Op het schilderij De bedreigde Zwaan van Jan Asselijn is veel meer te zien dan een boze zwaan die met zijn vleugels slaat. Eigenlijk gaat het over een politiek conflict dat Nederland in de Gouden Eeuw verdeelde: Johan de Witt tegen de Oranjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Wil je alles weten over de illustrator Jan Jutte neem dan een kijkje op zijn website. Je zult zien dat je dan misschien niet alles maar wel heel veel te weten komt. (Foto: website Jan Jutte)
Janneke Schotveld schrijft veel boeken, bijvoorbeeld over de Dappere Ridster en over Superjuffie. Wil je meer weten over deze schrijfster en haar boeken. Neem dan een kijkje op haar website.
Janneke Schotveld is kinderboekenschrijfster. Ze is bekend van Villa Fien, Botje, Superjuffie en het Kinderboekenweekgeschenk van 2017. Waar komen al haar ideeën vandaan? En hoe weet je als schrijver nou wat kinderen leuk vinden? Sosha vraagt haar om tips hoe je van een idee een goed verhaal kunt...
In de Wereld Feesten Almanak wordt over de betekenis van het jaarfeest Sint Jan verteld. Op deze dag herdenkt men de geboortedag van Johannes de Doper, de profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopte. Op veel plaatsen in Europa wordt op deze dag het midzomerfeest gevierd. Bevat ook verhalen bij het...
In het Rijksmuseum hangt een schilderij van een familie die Sinterklaas viert: het Sint-Nicolaasfeest van Jan Steen uit 1665. Maar op dit schilderij krijgen niet alle kinderen een cadeautje van de Sint. Bekijk het filmpje van Topstukken van het Rijksmuseum op Schooltv.nl.
Op het schilderij ‘Het vrolijke huisgezin’ van Jan Steen is het een gezellige bende. De schilder wilde laten zien hoe het volgens hem juist niet hoort. Ouders moeten hun kinderen het goede voorbeeld geven, vond hij. Een moralistisch schilderij dus. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De website van Deltapark Neeltje Jans, op het voormalige werkeiland midden in de Oosterschelde, bevat informatie voor een dagje uit. En je vindt er ook info over de Deltawerken.
Bekijk op deze site filmpjes met verhalen over Jip en Janneke. Deze verhalen zijn bedacht en geschreven door de schrijfster Annie M.G. Schmidt. Jip en Janneke zijn getekend door Fiep Westendorp.
Rio de Janeiro is een stad in Brazilië. Er wonen 6 miljoen mensen. Een deel daarvan woont in de sloppenwijken. Vroeger woonden er Indianen en een tijd lang zijn de Portugezen er de baas geweest. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Brazilië is rijk geworden met de export van koffie en suiker. Maar vandaag de dag zijn veel Brazilianen niet zo rijk. Daarom kopen ze veel op afbetaling: dan betaal je je schoenen niet in een keer, maar in vijf keer bijvoorbeeld. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de sloppenwijken van Rio de Janeiro wonen veel arme mensen. Er is geen riolering en er wordt geen vuilnis opgehaald. Maar kinderen gaan wel naar school en er wordt fanatiek gevoetbald. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de digitale bibliotheek van de Nederlandse letteren kun je het boek 'Oom Jan leert zijn neefje schaken' dowloaden. En boek van vroeger waarin je superhandige schaaktips vindt. Met dit boek kun je jezelf leren schaken.
Jan Kooijman is op bezoek in de Tovertuin. Hij leest Woezel en Pip voor uit 'Honden doen niet aan ballet'. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.
Jan Dirk van der Burg is Fotograaf des Vaderlands. Wat dat inhoudt zoekt Janouk voor je uit. Ze loopt een dagje met Jan Dirk mee en leert hoe je een eigen fotoserie kunt maken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Janneke Schotveld is schrijfster van Superjuffie, Botje en nog veel meer kinderboeken. Maar een boek schrijven gaat niet vanzelf! Wil jij ook leren hoe je een verhaal schrijft? Janneke geeft je vijf handige schrijftips! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
De Zoete Zusjes vakantiepodcast is de leukste podcast om onderweg naar vakantie te luisteren of tijdens jouw (zomer)vakantie (thuis) op te zetten. Luister mee naar vakantiedilemma’s, voorleesverhalen, weetjes en moppen van Saar, Janna en Hanneke de Zoete.
De tip van Jan Paul Schutten is, als je begint de schrijven heb je twee dingen nodig: een hoofdpersoon en en vat vol ellende oftewel een probleem. Hoe origineler het probleem, hoe origineler het verhaal. Hoe spannender het probleem, hoe spannender het verhaal. Hoe grappiger het probleem, hoe grappiger...
De Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863) maakte in 1850 het allereerste prentenboek waarin wordt verteld over het sinterklaasfeest. Op deze site kun je dat oude boek bekijken.
Lees hier allerlei weetjes over de film Superjuffie, gebaseerd op de boeken van Janneke Schotveld. Te zien in de bioscoop vanaf 10 oktober 2018. (Kijkwijzer: alle leeftijden)
In Huisarrest volg je tien kinderen, die wonen aan hetzelfde plein. Omdat er een virus heerst mogen ze niet naar buiten en niet naar school. Omdat ze elkaar ook niet kunnen opzoeken, vertellen ze elkaar verhalen door het open raam. Hier zie je iedere dag een nieuwe aflevering van deze serie. Een spannend...
Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.
Het thema van de kinderboekenweek is Lekker eigenwijs! Kinderboekenschrijver Jozua Douglas vroeg 9 kinderboekenschrijversen en zichzelf naar hun eigenwijste personage. En of zij zelf ook een beetje eigenwijs zijn. Wil jij dat ook wel eens weten, neem snel een kijkje op deze site.
Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.
Op Holocaust Memorial Day worden wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Deze herdenkingsdag is in 2005 door de Verenigde Naties uitgeroepen en vindt jaarlijks plaats op 27 januari. Rond 27 januari vinden ook in Nederland diverse activiteiten plaats, waarvan de Nationale Holocaust Herdenking...
Mirre is via een datingapp in contact gekomen met Jan. De gesprekken werden steeds vertrouwelijker. Ze hebben afgesproken in de dierentuin om elkaar voor het eerst te ontmoeten. Jan is nergens te bekennen, maar er staat wel een BN’er...Zal Mirre van haar date Jan accepteren dat hij online al maanden...
Speciaal voor de Kinderboekenweek 2021 maakt Mark Janssen het prentenboek: Dromen. Dat prentenboek is bedoeld voor kinderen die nog te jong zijn voor het kinderboekenweekgeschenk. Tijdens de Kinderboekenweek (6 tot en met 17 oktober 2021) verkrijgbaar in de boekhandel voor 7,95 euro. Meer weten? Lees...
Vanaf zaterdag 23 januari komt er een avondklok. De avondklok betekent dat je tussen 21:00 uur en 04:30 uur niet naar buiten mag. Lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 21 januari 2021.
Op deze interactieve website kun je online door het Binnenhof lopen. Op de website zijn foto’s, video’s en teksten te vinden die meer laten zien over de achtergrond van het Binnenhof. Ook is het mogelijk om binnen te kijken in onder meer het Torentje, de Ridderzaal en de Trêveszaal.
Het is misschien wel de meest gehate plant van Nederland: de brandnetel! Janouk zoekt uit waarom dat niet terecht is en waarom het juist zo’n waardevolle plant is. Ook laat Janouk zich vrijwillig prikken. Waarom doen brandnetels dat? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Brazilië is het land van carnaval, de Amazone en beroemde voetballers. Vroeger woonden er alleen indianen, maar nu zijn de inwoners van Brazilië een mengelmoes van verschillende afkomst en culturen. Bekijk het filmpje van De wereld rond op Schooltv.nl.
In Nederland is het nieuwe jaar een paar weken geleden al begonnen. In China vieren ze op 22 januari 2023 Chinees Nieuwjaar. Hoe dat wordt gevierd, wordt uitgelegd in deze video van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 19 januari 2023.
Zonder de drie wijzen uit het oosten had de rest van de wereld nooit van de geboorte van Jezus gehoord. Althans, zo gaat het verhaal dat bij Driekoningen hoort, dat op 6 januari wordt gevierd. 6 januari is dus niet alleen de dag om je kerstboom weg te doen Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Je ziet ze in elke winkel en toch loop je er vaak zo aan voorbij: etalagefiguren. Janouk bezoekt een studio waar ze etalagefiguren maken in allerlei soorten en maten. Van hout, levensecht, of in een yogapose, er kan van alles. Janouk ontdekt de mogelijkheden en ziet hoe etalagefiguren worden gemaakt....
Als fabrieksarbeider in de 19e eeuw had je het zwaar. Jan gaat liever naar school. Dan komt er een filmploeg langs in de fabriek. Jan hoopt dat hij ontdekt wordt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Janouk gaat langs bij het grootste gamedesignbureau van Nederland. Hier werken wel 250 mensen samen aan een game. Wat doen al deze mensen? Janouk zoekt het uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Stap in de tijdmachine van Canon Talks op schooltv.nl en ga in gesprek met twee hunebedbouwers, Jana en Olle. Zij vertellen je over hoe een hunebed gebouwd werd en waar het voor gebruikt werd. Jana neemt je mee op jacht en Olle vertelt over pijlen van vuursteen en eten in bekers en potten van klei.
Honderden jaren was Nederland de baas in grote delen van wat we nu kennen als Indonesië. Janouk gaat vierhonderd jaar terug in de tijd en ziet hoe Nederland delen van het eilandenrijk met geweld veroverde. Veel Indonesiërs wilden een eigen land. In augustus 1945, kort na het einde van de Tweede...
Op 5 januari 2021 bestond het Jeugdjournaal precies 40 jaar! De allereerste uitzending werd gemaakt op 5 januari 1981. Lucas laat je in dit filmpje zien hoe de redactie eruit ziet, waar alle video's worden gemonteerd en je kunt meekijken in de studio tijdens de opnames.
In deze jeugdpodcast ontdekt de 12-jarige Janna dat haar opa Pieter nog steeds worstelt met een fatale beslissing in de nacht van de Watersnoodramp. Als een detective gaat ze op zoek. Zal Janna zijn geheim ontdekken? Luister hier of in je eigen podcast-app naar deze spannende podcast over de Watersnoodramp...
Janouk gaat op zoek naar het antwoord op de vraag 'wat is leven?' Waarom leeft een mier wel en een steen niet? We onderzoeken welke vormen van leven er op aarde bestaan en komen erachter dat al het leven is opgebouwd uit DNA en eiwitten. Janouk ontmoet een professor die levende cellen uit elkaar haalt...
Tel op 28, 29 of 30 januari 2022 een half uurtje vogels in jouw tuin of balkon. In deze web-app vind je het telformulier voor de tuinvogeltelling. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 31 januari in vóór 12 uur. MijnTuinvogeltelling is een web-app voor de mobiele telefoon, je hoeft de...
Janouk ontdekt wat mondgevoel is. Als je iets lekker vindt, dan komt dat niet alleen door de smaak, maar ook door hoe het eten in je mond voelt. Patissier Hidde de Brabander laat Janouk de lekkerste taartjes proeven. Is het knapperig? Romig? Of toch taai? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Pinda's bevatten veel voedingsstoffen, veel mensen vinden ze lekker én het is ook nog eens echt krachtvoer. Daarom wordt de pinda vandaag op 23 januari in het zonnetje gezet tijdens de internationale pindakaasdag. Lees de weetjes over pindakaas op de website van Kidsweek. Dit is een bericht van...
Janouk gaat op safari. In Beekse Bergen gaat ze op bezoek bij één van de grootste en zwaarste landdieren ter wereld: de neushoorn. Janouk loopt een dag mee met de verzorgers en leert van alles over de neushoorn. Waaruit bestaat de hoorn? Waarom hebben ze zo’n dikke huid? Wat eet een...
