Zoeken: elektriciteit

Ik zoek informatie voor groep:
1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Hoe werken elektriciteitskastjes?
    schooltv.nl
    Hoe werken elektriciteitskastjes?

    Elektriciteit wordt opgewekt in elektriciteitscentrales. De stroom die daaruit komt heeft een hele hoge spanning. Daarom moet die spanning eerst worden verlaagd. De elektriciteitskastjes op straat verlagen de spanning uiteindelijk naar 240 volt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Elektriciteitsnet
    hetklokhuis.nl
    Elektriciteitsnet

    Heel veel apparaten werken op elektriciteit. Elektriciteit is een soort energie en het komt uit je stopcontact. Het lijkt alsof die energie altijd voor je klaarligt als je dat nodig hebt. Maar zo werkt het niet. Pascal gaat op zoek naar de wereld achter het stopcontact. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Elektriciteit
    schooltv.nl
    Elektriciteit

    Bijna al onze stroom komt uit de stroomfabriek. Hier wordt elektriciteit gemaakt en vanuit deze fabriek lopen elektriciteitsdraden naar ons huis toe. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Elektriciteit (Informatiereeks)
    docukit.nl
    Elektriciteit (Informatiereeks)

    Elektriciteit en magnetisme hebben met elkaar te maken. Dat werd in 1820 ontdekt: als je elektriciteit door een stroomdraad laat lopen, wordt de draad magnetisch. En: als je een magneet beweegt langs een stroomdraad, gaat er in de draad stroom lopen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De geschiedenis van elektriciteit
    nemosciencemuseum.nl
    De geschiedenis van elektriciteit

    Stroom of elektriciteit kunnen we niet uit ons leven wegdenken. Vroeger hield elektriciteit de mensen ook al bezig. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Waarom kunnen vogels op een elektriciteitsdraad zitten zonder een schok te krijgen?
    proefjes.nl
    Waarom kunnen vogels op een elektriciteitsdraad zitten zonder een schok te krijgen?

    We gebruiken elektriciteit voor bijna alles wat we doen. Denk maar aan licht, bellen en tv kijken. Maar hoe werkt het eigenlijk met die snoeren? Maak met dit proefje zelf een elektrisch spelletje en leer hoe elektriciteit werkt.

    x
  • Plaatje Elektriciteit
    docukit.nl
    Elektriciteit

    Stroom of elektriciteit kunnen we niet uit ons leven wegdenken. Van alles en nog wat in huis draait op stroom. De verlichting, de centrale verwarming, de draadloze telefoon, de magnetron, je wekker, de tv... Er is ook stroom op plaatsen waar je het misschien niet zou verwachten. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Hoe beweegt elektriciteit?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe beweegt elektriciteit?

    Alles om ons heen, jijzelf ook, bestaat uit positieve en negatieve deeltjes. Als de deeltjes in balans zijn, is iets ongeladen. Maar om elektriciteit op te wekken moeten de deeltjes bewegen. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Webpad elektriciteit
    webpad-elektriciteit.yurls.net
    Webpad elektriciteit

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over elektriciteit.

    x
  • Plaatje Statische elektriciteit
    schooltv.nl
    Statische elektriciteit

    Maak een stroomslang! Een proefje over hoe je zelf elektriciteit kunt maken! Wil je daar wel eens meer van weten? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Elektriciteit
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Elektriciteit

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Elektriciteit
    schooltv.nl
    Elektriciteit

    In een kringetje draaien klinkt niet positief, maar voor elektrische stroom is het juist belangrijk. Als de deeltjes niet rondstromen, is er ook geen stroom. Wij zijn helemaal afhankelijk van stroom: zonder dat zit je 's avonds in het donker, doet je computer het niet en staat de trein stil. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Wanneer kregen we in Nederland elektriciteit?
    nemosciencemuseum.nl
    Wanneer kregen we in Nederland elektriciteit?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Hoe werkt elektriciteit?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe werkt elektriciteit?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe zet een föhn elektriciteit om in warmte?
    schooltv.nl
    Hoe zet een föhn elektriciteit om in warmte?

