Zoeken: lage drukgebied

Ik zoek informatie voor groep:
2 3 4 5 6 7 8 iedereen
  • Plaatje Wat zijn hoge- en lagedrukgebieden?
    schooltv.nl
    Wat zijn hoge- en lagedrukgebieden?

    Weermensen en meteorologen hebben het vaak over hogedrukgebieden en lagedrukgebieden. Het weer wordt namelijk voor een groot deel bepaald door verschillen in luchtdruk. In een hogedrukgebied is het vaak droog, en in een lagedrukgebied vaak nat. Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat wind?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaat wind?

    Als het warm is, is er weinig luchtdruk. Dan spreken we van een lagedrukgebied. En als het koud is, is er juist veel luchtdruk en dus een hogedrukgebied. Koude lucht stroomt naar het lagedrukgebied, en zo krijg je wind. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Luchtstromen op aarde
    schooltv.nl
    Luchtstromen op aarde

    Van hoge- naar lagedrukgebied. Als het waait in Nederland, komt de wind meestal uit het zuidwesten. In Midden-Amerika komt hij meestal uit het noordoosten. Als je wilt weten waarom dat is en hoe wind ontstaat, moet je deze clip van Schooltv.nl bekijken.

    x
  • Plaatje Crisisoefening overstroming
    hetklokhuis.nl
    Crisisoefening overstroming

    Een groot deel van Nederland ligt onder het waterniveau, lager dan de zee. En lager dan de meeste rivieren. Daarom is er in Nederland altijd kans op een overstroming. Stel dat dat gebeurt, wat moet er dan allemaal geregeld worden? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Mensenhuid
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Mensenhuid

    Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en heeft allemaal verschillende lagen. Zo heb je de opperhuid en de lederhuid. Maar welke lagen bestaan er nog meer? En welke functies heeft de huid allemaal? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het water de baas
    docukit.nl
    Het water de baas

    Nederland is wereldberoemd. Natuurlijk door de klompen en tulpen, maar ook door iets anders. Nederland is ook beroemd omdat de helft lager ligt dan de zee. Een groot stuk van Nederland ligt lager dan de zeespiegel. Dat vinden sommige mensen maar een eng idee. Gelukkig zorgen de duinen en dijken ervoor...

    x
  • Plaatje De basgitaar van het Metropole-orkest
    schooltv.nl
    De basgitaar van het Metropole-orkest

    De basgitaar heeft een belangrijke functie in het orkest: hij zorgt voor het fundament van de muziek. Zonder de lage tonen van de basgitaar klinkt de muziek niet mooi. De basgitaar is eigenlijk een moderne contrabas, maar wel met een heel eigen geluid en karakter. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Delfstoffen
    docukit.nl
    Delfstoffen

    De grond onder je voeten is opgebouwd uit allerlei lagen die uit zand, klei, kalk of harde rotsen bestaan. Al eeuwenlang halen mensen delfstoffen uit de bodem. Delfstoffen zijn bijvoorbeeld goud, zilver, ijzer, zand en aardolie. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje De didgeridoo
    schooltv.nl
    De didgeridoo

    In Australië hebben ze een bijzonder blaasinstrument. De didgeridoo is een holle boomstam waar je een hele lage toon mee kunt maken. En als je tijdens het blazen inademt door je neus kun je muziek maken zonder te stoppen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dijken versterken, hoe doe je dat?
    schooltv.nl
    Dijken versterken, hoe doe je dat?

    Het Hoogwaterbeschermingsprogramma wil voor het jaar 2050 meer dan 1500 kilometer aan dijken versterken. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat al onze zeedijken en rivierdijken in Nederland ook in de toekomst stevig genoeg blijven om de lagergelegen gebieden te beschermen tegen het water uit de rivieren...

    x
  • Plaatje Dino-voetstappen ontdekt door de droogte
    jeugdjournaal.nl
    Dino-voetstappen ontdekt door de droogte

    In de Verenigde Staten zijn voetsporen van een dinosaurus ontdekt. De sporen zijn meer dan 113 miljoen jaar oud en lagen jarenlang onder water. Door de droogte in het gebied, zijn de dino-voetstappen nu te zien. Bekijk het artikel op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 24 augustus 2022.

    x
  • Plaatje Duinen
    docukit.nl
    Duinen

    Toeristen verbazen zich er steeds weer over. Nederland ligt lager dan de zee. Is dat niet gevaarlijk, vragen ze zich af. Nee hoor. Ons land wordt tegen de zee beschermd door een lange rij duinen. Samen vormen zij de zeewering. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Eise Eisinga
    canonvannederland.nl
    Eise Eisinga

    Eise Eisinga was heel slim, maar hij mocht niet doorleren na de lagere school. Zijn vader wilde dat hij ging werken in het familiebedrijf. Omdat hij niet naar school mocht, leerde Eisinga zichzelf heel veel. Hij las boeken over wiskunde en sterrenkunde. Op deze manier is Eisinga astronoom geworden, hij...