Plons! Op 1 januari springen duizenden mensen altijd het koude water in om het jaar in te luiden. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 1 januari 2024.
Janouk loopt mee met arts-onderzoeker Floor. Zij onderzoekt erfelijkheid bij kinderkanker. Waarom gebruikt zij daarvoor een 3D-foto en wat gebeurt ermee? Janouk ontmoet ook Roemer (9 jaar). Zij had leukemie en kreeg twee jaar lang behandelingen. Hoe is het nu met haar? Bekijk deze aflevering van Het...
Nog steeds zijn er veel corona-besmettingen in Nederland, maar er liggen niet zo veel mensen in het ziekenhuis als gedacht. Daarom worden de corona-regels vanaf zaterdag 15 januari iets soepeler. Bekijk het nieuwsbericht en de nieuwe regels op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 14...
Melk komt uit een koe. Maar tegenwoordig vind je in de winkel allerlei drankjes die op melk lijken, maar gemaakt zijn zonder koe. Haverdrink, erwtendrink, amandeldrink: het is allemaal plantaardig. Janouk gaat langs bij de Twentse boeren Bart en Tom. Op de boerderij waar zij opgroeiden produceerden de...
Van 25 januari tot en met 31 januari 2024 is het Poëzieweek. Kijk hier voor alle informatie. Het thema is: thuis. Juffen en meesters vinden hier leuke lesideeën.
Janouk neemt een kijkje in het Prinses Máxima Centrum, een ziekenhuis speciaal voor kinderen met kanker. Het is een heel bijzonder ziekenhuis omdat kinderen zelf mee hebben gedacht over hoe het eruit ziet. Samen met Elisa chilt Janouk in de speciale tienerlounge. Elisa had kanker en zit in de...
Al zolang er mensen zijn, willen ze alles van elkaar weten. En dat gaat soms op een stiekeme manier. Janouk duikt in de spannende wereld van de spionage. Wat is spionage en waarom wordt het gebruikt? Janouk ontdekt dat de gewoonste dingen – een doodgewone balpen, een stopcontact of een knoop –...
Janouk staat in de badkamer van kunstenaar Stijn ter Braak, maar er is iets bijzonders aan de hand. Waarom ziet ze zichzelf niet in de spiegel? En is die kraan nou van aluminiumfolie? Stijn bouwt alles in zijn huis na van afval. Niets is dus wat het lijkt! Samen gaan Janouk en Stijn op pad om oude spullen...
Janouk stapt in de wereld van het uitvinden. Wat moet een uitvinder allemaal doen om z’n uitvinding gemaakt te krijgen? Verder gaat ze naar de uitvindster van het ‘draaibare droogrek voor in huis’, en ontdekt ze wie de inkeping in beschuit heeft uitgevonden. En Janouk doet zelf een...
Hoe is het als je weinig of helemaal niets ziet? Janouk ontmoet Bodhi, die naar een school voor blinde en slechtziende leerlingen gaat. Janouk ontdekt hoe je braille leest met je handen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In de winter is er veel minder eten voor de dieren in de natuur. Welke slimme trucs hebben zij om de winter te overleven? Sommige dieren, zoals egels of slaapmuizen, doen een winterslaap om energie te besparen. Andere dieren, zoals eekhoorns, gaan in winterrust. Ecoloog Julia vertelt Janouk wat er dan...
Ze leggen gigantische afstanden af en hebben een ijzersterk geheugen. Ze kennen de Noord- en de Waddenzee op hun duimpje. Janouk staat oog in oog met het grootste roofdier van Nederland: de zeehond. Hoe gaat het met de zeehond? Janouk loopt een dagje mee op de zeehondenopvang op Texel. Bekijk deze aflevering...
Het zika-virus wordt verspreid door besmette muggen. Het virus is niet gevaarlijk voor kinderen en volwassenen, maar wel voor ongeboren baby's. Als hun moeder het virus heeft, kunnen de baby's geboren worden met een te klein hoofd. In veel landen in Midden- en Zuid-Amerika maakt men zich zorgen over...
Vanaf 1 januari 2016 moet je in de winkels betalen voor een plastic tas. Het verbod is bedacht om milieuvervuiling tegen te gaan. Bekijk dit onderwerp op de site van het Jeugdjournaal.
Onze aardbol wordt uitgebreid bestudeerd vanuit de ruimte. Met satellieten. Hoe werken ze? En welk soort informatie levert dat op? Janouk krijgt te zien hoe broeikasgassen worden gemeten. Op satellietbeelden is te zien wat die doen met onze ijskappen. En dat ziet er niet best uit. Bekijk deze aflevering...
Acrobaten bungelen op grote hoogte aan trapezes, ze dansen op strak gespannen koorden en ze slingeren in een circustent van de ene naar de andere kant. Maar acrobaat word je niet zomaar. Janouk neemt een kijkje op een van de twee circusscholen in Nederland. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Janouk vliegt vandaag mee met een aerobatics piloot. Dat betekent een heleboel loopings en duikvluchten. Hoe zorg je ervoor dat je veilig in de lucht blijft? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Aikido is een Japanse krijgskunst. Alles in de sport draait om het samenbrengen van het lichaam en de geest. Het gaat niet om geweld maar juist om vrede. Daarom worden er geen wedstrijden gehouden. Janouk leert van een echte meester in Aikido hoe je de krijgskunst moet uitvoeren. Bekijk deze aflevering...
Ben jij goed in het oplosssen van de meest moeilijke puzzels en sommen? Doe dan mee aan de de AIVD juniorkerstpuzzel 2022. Op deze pagina kun je het opgaven- en antwoordformulier downloaden. Stuur dit antwoordformulier (als PDF-bestand) met je antwoorden op uiterlijk 17 januari 2023 naar het emailadres...
De spreidingswet gaat over de opvangplekken voor asielzoekers in Nederland. Hoe en waar moeten asielzoekers worden opgevangen? Daar is lang veel discussie over geweest in de politiek. Met de nieuwe wet komt er eindelijk duidelijkheid. Bekijk voor meer uitleg de video van het Jeugdjournaal. Dit is een...
Niet alle kinderen hebben het thuis even fijn. Soms zijn ouders ziek, of hebben ze zorgen, en krijgen kinderen thuis niet de aandacht die ze nodig hebben. Ze worden eigenlijk vergeten. In een speciaal kinderhotel, het Heppie-hotel, kunnen deze kinderen alle zorgen even loslaten en krijgen ze een begeleider...
ALS is een spierziekte waarbij de spieren langzaam uitvallen. Igor is de vader van Kaat, Mink en Fedor en hij heeft ALS. Janouk bezoekt het gezin. Hoe is het om hiermee te leven en hoe doe je dat als je vader deze dodelijke ziekte heeft? Marion Sommers-Spijkerman heeft hier onderzoek naar gedaan en ontwikkelde...
Als je bang bent, gebeurt er van alles in je lichaam: je krijgt het warm en je hart gaat sneller kloppen. Janouk wil weten of die angstverschijnselen minder worden wanneer je iemands hand vasthoudt. Ze heeft een glibberige verrassing voor het testteam… Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Janouk neemt een kijkje achter de schermen bij een apotheek. Wat doen ze daar met alle pillen en poeders? En bij de apothekersopleiding ziet ze de apotheek van de toekomst: medicijnen maken met een 3D-printer! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In Nederland was het van 1940 tot 1945 oorlog. De nazi’s waren de baas, en wie tegen ze inging riskeerde zijn leven. Toch vond in het voorjaar van 1943 de grootste opstand tegen de nazi's plaats. Door te staken – ofwel het werk neer te leggen – kwamen Nederlanders in het hele land in...
Arenden zijn enorme vogels. Ze komen over de hele wereld voor, ook hier in Nederland. Janoek gaat op zoek naar de visarend en de indrukwekkende zeearend, twee van de grootste roofvogels van Nederland. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over armoede in Nederland. Wat is armoede? Hoeveel kinderen hebben met armoede te maken? Wat wordt er gedaan voor gezinnen met weinig geld? Dit is een bericht van 17 januari 2018.
In 1944 was Jan Eykelhoff 24 jaar. Hij hoorde bij een Nederlandse verzetsgroep en maakte de slag om Arnhem mee. Luister naar zijn verhaal in de clip van Schooltv.nl.
Elke dag liggen er verse paarse aubergines in de supermarkt en bij de groenteboer. Janouk neemt een kijkje in een kas waar aubergines worden gekweekt. Maar wat doen al die bijen daar? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) bestaat elk jaar uit 105 nieuwe studenten. Als je lid wil worden, moet je auditie doen. Alleen de beste muzikanten gaan door. Janouk loopt mee met Sybren, die bastrombone speelt. Zou hij door de audities komen? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Er zijn een heleboel soorten baklava, in allerlei vormen en maten. Vooral op feestdagen zoals het Suikerfeest wordt het veel gegeten. Janouk gaat kijken in een Turkse bakkerij waar ze maar liefst 24 soorten baklava maken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Felle kleuren, opvallende foto's, gezichten op andere lichamen en film waar stukjes uit zijn geknipt. Janouk onderzoekt allerlei vormen van beeldmanipulatie. Zie jij wat echt is en wat niet? En kwam beeldmanipulatie ook voor bij schilders in de 17de eeuw? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De regering van Peru heeft 'Machu Picchu' gesloten. Dat is de belangrijkste toeristische attractie van het land. Het is namelijk al een paar weken erg onrustig in Peru. Er wordt gedemonstreerd tegen de regering en daar wordt ook veel geweld bij gebruikt. Bekijk dit nieuwsbericht op de site van het Jeugjournaal....
Als er geen belasting betaald zou worden, zouden er heel veel dingen niet zijn, zoals fietspaden en stoplichten. Maar ook ziekenhuizen, scholen en zelfs Het Klokhuis worden betaald van belastinggeld. Iedereen met een inkomen betaalt daaraan mee. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Janouk...
De bruine beer. We kennen ze van de knuffelbeertjes en de leuke filmpjes op tv. Deze beer is altijd lief, zacht en lust graag honing. Maar de echte bruine beer is een roofdier en kan ook erg gevaarlijk zijn. Soms worden bruine beren gevangengenomen en worden ze gebruikt als dansbeer of circusbeer. Als...
De bever was een tijdlang uitgestorven in Nederland. Maar nu wonen er meer dan 300 in natuurpark de Biesbosch in Noord-Brabant. Samen met boswachter Thomas gaat Janouk met de kano op pad door de Biesbosch. Zullen de bevers zich laten zien? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Wist je dat niet alleen onze aarde met grenzen is opgedeeld in verschillende landen, maar ook de lucht daarboven? De luchtmacht is er om ons gebied in de lucht te beschermen tegen iedereen die verkeerde bedoelingen heeft. Janouk mag een dagje kijken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Je kent ze vast: de borden langs de weg of het fietspad waarop staat hoe ver het nog is naar jouw woonplaats. In Nederland staan wel 100.000 van die bewegwijzeringsborden. Janouk en Nizar komen erachter hoe belangrijk die borden zijn voor veilig verkeer. Wie bepaalt waar die borden komen te staan? Hoe...
Joe Biden is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Tijdens een grote ceremonie in de hoofdstad Washington is hij ingehuldigd. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 20 januari 2021.
Janouk gaat met de kano op expeditie in de Biesbosch. Boswachter Thomas neemt haar mee naar een beverburcht. Ze overnachten in een tentje in een verwilderd bos en de volgende ochtend gaan ze op zoek naar de gigantische zeearend. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Bekijk de videoclip bij het kinderboekenweeklied 2023 'Bij mij thuis'. Het lied wordt gezongen door Kinderen voor Kinderen. De tekst is bedacht door Janneke Schotveld en de muziek is van Jermain van der Bogt en Willem Laseroms. Zing en dans je mee? De songtekst en bladmuziek vind je ook op de site van...
