belangrijkste zijn: Kerstmis, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren. Lees er meer over op de website van Kidsweek/Samsam.
Op zoek naar informatie over verschillende godsdiensten. Neem een kijkje op de site van Samsam. Daar vind je uitgebreide informatie over hindoeïsme, animisme, christendom, boeddhisme, islam, jodendom en voodoo.
Willibrord kwam uit Engeland. Hij was een monnik, een erg gelovige man. In 690 kwam hij naar Nederland. Hij kwam om over zijn geloof te vertellen, het christendom. Willibrord wilde dat alle Friezen ook christenen werden. De Friezen woonden in Nederland aan de zee. Meer weten, neem hier een kijkje.
Let...
Nog steeds wordt ieder jaar een koperen kist met mensenbotten door het centrum van Utrecht gedragen. Het zijn botten van 1300 jaar oud! Het zijn de botten van de heilige Willibrord. De monnik die van Ierland naar Nederland kwam om het christendom te verspreiden. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt...
Willibrord was in de 14e eeuw de verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen....
Abraham en Sarah zijn al oud. Ze hebben geen kinderen. God zegt tegen Abraham dat ze toch een kindje zullen krijgen en heel veel kleinkinderen en achterkleinkinderen. Als de baby wordt geboren, noemen ze hem Isaak. Bekijk het filmpje van Verhalen uit de Schatkist op schooltv.nl.
In een kerk of een klooster heerst vaak een rustige en vredige sfeer. Maar dat is niet altijd overal zo geweest. Vroeger had de Kerk heel veel geld. Veel kerkleiders waren hebzuchtig. Ze lieten hun kerk versieren met dure schilderijen en heiligenbeelden. Veel mensen kwamen daartegen in opstand. Lees...
Waarom bidden christenen? Voor christenen is bidden praten met God. Ze vouwen daarbij hun handen en sluiten hun ogen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Zonder de drie wijzen uit het oosten had de rest van de wereld nooit van de geboorte van Jezus gehoord. Althans, zo gaat het verhaal dat bij Driekoningen hoort, dat op 6 januari wordt gevierd. 6 januari is dus niet alleen de dag om je kerstboom weg te doen Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Als Jezus opstijgt in de wolken, zijn zijn vrienden stomverbaasd. Een engel vertelt hen: Jezus is nu koning in de hemel. Bekijk het filmpje van Verhalen uit de Schatkist op schooltv.nl.
Na 30 jaar van oorlog voeren heerst Karel over het gebied van de Saksen. Daar ging een hevige strijd aan vooraf. Karel wilde dat iedereen christen werd en wie dit weigerde werd gedood. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De katholieke kerk veranderde in de jaren 60. Daarvoor stond de priester tijdens de dienst met zijn rug naar de kerkgangers toe en praatte hij Latijn. Nu kijkt hij de mensen aan en praat hij Nederlands. Ook de bisschop is moderner. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 60 op schooltv.nl.
Sommige mensen willen hun hele leven wijden aan god. Zij gaan dan een klooster in en trouwen niet. Ook in Maastricht leven 120 nonnen op die manier. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Maria is in de Bijbel de moeder van Jezus. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over te weten over Maria en Jezus.
Dit is het verhaal van een meisje met een ezel. Twee mannen willen haar ezel meenemen. Dat mag niet! Dan zeggen de mannen dat het voor Jezus is. Hij rijdt op haar ezeltje de stad binnen. Iedereen zwaait met palmbladeren. Bekijk het filmpje van Verhalen uit de Schatkist op schooltv.nl.
De Paashaas, paaseitjes, paasvuren, kerkdiensten: wat vieren we nou precies met Pasen? Waarom is Pasen elk jaar op een andere dag en wat hebben eieren en hazen er mee te maken? Bekijk hier de Klokhuisaflevering over Pasen.
Bij Pasen denk je vast aan gekleurde eieren en de paashaas. Maar Pasen is eigenlijk een feest dat hoort bij het christelijke geloof. Christenen geloven in God en zijn zoon Jezus Christus. Met Pasen vieren zij dat Jezus is opgestaan uit de dood. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Download de woordzoeker. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de woordzoeker die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over Pasen. Als je alle woorden in de woordzoeker hebt ingevuld, lees je een...
De Bijbel is een van de meest verkochte boeken van de wereld. Maar wat staat er eigenlijk allemaal in? Nizar gaat naar de kerk en ontmoet daar kinderen voor wie de verhalen uit de Bijbel heel belangrijk zijn. Hij bekijkt ook een heel bijzondere Bijbel uit 1637: de Statenbijbel. In de 17e eeuw was er...
De Bijbel is het best verkochte boek ter wereld. Het is voor christenen het woord van God. De eerste versie is geschreven in het Latijn. Maar om het boek toegankelijk te maken voor iedereen, werd het vertaald. De eerste echte goede Nederlandse vertaling van het boek, is de Statenbijbel. Bekijk het filmpje...
Voor joden en christenen zijn de Tien Geboden de belangrijkste leefregels. Ze heten ook wel de Tien Woorden van God. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Twee dagen die in het christendom in een adem genoemd worden zijn Allerheiligen en Allerzielen. Zij worden door de katholieke christenen gevierd op 1 en 2 november. Lees er over op Missiokids.
Erasmus wilde weten hoe het christendom en de kerk begonnen waren. Erasmus leefde 500 jaar geleden. In die tijd is hij al een beroemdheid. Zijn boeken worden veel verkocht en gelezen. Wil je meer weten over Erasmus? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een belangrijk verhaal uit het Christendom Het verhaal van Pasen is voor Christenen heel belangrijk. Het vertelt over de dood en verrijzenis van Jezus. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In Nederland is het christendom de belangrijkste godsdienst. Maar er wonen hier ook veel moslims. Hun godsdienst is de islam. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 142. Kijk in de (school)bieb.
In Jeruzalem komen drie religies samen: het Christendom, de Islam en het Jodendom. Dat komt, doordat gelovigen denken dat er zich veel religieuze verhalen in Jeruzalem hebben afgespeeld. En dat kun je nog steeds zien. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.