    x
  • Plaatje Emmelie leeft onder de zeespiegel
    schooltv.nl
    Emmelie leeft onder de zeespiegel

    Emmelie's huis ligt lager dan de zee. Haar dorp wordt tegen de zee beschermd door dijken. Wil je daar wel eens meer van weten? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De geschiedenis van het slapen
    schooltv.nl
    De geschiedenis van het slapen

    Mensen slapen gemiddeld 8 uur per nacht. Maar we lagen niet altijd in een lekker zacht, warm bed! Hoe ging dat vroeger bij de Egyptenaren en de Romeinen bijvoorbeeld? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is de gevoelstemperatuur?
    jeugdjournaal.nl
    Wat is de gevoelstemperatuur?

    Soms worden er lage temperaturen gemeten, maar voelt het buiten veel kouder aan. Dat komt door de gevoelstemperatuur. Je kan de temperatuur dus veel kouder ervaren, dan dat het echt is. In de video van het Jeugdjournaal wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 10 januari 2024.

    x
  • Plaatje Canon-pad de Hanze
    canon-pad-hanze.yurls.net
    Canon-pad de Hanze

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Hanze, handelssteden in de Lage Landen.

    x
  • Plaatje Het rivierkleilandschap
    schooltv.nl
    Het rivierkleilandschap

    Het rivierkleilandschap bestaat uit hoge en lage delen. Dat zijn de oeverwallen en kommen: Op de oeverwallen wonen de mensen en is de grond geschikt voor akkerbouw en fruitteelt. De kommen dienen vooral als weiland voor veeteelt. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoogte
    hetklokhuis.nl
    Hoogte

    Bart is in een grote stad in Bolivia; La Paz. Het is een bijzondere stad want het is de hoogst liggende stad ter wereld. Bart merkt het meteen: er zit minder zuurstof in de lucht. Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt en hoe lager de luchtdruk is. Maar wat is luchtdruk precies? En welke invloed heeft...

    x
  • Plaatje Aletta Jacobs: vrijheid voor vrouwen
    docukit.nl
    Aletta Jacobs: vrijheid voor vrouwen

    Zo'n 150 jaar geleden was het nog heel gewoon dat mannen de baas waren, ook thuis. Mannen namen belangrijke beslissingen. Meisjes mochten na de lagere school niet verder leren. Kun je je dat voorstellen? In 1871 kreeg Aletta Jacobs als eerste Nederlandse meisje toestemming om naar de universiteit te...

    x
  • Plaatje Koude
    knmi.nl
    Koude

    In de wind kan het een stuk kouder aanvoelen dan uit de wind. Hoe kouder het is en hoe harder het waait des te kouder voelt het aan. De gevoelstemperatuur is dan lager dan de echte temperatuur. Lees alles over kou op de site van het KNMI.

    x
  • Plaatje De koudste plek op aarde
    schooltv.nl
    De koudste plek op aarde

    Als je van kou houdt, hoef je niet per se naar de Zuidpool of Noordpool. Je kunt ook gewoon naar de universiteit van Leiden. Daar kunnen ze het maar liefst 273 graden onder nul maken. Een lagere temperatuur bestaat niet! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is kwaliteit?
    schooltv.nl
    Wat is kwaliteit?

    Iets wat kwaliteit heeft, is goed. Maar wat kwaliteit is, kan ook een kwestie zijn van smaak. Spullen van hoge kwaliteit zijn vaak duurder. Maar een lage prijs kan ook een goede kwaliteit zijn! Bekijk het HUH?! filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is luchtdruk?
    schooltv.nl
    Wat is luchtdruk?

    Je kunt het niet zien, maar het is er altijd. Carlijn weet niet wat luchtdruk precies is. Door middel van een ballon leert ze meer over hoge en lage luchtdruk. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Meerstemmig zingen
    schooltv.nl
    Meerstemmig zingen

    Als mensen met een hoge en lage stem sámen zingen geeft dat een mooi vol en rijk geluid. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt een mondkapje gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt een mondkapje gemaakt?

    Een mondkapje bestaat uit verschillende lagen. De filterlaag is het belangrijkst. Deze wordt niet gemaakt van geweven stof, hier kunnen de kleine virusdeeltjes gemakkelijk doorheen. De filterlaag wordt gemaakt van melt-blown stof, die bestaat uit en wirwar van vezels die de virusdeeltjes kunnen tegenhouden....

    x
  • Plaatje De pauken van het Metropole-orkest
    schooltv.nl
    De pauken van het Metropole-orkest

    Pauken horen bij het slagwerk. Het zijn enorme ketels waarover een vel is gespannen. Door het vel strakker of losser te spannen, kun je de tonen hoger of lager maken. Toch heeft de paukenist vier pauken tot zijn beschikking. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Poesjes
    schooltv.nl
    Poesjes