Bitcoins worden de munten van de toekomst genoemd. Wat zijn ze waard en hoe werken ze? Waarom zou je met bitcoins betalen en niet met de vertrouwde euro? Janouk onderzoekt hoe de mysterieuze munt werkt en of je er veilig mee kan betalen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Blussen met je neus ertussen is een muzikale kinderpodcast. Bevelvoerders Jansen en de Vries blussen branden en lossen tussendoor problemen op in hun dorp Kladderveen. Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.
De Bob Evers-serie is een serie boeken over drie jongens: Jan Prins, Arie Roos en Bob Evers. De boeken zijn geschreven door Willy van der Heide en later door Peter de Zwaan. Op deze site vind je veel informatie over deze serie.
Sosha en Janouk willen weten of een boterham met pindakaas echt altijd met de besmeerde kant op de grond valt. En maakt het uit van hoe hoog je de boterham laat vallen? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Boulderen is indoor klimmen met hindernissen en zonder tuigje. Hoe kleiner de handgrepen, hoe moeilijker de boulderbaan. Boulderwedstrijden zijn dan ook heel spannend om naar te kijken. Janouk wil wel eens zien hoe zo’n boulderbaan gemaakt wordt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Maria van Bourgondië (1457-1482) was jong, mooi, sportief en ze hield van de natuur. Na de plotselinge dood van haar vader Karel de Stoute, komt ze als 19-jarige op de troon. Ze is nog niet getrouwd en gaat dus alleen regeren over het huidige Nederland, België en delen van Frankrijk. Dat duurde...
Wist je dat schimmels veel meer kunnen dan groeien op je bedorven eten? Janouk gaat kijken in het laboratorium bij schimmelprofessor Han Wosten. Het is zijn droom om in de toekomst huizen te bouwen met schimmels. Misschien lukt het ook wel om er materialen van te maken voor kleding, verpakkingen en veel...
Janouk zoekt uit hoe een bril gemaakt wordt. Hoe wordt de sterkte van de glazen eigenlijk gemeten? Het maken is een heel precies werkje. En zijn brillenglazen wel altijd van glas gemaakt? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In onze lucht zweven broeikasgassen: gassen die onze aarde warm houden, zelfs als de zon niet schijnt. Maar hoe werken die bijzondere gassen? En hebben we er te veel van in de lucht zweven? Janouk zoekt het uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Dick Bruna (1927-2017) maakte in zijn leven 124 prentenboeken, die in meer dan 50 talen over de hele wereld zijn verschenen. Zijn beroemdste werk is nijntje, maar ook boris beer, betje big en daan douwe zijn figuren die Bruna heeft bedacht en getekend. Janouk zoekt uit hoe hij te werk ging en hoe nijntje...
Hoe vet zou het zijn als je in de toekomst naar Mars kon reizen? Of nog verder? André Kuipers vertelt aan Janouk hoe hij denkt dat het leven op andere planeten eruit zou kunnen zien. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Het is een stukje Nederland waar het altijd warm is en nooit sneeuwt: het Caribische deel van het koninkrijk. Dat bestaat uit zes eilanden: Curaçao, Bonaire, Aruba, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius. Hoe zit dat precies? Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal....
Eén keer per jaar ligt in een deel van Nederland het gewone leven drie dagen helemaal stil. Drie dagen lang is alles dicht, winkels, scholen, noem maar op. Maar stil is het niet, want overal hoor je muziek en zie je mensen die verkleed door de straten lopen. Het is namelijk carnaval! En vandaag...
ChatGPT, het computerprogramma dat zelf teksten kan schrijven, wordt steeds vaker gebruikt. Maar wat is het precies en hoe werkt het? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 18 januari 2023.
Chemotherapie is een van de bekendste behandelingen tegen kanker. Janouk ontmoet Emma (16 jaar) en volgt haar bij haar chemo. Emma kreeg al 16 behandelingen met chemomedicijnen en is nu bijna beter. Hoe vond zij de chemo? Is het erg om kaal te zijn? En hoe werken die medicijnen eigenlijk? Bekijk deze...
Twee keer in één jaar Oud en Nieuw vieren, kan dat? Bij Chinezen wel. Die vieren feest op 31 december en 1 januari, maar ook met Chinees Nieuwjaar. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Staat jouw telefoon ook vol met foto’s en filmpjes? Die wil je natuurlijk niet kwijtraken. Daarom is het slim om een backup te maken in de cloud. Janouk legt uit wat dat precies inhoudt, en waarom het eigenlijk zo heet. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Van je groente, fruit en tuinafval dat de gemeente ophaalt, wordt compost gemaakt. Wormen eten het afval op en poepen het weer uit. Uiteindelijk ontstaat er zo heel vruchtbare aarde. Daar groeien planten goed in. Zelf kun je ook compost maken, bijvoorbeeld in een wormenhotel. Janouk zoekt uit hoe dat...
Enig idee wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een groot popconcert? Janouk gaat het ontdekken bij een optreden van de band Kensington, voor een publiek van 17.000 mensen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Vanaf 18 jaunari 2022 krijgen alle ouders in Nederland een brief met daarin een uitnodiging voor een corona-vaccin voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Ouders en kinderen kunnen zelf kiezen of ze de prik nemen of niet. Maar zo'n keuze kan best lastig zijn. Bekijk het bericht en het filmpje met uitleg...
In het filmpje op de site van het Jeugdjournaal wordt uitgelegd hoe het gaat als je als kind een corona-prik krijgt. Dit is een bericht van 18 januari 2022.
Het vaccineren in Nederland is begonnen, maar niet iedereen is meteen aan de beurt. Kinderen worden voorlopig zelfs helemaal niet gevaccineerd. Verslaggever Bart van het Jeugdjournaal zocht uit hoe dat zit. Bekijk dit artikel en filmpje. Dit is een bericht van 6 januari 2021
In China zijn mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Het Jeugdjournaal (22 januari 2020) geeft antwoord op drie vragen over het coronavirus: Wat is het coronavirus? Wat wordt er gedaan tegen het virus? Kan het virus zich ook buiten China verspreiden?
Verkleed gaan als je favoriete stripboek- of filmpersonage, dat heet cosplay. Veel mensen zijn urenlang bezig om de mooiste kostuums bij elkaar te zoeken. Sommige mensen maken hun kostuum helemaal zelf! Janouk gaat kijken hoe zo'n cosplaykostuum gemaakt wordt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Crackers kraken altijd zo lekker als je een hap neemt. Janouk neemt een kijkje in de crackerbakkerij en ontdekt hoe ze crackers zo knapperig maken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Een duinlandschap op het dak van een appartement? Of een bloeiend tuintje op het dak van je schuur? Het kan allemaal, en daktuinen blijken ook goed voor de opvang van regenwater en het verkoelen van de stad. Janouk gaat kijken hoe verschillende daktuinen worden aangelegd en wat daar allemaal de voordelen...
De (Nederlandse) gulden was vanaf de middeleeuwen tot 1 januari 2002 een wettig betaalmiddel in Nederland. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.
Er zijn verkeerde dingen gebeurd achter de schermen bij het tv-programma The Voice. Het is al de hele week in het nieuws en vandaag verscheen de extra lange aflevering van BOOS over dit onderwerp. Lees het nieuwsbericht en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Vind je het heftig en naar,...
Laura Dekker zeilde in haar eentje om de wereld. Deze reis heeft ze op 21 januari 2012 afgerond. Zij is officieel de jongste solozeiler die alleen rond de wereld heeft gevaren. Kijk op haar website als je meer wilt weten over haar grote avontuur. (Foto: lauradekkker.nl)
Het is een typisch Nederlands product: Delfts Blauw. Janouk gaat op bezoek bij een fabriek die al 350 jaar Delfts Blauw aardewerk maakt. Ze ontdekt dat Delfts Blauw eigenlijk uit China komt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een verschrikkelijke ramp: in de nacht van 30 januari op 1 februari 1953 breken dijken door en stroomt het zeewater Zuidwest-Nederland binnen. Een vreselijke aanleiding om actie te ondernemen. Er worden plannen gemaakt voor het Deltaplan. Lees hier meer.
Janouk gaat op bezoek bij dierenarts en -chirurg Saskia. Een dierenarts zorgt voor de kleinere huisdieren. Vandaag zijn er operaties gepland en ook komen er katten, honden en cavia’s op het spreekuur langs. Tussendoor is er ook nog een spoedoperatie. Helaas loopt het niet altijd goed af. Bekijk...
Janouk wil weten wat een dirigent allemaal doet. Het ziet er supermakkelijk uit, zwaaien met een stokje voor een orkest, maar het is veel moeilijker dan je denkt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Er wordt al veertig jaar naar gezocht, maar het is nog steeds niet gevonden… Donkere materie! Janouk dompelt zich helemaal onder in deze ongrijpbare smurrie, want wat is het? En waarom kunnen we het niet zien? Bekijk dit filmpje van Het Klokhuis.
Als iemand doodgaat, is dat heel verdrietig.Het Klokhuis heeft een vierdelige serie gemaakt over dood en afscheid. In deze serie praat presentatrice Eva met kinderen die een sterfgeval hebben meegemaakt. De afleveringen worden uitgezonden op 21 en 28 januari en op 4 en 11 februari. Na uitzending kun...
De doorstroomtoets is de nieuwe naam voor de toets die alle groep 8-leerlingen moeten doen. Tussen 29 januari en 18 februari moet de doorstroomtoets gemaakt worden. Wat is dat voor toets? En is die toets echt zo belangrijk? Lees er over op de website van Kidsweek.
Op Driekoningen, 6 januari, vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan het kind Jezus in Bethlehem. Een ster wees hen de weg naar de stal. Lees hier de uitleg. Deze site bevat reclame.
Stel dat er niet één maar drie baby’s tegelijk worden geboren, en dan ook nog uit één eitje. Dat is superzeldzaam. Het Klokhuis volgt de voetballende eeneiige drieling Diewertje, Cato en Julia. Ze lijken in hun uiterlijk precies op elkaar, waarom is dat? Janouk merkt...
Waar komt ons drinkwater vandaan? In grote delen van Nederland wordt daar rivierwater voor gebruikt. Janouk gaat naar Limburg en ziet hoe water uit de Maas gezuiverd wordt tot helder drinkwater. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Hoe is het Noord-Hollands duinlandschap eigenlijk ontstaan? En hoe blijft het duinlandschap aantrekkelijk voor al die bijzondere dieren en planten? Boswachter Bob legt aan Janouk uit wat wandelende duinen zijn. Ook konijnen en grote grazers hebben een belangrijke rol. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Als je duizelig bent, draait de wereld om je heen. Met een beetje pech moet je zelfs overgeven! Janouk en de prof onderzoeken hoe duizeligheid werkt. En waar zit je evenwichtsorgaan eigenlijk? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Misschien heb je wel eens gehoord van Paulus de boskabouter en Eucalypta. Vraag anders maar eens aan je ouders of grootouders of zij Paulus kennen. De bedenker en tekenaar heet Jan van Oort, zijn pseudoniem (schuilnaam) is Jean Dulieu. Hij is op 29 november 2006 overleden. Wil je meer over hem of Paulus...
In elke klas zit wel iemand met dyslexie. Dat betekent dat je moeite hebt met lezen en spellen. Wat kun je er aan doen? Janouk gaat naar dyslexiedeskundige Iris. Wist je dat Mozart ook dyslectisch was? Bekijk dit filmpje van Het Klokhuis.
