Als het regent en ook de zon tegelijkertijd schijnt, dan kan er een regenboog ontstaan. Zo'n regenboog bestaat uit verschillende kleuren. Toch zie je bij de zon maar één kleur licht. Waar komen de kleuren van de regenboog dan vandaan?
Natuurkundige Jeroen Goedkoop gaat op zoek naar antwoord op de vraag: Waar komen kleuren vandaan? Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing van het NEMO Science Museum van mei 2015. (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de Universiteit...
Je hebt vast weleens een Sudoku gezien in de krant. Misschien vond je het lastig met al die cijfers. Maar het kan ook met kleuren. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Viltstiften zijn er in heel veel verschillende kleuren. Rode en blauwe, maar ook paarse en mintgroene. Hoe komt een fabrikant van viltstiften toch aan al die verschillende tinten? Ontdek het met dit proefje.
Als je inkt aan melk toevoegt, gebeurt er niks. Maar als er afwasmiddel bij komt, gebeuren er wonderlijke dingen. Ontdek het zelf op de website van Zo Zit Dat.
In een scherm zitten allemaal kleine lampjes. Ieder lampje laat een kleur door. Alle lampjes bij elkaar laten dan een plaatje zien. De lampjes wisselen heel snel van kleur, waardoor je allemaal plaatjes achter elkaar krijgt. Dan krijg je uiteindelijk een filmpje. Bekijk het filmpje van Willem Wever op...
Een jongen loopt nietsvermoedend op een rood fietspad. Een fietser kan hem nog maar net ontwijken. 'Kijk uit, sufferd', zegt de fietser. 'Dit is een fietspad, geen voetpad!' De juf kijkt naar een prachtige tekening met rood gras en paarse bomen... Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Normaal plakband is glanzend en doorzichtig. Het heeft van zichzelf eigenlijk geen kleur. Hoe kun je plakband verschillende kleuren geven? Doe dit proefje.
We gaan kleuren mengen. Rood, geel en blauw zijn de primaire kleuren. Hiermee meng je andere kleuren zoals oranje, paars en groen. Met zwart en wit maak je de kleuren donkerder of lichter. Bekijk het filmpje van Hoppatee! op Schooltv.nl.
Van felle, vrolijke kleuren worden mensen vrolijk. Sombere kleuren maken mensen somber. Kleuren kunnen je ook waarschuwen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 75. Kijk in de (school)bieb.
Lekker aan de slag met verf, stiften, potloden en ander knutselmateriaal. Hier vind kleurplaten en lekker veel knutselwerkjes. Dat wordt nog moeilijk kiezen. Wat ga jij maken?
Kleuren zeggen iets over een bepaald gevoel of een bepaalde stemming. Ook kunnen kleuren je waarschuwen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 243. Kijk in de (school)bieb.
We leven in een wereld vol prachtige kleuren. Maar, hoe worden kleuren eigenlijk gemaakt? Serah gaat langs bij een van de grootste kleurstoffenbibliotheken ter wereld en leert hoe je zelf kleurstof kunt maken van afval. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Hoe onstaan die kleuren in de lucht? Denk je dat licht wit is? Fout! Zonlicht bestaat uit zeven verschillende kleuren, die je goed kunt zien in de regenboog. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als de zon schijnt en het tegelijkertijd regent, dan ontstaat er een regenboog. Je ziet dan alle kleuren van – je raadt het al – de regenboog! Maar hoe ontstaan die kleuren in de lucht eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Je kunt een geodriehoek gebruiken om lijnen langs te trekken of om hoeken op te meten. De meeste geodriehoeken zijn gemaakt van doorzichtig plastic zonder kleur. Heeft dat plastic ook verborgen kleuren? Ontdek het met dit proefje!
Kleuren hebben namen zoals rood, groen of blauw. Je kunt deze namen schrijven in dezelfde kleur of in een andere kleur. Hoe snel kun jij de kleur noemen waarin een woord geschreven is? Ontdek het met dit proefje!
Waarom is een rood T-shirt in rood licht rood, en in blauw en groen licht zwart? Wat doet kleur met onze gevoelens? En zijn zwart en wit ook kleuren? Nienke zoekt het uit! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Snoep heb je in alle kleuren van de regenboog. Zo zijn er bijvoorbeeld rode, gele en groene skittles. Wat gebeurt er als je water bij de skittles schenkt? Ontdek het met dit proefje.