    Uit een föhn komt warme lucht. Dat klinkt logisch, maar hoe wordt die lucht eigenlijk warm? Diederik legt uit dat dit komt door botsende elektronen. En hij laat zien wat er gebeurt als er te veel elektronen door een draad heen gaan. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Energiebronnen
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Energiebronnen

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje EnergieGenie
    energiegenie.nl
    EnergieGenie

    Informatie voor je spreekbeurt of werkstuk over energie. Antwoorden op allerlei vragen: hoe bespaar je energie, wat is er is mis met CO2? Je vindt het allemaal op EnergieGenie.

    x
  • Plaatje Blauwe energie
    hetklokhuis.nl
    Blauwe energie

    Je kunt elektriciteit opwekken door zoet en zout water op een slimme manier met elkaar in contact te brengen. Op de Afsluitdijk staat een proefcentrale waar deze 'blauwe energie' opgewekt wordt. Nienke legt uit hoe dat precies werkt. Elektriciteit uit water! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Full Proof - Wetenschap om zelf te doen
    hetklokhuis.nl
    Full Proof - Wetenschap om zelf te doen

    Full Proof is een programma van de makers van Het Klokhuis over wetenschappelijke proefjes. Spannende proefjes die je bijna allemaal kunt doen met spullen uit je eigen keuken! De proefjes worden niet gedaan door mannen met witte jassen in een laboratorium, maar gewoon buiten door kinderen zoals jij....

    x
  • Plaatje Windenergie
    schooltv.nl
    Windenergie

    Hoe maken ze van wind elektriciteit? In ons land staat er altijd wel een windje. Alleen, de ene keer veel meer dan de ander. Je kunt er dus niet van op aan. Dat speelt een rol bij het omzetten van windenergie naar elektriciteit. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe maak je energie uit afval?
    schooltv.nl
    Hoe maak je energie uit afval?

    Afval dat niet kan worden hergebruikt, gaat de verbrandingsoven in. De warmte die daarbij vrijkomt, kun je gebruiken om bijvoorbeeld water te verwarmen. En met de stoom kun je elektriciteit opwekken. Twee vliegen in één klap! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Schokkende citroen
    proefjes.nl
    Schokkende citroen

    Een citroen smaakt zuur. Je kunt citroen gebruiken om eten of drinken frisser te maken. Kun je een citroen ook gebruiken om elektriciteit mee op te wekken? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Stuwmeer
    hetklokhuis.nl
    Stuwmeer

    Als je weleens in de bergen bent geweest, heb je er waarschijnlijk één gezien: een grote stuwdam, met daarachter een stuwmeer. Ze zijn er niet alleen om elektriciteit op te wekken, maar ook om het te bewaren. Nizar beklimt een stuwdam en gaat heel diep een berg in om te kijken hoe dat werkt....

    x
  • Plaatje Nikola Tesla
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Nikola Tesla

    Nikola Tesla was een uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige. Hij is bij het grote publiek vooral bekend omdat hij heel veel heeft betekend rondom elektriciteit. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een windmolen?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een windmolen?

    In Nederland staan duizenden windmolens die miljoenen huishoudens van elektriciteit voorzien: groene stroom. Maar hoe wek je eigenlijk energie op uit wind? Diederik laat zien dat een windturbine eigenlijk best veel lijkt op de dynamo op je fiets. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Windmolens
    docukit.nl
    Windmolens

    Tegenwoordig zie je overal in ons land windturbines. Dat is een nieuw soort windmolen die elektriciteit opwekt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 12. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hoeveel kun je besparen met zonnepanelen?
    schooltv.nl
    Hoeveel kun je besparen met zonnepanelen?

    Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten die om in stroom. Zo kun je op je eigen dak elektriciteit opwekken voor de apparaten in huis. Daarmee kun je wel 115 euro per jaar besparen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Batterij
    hetklokhuis.nl
    Batterij

    Hoe werkt een batterij? Bart haalt echt alles uit de kast om uit te leggen hoe een batterij stroom kan maken. In een laboratorium bouwt hij zelfs een echte batterij. Zal de Bart-batterij werken? En hoeveel batterijen zijn er nodig om een gloeilamp te laten branden? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waarom krijg je geen schok als je een batterij vasthoudt?
    zozitdat.nl
    Waarom krijg je geen schok als je een batterij vasthoudt?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe maak je zelf bliksem?
    ahaindeklas.nu
    Hoe maak je zelf bliksem?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Bliksem maken
    nemosciencemuseum.nl
    Bliksem maken

    Bij onweer denk je aan licht en geluid: bliksem en donder. Kun jij zelf bliksem maken? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Waar komt bliksem vandaan?
    nemosciencemuseum.nl
    Waar komt bliksem vandaan?