Over een paar jaar hoopt de regering van Egypte een nieuwe hoofdstad te hebben, De oude hoofdstad Caïro wordt namelijk te vol, vindt de regering. Een nieuwe stad bouwen zou daarom een goede oplossing kunnen zijn. Maar er is ook veel kritiek op de nieuwe stad. In deze video van het Jeugdjournaal...
Als je op eieren loopt, doe je iets heel voorzichtig. Dat is tenminste de uitdrukking. Sosha en Janouk willen weten dit ook echt kan: kun je letterlijk op eieren lopen? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Beschuit, mayonaise, koekjes, zoutjes, zelfs tandpasta en shampoo: in bijna de helft van álle supermarktproducten zit ei. Ei in de vorm van poeder. Maar hoe maak je van ei poeder? Janouk bezoekt de eierfabriek, waar iedere dag zo’n 3 miljoen eieren worden verwerkt tot poeder! Bekijk deze...
Blijf hier op de hoogte van de gebeurtenissen rond de Europese kampioenschappen schaatsen allround en sprint. Deze vinden plaats op 10, 11 en 12 januari 2025 in Heerenveen.
Deze website houdt alle schaatsfans op de hoogte van de gebeurtenissen rond de EK Afstanden in Heerenveen. De kampioenschappen vinden plaats van 5 tot en met 7 januari 2024.
Scheurende gitaren op een concert. Dat klinkt natuurlijk super gaaf. Janouk zoekt uit hoe een elektrische gitaar werkt en hoe je dat scheurende geluid maakt? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Op 4 januari 2022 is het precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd geschaatst. Een beroemde schaatstocht door Friesland. De laatste 25 jaar was het niet koud genoeg en was er geen ijs om de tocht te kunnen schaatsen. Hier vind je allerlei weetjes over deze tocht.
De officiële site van de Vereniging De Friesche Elf Steden met uitgebreide informatie over de Elfstedentocht op de schaats Deze werd voor het laatst verreden op 4 januari 1997.
Een geur kan je helemaal terugbrengen naar een bepaalde herinnering. Maar kan geur ook je emoties beïnvloeden? Janouk test of een filmpje van de zee anders wordt ervaren door wat je erbij ruikt: zonnebrandcrème of dode vis. Mmm, jammie! Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Estée Strooker is een van de nieuwste sterren aan het culinaire firmament van Nederland. Ze is de eerste winnaar van MasterChef, eigenaar van drie restaurants en heeft al twee kookboeken op haar naam staan en ze is nog niet eens dertig jaar! De uitgelezen persoon dus om Janouk een spoedcursus...
Niet kijken als je honger hebt! Twee duo’s uit het testpanel krijgen van Janouk pizza en donuts voorgeschoteld. Het ene groepje krijgt alles in één keer, het andere duo krijgt een klein beetje per keer. Wie eten er het meest? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Banken, elektriciteitscentrales en zelfs scholen: elk systeem kan in principe gehackt worden. Bedrijven willen ervoor zorgen dat ze goed beveiligd zijn, zodat hackers met slechte bedoelingen niet zomaar binnen kunnen komen. Ethische hackers doen hetzelfde als hackers met kwade bedoelingen, maar helpen...
Sinds 1 januari 2002 kun je in Nederland met euro's betalen. En niet alleen in Nederland. Ook in tien andere landen van de Europese Unie is de euro ingevoerd. Dat ging niet van de ene op de andere dag. Er is lang over nagedacht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...
Eventing is een soort een triatlon van de paardensport. Een wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en een cross country met hindernissen. Janouk ontmoet topruiter en Nederlands kampioen Merel Blom. Zij vertelt hoe belangrijk het is om een team met je paard te zijn:...
Als je een euro elke dag met twee zou vermenigvuldigen, ben je binnen een maand miljardair. Dat heet exponentiële groei. Janouk laat zien hoe het werkt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Een vierkant van 20 kussens heeft dezelfde omtrek als een rechthoek van 20 kussens. Toch is de oppervlakte groter. Hoe kan dat? Janouk laat zien hoe je het grootste kussenfort bouwt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Een selfie maken, filtertje erover, je doet het nu zo. Maar foto's maken kan eigenlijk helemaal nog niet zo lang. Janouk duikt in de geschiedenis van de fotografie en laat twee bijzondere foto's maken, zoals ze dat vroeger deden. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Hoe lang kun jij onder water zwemmen met één hap lucht? Nanja van den Broek is wereldrecordhouder freediven en kan wel 130 meter diep duiken zonder zuurstoffles. Er gebeurt van alles met je lichaam als je lang en diep onder water bent. Janouk leert over de duikreflex, ademhaling en over...
Mylo Freeman heeft al meer dan zestig kinderboeken geschreven. Ze is bekend van haar serie over de eigenwijze prinses Arabella, en ze is de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020. Janouk vraagt hoe Mylo aan haar ideeën komt, en hoe ze werkt. Maakt ze eerst de tekeningen of schrijft...
Met gamen kom je terecht in verschillende werelden met mensen, dieren of machines. Een van die mensen die dit maakt is 2D game artist Isabella Koelman. Zij ontwerpt en tekent voor verschillende games, voor computer, mobiel, game consoles en voor animaties. Janouk kijkt hoe Isabella dit allemaal doet....
Janouk mag de prof neerschieten met een lasergun. Presteert ze beter als ze haar hersenen eerst traint met een computerspelletje? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Wat is een miljoen? Hoe zien een miljard zandkorrels eruit en uit hoeveel cijfers bestaat een biljard? Wiskundige Lenny Taelman duikt in de wereld van grote getallen en gaat met de kinderen van de Kinderlezing bij NEMO Science Museum op zoek naar het allergrootste getal Lees het verslag van januari 2017....
Soms worden er lage temperaturen gemeten, maar voelt het buiten veel kouder aan. Dat komt door de gevoelstemperatuur. Je kan de temperatuur dus veel kouder ervaren, dan dat het echt is. In de video van het Jeugdjournaal wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 10 januari 2024.
Sommige mensen missen een deel van hun gezicht, bijvoorbeeld een oor of een deel van hun neus. Dat kan komen door een ziekte of ongeluk of omdat ze zo zijn geboren. In dat geval kun je een gezichtsprothese laten maken. Janouk neemt een kijkje in het ziekenhuis om te zien hoe zo'n prothese wordt gemaakt....
Bekijk de videoclip bij het kinderboekenweeklied 2022 'Gi-ga-groen'. Het lied wordt gezongen door Kinderen voor Kinderen. De tekst is bedacht door Janneke Schotveld en de muziek is van Jermain van der Bogt en Willem Laseroms. Zing en dans je mee?
Granola is een soort muesli en wordt gemaakt van havervlokken en andere granen. Janouk laat zien wat er moet gebeuren voordat die granen zichzelf granola mogen noemen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
In Groningen was een grote fakkeloptocht om te protesteren tegen de gaswinning. In Groningen wordt aardgas uit de grond gehaald en dat veroorzaakt aardbevingen. Mensen in Groningen willen dat het stopt. Bekijk het nieuwsbericht en het filmoje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 16...
Achthonderd jaar geleden, in de middeleeuwen, waren Amsterdam en Rotterdam nog kleine vissersdorpjes. Toen waren steden als Kampen en Deventer heel belangrijke steden in de handel tijdens de zogenaamde Hanzetijd. Hoe ging dat vroeger, en wat werd er allemaal verhandeld? In Deventer ziet Janouk hoe de...
Het mannetje van de haas wordt ook wel rammelaar genoemd. Vanaf januari is het "rammeltijd"dat is de paartijd van de hazen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Hoe reageer jij als iemand je laat schrikken? Janouk en angstexpert Muriel zijn er klaar voor om een paar nietsvermoedende proefkonijnen de stuipen op het lijf te jagen. Bekijk het filmpje Brainstorm op schooltv.nl.
Je ziet het wel eens sciencefictionfilms: mensen die zich laten invriezen en zich in de toekomst weer laten ontdooien. Janouk en de prof testen wat bevriezen met je hersenen doet. Is anderhalve minuut in de magnetron genoeg om je hersenen weer aan de praat te krijgen? Bekijk het filmpje van Brainstorm...
Vanaf 2024 is het verboden om herten als hobby- en huisdier te houden. Het fokken, verkopen of kopen van de herten is dan verboden. Dat zou ook betekenen dat ze uiteindelijk niet meer te zien zijn op kinderboerderijen en in hertenkampen. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal....
De familie Dubbel neemt deel aan een chocoladewedstrijd. Wanneer er problemen ontstaan in de chocolaterie, worden ze gedwongen te verhuizen naar een camping, waar moeder Chanelle het animatieteam leidt en vader Jan de keuken runt. De film is vanaf 24 juli 2024 te zien in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:
Presentator Bart Meijer van Het Klokhuis draait een dag mee met hijskraanmachinist Jan in Rotterdam en gaat bijna honderd meter de lucht in. Hij laat ook zien uit welke onderdelen een hijskraan bestaat en hoe je zo'n gevaarte bedient.
Anniek is hondengedragsdeskundige. Janouk gaat langs met teefje Betty. Anniek leert hoe je moet omgaan met je hond en hoe je hem kunt belonen. En wat moet je doen als je bang bent voor honden? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Je zintuigen werken voortdurend samen. Maar wat als je ogen het opeens niet meer doen? Janouk en het testteam onderzoeken of je oren beter worden als je niks meer ziet. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Iedereen heeft er één... een huisarts. Wat doet een huisarts de hele dag? En wat mag hij/zij wel, en en wat niet? Janouk loopt een dagje mee in de huisartsenpraktijk. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Als mama erachter komt dat er een luis op Jan zijn hoofd woont is het huis te klein. De jacht op Piet wordt ingezet met gemene shampoo en een harde kam. Net zolang tot Piet verdwenen is... Tenminste, dat denkt mama. Bekijk het filmpje van het prentenboek op Schooltv.nl.
Het is het grootste roofdier ter wereld, hij kan overleven in de extreme kou op de Noordpool, en is eigenlijk helemaal niet wit: de ijsbeer. Janouk loopt een dagje mee met berenverzorger Tom, in de dierentuin waar net een jong ijsbeertje is geboren. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Jan zit op ijshockey. Hij heeft een pak met veel beschermers want hij is de keeper. Verder moet hij een helm op en natuurlijk schaatsen aan! Wedstrijdjes spelen vindt hij het allerleukst. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Willem Wilmink schreef in 1992 voor het programma Het Klokhuis een 'kroningslied". Harry Bannink zette het lied op muziek en het werd gezongen door Frank Groothof. Klokhuissamensteller Jan Kok heeft het lied op YouTube gezet samen met een nieuw filmpje van Hakim Traïda. Kijk en luister maar.
In Westerbork in Drenthe zijn mensen sinds woensdagavond (22 januari 2020) bezig met het voorlezen van 102.000 namen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland werden weggevoerd en vermoord. Namen van Joden, Sinti en Roma, van volwassenen en kinderen. Het Jeugdjournaal geeft antwoord...
Een grote steen die in januari insloeg in een schuurtje in Noord-Holland, blijkt een meteoriet te zijn. Het ding is te zien in museum Naturalis in Leiden. Wil je meer weten? Bekijk dan het filmpje van het Jeugdjournaal.
Allemaal computers, telefoons en laptops die op het internet zijn aangesloten, hebben een IP-adres. Dat is een reeks nummers die je krijgt van je internetprovider. Janouk legt uit waar een IP-adres voor is. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
De Jeugd Olympische Winterspelen vonden plaats van 19 januari tot en met 1 februari 2024 in Gangwon (Zuid-Korea). De beste wintersporters van de wereld in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar streden om de medailles. Lees hier meer over de Nederlandse deelname.