Nienke gaat op bezoek bij de verffabriek. Waar bestaat verf uit? Hoe wordt het gemaakt? En hoe maken ze nou precies de juiste kleuren? Hopen dat Nienke goed uit de verf komt! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Om een vlammetje te krijgen, heb je warmte en een brandstof nodig. De temperatuur en het soort brandstof bepalen welke kleur of kleuren een vlam heeft. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Geel, blauw, rood, groen...in de natuur komen heel veel kleuren voor. Soms om een vijand af te schrikken, soms om een partner te vinden. Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.
Zwart lijkt gewoon zwart. Eén kleur. Maar als je het onderzoekt blijkt dat de kleur zwart in vilstiften uit meer kleuren bestaat. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Wat kan je allemaal met zeefdruk? Lisa vraagt het in deze aflevering van Het Klokhuis aan kunstenaar Henri van Nuenen. Hij werkt altijd met zeefdruk. Lisa leest Roodkapje voor en Henri gaat ermee aan het werk. Het bekende sprookje wordt verwerkt tot echte kleurkunst van zeefdruk.
Rood licht heeft een warme uitstraling, terwijl blauw licht juist een koud effect heeft. Maar krijg je het ook echt warmer als je sport in een ruimte die rood verlicht is? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Speciaal voor alle kinderen die thuis ‘op school’ zitten, vind je hier tips bij boeken van uitgeverij Querido. Van creatieve (knutsel)opdrachten tot kleurplaten, maar ook veel taal- en doe-opdrachten.
Gras kan groen of geel zijn. Als het gras droogt dan verdwijnt de groene kleur. De lucht kan blauw of grijs zijn. Als er wolken komen dan wordt de kleur grauwer. Welke kleur heeft rodekool eigenlijk? Ontdek het met dit proefje!
Roze hoort bij meisjes en blauw bij jongens, vinden we. Vroeger was dat nog niet zo: toen droegen alle baby’s witte kleertjes. Pas toen er geboortekaartjes kwamen, gingen mensen daar roze en blauwe kleurtjes op gebruiken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Schuim voor bijvoorbeeld de afwas of voor in bad is altijd wit. Dat heeft te maken met de dikte van het laagje vloeistof, dat bij schuimbelletjes heel dun is. Maar hoe zit dat eigenlijk precies?
Met stiften kun je de mooiste tekeningen maken. En je hoeft ze nooit te slijpen, zoals potloden. In deze fabriek zie je hoe ze gemaakt worden! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Misschien heb je het wel eens gezien, een speelgoedauto die van kleur verandert als hij warm wordt. Dat heeft alles te maken met warmte verkleurende verf. Maar… hoe werkt dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Verfmolenaar Piet maakt nog op ambachtelijke wijze en van natuurlijke grondstoffen verse verf. Maar Dolores gaat naast de ouderwetse verfmolen ook naar de moderne verffabriek. Daar draait het allemaal om kleurcodes en verfrecepten. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Er zijn enorm veel verschillende vogeleieren: groot, klein, wit, blauw, gespikkeld en gevlekt. Het aantal eieren verschilt ook per vogelsoort. Hoe komt dit? Kijk en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.
Isaac Newton heeft veel betekend voor de natuurkunde. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over deze beroemde natuurwetenschapper.
Op grote festivals wordt de muziek vaak ondersteund met een lichtshow met lasers. Een laser is heel geconcentreerd licht. Door verschillende kleuren licht te mengen, kunnen alle kleuren gemaakt worden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Piet Mondriaan was een Nederlandse kunstschilder en kunstkenner. Hij wordt gezien als één van de uitvinders van de abstracte kunst. Dit is kunst waarin je (bijna) niet kan zien wat het werk voor moet stellen. De lijnen en kleuren zijn dus belangrijker dan de tekening. Vooral Mondriaans...
Peper heb je in allerlei kleuren. Eva komt erachter dat al die peperkorrels afkomstig zijn van de tropische peperplant. Door ze op verschillende manieren te bewerken, krijgen ze verschillende kleuren en ook een verschillende smaak. Daarom is de ene peper scherper dan de andere. Bekijk het filmpje van...
Af en toe zie je het buiten: een regenboog. Hoewel de zon dan schijnt, valt er toch nog regen. De regenboog zelf bestaat uit de mooiste kleuren. Waar komen die kleuren eigenlijk vandaan? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Je kunt een tulp tekenen als een rode bloem op een groene steel. Als je ernaar kijkt, dan zie je de kleuren rood en groen. Of kun je ook kleuren zien die er niet zijn? Ontdek het met dit proefje!