    Natuurkundige Frank Linde gaat op zoek naar antwoord op de vraag: waar komt bliksem vandaan? Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing van het NEMO Science Museum van september 2017. (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de Universiteit...

    x
  • Plaatje Wil je zelf bliksem maken?
    proefjes.nl
    Wil je zelf bliksem maken?

    Ben je bang voor onweer? Of vind je de bliksem en de donder juist heel spannend? Je kunt de bliksem wel zien, maar niet van dichtbij bekijken. Dat zou erg gevaarlijk zijn. Toch kun je een kleine bliksem wel van dichtbij zien. Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een deurbel?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een deurbel?

    Als je op de deurbel drukt, gaat er in huis een belletje rinkelen. Dat klinkt misschien simpel, maar is ingewikkelder dan je denkt. Hoe kan het dat het belletje gaat rinkelen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Maak een deurmatalarm
    nemosciencemuseum.nl
    Maak een deurmatalarm

    Ben je het zat dat je vader, moeder of je vervelende broertjes en zusjes steeds zonder te kloppen je kamer binnenlopen? Dan hebben we hier de perfecte oplossing: maak een deurmatalarm! Maar hoe werkt zo’n deurmatalarm eigenlijk? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Dynamo
    hetklokhuis.nl
    Dynamo

    Met een dynamo kan je stroom opwekken. In een dynamo zitten daarvoor een spoel en een magneet, maar hoe maak je daar stroom mee? Maurice gaat kijken bij twee duurzame manieren om een dynamo aan te drijven. De ene gebruikt getijdenstroming en de andere de wind en een drone. Bekijk deze aflevering van...

    x
  • Plaatje Energie in en rondom het huis
    schooltv.nl
    Energie in en rondom het huis

    Welke apparaten verbruiken veel energie? En hoe kun je energie besparen in huis? Ga op ontdekking met deze interactieve videotour en kom meer te weten over energie in en rondom het huis! Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Energie uit citroenen
    nemosciencemuseum.nl
    Energie uit citroenen

    Zijn de batterijen van je zaklamp op? Geen nood! Maak een batterij van citroenen en laat een lampje branden. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Energie uit water
    schooltv.nl
    Energie uit water

    Nederland, waterland. Dat klopt ook. Slootjes, plassen, grote en kleine rivieren. Ze bepalen ons landschap en we halen flink wat energie uit al dat water. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt je fietsdynamo?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe werkt je fietsdynamo?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Hoe krijg je toch groene stroom als de zon niet schijnt en/of het niet waait?
    ahaindeklas.nu
    Hoe krijg je toch groene stroom als de zon niet schijnt en/of het niet waait?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Wat is groene stroom?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is groene stroom?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een dynamo?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een dynamo?

    Op je fiets zit een dynamo, deze zorgt er voor dat je lamp gaat branden. Dit filmpje laat je zien hoe het werkt.

    x
  • x
  • Plaatje Wat is kortsluiting?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat is kortsluiting?

    In een stroomkring bewegen elektrisch geladen deeltjes: elektronen. Die elektronen dragen energie, die energie geven ze onderweg af, bijvoorbeeld aan een apparaat. Maar er kan soms kortsluiting ontstaan. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Lampjes op de kermis
    schooltv.nl
    Lampjes op de kermis

    Christoph gaat naar de kermis want hij wil weten hoe het komt dat de lichtjes blijven branden als alles draait. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe en wanneer gaan lantaarnpalen aan?
    schooltv.nl
    Hoe en wanneer gaan lantaarnpalen aan?