Hij krabbelt, tekent, gumt en begint opnieuw. Tientallen, soms wel honderden schetsjes maakt hij voor hij tevreden is en op zijn computer begint met uitwerken. Janouk kijkt mee over de schouder van illustrator Joren Joshua en ziet stap voor stap zijn speelse, vrolijke, slungelige creaties ontstaan. Bekijk...
De Jostiband is een orkest met 140 muzikanten die allemaal een verstandelijke beperking hebben. Dankzij speciale kleurentoetsen weten ze precies wat ze moeten spelen. Janouk volgt een accordeonist bij de repetitie voor een groot concert. Verder vertelt professor Scherder wat er met je hersens gebeurt...
Doorlopende wenkbrauwen, kleding in felle kleuren, een bloemenkroon op haar hoofd en een aapje op haar schouder. Dat is de Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954), één van de beroemdste kunstenaars ter wereld. Frida tekent en schildert, vaak zichzelf. Die portretten vertellen veel over haar...
Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert jaarlijks op de laatste zondag van januari de herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz. Hier vind je informatie over de herdenking, over het Spiegelmonument in Amsterdam en de expositie in Auschwitz.
Janouk krijgt een nieuwe look op de kappersschool. Als je opgeleid wordt tot kapper, leer je alles over kniptechnieken, stylen, kleuren, krullen, vlechten en kapseltrends, voor dames en heren! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Naast zonne-energie, windenergie en energie uit water, is er ook kernenergie. Daarbij worden in zwaar beveiligde gebouwen uranium deeltjes gesplitst. Die gebouwen zijn zwaar beveiligd omdat het maken van kernenergie ook gevaarlijk is. Janouk gaat kijken in de enige kernreactor van Nederland. Bekijk deze...
Remy van Kesteren is een van de bekendste harpisten van Nederland. Als van jongs af aan wint hij prijzen en treedt hij overal ter wereld op. Janouk gaat met hem mee lesgeven in zijn harpklas en ze kijkt bij een bijzonder concert van Remy en zijn robotorkest. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een kettingreactie is een reactie die zelf weer oorzaak is van een volgende reactie. Kettingreacties zijn er overal om ons heen. Denk aan het afschieten van een vuurpijl, of een auto die op benzine rijdt. Soms zijn kettingreacties gemaakt om simpele taken zo ingewikkeld mogelijk op te lossen. Waarom?...
Als je jezelf onder je oksels kietelt, gebeurt er niet zoveel. Dat komt doordat je hersenen al weten dat je gekieteld gaat worden. Maar betekent dit dat jezelf helemaal niet kunt kietelen? Janouk en Sosha ontdekken één plekje waar het wel kan! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Het is een wereldberoemd kledingstuk uit Japan met de meest prachtige kleuren en patronen: de kimono! De kimono is een bijzonder kledingstuk met veel betekenis, bijpassende regels en een speciale manier van dragen. Janouk duikt in de wereld en tradities van dit kledingstuk. Bekijk deze aflevering van...
Het is een vogel die niet kan vliegen en maar in één land ter wereld voorkomt. Janouk gaat vandaag op zoek naar de zeldzame Kiwivogel en ontdekt waarom ie zo goed kan ruiken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Teun en Tim gaan langs bij modeontwerper Janice. Hij laat zien wat er allemaal vooraf gaat aan het maken van een kledingstuk. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Heel veel oude kleren worden in de prullenbak gegooid en vernietigd. Maar spullen die naar een kledingbak gebracht worden, kunnen worden gerecycled. Dat gebeurt in het bedrijf van Ellen. Ze laat Janouk zien hoe ze van een oude trui waar een gat in zit, een nieuwe warme sjaal kan maken. Bekijk deze aflevering...
Joseph Klibansky maakt gigantische glimmende kunstwerken. Zijn kunst valt op en dat is ook de bedoeling. Al jong wist Joseph dat hij zijn werk aan de hele wereld wil laten zien. Janouk gaat bij hem langs in zijn studio. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Hij staat bekend om zijn snelle wisseltrucs, hangt ondersteboven aan een brandend touw en laat zich vastketenen in een kist onder water: illusionist Hans Klok. Janouk mag hem assisteren bij een truc op het podium, en ze komt erachter dat dat behoorlijk pittig is. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Jelle Bakker is een echte pro in het bouwen van knikkerbanen. Deze banen zijn zo groot dat hij er online spannende knikkerraces mee houdt, die veel mensen van over de hele wereld volgen. Janouk zoekt uit hoe Jelle zijn knikkerracebanen bouwt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Mensen gebruiken heel veel energie: om warm te blijven, op vakantie te gaan of om je laptop op te laden. Daar is brandstof voor nodig. Waar komt al die brandstof vandaan? Janouk gaat op reis door de geschiedenis en ontdekt de gevolgen van het gebruik van steenkolen en aardgas. Zit de toekomst in groene...
Nieuw koraalrif ontdekt diep in de zee. Blauw, geel en oranje. Het zijn de kleuren van een nieuw ontdekt koraalrif in de zee bij Tahiti. Het rif is nog in goede staat en dat is best bijzonder. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 20 januari 2022.
Janouk gaat langs bij het op een na grootste koraalrifaquarium ter wereld. Dat staat namelijk in Nederland. Ze ziet hoe koraal wordt gekweekt en komt erachter dat het niet zo goed gaat met de koralen in de wereldzeeën. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Als het heel koud is buiten, zie je er soms tegenop om naar buiten te gaan. Toch kan kou heel handig zijn, er zijn zelfs plekken die kou transporteren. Janouk leert wat kou is en gaat op bezoek bij een plek waar ze heel goed kunnen omgaan met kou. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Janouk neemt met een loodgieter een kijkje in de meterkast en de kruipruimte. In de meterkast komen de leidingen het huis binnen. Als je de kruipruimte in kruipt, zie je buizen voor afvoer naar het riool en de gasleiding. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Verliefdheid is meer dan iemand knap vinden en vlinders in je buik voelen. Juist in je hersenen gebeurt heel veel. Janouk onderzoekt wie van de tweelingbroers Jeroen en Tom de meeste meisjes voor zich kan winnen met behulp van een speciaal parfum met feromonen. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Dat je twee ogen hebt, is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Maar niet voor iedereen, sommige mensen dragen namelijk een kunstoog. Zoals Marijke. Hoe is het voor haar om een kunstoog te hebben? Janouk gaat naar ocularist (kunstoogmaker) Koen en ziet hoe Marijke’s kunstoog wordt gemaakt. Bekijk...
Een landschapsarchitect is iemand die gebieden ontwerpt. En dat kan van alles zijn: tuinen, sportvelden, woonwijken, pleinen, maar ook parken. Janouk gaat op pad met Kees.Hij neemt haar mee naar het supergrote Máximapark in Leidsche Rijn, Utrecht. Hoe is het ooit bedacht en wat is het geworden?...
Voor sommige leerlingen klinkt het bijna te mooi om waar te zijn: een computerprogramma dat je huiswerk maakt. Maar het bestaat echt en heet ChatGPT. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op een aantal vragen over dit programma. Dit is een bericht van 16 janauri 2023.
De leeuwen uit Artis moeten binnenkort verhuizen naar een andere dierentuin. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 28 januari 2021.
Als je een boek leest, dan maak je van het verhaal een film in je hoofd. Bij iedereen ziet die film er anders uit. Janouk laat samen met schrijver Koos Meinderts zien hoe dat werkt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een trui houdt je warm door het stilstaande laagje lucht om je heen. Als er wind langs je blote huid waait, krijg je het juist snel koud. Toch blijft je lichaamstemperatuur rond de 37 graden. Janouk zocht uit hoe dit werkt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Je hebt ze vast wel eens gezien tijdens een dagje op het strand: de lifeguards. Ze dragen opvallende kleding zodat ze makkelijk te herkennen zijn, en ze helpen mensen in nood op het strand of in de zee. Per ongeluk afdrijven op je luchtbed of je ouders kwijtraken: het kan zomaar gebeuren! Janouk loopt...
Minister-president Mark Rutte heeft in een persconferentie bekendgemaakt dat de lockdown drie weken langer duurt. Tenminste tot en met dinsdag 9 februari. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 12 januari 2021.
In deze app vind je 25 Nederlandstalige filmpjes van juf Jannie. Zo leer je leuke dingen maken op een Loombord, vork of een haakpen. Vrolijke bandjes, een giraf en meer. De filmpjes zitten in de app waardoor je geen internetverbinding nodig hebt om ze te bekijken. Lekker handig op vakantie.
Een boodschap in de lucht. Reclame maken kan natuurlijk op internet, tv en radio, maar ook in de lucht. Janouk neemt een kijkje bij een luchtreclamebedrijf. Hoe komt een reclameboodschap achter een vliegtuig terecht? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Een basis op de maan: ruimtewetenschappers zijn ermee bezig om die te bouwen. De bedoeling is dat in de toekomst het nieuwe ruimtestation Gateway een maanbasis gaat worden voor astronauten. Janouk neemt een kijkje in de wereld van ruimteschepen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Hoe bouw je een basis op de maan? Er zijn plannen om astronauten op de maan te laten wonen. Maar hoe overleef je daar? Alles is grijs, er groeit niets, nog geen sprietje gras... Janouk onderzoekt hoe we in de toekomst naar de maan reizen en hoe we kunnen wonen op een plek zonder lucht en vloeibaar water....
Maarten Bel is kunstenaar. Hij maakt niet alleen kunst, maar hij speelt er ook vaak de hoofdrol in. Zo loopt hij als astronaut over straat en als kabouter in het park, en kijkt hij hoe de mensen hierop reageren. Maarten maakt van alles: stoeptegels met pootafdrukken van huisdieren, feestboterhammen en...
Mangrovebossen bestaan uit bomen die wel 15 meter hoog kunnen worden. Deze bossen doen het goed in hitte en zout water, en zijn daarom maar in een paar gebieden te vinden. In het grootste overdekte mangrovebos ter wereld ontdekte Janouk alles over deze bijzondere boomsoort. Bekijk deze aflevering van...
Hoe ontwerpt een architect eigenlijk een gebouw? Janouk gaat naar een architectenbureau en komt erachter dat maquettes een grote rol spelen. Er wordt niet alleen een maquette van het gebouw gemaakt, maar de omgeving wordt ook nagebouwd. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Bijna overal op de wereld eten ze patat. Maar wij Nederlanders zijn de enigen die er het liefst een klodder mayonaise overheen gooien. Of eigenlijk: fritessaus. Janouk legt uit waarom Hollandse frietjes niet zonder mayo kunnen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Meau is singer-songwriter. Ze schrijft en zingt haar eigen liedjes, waarbij ze zichzelf vaak begeleidt op gitaar. Meau werd plotseling beroemd met een heel persoonlijk liedje: ‘Dat heb jij gedaan’. Inmiddels treedt ze op in uitverkochte concertzalen. Meau vertelt Janouk hoe ze haar liedjes...
Als je wilt weten hoe hoog een boom is, hoef je er niet per se in te klimmen. Janouk laat twee manieren zien om iets langs op te meten zonder dat je daar een ladder voor nodig hebt! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Kleine plantjes, bomvol smaak, dat zijn microgroenten. In de kas ontdekt Janouk hoe microgroenten groeien. Chef-kok Eric Miete laat haar zien waarom chefs zo dol zijn op de miniplantjes. Maar wat doen microgroenten in een snackbar? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Microgroente smaakt knapperig en fris. Daarom worden ze bijvoorbeeld gebruikt in springrolls of als garnering bij soep, maar Janouk proeft ook een smoothie met tuinkers erin. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Sosha’s droom gaat in vervulling: ze mag op de mierenboerderij van haar nichtje passen. Janouk heeft gehoord dat je mieren kunt tegenhouden door met een krijtje een streep te zetten, maar is dat ook zo? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Heb jij wel eens een mier met spierballen gezien? Toch zijn mieren hartstikke sterk. Maar zijn ze ook sterker dan Sosha en Janouk? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Eva wil een moestuin. Ze wil haar eigen groenten en fruit kweken, maar krijgt het niet voor elkaar. Alles verpietert. Ze gaat langs bij professioneel tuinder Renée Janssen in Almere. Die legt haar uit wat een zaadje allemaal nodig heeft om uit te groeien tot een sappige vrucht. Bekijk deze aflevering...