De 9-jarige Guido is geboren zonder linkerhand. Sinds kort heeft hij een kunsthand waarmee hij toch dingen kan doen. Geen prothese uit het ziekenhuis, maar een kunsthand uit de 3D-printer, in de kleuren van zijn favoriete voetbalclub. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Is het een plant? Nee. Is het een dier? Nee. Wat is het dan wel? Pascal duikt in de magische wereld van algen. Wereldwijd zijn er zo veel verschillende soorten, vormen en kleuren dat niet eens bekend is hoeveel algen er zijn. Wel dat ze onmisbaar zijn voor het maken van zuurstof: meer dan 70% van de...
Wol wordt niet alleen gemaakt van schapenwol, maar ook van alpacawol! De alpaca is een soort lama. Je kunt er heel zachte en warme truien en sjaals van maken. Maar voordat het zover is, moet de wol langs een heleboel speciale machines die de wol wassen, kleuren en spinnen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als je autistisch bent, ziet de wereld om je heen er anders uit. Je hoort veel geluiden om je heen en ziet veel kleuren. Je hersenen kunnen al die informatie tegelijk moeilijk verwerken.
Felle kleuren, opvallende foto's, gezichten op andere lichamen en film waar stukjes uit zijn geknipt. Janouk onderzoekt allerlei vormen van beeldmanipulatie. Zie jij wat echt is en wat niet? En kwam beeldmanipulatie ook voor bij schilders in de 17de eeuw? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De meeste bomen die in de zomer groen zijn, worden in de herfst kaal. Maar eerst krijgen hun blaadjes de mooiste kleuren, zoals geel, oranje en rood. Het bladgroen verdwijnt uit de bladeren zodat de boom de koude winter overleeft. En in het voorjaar komen er weer nieuwe blaadjes. Bekijk het filmpje op...
Wie een visuele beperking heeft, is blind of slechtziend. Een kind dat blind is, kan helemaal niets zien. Ook geen kleuren. Sommige blinde kinderen kunnen wel zien of het licht of donker is. Kinderen die slechtziend zijn, kunnen wel iets zien. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...
Bloemen zijn er in veel kleuren, geuren en vormen. Toch hebben ze dezelfde onderdelen. Wat zit er nog meer in een bloem? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.
Irma Boom ontwerpt boeken. Ze is ook de grafisch ontwerper van het Rijksmuseum. Ze heeft daar het 'kleuren DNA' ontworpen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Naar de bollen, naar die prachtige bollen. Waar je sprakeloos geniet, van de kleuren die je ziet! Dit zijn de eerste regels van een heel oud liedje. De zanger hield van de prachtige bloembollenvelden. Van alle bolgewassen is de tulp in Nederland het bekendst. Lees er over op de website van Docukit. Meer...
In de herfst hebben bomen de prachtigste kleuren. Mylene laat een paar bomen en hun vruchten zien. Bekijk het filmpje van de bomen-show op Schooltv.nl.
Hier kun je gratis papieren bouwmodellen printen. Een dinosaurus, het Witte Huis, een kerstman en nog veel meer. Kies maar. Het is wel handig als je een kleurenprinter hebt. De site is Engelstalig, maar wijst zich vanzelf. (Let op: deze site bevat reclame)
Brood is er in allerlei soorten, maten en kleuren. Maurice neemt een kijkje in een bakkerij om te zien wat er nou voor zorgt dat wit brood, bruin brood en krentenbollen allemaal een andere kleur hebben. Bekijk het filmpje van het Klokhuis op Schooltv.nl.
Pepers bestaan er in vele kleuren en vormen. Sommige kun je zo eten, maar andere zijn enorm heet. Waarom is dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.
Chocoladepastilles worden gemaakt van chocola. Dat gebeurt in de fabriek. Daar krijgen ze alle kleuren van de regenboog. Wil je zien hoe dat gaat? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op deze website leer je programmeren in JavaScript, een programmeertaal. Volg de aanwijzingen van het Code Monster. Als je het goed doet verschijnen er blokjes in verschillende maten en kleuren. Let op: deze site is Engelstalig.
Heel veel bouwmodellen die je kunt printen en in elkaar zetten. Dieren, gebouwen, voertuigen, speelgoed en meer. Het is handig als je een kleurenprinter hebt. Overleg wel even of je de bouwplaten mag printen. Sommige werkstukken bestaan uit veel bladzijden.