    In Nederland staan er in totaal zo’n drie miljoen lantaarnpalen. Deze lichtmasten gaan ongeveer een kwartier na zonsondergang aan en dit gebeurt automatisch. Maar hoe werkt dat precies? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Led
    hetklokhuis.nl
    Led

    Led-lampen zie je steeds vaker, van stoplichten tot fietslampjes; het zijn allemaal ledjes. Bart legt uit hoe led-lampen werken en wat je er allemaal mee kan. Verder bekijkt hij een videoscherm wat geheel opgebouwd is uit led-licht en ziet hij hoe een plat en buigbaar led-scherm wordt gemaakt. Bekijk...

    x
  • Plaatje Waarom gebruiken we ledlampen?
    nemosciencemuseum.nl
    Waarom gebruiken we ledlampen?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Natuurkunde
    docukit.nl
    Natuurkunde

    Natuurkunde is overal: in de regen, op de brug, in het lichtknopje en op de kermis. Natuurkunde is erg geschikt voor nieuwsgierige mensen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 390. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wat kun je doen tegen sluipverbruik?
    schooltv.nl
    Wat kun je doen tegen sluipverbruik?

    Sommige apparaten gebruiken stroom als ze uitstaan. Dat heet sluipverbruik, kost veel geld en is slecht voor het milieu. Hoe voorkom je dat de apparaten in je huis energie slurpen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De spectaculaire spaarlamp
    nemosciencemuseum.nl
    De spectaculaire spaarlamp

    Als je met een ballon over je haar wrijft gaan je haren overeind staan. Dit komt door de statische lading. Kan je daarmee ook een spaarlamp laten branden? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Hoe wordt stroom gemaakt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe wordt stroom gemaakt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe wordt stroom gemaakt?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe wordt stroom gemaakt?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Kan dat, stroom uit zee?
    nemosciencemuseum.nl
    Kan dat, stroom uit zee?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • x
  • Plaatje Superspoel
    hetklokhuis.nl
    Superspoel

    In veel apparaten zit een elektrische spoel. Lisa vraagt zich af wat zo'n spoel precies doet en waar ze van worden gemaakt. Ze doet allerlei elektromagnetische proefjes en gaat naar een transformatorfabriek in Nijmegen. Ook bekijkt ze de Teslaspoel. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De Voetafdruk: Wonen
    hetklokhuis.nl
    De Voetafdruk: Wonen

    Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. De hele wereld verduurzamen lukt niet in een dag, maar thuis kun je ook een hoop doen. Van zonnepanelen op het dak, of isoleren, tot iets kleins als een lampje uitdoen dat je niet gebruikt. In...

    x
  • Plaatje Wat kost een wasdroger?
    schooltv.nl
    Wat kost een wasdroger?

    Een wasdroger verbruikt heel veel energie, om zo de was te kunnen drogen. Stel dat je de wasdroger wat minder zou gebruiken, wat kun je dan besparen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is windenergie?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat is windenergie?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Aan hoeveel huizen geeft een windmolen energie?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Aan hoeveel huizen geeft een windmolen energie?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe kunnen we de zon beter gebruiken?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kunnen we de zon beter gebruiken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Zonne-energie
    schooltv.nl
    Zonne-energie

    De zon, we zitten er 8 lichtminuten vandaan. Maar zonder de zon kunnen we niet leven. En we maken er ook energie van: zonne-energie! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kunnen ramen zonne-energie vangen?
    nemosciencemuseum.nl
    Kunnen ramen zonne-energie vangen?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • x
  • Plaatje Heeft een ballon een onzichtbare aantrekkingskracht?
    proefjes.nl
    Heeft een ballon een onzichtbare aantrekkingskracht?

    Heb je wel eens gemerkt dat als je in de winter je trui uitdoet, je haar knettert? En dat je soms een schokje krijgt als je iets van ijzer aanraakt? Dit proefje laat je zien hoe dat komt.

    x
  • Plaatje Een proefje met een ballon en een blikje
    schooltv.nl
    Een proefje met een ballon en een blikje

    Kun je een leeg blikje laten rollen zonder hem aan te raken? Wijze Varen en Woezel doen een proefje met een ballon om dat uit te zoeken. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe hang je een ballon aan het plafond?
    proefjes.nl
    Hoe hang je een ballon aan het plafond?