    De kat van Puck lag bij haar in bed toen ze ineens raar begon te doen. Even later lagen er allemaal kleine poesjes bij Puck in bed. Haar poes was bevallen van kleine kittens! Bekijk de animatie van 1 Minuutje natuur op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De etages van het regenwoud
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De etages van het regenwoud

    Tropische regenwouden, zoals de Amazone, zijn uitgestrekte bossen. Hoog in de bomen leven andere dieren dan in de lage struiken en op de grond. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Scheepsbouw
    hetklokhuis.nl
    Scheepsbouw

    In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Nienke naar de scheepswerf om te laten zien hoe cruiseschepen gemaakt worden. Ze werkt daar mee aan een cruiseschip van 135 meter lang, bestemd voor de binnenvaart. Hoe blijft 1,5 miljoen kilo staal drijven? En welke trucs heeft het schip aan boord om te kunnen...

    x
  • Plaatje Hoe wordt een springtoestel gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt een springtoestel gemaakt?

    Misschien staat ie wel bij je in de gymzaal: een kast. Met een stevige aanloop kun je er overheen springen. Zo’n springkast bestaat uit allemaal losse lagen zodat je hem zo hoog kunt maken als je zelf wil. Hoe maken ze dat? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het tandwiel
    schooltv.nl
    Het tandwiel

    De ketting op de fiets, één en al tandwiel. Zet je je fiets in een lagere versnelling, dan kies je voor een groter tandwiel. Bekijk de clip op Schooltv.nl

    x
  • Plaatje Tandwielen
    schooltv.nl
    Tandwielen

    Als je de heuvel opfietst zet je je fiets in een lagere versnelling. Dat trapt minder zwaar. Dat heeft te maken met de grootte van de tandwielen waar de fietsketting omheen ligt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie was Trijntje?
    schooltv.nl
    Wie was Trijntje?

    Het oudste skelet dat ooit gevonden is in Nederland. Trijntje is een vrouw die in Nederland in de steentijd leefde. Doordat ze onder lagen klei en veen lag, onder de grondwaterspiegel, is haar lichaam goed bewaard gebleven. Daardoor weten we meer over hoe het leven van haar als jager-verzamelaar was....

    x
  • Plaatje De trombone
    schooltv.nl
    De trombone

    De trombone wordt ook wel schuiftrompet genoemd. Niet zo gek, want door aan de buis te schuiven kun je hoge en lage tonen maken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doen de versnellingen van je fiets?
    proefjes.nl
    Wat doen de versnellingen van je fiets?

    Als je een heuvel of een brug opfietst, gaat dat makkelijker als je fiets in een lage versnelling staat. In dit proefje kun je zien waarom dat zo is.

    x
  • Plaatje Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog
    hetklokhuis.nl
    Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog komen mensen in verzet tegen de Duitse bezetters. Dat gebeurt op allerlei manieren, in het hele land, door mensen uit alle lagen van de bevolking. Van het verstoppen van een illegale radio tot een staking, en zelfs een bomaanslag. In Amsterdam pleegt een groep kunstenaars...

    x
  • Plaatje Warmetruiendag
    warmetruiendag.nl
    Warmetruiendag

    Op 2 februari 2024 is het Warme Truiendag. Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Kijk voor alle informatie op deze website.

    x
  • Plaatje Doet de koning mee aan warmetruiendag?
    schooltv.nl
    Doet de koning mee aan warmetruiendag?

    Op warmetruiendag zet je de verwarming lager, en trek je een warme trui aan om energie te besparen. Jona en Julia hebben speciaal voor de koning een trui gebreid, die Manon op paleis Huis ten Bosch mag overhandigen. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wespen: een hoornaarsnest
    schooltv.nl
    Wespen: een hoornaarsnest

    Hoornaars en andere wespen horen tot de sociale insecten. Ze vormen kolonies. Het nest wordt van fijngekauwd hout gemaakt. Hiervan worden cellen gemaakt. De cellen liggen in lagen onder elkaar met de opening naar beneden. In de clip van Schooltv.nl kun je dat zien.

    x
  • Plaatje Waarom is het Woudagemaal werelderfgoed?
    schooltv.nl
    Waarom is het Woudagemaal werelderfgoed?

    Overal in Nederland waar het land lager ligt dan zeeniveau moeten we pompen om het land droog te houden. In dit stoomgemaal in Friesland uit 1920 worden de waterpompen in beweging gezet door de druk van stoom. Het is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Zuiderzee
    schooltv.nl
    Zuiderzee

    Ooit was het IJsselmeer een zee: De Zuiderzee. Rondom de zee lagen overal vissersdorpen. Door overstromingen, besloot de regering de Zuiderzee te dichten. Het werd een meer, waarin grote stukken land zijn drooggelegd. Een nieuwe provincie ontstond: Flevoland. En de vissers? Die verdwenen in fabrieken....

    x