Muntgeld wordt tegenwoordig vaak digitaal ontworpen. Het onderwerp wordt vervolgens met een stempel op een munt geslagen. Maar hoe werkt dit precies en hoe kan het dat een munt soms twee kleuren heeft? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Wow! Fel groene, krassende vogels in Nederland? Of wat dacht je van het lieveheersbeestje dat andere kleuren heeft dan ons Nederlandse lieveheersbeestje? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.
Vincent van Gogh is een heel bekende Nederlandse schilder. In de hele wereld kennen mensen Vincent van Gogh en zijn schilderijen. Mensen vinden de kleuren op de schilderijen mooi. Ieder jaar komen veel mensen naar het Van Gogh Museum in Amsterdam. Lees hier meer over Vincent van Gogh.
Let op: kies de...
Met een spuitbus en of dikke kwast kunst maken buiten op een muur of een schutting. Meestal zijn het felle kleuren en grote dikke letters. We noemen dat graffiti. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Je ziet het overal om je heen. Niet alleen op muren en viaducten, ook de trein rijdt ermee door het land. In de loop van de tijd is graffiti steeds meer verschoven van een protest-handtekening naar een fleurig schilderij. Liefst met fluoriserende kleuren. Dat valt pas goed op. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het feest Holi ken je misschien wel van de kleurenpoeder die mensen naar elkaar gooien. Maar waarom doen mensen dat eigenlijk en wat is het voor feest? In de site van het Jeugdjournaal vind je antwoord op deze vragen. Dit is een bericht van 18 maart 2022.
Flip de Beer mag samen met drie kinderen Holi vieren. Dat is het lentefeest! Ze zingen liedjes en versieren elkaar met mooie kleuren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Je kan je hoofd bedekken om allerlei redenen: voor je werk, omdat het mode is of voor je geloof. Cindy van den Bremen ontwerpt moderne hoofddoekjes met hippe kleuren. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De Jostiband is een orkest met 140 muzikanten die allemaal een verstandelijke beperking hebben. Dankzij speciale kleurentoetsen weten ze precies wat ze moeten spelen. Janouk volgt een accordeonist bij de repetitie voor een groot concert. Verder vertelt professor Scherder wat er met je hersens gebeurt...
Judokids is een website met heel veel informatie over judo. Over de geschiedenis van judo, de kleuren van de banden, Japanse judotermen, de puntentelling, judopakken en nog veel meer. Ben jij een judoka of wil je gewoon wat meer weten over deze sport, kijk dan hier maar eens rond.
Ook op een platte kaart kun je de hoogte aflezen. Op elke kaart staat een legenda. In sommige legenda staan kleuren die je terugziet op de kaart. Daarmee wordt de hoogte aangegeven. Elke kleur staat voor een bepaalde hoogte. Op sommige kaarten staan ook hoogtelijnen. Die geven aan hoe steil of hoe glooiend...
Doorlopende wenkbrauwen, kleding in felle kleuren, een bloemenkroon op haar hoofd en een aapje op haar schouder. Dat is de Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954), één van de beroemdste kunstenaars ter wereld. Frida tekent en schildert, vaak zichzelf. Die portretten vertellen veel over haar...
De kameleon komt veel voor in Sri Lanka, een land in Azië. Het zijn reptielen en ze hebben de meest prachtige kleuren. Maar die kunnen ze aanpassen als ze niet gezien willen worden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Woezel en Pip kunnen zich goed verstoppen. Net als een kameleon! Die kan zichzelf verschillende kleuren geven zodat hij niet opvalt. Molletje bekijkt hem van dichtbij. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.
Janouk krijgt een nieuwe look op de kappersschool. Als je opgeleid wordt tot kapper, leer je alles over kniptechnieken, stylen, kleuren, krullen, vlechten en kapseltrends, voor dames en heren! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Het is een wereldberoemd kledingstuk uit Japan met de meest prachtige kleuren en patronen: de kimono! De kimono is een bijzonder kledingstuk met veel betekenis, bijpassende regels en een speciale manier van dragen. Janouk duikt in de wereld en tradities van dit kledingstuk. Bekijk deze aflevering van...
In 1924 werden de eerste kinderpostzegels verkocht. Sindsdien verschenen er zegels in allerlei vormen, maten en kleuren. Bekijk hier het overzicht van jaar tot jaar.