    Als je een ballon opblaast, dan blaas je er lucht in. Een ballon met lucht valt meestal naar de grond. Kan een ballon met lucht ook aan het plafond blijven hangen? Vindt het uit met dit proefje!

    x
  • Plaatje Houden ballonnen van water?
    proefjes.nl
    Houden ballonnen van water?

    Een ballon is heel handig. Je kan dingen naar je toe trekken zonder ze aan te raken! Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kan een blikje bewegen zonder dat je het aanraakt?
    proefjes.nl
    Kan een blikje bewegen zonder dat je het aanraakt?

    Als je een blikje frisdrank leeg hebt, dan kun je hem weggooien. Maar je kunt er natuurlijk ook een proefje mee doen. Kan het blikje bewegen zonder dat je het aanraakt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kernenergie
    docukit.nl
    Kernenergie

    Stroom komt uit de fabriek. Zo'n fabriek noem je een elektriciteitscentrale. Die werkt meestal op gas of op kolen. Het is ook mogelijk om elektriciteit te maken met kernenergie. Dat gebeurt in een kerncentrale. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Een proefje met peper en zout
    schooltv.nl
    Een proefje met peper en zout

    Hoe kun je peper laten zwemmen? Samen met Wijze Varen doet Buurpoes een proefje met water, peper en afwasmiddel. Daar kun je leuke dingen mee doen! Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kan jij gemengd peper en zout weer uit elkaar halen?
    proefjes.nl
    Kan jij gemengd peper en zout weer uit elkaar halen?

    Peper en zout doe je door je eten om het wat meer smaak te geven. Als je het eenmaal door elkaar gemengd hebt, is het lastig om het peper en het zout weer te scheiden. Of toch niet? Probeer het maar eens.

    x
  • Plaatje Hoe laat je een spaarlamp branden met een ballon?
    proefjes.nl
    Hoe laat je een spaarlamp branden met een ballon?

    Een spaarlamp is zuiniger en heeft veel minder elektrische stroom nodig dan een gloeilamp. Om een spaarlamp te laten branden sluit je hem aan op een stopcontact. Kun je een spaarlamp ook laten branden met een ballon? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Statisch geladen
    nemosciencemuseum.nl
    Statisch geladen

    Je kent het wel, je trekt je trui uit en je hoort geknetter en je haar staat ineens omhoog. Hoe kan dat? Je bent statisch geworden. Met een elektroscoop kun je zien of iets statisch is. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Hoe laat je vleermuizen vliegen?
    ahaindeklas.nu
    Hoe laat je vleermuizen vliegen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe worden zonnepanelen gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe worden zonnepanelen gemaakt?

    Op steeds meer plekken in Nederland zie je zonnepanelen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit: zonne-energie. Als de zon schijnt gaan de elektronen in de zonnepanelen bewegen en krijg je elektriciteit. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De 4 Vrijheden: Armoede
    hetklokhuis.nl
    De 4 Vrijheden: Armoede

    In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Sosha het mensenrecht: Vrij (zijn) van Armoede: je hebt recht op een huis, kleding en eten. Ze gaat op bezoek bij Tom Smits, die als kind in de oorlog de hongerwinter meemaakte, en bij de 12-jarige Basma, die met haar gezin...

    x
  • Plaatje Hoeveel kun je besparen bij het koken?
    schooltv.nl
    Hoeveel kun je besparen bij het koken?

    Elke dag wordt er gekookt met water, gas en elektriciteit. Je kunt bij elkaar wel 137 euro per jaar besparen! Maar hoe? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Caravan
    hetklokhuis.nl
    Caravan

    Eén op de vijftien Nederlanders heeft een caravan en dat is het meeste van de hele wereld. Een vakantiehuisje op wielen, compleet met toilet, koelkast, zithoek, een keukentje, kastjes, en gas en elektriciteit. Nienke gaat kijken hoe ze zo'n caravan maken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Energie uit turf
    schooltv.nl
    Energie uit turf

    Toen er nog geen elektriciteit bestond, gebruikten mensen turf als brandstof. Turf wordt gemaakt van veen en komt uit de grond. Matthijs en Kiefer gaan zelf turf steken en ontdekken dat het eigenlijk helemaal niet zo’n groene energiebron is. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Energiebronnen
    schooltv.nl
    Energiebronnen