Nederland is een echt molenland. Maar waarvoor zijn al die molens? Janouk loopt mee met molenaar Marloes op de poldermolen in Kockengen. En daar heb je best wat spierballen voor nodig! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Mosselbanken zijn de koraalriffen van de Waddenzee. Janouk ontdekt op Texel hoe mosselen een mosselbank bouwen. Onderzoekers Tjisse en Ralph proberen de mossel een handje te helpen met hun 3D-geprinte matten. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over mummies: Worden er vaker mummies gevonden in Egypte? Waarom maakten de Egyptenaren mummies? Zijn er in Nederland ook mummies gevonden? Dit is een uitzending van 20 januari 2021.
Duizenden jaren geleden werden de eerste munten geslagen van echt goud. De munt was net zoveel waard als het gewicht van het goudklompje waar hij van gemaakt werd. Later kreeg elk land zijn eigen munt. Maar al die verschillende muntsoorten zijn natuurlijk helemaal niet handig! Daarom hebben we sinds...
Janouk loopt mee in een ziekenhuis waar ze een heel interessant medicijn voorschrijven. Geen prikken, pillen of vieze drankjes, maar iets wat iedereen kent: muziek. Hoe kan het dat muziek werkt als medicijn? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Van 22 januari tot en met 1 februari vinden de Nationale Voorleesdagen 2025 plaats. Hier vind je alle informatie over voorlezen, activiteiten, de prentenboeken Toptien 2025 en het prentenboek van het jaar 'Rinus' geschreven en getekend door Ingrid en Dieter Schubert.
Als de vrouw kaartleest terwijl de man autorijdt, gaat het mis. Althans, dat denken veel mensen. Maar zijn mannen echt beter in navigeren dan vrouwen? Janouk neemt met het testpanel de proef op de som. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Veel schilders uit Nederland en Vlaanderen zijn wereldberoemd, zoals Johannes Vermeer, Peter Paul Rubens en Rembrandt. Maar de Nederlandse schilderkunst begon al eerder. In de 15e en 16e eeuw werden Jan Van Eyck en Jeroen Bosch beroemd met schilderijen over het geloof. Lees over de Nederlandse schilderkunst...
Kunstenaar Navid Nuur maakt moderne kunst die niet in hokjes past. Kopjes van versteende dinodrollen en een alfabet gekauwd in kauwgom, niks is hem te gek. Janouk gaat langs in zijn atelier en leert hoe je van verschillende ideeën en materialen kunst maakt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Toch weten we er maar weinig over. Want oceanen zijn diep! Kilometers diep. Daar is het koud, donker en de waterdruk is zo hoog dat je er niet kan zwemmen in een duikpak. Dat maakt onderzoek naar de zeebodem heel lastig, maar ook spannend. Er leven namelijk...
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Al zijn ze enorm groot, oceanen hebben last van ons. Van onze CO2-uitstoot, waardoor het oceaanwater opwarmt en verzuurt. En van alle troep die we in de oceaan gooien. Janouk gaat duiken om met eigen ogen de gevolgen te zien: plankton, een belangrijke...
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En ze zitten vol met leven. Heel groot leven, zoals walvissen. En heel klein leven: plankton! En juist plankton is enorm belangrijk voor al het leven op onze planeet. Want dat is voedsel voor veel zeedieren en het maakt ook 50% van alle zuurstof die we...
Je hersenen ervaren tijd anders bij onverwachte gebeurtenissen. De prof heeft een leuke slideshow met selfies van hem en Janouk gemaakt. Elke foto wordt even lang getoond. Maar als er ineens een foto van de prof met een alpaca voorbij komt, lijkt het alsof die veel langer in beeld is. Hoe kan dat? Bekijk...
Op 8 januari 1740 vertrok het VOC-schip De Rooswijk met een volle lading voor haar tweede reis richting Indië. Maar een hevige storm maakte al snel een einde aan het zee-avontuur. Het schip verging met man en muis voor de kust van Engeland. Nu, bijna 300 jaar later, duikt een internationaal team...
Op 20 en 21 januari 2024 is de jaarlijkse Ooievaars Wintertelling. Hoeveel ooievaars verblijven in de winter in Nederland? Iedereen kan meetellen. Kijk hier voor meer informatie.
Janouk gaat op expeditie in het grootste en natste Nationale Park van Nederland: Oosterschelde. Ze gaat daar snorkelen en duiken en gaat op zoek naar zeepaardjes en sepia's. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In de hele wereld staan de Nederlandse supporters bekend als die vrolijke oranje mensen met hun uitbundige outfits. Van voetbal tot hockey tot schaatsen. Maar wat is dat nou, dat ‘oranjegevoel’? Waarom de kleur oranje, en waar komt het vandaan? Janouk en Nizar gaan op onderzoek en duiken...
Sinds Julius Ceasar onze kalender invoerde bestaat er een 1 januari. De eerste dag van het jaar! Nienke vertelt waarom wij het aanbreken van die dag vieren. Waar komen de oliebollen vandaan? Waarom steken wij vuurwerk af? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Jaren waren er grote zorgen over de oh-zo-belangrijke ozonlaag. Hij was namelijk aan het krimpen. Maar nu is er goed nieuws: hij is zich aan het herstellen! Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 11 januari 2023.
Net als mensen, worden paarden ook bejaard. Janouk gaat langs bij een speciaal paardenbejaardenhuis, waar oude paarden rustig mogen wonen. Er is plaats voor 120 paarden die met pensioen zijn. Ze worden goed verzorgd op hun oude dag. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Als paarden oud zijn, kunnen ze niet meer werken of bereden worden. Janouk gaat kijken bij een paardenrusthuis in Soest. Hier wonen een heleboel paarden op leeftijd, die goed worden verzorgd. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Paaseieren schilderen is hartstikke leuk, maar die chemische verf is natuurlijk niet echt gezond. Daar weet Janouk wel wat op! Je kan je eitjes prima versieren met uienschillen, rode kool en kurkuma. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.
Papierknipkunst bestaat al zolang er papier bestaat. Geertje Aalders maakt ook papierknipkunst. Ze is het liefst in het bos voor inspiratie. In haar atelier komt de natuur dan weer tot leven, op papier. Dat is best een priegelwerk. Janouk maakt een vlinder van papier. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Para-ijshockey komt uit Zweden. In Nederland is de sport nog niet zo populair want er zijn maar twee teams. Toch hopen de spelers dat ze ooit mee mogen doen met de Paralympische Spelen. Janouk neemt een kijkje bij hun training. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Van parfum ga je lekker ruiken. Maar wist je dat je ook parfum kunt maken van sinaasappelschillen en ander afval? Janouk neemt een kijkje in het geurlab van Noëlle en Boye Dorenbos waar ze geurtjes maken van alleen maar natuurlijke ingrediënten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Er gaan nog strengere corona-regels gelden in Nederland. Dat hebben minister-president Mark Rutte en corona-minister Hugo de Jonge tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De zogenoemde lockdown gaat zondagochtend in en geldt tot vrijdag 14 januari. . Bekijk het nieuwsbericht en de nieuwe regels op...
Premier Rutte en corona-minister Ernst Kuipers vertelden in een persconferentie dat de coronaregels minder streng worden. Bekijk het bericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 25 januari 2022.
Nederland kent maar een paar goede suikerkunstenaars. Peter Remmelzwaal is daar één van. Hij maakt van suiker de meest prachtige kunstwerken. Last van trillende handen of weinig geduld moet je niet hebben. Met een kunstwerk is hij vaak dagen bezig. Janouk helpt hem een handje. Maar of dat...
Janouk bezeert zich en neemt een pijnstiller. Hoe weet een pijnstiller waar je pijn hebt en waar die pijnstiller dus naartoe moet? En werkt dat bij kinderen en volwassenen hetzelfde? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De lucht in met een vliegtuig van tienduizenden kilo’s. Aan boord honderden mensen en lading, en dat alles onder controle van de piloot. Vandaag mag Janouk meevliegen, en leert ze alles wat nodig is om als piloot een vliegtuig te kunnen besturen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Dilano is hartstikke allergisch voor pinda's. Hij vertelt aan Janouk hoe het is om deze allergie te hebben. Samen bezoeken ze een arts die uitlegt hoe je erachter komt of je een allergie hebt en wat je dan moet doen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Deze aflevering van Het Klokhuis gaat over de politiehond. Politiehond Bumper en zijn baasje Stephan trainen voor het politiehondenexamen. Hij moet van alles kunnen. Boeven opsporen, geld zoeken en mee de straat op als er vuurwerk wordt afgestoken. Janouk traint een dagje met ze mee.
Janouk is in het grootste pruikenatelier van Europa, met maar liefst 16.000 verschillende pruiken. De pruiken die hier verkocht en verhuurd worden zijn bedoeld voor televisieseries, films en theater. Toneelkapper Thomas vertelt wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van de juiste pruik. Bekijk...
In een land waar het zo vaak regent als Nederland, is het handig om te weten hoe je het droogst blijft: door langzaam door de regen te lopen of juist door te rennen? Sosha en Janouk zoeken het voor je uit! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Op een grasveld zo groot als een voetbalveld leven 4 miljoen regenwormen! Dolores praat met regenwormdeskundigen Jan Willem en Ingrid en krijgt alles te horen over deze intrigerende bodembewoners. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De meeste mensen zaten, tijdens de avondklok, rustig thuis, maar in sommige steden liep het helemaal uit de hand. Boze mensen gingen tekeer. Wie zijn al deze boze mensen? Bekijk dit nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 25 januari 2021.
Het verschil tussen arme en rijke mensen in de wereld wordt steeds groter. Dat blijkt uit een onderzoek van een organisatie die zich inzet tegen armoede. Lees het artikel en bekijk de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 15 januari 2024.
Robèrt is jurylid van Heel Holland Bakt en de bekendste bakker van Nederland. Hij maakt de lekkerste taarten en broden. Janouk maakt samen met hem een koekhuisje. Hoe maak je het beste deeg, zonder klontjes? En hoe zorg je ervoor dat het huisje niet in elkaar stort? Bekijk deze aflevering van...
Janouk bezoekt een heel speciaal bamboe etend dier: de rode panda. Het hele zeldzame diertje wordt met uitsterven bedreigd en we ontdekken hoe er geprobeerd wordt de rode panda te laten overleven in het wild. In de dierentuin zijn er net twee jonkies geboren die we heel even mogen zien... Bekijk deze...
Al 150 jaar gebruiken we heel veel rubber. Van dit materiaal kun je van alles maken. We gebruiken steeds meer rubber, dus er moeten ook meer grondstoffen komen. Janouk laat zien hoe je van paardenbloemen rubber kunt maken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Rudolph the red-nosed reindeer is een kerstlied uit 1948. Speciaal voor Méér muziek in de klas zingt Jan Kooijman het samen met Pepijn Gunneweg. Luister het liedje op Schooltv.nl.
Het was een spannende operatie, maar het is gelukt. De James Webb-telescoop is helemaal uitgevouwen. Bekijk het bericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 9 januari 2022..
Een nieuwe ruimtetelescoop met de naam James Webb is op tweede kerstdag 2021 met een raket gelanceerd. Op 8 januari 2022 werden het zonneschild en de spiegels uitgevouwen. Met de nieuwe telescoop kan er diep in de ruimte worden gekeken. Dit is een bericht van 25 december 2021.