Potloden zijn er in alle kleuren. En elke kleur heeft zijn eigen recept. In de fabriek worden de kleurpotloden in elkaar gezet en voorzien van een mooie scherpe punt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Nieuw koraalrif ontdekt diep in de zee. Blauw, geel en oranje. Het zijn de kleuren van een nieuw ontdekt koraalrif in de zee bij Tahiti. Het rif is nog in goede staat en dat is best bijzonder. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 20 januari 2022.
In huis, op school, op kantoor: overal om ons heen zijn meubels. In allerlei vormen en kleuren. Veel meubels worden tegenwoordig in de fabriek gemaakt, maar je kunt ook unieke meubels maken met de hand. Dat leer je op het Hout- en Meubileringscollege. Tirsa neemt een kijkje bij de opleiding. Bekijk deze...
Voor sommige dieren is het behoorlijk handig dat ze heel sterk op elkaar lijken. Ze hebben bijvoorbeeld dezelfde kleuren, vormen, vlekken of geuren en houden zo elkaar voor de gek. Als dieren zo op elkaar lijken, elkaar nadoen of nabootsen, noemen we dat mimicry. Lees meer over mimicry op de Natuurwijzer...
NASA is de bekendste ruimtevaartorganisatie. Op deze speciale kidssite kun je games spelen, kleuren en veel feitjes ontdekken over de ruimte. De site is Engelstalig.
Staat het poollicht zien ook op jouw bucketlist? Dit bijzondere natuurverschijnsel is alleen te zien rond de Noordpool en Antarctica. De spectaculaire lichtshow met groene, paarse en blauwe kleuren wordt veroorzaakt door uitbarstingen op de zon. De zonnedeeltjes botsen met de stoffen in onze atmosfeer...
Luister hier naar de podcast over vriendschap voor en door kinderen van 8 tot 12 jaar.Een bende enthousiaste babbelkousen vertelt in geuren en kleuren over vriendschap. Ze worden bijgestaan door een heerlijke host, een slimme psychologe en 2 dolle dieren uit de Savanne.
Op de tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag. Basisscholen door heel Nederland kleuren paars, maar waarom is dat eigenlijk? Op de site van Kidsweek lees je 5 weetjes over deze dag.
Paarse Vrijdag is een dag waarop veel (middelbare) scholen in Nederland paars kleuren om onder andere homo's en transgenders te steunen. Lees het artikel op de website van Kidsweek.
Sosha gaat op pad met een paddenstoelenjager, want alleen al in Nederland zijn er meer dan vijfduizend soorten paddenstoelen! Ze zijn er in alle kleuren, vormen, soorten en maten en Sosha leert precies waar ze op moet letten om de verschillende soorten te herkennen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Paprika's zijn er in verschillende kleuren en vormen. Maar ze zijn altijd hol vanbinnen. Er zit lucht in. Hoe komt die lucht er eigenlijk in? Ontdek het met dit proefje.
Ben je bang voor spinnen? Dan heb je vast nog nooit gehoord van de pauwspin! Deze spinnen zijn drie tot vijf millimeter groot en vallen op door hun bijzondere kleuren. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.
Polleke is een jeugdfilm gebaseerd op de boeken van Guus Kuijer. Polleke is een slim en eigenwijs meisje van 11 jaar. Ze woont in de grote stad, in een flatgebouw vol mensen van alle kleuren en afkomst. Kijk hier voor meer informatie. Een film uit 2003. Engelstalig.
Een pompon is een vrolijke bal van allemaal kleuren wol. Zelf maken is heel makkelijk. Je hebt alleen wat karton, een schaar en wol nodig. Wikkelen maar! Bekijk het filmpje van Hoppatee! op Schooltv.nl.
In deze gratis oefening van Junior Einstein ontdek je dat dieren niet met elkaar praten in woorden, maar dat dieren met elkaar praten via lichaamstaal, geluiden, geuren, kleuren en/of trillingen.
Haar bestaat in alle kleuren, maten en stijlen. Maar wat nu als je weinig of geen haar hebt, bijvoorbeeld als je kaal wordt of door een ziekte. Je kunt dan een pruik op maat laten maken. Maar hoe doen ze dat? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
De regenboog verschijnt als het tegelijkertijd regent en de zon schijnt, zodat het licht door de druppels wordt gebroken: zie daar, een regenboog met zeven kleuren. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Het komt niet zo vaak voor dat je een regenboog ziet. Misschien vind je dat jammer, omdat een regenboog zoveel mooie kleuren heeft. Maar je kunt ook zelf een regenboog maken! Sommige kinderen spelen in de zomer onder een sproeier in de tuin. Als het water van de sproeier dan in de zon komt kun je een...