    Energie ontstaat niet zomaar. Daar is een energiebron voor nodig. Er zijn verschillende soorten energiebronnen. Zonnepanelen, windmolens en waterkracht zijn milieuvriendelijk en kunnen met gas of steenkool gestookte elektriciteitscentrales vervangen. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ethisch hacken
    hetklokhuis.nl
    Ethisch hacken

    Banken, elektriciteitscentrales en zelfs scholen: elk systeem kan in principe gehackt worden. Bedrijven willen ervoor zorgen dat ze goed beveiligd zijn, zodat hackers met slechte bedoelingen niet zomaar binnen kunnen komen. Ethische hackers doen hetzelfde als hackers met kwade bedoelingen, maar helpen...

    x
  • Plaatje Hoe leef je zo klimaatvriendelijk mogelijk?
    schooltv.nl
    Hoe leef je zo klimaatvriendelijk mogelijk?

    De tweeling Annemieke en Lucas probeert samen met hun familie zo min mogelijk water en elektriciteit te gebruiken. Met hout stoken ze hun huis warm en ze gebruiken een jerrycan met water om te douchen. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet een loodgieter?
    schooltv.nl
    Wat doet een loodgieter?

    Een loodgieter wordt tegenwoordig installateur genoemd. Bij de bouw van een huis legt hij of zij de leidingen voor water, gas en elektriciteit aan. Als er een verstopt toilet of een lekkage is, dan repareren zij dit weer. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oscar Maakt
    hetklokhuis.nl
    Oscar Maakt

    Oscar Peters maakt kinetische kunst. Hij vindt dat kunst moet bewegen. In een oude elektriciteitsfabriek bouwt hij een eigen achtbaan. Pascal helpt mee. Komen de karretjes door de looping? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis

    x
  • Plaatje President Zelensky:
    jeugdjournaal.nl
    President Zelensky: 'Op één dag kregen we 70 raketten op ons af'

    Het is nog altijd oorlog in Oekraïne. President Zelensky heeft gezegd dat Rusland 70 raketten heeft afgeschoten. En die komen in Oekraïne vooral terecht op plekken die met elektriciteit en de verwarming te maken hebben. Dat is een groot probleem, zeker nu het winter wordt. Bekijk het nieuwsbericht...

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er met restafval?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er met restafval?

    In Nederland produceren we maar liefst 6,5 miljard kilo restafval per jaar. Al die vuilniszakken gaan de verbrandingsoven in. Wat er overblijft wordt hergebruikt. En van de warmte die vrijkomt bij het verbranden wordt elektriciteit gemaakt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Steenkool
    schooltv.nl
    Steenkool

    Door steenkool te verbanden krijg je energie, die je kunt omzetten in elektriciteit. Maar de CO2-uitstoot die dit veroorzaakt is slecht voor het klimaat. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom is steenkool slecht voor het klimaat?
    schooltv.nl
    Waarom is steenkool slecht voor het klimaat?

    Veel elektriciteit op aarde wordt gemaakt door steenkool te verbranden. Daarbij komt veel CO2 vrij. Klimaatwetenschapper Appy Sluijs legt uit hoe we hiermee de koolstofkringloop verstoren. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waterlampen in de sloppenwijk
    schooltv.nl
    Waterlampen in de sloppenwijk

    Kinderen die in sloppenwijken wonen moeten vaak buiten hun huiswerk maken, omdat het binnen altijd donker is. Er is namelijk geen elektriciteit. Daar is iets op bedacht: door een gat in het dak te maken en daar een fles met water in te stoppen is er toch licht binnen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zonne-energie
    docukit.nl
    Zonne-energie

    De zon geeft warmte en licht. In dat zonlicht zit veel energie. Je kunt er apparaten mee laten werken, zoals een rekenmachine, een radio, of een telefoon. Er wordt steeds vaker zonne-energie gebruikt voor warmte en elektriciteit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Zonne-energie
    energiegenie.nl
    Zonne-energie

    De energie van de zon bereikt ons in de vorm van licht en warmte. In een uur stuurt de zon zoveel energie naar de aarde als alle mensen samen in een jaar gebruiken. Maar hoe kunnen we die energie omzetten in elektriciteit? Lees er over op deze site.

    x