Mark Rutte en zijn ministers en staatssecretarissen stoppen als regering van Nederland. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bereicht van 15 januari 2021.
Gideon Samson schrijft boeken voor kinderen en jongeren. Gideon is bekend van Met je hoofd boven water, Zwarte zwaan en Zeb, en hij heeft al heel veel prijzen gewonnen met zijn boeken. Janouk vraagt hem waar hij toch al zijn ideeën vandaan haalt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Daphne is schaapherder. Ze loopt met een kudde van driehonderd schapen en drie honden door het land: van de duinen tot de stad. Schapen zijn natuurlijke grasmaaiers en onderhouden de natuur. Janouk loopt een dagje mee. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In het dorp Ommeren hopen schatzoekers een kist vol juwelen en sieraden te vinden. De kist zou er in de Tweede Wereldoorlog door Duitse soldaten zijn begraven. In Nederland zijn er regels als je schatten wil zoeken. Zo heb je toestemming nodig van de gemeente als je een metaaldetector gaat gebruiken...
Professoren laten nooit scheetjes. En mooie meisjes ook niet. En moeders ook niet. Of… toch wel? Scheikundige Jan van Maarseveen gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: Waarom stinken scheten? Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing van het NEMO Science Museum van...
Schildpadden bestaan al miljoenen jaren. Er zijn wel 356 soorten. Maar de schildpad wordt bedreigd en sommige soorten zijn zelfs helemaal uitgestorven. Janouk bekijkt een aantal soorten: van de superkleine Egyptische landschildpad tot de Galapagosreuzenschildpad. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een schrijfster die dingen zei die in haar tijd eigenlijk niet mochten, dat was Annie M.G. Schmidt. Je kent haar vast van Abeltje, Minoes of Jip en Janneke. Wil je meer over haar weten bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.
Annie M.G. Schmidt is een Nederlandse schrijfster. Ze heeft heel veel geschreven, kinderboeken, verhalen voor volwassenen, liedjes en versjes. Je kent ze vast wel, de verhaaltjes van Jip en Janneke, maar ook de boeken Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie...
Annie M.G. Schmidt is één van de bekendste auteurs van Nederland. Ze schreef heel veel kinderboeken. Bijvoorbeeld Jip en Janneke, Minoes, Otje, Floddertje en Pluk van de Petteflet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 121. Kijk in de...
Annie M.G. Schmidt is bekend van haar vele kinderboeken, waaronder Jip en Janneke en Floddertje. Haar boeken zijn over de hele wereld populair en daardoor in meerdere landen vertaald. Hoe goed ken jij het leven en werk van deze schrijfster? Start de quiz, bekijk de video en beantwoord de vragen op Schooltv.nl.
Wat voor schoenen heb je nodig om met voetbal de meeste doelpunten te scoren? Jan en Anne testen alle schoenen in hun kast. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Er is één school in Nederland waar je kunt worden opgeleid tot zanger of zangeres van het Nederlandse lied. De leerlingen die daar studeren moesten auditie doen om aangenomen te worden. Zingen kunnen ze allemaal, maar Janouk ontdekt dat je nog veel meer in huis moet hebben om artiest te...
Skateboarders mogen vanaf 2020 meedoen aan de Olympische Spelen. Janouk gaat naar een skatepark in Den Haag. Die is speciaal gebouwd om te oefenen voor de Spelen. De bondscoach van het Olympische team legt uit hoe skaten op de Spelen eraan toegaat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Na een nacht met weinig slaap voel je niet alleen minder fit, je hersenen presteren ook een stuk minder. Janouk onderzoekt hoe dat komt. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Getsie, spruitjes! Hoe iets smaakt, wordt niet alleen bepaald door de smaakpapillen in je mond, maar ook door wat je ruikt. Janouk en de prof testen of je spruitjes naar appeltaart met slagroom kunt laten smaken. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Iedereen heeft tegenwoordig een supergoed fototoestel in z’n broekzak. De camera op je smartphone is superklein, maar kan hele mooie en scherpe foto’s maken. Janouk haalt een smartphonecamera uit elkaar en legt uit wat het verschil is tussen een lens en een sensor. Bekijk het filmpje van...
Sommige dingen moet je niet zo letterlijk nemen, omdat ze juist figuurlijk worden bedoeld. Een gat in de lucht springen bijvoorbeeld. Met dit Snapje? gezongen door Sarah Jane leer je een handig trucje om het verschil tussen letterlijk en figuurlijk te onthouden. Bekijk het filmpje van Snapje? op Schooltv.nl.
Er is op de wereld geen groter muziekspektakel dan het Eurovisie Songfestival. Maar hoe is het eigenlijk begonnen? Songfestivalcommentator Jan Smit, winnaar Duncan Laurence en Buddy Vedder vertellen je er alles over! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op schooltv.nl.
Matten, balken, trampolines: alles wat bij jou in de gymzaal staat wordt gemaakt in een speciale sporttoestellenfabriek. Janouk kijkt mee hoe gymtoestellen worden gemaakt, van ontwerp tot stiksels. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Janouk duikt in de magische wereld van sprookjes. Sprookjesdeskundige Moniek vertelt hoe ze zijn ontstaan en waarom ze zo populair zijn. Er komen nog steeds nieuwe sprookjes bij. Kinderboekenschrijver Paul van Loon vertelt over zijn moderne sprookje Raveleijn. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Op zondag 12 januari 2020 is Aart Staartjes overleden. Je kent hem vast als Meneer Aart uit Sesamstraat. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.
Je ziet ze bijna overal: stenen. Toch is iedere steen anders en vertelt iedere steen een ander verhaal. Janouk verdiept zich in stenen: wat kan je zien aan een steen? Waar komen die stenen vandaan? En hoe komen ze in Nederland? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Kaas van amandelen, saus van de bast van een boom, chocolade van kastanjes: de meest onverwachte ingrediënten weet sterrenkok Emile van der Staak om te toveren tot heerlijke gerechten. Janouk neemt een kijkje in zijn keuken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Janouk loopt een dag mee met Nathalie Wekema. Zij is de eerste vrouwelijke stockcar racer. Met een speciale auto rijdt zij wedstrijden op een modderbaan. Het gaat er hard aan toe. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Elk jaar, op de derde dinsdag van september, trekken militairen hun beste uniform aan, komen de mooiste paarden van stal en neemt de koning met zijn gezin plaats in een speciale koets: allemaal voor Prinsjesdag. Janouk ontdekt wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Bekijk deze aflevering van Het...
Verkeerslichten zijn heel belangrijk om het drukke verkeer soepel en veilig te laten rijden. Alles gaat automatisch, maar de stoplichten kunnen ook van een afstandje bediend worden als er ergens een opstopping dreigt te ontstaan. Janouk is in Rotterdam om te kijken hoe die slimme stoplichten werken....
Janouk gaat naar de stotterterapeut. Ze leert daar alles over stotteren en hoe kinderen met stotteren kunnen omgaan. Stotteren heeft namelijk helemaal niets met je intelligentie te maken maar alles met je spieren. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Op de site van uitgeverij Kluitman vind je informatie over de schrijver en tekenaar Harmen van Straaten. Bekend van de boeken over Super Jan en Spuit Elf. (Foto Harmen van Straaten: Chris van Houten, website www.kluitman.nl)
Nederland telt duizenden straten, lanen, wegen, paden, hofjes − en die hebben allemaal een naam. Hoe komt de straat waar je woont aan zijn naam? Waarom hebben ze eigenlijk een naam? Hoe worden straatnamen bedacht? En door wie? Janouk fietst door de geschiedenis van straatnamen en loopt mee met...
De penalty is de grootste uitdaging van een keeper. Hoe kun je trainen in het tegenhouden van zo’n strafschop? Janouk kijkt via eyetrackers mee hoe keeper Alessandro Damen bepaalt welke kant hij op gaat duiken als hij in het doel staat. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
In een persconferentie kondigde premier Rutte en minister de Jonge weer nieuwe maatregelen tegen het coronavirus af. Minder bezoek en waarschijnlijk een avondklok. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 20 januari 2021.
In de nacht van 21 januari 2019 was er een rode maan te zien, de superbloedwolfmaan. Bekijk het filmpje en lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.
Woordjes stampen of een boodschappenlijstje onthouden, dat is best lastig voor je geheugen. Gelukkig is er een manier om je geheugen te trainen. Janouk demonstreert het aan de hand van macaroni. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Ondersteboven in het water hangen zonder te zinken. Synchroonzwemmers weten hoe het moet. Ze zwemmen op de maat van de muziek en doen dat precies tegelijk met anderen. Synchroonzwemmen is een combinatie van sport, dans en acrobatiek. Janouk duikt het water in en krijgt les van Olympisch talenten Bregje...
Het is best lastig om een mens te tekenen: vaak worden de benen te lang of de romp te kort. Janouk heeft een trucje waarmee het tekenen van poppetjes veel makkelijker wordt. Je lichaam is namelijk acht keer zo lang als je hoofd. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Heb jij een fiets met een terugtraprem? Dan hoef je alleen maar naar achteren te trappen om tot stilstand te komen. Janouk zoekt uit hoe dit nou eigenlijk werkt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Natuurkundige Jan de Boer gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe meet je tijd? Je leest het in het verslag van de kinderlezing van het NEMO Science Museum van februari 2013. (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.)
Als je een ongeluk hebt gehad en je bent gewond, dan komt er een ambulance. Maar als een slachtoffer bewusteloos is of niet meer ademt, wordt er een traumahelikopter gestuurd. Janouk mag een dagje meelopen met het traumateam. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In je eentje achter het stuur van een machine met honderden mensen achterin. Bij het werk van een treinmachinist komt heel wat kijken. Janouk gaat op pad met treinmachinist Abdu. In de simulator mag ze ook zelf een stukje rijden. Kijk naar deze aflevering van Het Klokhuis.
De trein moet altijd op tijd vertrekken dus de machinist kan zich niet verslapen. Janouk gaat meekijken bij treinmachinist Abdu. Hij bestuurt vanuit zijn cabine deze machine die al snel 40.000 kilo kan wegen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Het oudste skelet van een mens dat ooit in Nederland gevonden is, is van een vrouw. Haar naam is Trijntje. Trijntje leefde in de prehistorie, zo’n 7500 jaar geleden. Dat is de tijd die we de middensteentijd noemen. Wie was deze vrouw en hoe leefde zij lang geleden in ons land? Archeoloog Luc Amkreutz...
Wat is een tropisch regenwoud eigenlijk? Het regent er heel veel en maar liefst de helft van alle dieren op aarde leeft in het tropisch regenwoud. Burgers Bush is een nagemaakt tropisch regenwoud. Janouk neemt er een kijkje. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Doe in het weekend van 26, 27 en 28 januari 2024 mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. Ga een half uurtje voor het raam zitten en tel de vogels in je tuin. Zo help je mee om gegevens te verzamelen voor onderzoek naar vogels. Hoe je moet tellen vind je op de website. Geef daar ook je telling door.
Doet jouw school ook mee aan de tuinvogeltelling voor scholen? Tel vóór of tijdens het weekend van 28, 29 en 30 januari 2022 een half uur de vogels op het schoolplein of in een park of in de buurt. Alle informatie vind je op deze site of vraag je juf of meester.
Hoe boor je een tunnel onder de huizen van de stad door? En hoe houd je tijdens het boren de trillingen in de gaten? Janouk zoekt het uit bij de aanleg van een nieuwe tunnel in Den Haag. Ze mag mee tijdens het boren op een enorme tunnelboor. Deze machine boort, graaft en bouwt tegelijkertijd. Bekijk...
Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Ons land wordt vijf jaar bezet door nazi-Duitsland. Voor de nazi’s was niet iedereen gelijk. Joden, Roma en Sinti, gehandicapten en homoseksuelen werden gediscrimineerd en vermoord. Chris de Leeuw was nog een kind toen de oorlog uitbrak, een...
Van 19 januari tot en met 6 februari 2022 vindt UEFA Futsal (zaalvoetbal) EURO 2022 plaats. De wedstrijden worden gespeeld in Ziggo Dome Amsterdam en MartiniPlaza Groningen. Kijk hier voor meer informatie.
Een duik in de enige teamsport zonder scheids: ultimate frisbee! Wiebe van den Brink is met zijn club Europees kampioen geworden. Janouk doet mee aan een ultimate frisbee training met Wiebe en ze mag zelfs meespelen met een echte wedstrijd. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Hoe gaat het prikken van een vaccin precies? Verslaggever Noortje van het Jeugdjournaal zocht het uit. Bekijk het filmpje. Dit is een bericht van 6 januari 2021
Onze voorouders hadden een vacht die hen beschermde tegen kou. In de loop van de eeuwen zijn we die warme vacht kwijtgeraakt. Janouk legt uit dat daar verschillende verklaringen voor zijn. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari wordt Koos de Vos wakker geschud. Vanaf de Koninklijke Militaire Academie in Breda vertrekt hij met tientallen collega’s om te gaan helpen in het watersnoodrampgebied. Hij is als één van de eerste hulpverleners ter plaatse....
Aardig doen, een praatje maken, stoer(der) doen, en er mooi eruit proberen te zien. We doen het allemaal om indruk op elkaar te maken. Maar hoe doen ze dat in het dierenrijk? Dieren doen soms de gekste dingen als ze elkaar willen verleiden. Zijn deze rituelen dan zo anders bij mensen? En wat kunnen we...
Met een groeiende wereldbevolking en steeds meer mensen die in steden wonen, zoeken we continu naar slimmere manieren om voedsel te verbouwen. Bijvoorbeeld door de hoogte in te gaan en minder landbouwgrond te gebruiken zoals met verticale landbouw. Janouk gaat langs bij een verticaal landbouwbedrijf...
Bezoek Virtueel Verzetsmuseum Junior vanaf nu helemaal gratis! Leer de echt bestaande kinderen Henk, Eva, Jan en Nelly kennen en kom via hen meer te weten over de Tweede Wereldoorlog. Ga op deze site de virtuele tentoonstelling binnen.
Om te leven heeft iedereen een stukje van de aarde nodig: landbouwgrond voor je groente, katoen voor je kleding, bomen voor hout. Het stuk land dat één persoon nodig heeft om een jaar te leven, noem je je ecologische voetafdruk. De voetafdruk van een Nederlander is behoorlijk groot, bijna...
Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Een groot deel van je voetafdruk is nodig voor het maken van eten. Vooral voor de productie van vlees is veel land nodig. In deze aflevering zoekt Janouk uit hoe dat zit. Bekijk deze aflevering...
Al tijdens een voetbalwedstrijd is te zien wie het meeste balbezit had, hoeveel voorzetten er waren en of er doelpogingen zijn geweest. Wie houdt dat allemaal bij? Janouk kijkt mee achter de schermen van een voetbalwedstrijd. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In Engeland doen ze het al, maar het is Jan Bernard van Heek die de voetbal in 1885 naar Nederland haalt. Samen met zijn vrienden organiseert hij de allereerste Nederlandse voetbalwedstrijd op en ze stichten de voorloper van FC Twente. Bekijk het filmpje van Welkom in de IJzeren Eeuw op schooltv.nl.
In Nederland hebben we zo'n 250 vogelsoorten. Janouk leert van vogelaar Arjan waar je op moet letten om ze te herkennen. Van pimpelmeesjes, eksters en kauwen tot roodborstjes en meeuwen. Op je balkon, in je tuin, op het strand of in het bos! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Janouk gaat op expeditie op Terschelling met boswachter Joeri. Ze gaan wadlopen, krabben zoeken en slapen op het strand. De volgende ochtend vroeg maken ze een kanotocht om zeehonden te spotten. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Een groot deel van de aarde is ermee bedekt: water. Maar wat is water eigenlijk en hoe is het op aarde gekomen? Janouk komt erachter hoe belangrijk water voor ons is en dat we er heel zuinig op moeten zijn. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Het beste waterpoloteam van Nederland traint zes dagen per week! Het team legt Janouk uit hoe de sport precies in elkaar zit, en ze legt uit dat je bij waterpolo niet alleen goed moet kunnen zwemmen, gooien en vangen, maar dat je ook tegen een stootje moet kunnen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In 1953 waaide het heel hard: er was een grote storm. Dat was in de nacht van 31 januari op 1 februari. De dijken waren niet sterk genoeg. Het water kwam over de dijken heen. Het was een ramp. Een groot deel van Nederland kwam onder water: Zeeland, West-Brabant en een deel van Zuid-Holland. Lees hier...
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 wordt de Zeeuwse bevolking opgeschrikt door een vreselijke ramp. Als gevolg van extreem hoog water en zware storm begeven vele dijken het. Verschillende gebieden in Zeeland komen onder water te staan. Lees er meer over op deze site.
In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 stormde het. Tussen 4 en 6 uur 's ochtends was het vloed. Het water van de zee stond daardoor hoog. Maar het was ook springtij, en daardoor stond het water extra hoog. De storm duwde het water met kracht de zeearmen van Zeeland in. Daardoor...
Nederland staat bekend om zijn vele water. Er stromen best wat belangrijke rivieren door ons land en er varen ruim 8000 grote boten door Nederland. Net als op de weg, heb je op het water dus ook te maken met drukke knooppunten. Janouk gaat langs bij een verkeerpost waar ze ervoor zorgen dat er geen ongelukken...
Meer dan 1200 plekken over de hele wereld staan op de Werelderfgoedlijst. Bekende voorbeelden zijn de piramides in Egypte, de Eiffeltoren in Parijs en de Chinese Muur, en in Nederland de Waddenzee en de molens van Kinderdijk. Deze plekken zijn zo belangrijk voor de mensheid, dat ze altijd bewaard en...
Fiep Westendorp (geboren 17 december 1916, overleden 3 februari 2004) is de tekenaar van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Otje, Floddertje en nog veel meer. Wil je meer weten over Fiep en haar tekeningen kijk dan hier.
In Brazilië zijn duizenden mensen belangrijke regeringsgebouwen binnengestormd. Wie zijn ze en wat willen ze? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 9 januari 2023.
Een wielerploeg is meer dan alleen de wielrenners. Naast de renners heb je technische mensen, speciale verzorgers en een ploegleider die alles in de gaten houdt. Janouk volgt een dagje koers en alles wat daarbij komt kijken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Dankzij wifi kun je overal in huis filmpjes kijken, appen en instagrammen. Dat internetsignaal bestaat uit een heleboel nullen enen die vanuit een router worden verstuurd naar allerlei apparaten. Wifi is onzichtbaar, maar met een speciale lichtbalk kan Janouk laten zien hoe wifi eruitziet. Bekijk het...
Het wifisignaal beweegt als radiogolven door de lucht. Als het door dikke muren moet, wordt het signaal zwakker en wordt de wifi trager. Janouk heeft tips voor snelle wifi in huis. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Janouk mag mee met wijkverpleegkundigen Norma en Joe. Zij helpen mensen die thuis wonen en ziek zijn of door ouderdom niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen. Wijkverpleegkundigen hebben veel kennis van het lichaam en ziekten. Als een detective speuren ze naar wat er met iemand aan de hand is en welke...
Windmolens zijn een belangrijke bron van groene stroom. Daarom worden er in ons land veel windparken gebouwd. Dat gebeurt zowel op land als op het water. Janouk gaat langs bij de bouw van een windpark op het IJsselmeer. Hoe komen die enorme windmolens op de juiste plek? Bekijk deze aflevering van Het...
Hij is al jarenlang dé beste windsurfer ter wereld: Dorian van Rijsselberghe. Hoe word je een wereldkampioen? Janouk reist af naar Texel om hem het hemd van het lijf te vragen. En ze krijgt meteen een minicursusje windsurfen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Merinoschapen, angorageiten, alpaca’s, Texelse schapen: allemaal dieren die leverancier zijn van wol. Jaarlijks wordt ruim 2000 miljoen kilo wol geproduceerd in de hele wereld. Janouk bezoekt de miniwolfabriek van Reina, en ook haar schapen en geiten. Reina vertelt hoe je op een duurzame manier...
Er worden vaak meldingen gedaan van wolven, maar vaak blijken dit honden te zijn die erg op wolven lijken. Hoe zie je het verschil tussen een hond en een wolf? Janouk is op bezoek bij boswachter Leo om dat uit te zoeken. Bekijk het filmpje van Natuur de Luxe op schooltv.nl.
Vind jij wormen vies? Ze zijn juist hartstikke nuttig! Wormen eten graag afval zoals schillen, klokhuizen en koffiedik. Hier maken ze compost van, wat je weer kunt gebruiken in je tuin. Janouk laat zien hoe je zelf een wormenhotel maakt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Janouk gaat op bezoek bij YouTuber Furtjuh. Wat is het verschil tussen een vlogger en een YouTuber? Hoe krijg je nou veel abonnees? Verdienen YouTubers echt zoveel geld en zit er in die filmpjes eigenlijk reclame verborgen? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Wie gaat er met de Zapp Awards vandoor? Welke programma’s, presentatoren, YouTubers en artiesten winnen zo'n prachtige pauw? Breng je stem uit! De uitreiking van de Zapp Awrads vindt plaats op zaterdag 27 januari 2024.
In de Noordzee drijft een heleboel plastic: plastic flessen, visnetten, ballonnen en ga zo maar door. Vogels zoals de stormvogel eten alles wat ze tegenkomen, ook plastic dus. Jonata kijkt mee met Jan, die onderzoekt hoeveel plastic er in de maag van dode stormvogels zit. Bekijk het filmpje van De Buitendienst...
Terschelling is één van de Waddeneilanden. Janouk is daar om zeehonden te spotten. Met een kano vaart ze naar de zandplaten, waar de zeehonden rusten voor en na het jagen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Janouk kijkt mee met zeepmaakster Evelien. Samen doorlopen ze het hele proces. Van planten plukken tot het snijden en laten drogen van de stukjes verse zeep. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Zeilen is eigenlijk racen op het water; het zeil is de motor en de wind de benzine. Er bestaan veel verschillende soorten en maten zeilen. Sommigen worden speciaal gemaakt voor wedstrijdboten, maar er zijn ook zeilen waarmee je goed lange afstanden kunt afleggen. Janouk is in een zeilmakerij en zoekt...
Kijken gaat met twee ogen net iets beter dan met één. Je hersenen voegen de beelden samen tot een driedimensionaal beeld. Janouk test of ze nog diepte kan zien met één oog. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Fan van de Zoete Zusjes Saar en Janna? Neem dan snel een kijkje op hun website boordevol YouTubefilmpjes, alles over hun boeken, supertips voor een boekenbeurt en nog veel meer fun.
Iedere dag liggen er in Nederland miljoenen zonnepanelen te shinen op daken en in weilanden. Janouk zoekt uit hoe ze werken en hoe je de meeste energie haalt uit ons zonlicht. In het Ruimteschip zien we dat zonnepanelen in de toekomst ook nog handig kunnen zijn. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Het Zwaard was in de middeleeuwen het ultieme symbool voor macht en gerechtigheid. Zo belangrijk waren ze dat sommigen zwaarden zelfs namen kregen zoals 'Excalibur', het zwaard van Koning Arthur. Janouk ontdekt hoe een echt goed zwaard gemaakt wordt en leert zich ermee te verdedigen tegen aanstormende...