Wil je even iemand anders zijn, bijvoorbeeld een piraat of een prinses? Dan kun je je laten schminken. Daarvoor heb je schmink nodig. Het is te koop in allerlei kleuren. Je brengt het aan met een penseel of een sponsje. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Mini...
In een schoenenwinkel kun je allerlei schoenen kopen. In allerlei kleuren, modellen en maten. Schoenen beschermen onze voeten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 28. Kijk in de (school)bieb.
Je poetst elke dag twee keer je tanden, maar hoe maken ze die tandpasta? In de fabriek worden verschillende stoffen gemengd tot een gladde crème. Deze tandpasta heeft zelfs verschillende kleuren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In 1951 vond de eerste televisie-uitzending ooit in Nederland plaats. Nog lang niet iedereen had toen een televisie en er was nog niet veel te zien op tv. Bovendien was alles nog in zwart-wit. Zo’n 15 jaar later is pas de eerste kleurentelevisie te koop. Nu heeft bijna iedereen er wel een of meer....
Van alle slakken die in Nederland leven, is de tuinslak wel de bekendste. Je hebt ze in allerlei soorten, kleuren en maten. Je ziet het in dit filmpje van Schooltv.nl.
In het voorjaar staan de tulpenvelden in bloei. Je ziet dan velden vol verschillende kleuren. Veel mensen komen hiernaar kijken. Maar voor de telers zijn de bloemen niet belangrijk. Het gaat hen om de bollen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...
Kun jij net zo mooi kleuren als Vincent van Gogh? Maak je eigen versies van zijn beroemde meesterwerken. Download en print hier de kleurplaten en ga aan de slag.
Een van de bekendste Nederlandse schilderijen is ‘Meisje met de parel’, ook wel de Mona Lisa van het Noorden genoemd. Het is geschilderd door Johannes Vermeer. Hij was de meester van het licht. Wat maakt Vermeer zo bijzonder? En welke kleuren gebruikte hij in zijn schilderijen? Sosha onderzoekt...
Vissen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Maar hoe verschillend ze ook zijn, ze leven allemaal in water. In zoet water, zoals meertjes, beken en rivieren. Of in de zoute zee. Sommige vissen leven in brak water in het overgangsgebied van een rivier naar de zee. Lees er over op de website van...
Als je 's zomers in de tuin zit of in het park, zie je bijna altijd wel een vlinder. Soms een witte, andere keren een met prachtige kleuren. Vlinders zien er heel teer uit en zitten nooit lang stil. Hup, daar gaan ze weer. Naar de volgende bloem. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Verkeerslichten voor auto’s hebben drie kleuren: groen, rood en oranje. Maar voetgangers hebben alleen rood en groen. Dat is omdat auto’s tijd nodig hebben om tot stilstand te komen en voetgangers niet. Bekijk het filmpje van Klokhuis op Schooltv.nl.
Een vuurtoren staat dicht bij de zee of bij een haven. Meestal is een vuurtoren hoog en heeft hij felle kleuren. Overdag zie je hem al van ver. Maar in het donker zie je de toren nog beter, want helemaal bovenin brandt een heel fel licht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...
In de zomer gaat er niets boven een verfrissend waterijsje! Ze bestaan meestal uit laagjes met verschillende smaken en kleuren. Pascal laat zien hoe waterijsjes gemaakt worden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Bij weekdieren denk je niet meteen aan de spannendste dieren van het dierenrijk. Een opvallend uiterlijk of bijzonder gedrag verwacht je niet zo snel. Maar dat is een vergissing. Zeeslakken zijn er in wonderlijke kleuren en vormen. En inktvissen zijn slim.Wat is het verschil tussen een weekdier en een...
De wimpergroefkopadder is een kampioen in verstoppertje spelen. Zelfs met die kakelbonte kleuren! Kijk voor nog meer weetjes op de site van National Geographic Junior.
Zeep bestaat in allerlei geuren en kleuren en is in ieder huis te vinden.Mensen gebruiken zeep voor de hygiëne. Zeep zorgt ervoor dat ons lichaam schoon blijft. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 54. Kijk in de (school)bieb.